Keresés

Részletes keresés

Parducbogyo Creative Commons License 2007.08.16 0 0 732
Szia!
Én csak a tővét takartam - 10 körül kapta a leghidegebbet. Ez a tél nem volt igazi. Ha 1 kicsit visszanézel látod, hogy valaki teljesen betakarja, van aki csak a tövét. Lehet, hogy idén több tapasztalatam lesz.
Előzmény: akaree (731)
akaree Creative Commons License 2007.08.16 0 0 731
köszi, akkor majd tavasszal. Jól látom, hogy csak a növény tövét takartad? nekem a kertészetben azt mondták, hogy az egészet próbáljam meg takarni.
A fügére is ugyanezt javasolták.
Előzmény: Parducbogyo (730)
Parducbogyo Creative Commons License 2007.08.16 0 0 730
Szia!
Én már nem ültetném ki a helyedben. Tavaly így takartam:
Előzmény: akaree (729)
akaree Creative Commons License 2007.08.16 0 0 729
sziasztok!
Van egy grandifloram cserépben. Kb 50 cm magas lehet. Szerintetek idén ki merjem még ültetni? Télire ti mivel szoktátok takarni? Sajnos én elég szeles helyen lakom.
Parducbogyo Creative Commons License 2007.08.11 0 0 728
Nagyon szép!
Előzmény: timivirag2 (726)
vtma Creative Commons License 2007.08.10 0 0 727
Ez gyönyörű példány!!
Előzmény: timivirag2 (726)
timivirag2 Creative Commons License 2007.08.10 0 0 726
Képzeljétek megint virágzik a magnoliám:)
m.musashi Creative Commons License 2007.07.27 0 0 725
ez több méteresre is megnö,de lassan. tegyél alá tőzeget.
Előzmény: csikor35 (724)
csikor35 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 724
sziasztok!valaki ha tudna nekem segiteni nagyon örülnék neki!Ajándékba kaptam egy magnolia soul lennei virágot .több oldalon is probáltam megnézni hogy mekkora lesz ez a növény.több fajra bukkantam de nem tudtam igazán pontosan behatárolni hogy ez mekkora lesz.olvastam hogy valamelyik nagy fává nő valamelyik meg inkább bokros.olyant is láttam itt a forumon hogy semmi levele nincs és tele van virággal.az enyém most kb.80 -100cm magas és vannak levelek rajta ,a virág szinét nem tudjuk.Olyan helyre szeretném ültetni ahol több virág is lenne alatta tehát ha nagy fává nő akkor oda nem tudom tenni.mert sok árnyékot adna.ha tudnám hogy bokros inkább akkor viszont pár növényt arrébb tudnék még tenni jövőre.előre is köszönöm a segítséget
rágica Creative Commons License 2007.07.26 0 0 723
Igen, azt hiszem. Mi egy kis árkot húztunk a törzs köré, oda szórtuk ki, és oda engedünk vizet is. Ilyenkor a víz barnás színű lesz.
De talán az megoldás lehet, hogy a föld fölső rétegét lehúzod, kiszórod a vasgálicot, visszahúzod a földet.
Tavaly már rákényszerültünk a metszésre, mert útban volt az autónak, sőt már mi is alig fértünk el tőle. Előtte sosem. Egyébként a hagyományos módon értendő metszést nem is szabad, hiszen levágnád a bimbókat. De szükség esetén persze lehet. Gondolom, ha 1-1 ág "elszalad", vagy nem megfelelő irányba nő. Ezt is talán közvetlenül elvirágzás után tenném. (De nem tudom, mikor szakszerű.)
Előzmény: RKing03 (722)
RKing03 Creative Commons License 2007.07.26 0 0 722

A vasgálicból is oxidálódik a vas víz hatására? Azért kérdezem mert nálam (ahogy a 680-as hozzászólásban is látszik) fehér múrva veszi körül a magnóliámat és attól félek hogy nagyon elszínezi. Persze ha kell félre húzom a múrvát és addig nem húzom vissza amíg a vasgálic teljesen föl nem oldódik.

A másik kérdésem, hogy kell-e vagy szoktátok-e metszeni a fátokat? És ha igen, mikor?

Előzmény: rágica (713)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2007.07.23 0 0 721
Ja a 623-as hozzászólásnál megtalálható egy pár ápolási útmútató! (újságcikk)
Előzmény: Mariann1974 (717)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2007.07.23 0 0 720

Szia!

a 632-es hozzászólás környékén is van egy pár fajta, és itt is

www.magnoliastore.com

Előzmény: Mariann1974 (717)
papillon14 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 719
nekem van egy 3 méter magas magnoliam, félarnyekban van es a fekete foldet szereti. Sajnos eleg sok vizigénye van, szaraz homokos talajban sargullnak majd lehullanak a levelei;
Az optimalis ultetesi idoszak telen aprilisig, de esetleg osszel is elkepzelheto, ha elmult a nagy meleg. Altalaban csak 10 év utan viragzik, de attol fugg, hogy milyen fajta
Előzmény: Mariann1974 (715)
TTNora Creative Commons License 2007.07.23 0 0 718
Köszönöm szépen! Jövőre kiültetem!
Előzmény: ruborits (700)
Mariann1974 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 717

Köszi Taxus a tanácsokat!

Őszintén: Fogalmam sincs milyen fajta, csak azt, hogy fehér. Az elmúlt hétvégén Szarvason voltunk az arborétumban, és ott láttunk több fajtát, amire felcsillant a szemem. Otthon elkezdtünk képeket keresgélni róla a neten. A párom minden nap a szentesi kertészet előtt jár el, és másnap meglepett egy szép példánnyal. Ő is szereti a szép növényeket, de a színén kívül mást nem kérdezett meg.. A gondozás az én feladatom szokott lenni. :)

A rajta lévő cetliről meg már lekopott a pontos neve.

Holnap lefotózom, és felrakom, hátha tudtok segíteni. (A neten talált képekkel összehasonlítva nyilván lombhullató).

Előzmény: Taxus (716)
Taxus Creative Commons License 2007.07.21 0 0 716

Milyen fajta? Lombhullató?

Amig ilyen hőség van ne ültetsd ki, de utána nyugodtan lehet. Csak az örökzöld fényes levelű M. grandiflóra fagyérzékeny, a többi egyáltalán nem, de még azt is ki lehet ülteni védett helyre.

Ültetéskor tegyél alá savanyú tőzeget (novobalt), de még jobb, ha veszel egy nagy zsák rhododendron virágföldet (savanyú föld) ásol egy nagy gödröt beleöntöd a zsák földet összekevered a helyi földel és abba ülteted, Úgy ültetsd, hogy tölcsér legyen a növény körül, vagyis kicsit mélyebben legyen mint a talajszint. Így könnyebb locsolni, és oda lehet tenni fenyőkérget is, vagy jövőre savanyú tőzeget.

A nap-árnyékot nem tudom, de szerintem mindegy, napot szereti, de akkor jobban kell locsolni, a mély árnyék nem jó. Nálam félárnyékban van.

Előzmény: Mariann1974 (715)
Mariann1974 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 715
Sziasztok!
Tegnap kaptam a páromtól egy kb. 1 m-es gyönyörű magnoliat. Azt mondták neki a kertészetben, hogy fehér színű lesz..
Mit tanácsoltok, kiültethetem még az idén ha elmúlik a nagy hőség? Legjobban hol szeret, napon, árnyékban? Az Alföldön élünk, kell valami extra ültetéskor neki?
kimber Creative Commons License 2007.07.21 0 0 714
tegnap este 21.00 körül átültettem azt, amelyik a napon volt, végül is még csak egy napig volt a földben, semmi baja nem lehet, nem gyökeresedett még be. Most mindkettő délig van csak napon, aztán már árnyékban, sőt, ha megnő a ginkóm, akkor már hamarabb is árnyékban lehet. itt már biztos jobban fogja érezni magát. :)
Előzmény: krampuszka1 (712)
rágica Creative Commons License 2007.07.21 0 0 713
Van 5 és 10 kg-os zsák is. A miénk már 10 kilót is kap egyszerre. Szerintem a kisebbeknek elég, ha szórtok a töve köré. (Viszonylag olcsó!) Állítólag nem lehet túladagolni.
Előzmény: krampuszka1 (711)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 712

Te tudod, bár én nem feltétlen az átültetést javasoltam....

A nap később is problémát okoz, nálam legalábbis.

4 éves, kb. 2,5 m-es magnóliáim vannak, szűrt napfényt kapnak többnyire / nyírfák árnyéka /, de amelyik levele belenőtt egy-egy napos részbe, égési nyomok vannak rajta.

Egyedül a magnolia grandiflóra bírja, legnagyobb csodálkozásomra..........

Bár azokat sem egész nap süti a nap, de kapnak rendesen.

Előzmény: kimber (710)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 711

Mekkora zsák ?

Vagyis hány kg, vagy liter, vagy m3 ? :D

Előzmény: rágica (703)
kimber Creative Commons License 2007.07.20 0 0 710
Hagytam magam meggyőzni, ma este átültetem a kis magnóliát a másik mellé a 2 m-es fal árnyékába, itt csak délig süt a nap, majd attól kezdve már a fal árnyékában van, ezt talán még ki fogják bírni. Inkább ma átültetem, mint, hogy elpusztuljon. Meggyökeresedni még úgysem tudott ennyi idő alatt. A terasz elé pedi gültetek valami más, gyorsabban növő fajtát, talán egy kínai selyemakácot.
Előzmény: krampuszka1 (709)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.20 0 0 709

Nem is átültetésre gondoltam..........

Nádpálcákon ,duplán rachel háló / ha igy irják- minden Gazdaboltban van -, megoldja a kritikus időszakokat. Amíg utaütést nem kap a növény, egyszerűen a hőmérséklettől.

Vagy egy kiszuperált napernyő.

Előzmény: kimber (707)
kicsiKató. Creative Commons License 2007.07.20 0 0 708
huh,mindent perzsel a nap!Én nem csak a magnóliát,de jó pár növényt tujaággal,orgonaággal vettem körbe.
kimber Creative Commons License 2007.07.20 0 0 707
Hát igen, én is aggódom, de nem szeretném most beültetni a kerítés mellé, a félárnyékba, tavasszal meg vissza, mert az átültetést sem szereti ez a növény, nem? Mit tehetek? Milyen fajta egyébként?
Előzmény: krampuszka1 (706)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.20 0 0 706

Na szegény !

Ha ez megéri az őszt ???

Úgy égnek a nagy, pozsgás levelei ebben az UV-ben, mint a rongy....

Ahogy elnézem, a környékben sincs semmi, ami egy kis árnyékot adna...

Nem ártana pedig az árnyékolás !

Ki az az őrült, aki kertész létére, ilyenkor ültet magnóliát ???

Előzmény: kimber (704)
kimber Creative Commons License 2007.07.20 0 0 705

Jó béna vagyok, látszik,hogy még nem sok képet tettem fel... Tehát ez az állítólagos bordó fajta, a korábbi két képen ugyanaz van, ami a fehér lenne.
kimber Creative Commons License 2007.07.20 0 0 704
Ez lenne az állítólagos bordó virágú magnolia.

Ez pedig a nagyobb levelű, aminek a kertész szerint fehér virága lesz. Most még elég csúnyák a levelei, de remélem ez majd változni fog. Ezeket napközben, a melegben is szabad, vagy kell is locsolni, vagy csak este és reggel?

Elnézést a rossz minőségért, de egy gyenge kis 2 mp-es géppel készültek... Azért remélem be lehet majd azonosítani őket.
rágica Creative Commons License 2007.07.20 0 0 703
Látom megint a talaj savanyítása a probléma, ami valóban probléma.
Már többször leírtam a módszerünket. (De ez is csak 1 a sok közül.)
Az Alföld közepe táján lakunk, tehát nem kimondottan savanyú a talaj mifelénk. (Ezzel szemben nagy a hőség, most éppen 41,7 fok, és általában kevés csapadék.)
Minden ősszel, amióta megnőtt tavasszal is kap 1 zsák vasgálicot a magnoliánk. Szétzórjuk a tövénél, majd alaposan belocsoljuk. (Teljesen feloldódik.) Kb 14-15 éve ültettük, de lassan csodájára járnak már a városból is. Ezen kívül semmi kényeztetés, csak a locsolás.
Nosztalgia ebbena hőségben. (Az utolsó kép tavalyi, akkor több virág volt rajta.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!