Keresés

Részletes keresés

Shatama Creative Commons License 2008.05.18 0 0 841
Tudtam hogy valaki fel fogja hívni a figyelmem a nünükére, köszönöm a segítséget, de egész biztosan meg tudok különböztetni egy rendelllenes futrinka félét egy nünükétől, tulajdonképpen már eszembe jutott, hogy már az előző hozzászólásomban fel kellett volna hívnom a figyelmet rá, egész biztosan nem az volt. EGébként pedig a potroha normál méretű volt, már ami a kerületét illeti, csak roppant duzzadt, magas (legfeljebb egy kicsit nyújtott). Azt el kell ismernem, néhány vonása emlékeztett a bogárra. EGyébként valamilyen (általam) ismert faj torzult példányaként os megpróbáltam elkönyvelni, találkoztam már meglepő bőrfutrinklával is (ennek szárnyfedői nem voltak egybenőve, kárpótlásul csökevényesek és torzak voltak, teste azt hiszem máshol is kissé "göcsörtös" volt) de elég szabályosnak tűnt, ezen felül nem taáltam egy állatot, aminek akár torzult egyede is festhetne így.
AZért nem gyűjtöttem be, mert noha furcsának találtam, de arra a következtetésre jutottam, hogy valamilyen ritka, kevéssé közismert fajhoz van szerencsém, egyébként sem volt nálam semmilyen tároló, csak egyetlen üveg, teli sáskákkal (akkoriban volt egy imádkozósáskám, amit inkább így láttam el táplálékkal, mint vásárlás útján). VAlamint szinte biztpos voltam benne, hogy a hatalmas potro tele van petékkel.
PErsze bármi lehetett, mutáns, valamelyik vedlésnél eltorzult példány, hibrid, egzotikus faj, vagy ismeretlen. CSak szerettem volna megemlíteni.
Előzmény: eguzki (839)
P 21 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 840

Egyszer én is láttam egy érdekes "bogarat".

Olyan 3cm körüli lehetett, csillogó fekete, és vékony hengeres teste.

A feje olyan volt mint egy hangyának és a lábai is, de az egész teste egybe volt és olyan farka volt mint a skorpióknak van, még tüske is volt rajta. Szurkálódni akart vele, mikor egy bottal piszkálgattam. Gondoltam megfogom valahogy, de nem volt mibe belerakni, ezért inkább összenyomtam.

Nem tudom mi lehetett, lehet hogy valami hétköznapi dolog, de mindenesetre elég ronda volt.

eguzki Creative Commons License 2008.05.16 0 0 839

Szia!

Abból amit leírtál, számomra egy nünüke képe jelenik meg. Itt egy kb. egy hónapja készült fotó egy példányról:

Előzmény: Shatama (837)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.16 0 0 838

Nem vagyok entomológus, így csak találgatni tudok.

Lehet, hogy valamilyen nem őshonos faj volt, esetleg trópusi eredetű( bár kérdés, akkor hogy került kis hazánkba, ráadásul az út mellé.)

Vagy pedig egy itt élő,de még ismeretlen faj.

De az is előfordulhat, hogy ismert állat, csak ahogy mondtad, átsiklottál felette.

Én is nézegettem most az Állatismeret-et, hasonló fajt találtam, de pont ilyent nem.

Tanulság: ha legközelebb ismeretlennek tűnő állatot látsz, próbáld meg foglyul ejteni vagy lefényképezni.

Előzmény: Shatama (837)
Shatama Creative Commons License 2008.05.16 0 0 837
Szeretnék beszámolni a saját kriptidemről. Néhány évvel ezelött, noha a városban, de egy nagyobb úttal rövid ideig párhuzmosan futó földút szélén találkoztam egy különös rovarral. EGy futrinka szerű bogár volt, körübellöl két centiméter hosszú, azonban a duzzadt, maagas és hosszú ppotroha feltűnően sokat kitettt ebből és a normálsinál legalább két és félszer "magasabb" is volt. A csökevényes szárny fedői nem voltak összenőve, a potrora feszéltek, alattuk hártyás szárnyat nem láttam, színük emlékeim szerint valamiylen bordó színben játszottak, míg teste jelntős része (talán még a tor kivételével) egyszerű fekete színű volt. Akkoriban eegy-két napig foglalkoztatott, habár nem hoztam haza, annak ellenére hogy msá rendellenes állatot sokszor tartottam meg (például van egy tíz lábú pókom, bár ez fenntartásokkal, néhány fajnál, norláisnak tekinthető). Átnéztem különböző "zsebköünyveket", néhány rovarokkal foglalkozó más könybvet, és még a magyar vörös könyv-et is átfutopttam, de nem jutottam semmire. ELőfordulhat hogy átsiklott valami felett a figyelmem, de én hasonló állattal azóta sem találkoztam,, sem személyesen, sem egy könyv lapjain vagy az interneten. HA valaki tudja, mivel találkoztam, vagy csak megkísérelné azonosítani, az jelezze, vagy kísérelje.
Sch.Lacika Creative Commons License 2008.05.11 0 0 836
Hogy mindenki láthassa a (fake) képet a polg. háborús Pterodactylusról:

http://omniology.com/LivingPterodactyls.html
Előzmény: Csimpolya (781)
Csimpolya Creative Commons License 2008.05.11 0 0 835

Köszönöm, erre gondoltam!

Nekem is megvan ez a könyv (pontosabban mind a kettő), gyorsan előhalászom! Rámfér, hogy újra elolvassam.

Előzmény: Törölt nick (834)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.10 0 0 834

Találtam valamit ezzel kapcsolatban.

"Forstner kapitány, az U-28 tengeralattjáró parancsnoka vallotta: 1915 július 30-án az U-28 észak-atlanti vizeken megtorpedózta az Iberia nevű brit gőzöst. A hajó gyorsan süllyedt-a vízmélység azon a helyen több ezer méter volt. 25 másodperccel az alámerülés után a hajó felrobbant. A robbanás 20-30 méter magasra röpítette a vízszint fölé a hajó darabjait. És a roncsok között egyszer csak óriási tengeri állatot pillantottunk meg...Lenyűgözve bámultuk a tengeri csodát, lefényképezni azonban sajnos nem maradt időnk,minthogy 10-15 másodperccel később eltűnt a víz alatt.

Hosszát körülbelül 20 méterre becsültük. Óriási krokodilra emlékeztetett; négy izmos, mancs formájú úszólába és hosszúkás, hegyes feje volt.

Dmitrijev: Ember és állat 1 rész 228. oldal.

Előzmény: Csimpolya (833)
Csimpolya Creative Commons License 2008.05.10 0 0 833

Igen, és némi joggal titkolóztak, tehát biztosan nem közölhették, hol is történt ez.

Emlékszem, de nem tudom hol olvastam, hogy egy német romboló parancsnoka a tengeren lövetett valami gyanús akármire, el is találta, és szerinte valami nagyméretű krokodilféleséget pusztított el.

Előzmény: Törölt nick (831)
Shatama Creative Commons License 2008.05.10 0 0 832
KÖszönöm, de ez nem olyan kooly munka, amiehez szükség lenne segítségre (br jó lnene ha az lenne, vagy azzá válna) még anyag sincs különösebben. Inkább csak összegyüjtök néhány érdekességet z adotta témával kapcsolatban és ezt tezsem közé. LEgközelebb egyébként a humanoid kriptideket fogom felsorolni és ismertetni. Megpróbálok a teljességre törekedni. Itt az jelenthet problémát, hogy a döntés, mit minősítek kriptidnek é smit csak valamiylen mítikus llénynek, az bizonoys lények esetében teljesen önkényes döntés.
Előzmény: Brian Benson (828)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.09 0 0 831

Az jutott az eszembe, hogy a 2. világháborúban, amikor a szövetségesek az Atlanti-óceánon a német tengeralattjárók ellen küzdöttek, a repülőgépeik és a hadihajóik lőttek és bombáztak mindent , ami le vagy felmerült.

Farley Mowat írja, hogy: " A Kanadai Királyi Haditengerészet egyik  tiszje, aki négy esztendeig járta korvetteken, fregattokon és rombolókon az Atlanti-óceán északi részét, azt mondta nekem, hogy véleménye szerint az ő hajóiról kilőtt mélyvízi lövedékek legnagyobb százaléka  nem annyira a tengeralattjárókat, mint inkább alámerült bálnákat talált el."

El lehet gondolkodni azon, hányszor találhattak el ismeretlen, nagytestű tengeri állatokat ' szörnyeket' is. Szerintem biztosan volt rá példa.

Persze amikor naponta ezrével haltak meg emberek,kit érdekeltek az állatok?

Előzmény: Csimpolya (830)
Csimpolya Creative Commons License 2008.05.09 0 0 830

Igen, valóban novellisztikus formában írta meg, de hiányzik belőle a színezés, és nem nagyítja fel az eseteket. Én is szeretném tudni, honnan veszi az adatokat, de nem hinném, hogy megtudom.

Egy időben gyűjtöttem a sci-fi irodalmat, de az utóbbi húsz évben már nem lehet nyomon követni, nem is beszélve a színvonalesésről.

Csimpolya Creative Commons License 2008.05.09 0 0 829

Folytatom, ez már sajna, rövidebb rész.

A "legújabb korban" még nagyobb a titkolódzás. De azért kiszivárognak a dolgok. Itt van például az amerikai haditengerészet egyik esete:1937 Cap Fear. A haditengerészeti légierő két hidroplánja őrjáraton volt a partoktól nem messze. Az egyik pilóta három furcsa "víz alatti egységet" észlelt az első pillanatban arra gondolt, hogy tengeralattjárók. Később megváltoztatta a véleményét, mert ...sokkal gyorsabbak voltak, mint egy U-boat, amellett teljesen ésszerűtlen manővereket végeztek, keringéltek, egymás útjait keresztezték, amit egy normális tengeralattjáró sosem tenne. Nem bálnák voltak, annál nagyobbak. Aztán eltűntek a part menti sziklák árnyékában.  A jelentést nem fogadták el, mert a kísérő gép pilótája nem látta a jelenséget. Ugyanúgy nem hitték el J. Former hadnagynak, aki részt vett a partraszállásban...két landing-crafttal mentünk teljes erővel egy mellékfeladat ellátására éjszaka. A sötétben nem sokat láttam, de egy biztos: rövid időre egy harmadik egység is úszott velünk. Majd így folytatta: Csak tengeri állat lehetett, amit megzavartunk, volt legalább 50 yard. Persze, amikor velünk szemben lőnek, ki tud odafigyelni? Képzelődött csupán?

Egészen friss a Formosa-jelentés. Egy kínai aknakutató korvett gyakorlatozott a hagyományos módon: párban. Mint tudják, a két hajó az aknakutató "söprökötél" öblét mint halászhálót húzza maga után. Fényes nappal "fogtak valamit" a háromélű villáskampók beakadtak egy víz alatti lénybe, amely a rángatózásából ítélve tekintélyes méretű lehetett. A leírás szerint nem bálna volt, mert amikor behúzták a kötelet, az egyik villán volt egy sörtés-pikkelyes húscafat. A helyi újság megírta az esetet, de később cáfolták, kacsának minősítve a dolgot.Csak kevesen tudhatják meg az igazat, azok, akiknek a kezébe került a minta.    

Brian Benson Creative Commons License 2008.05.08 0 0 828
Tudod, nemcsak az érdeklődő (és persze szurkoló), bár ritkán megszólaló topiktárs beszél belőlem, hanem a szerkesztő-lektor is. Anyaggyűjtésben, cikkírásban segítenék is, de előbb látni kellene az anyagot.
Előzmény: Shatama (824)
Sch.Lacika Creative Commons License 2008.05.08 0 0 827
Nem sok időm van, csak az évszámot és a hajó nevét írom be, aztán Google...

Dokumentált "tengeri kígyó" megfigyelések:
1848 Daedalus
1877 Osborn(e)
1877 Pauline
1877 City of Baltimore
1898 Lagresille
1898 L'Avalanche
1904 Péron
1905 Valhalla

1930. A Dana nevű hajó 2db, 2m hosszú, ismeretlen lárvát fogott ki a tengerből.

Mitchell-Hedges 20 évig kutatott a tengereken:
"Láttam olyan lényeket, amelyekről még beszélni sem merek...amit pedig láttam, abban hinnem kell..."

Forrás: Jékely E.: A vizek óriásai

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.08 0 0 826

Ezt a novellát annak idején én is olvastam a Roburban, de akkor nem tudtam eldönteni( egyébként most sem ), hogy a szerzője, Kádár Iván, valódi eseteket írt le benne, vagy csak kitalálta őket. Ha az utóbbi, akkor remek fantáziája van, ha viszont az előbbi, akkor félelmetes belegondolni, milyen lények úszkálnak az óceánokban.

Már csak arra lennék kíváncsi, ha igazak az esetek, hol olvasta őket.

A novella címe: Tengeri szörnyetegek.

(Itt van előttem az újság, ha lenne időm, befejezném Csimpolya mester helyett az esetek idemásolását, de sajnos mennem kell gályázni. :-( 

Előzmény: Csimpolya (821)
Shatama Creative Commons License 2008.05.08 0 0 825
Az első történet a legkülönösebb. AZ abban szereplő állat nem emlékeztett sem bálnára, sem kalmárra, sem más nagy testű vízi lényre. Nem tudnék rá semmiylen magyarázatot adni.
Egyszer valahol olvastam egy parton talált "szörny bébi"-ről, egy tengerikígyó csemetéről. AZ állat egyszerű kígyóra emlékeztett, de arányai különösek voltak (HOgy lehet egy kígyó aránytalan? Hosszabb volt a farka a normálisnál? Talán helyenként vastagabb, helyenként vékonyabb volt, vagy szabálytanlan volt a teste, mint egy egy kis gyerek gyurma kígyója, a feje túl nayg volt, torz és hasonlók), gerince pedig helyenként szörnyen púpos. MIndenesetre lehetett benen valami nagyon különleges, mert laikusok fedezték fel, és "tengerikígyó bébi"-ként, "szörny bébiként" írták le kezdettől. A könyv szerint, amiben találkoztam a történettel, csak valamilyen szörnyen deformált vízi sikló volt, habár ez nem él tengernél, ha ezt fordítási hibaként könyveljük el, akkor valamiylen betegségben eltorzult kígyónak bizonyult.
VAlaki tud valamiylen modern óriás szörny hírről? A Csimpolya áltál felsoroltakhoz hasonló beszámolóról?

CSimpolya, ha van időd és nem nagy fáradtság, begépelnél még egy-két ilyen esetet? Ezzel az újsággal egyébként sajnos nem találkoztam.
Shatama Creative Commons License 2008.05.08 0 0 824
Terveztem valami hasonlót, de ez egyenlőre kivitelezhetetlen, mert egyáltalán nem tudom szerkeszteni. Persze segítene ha rászánnék egy kis időt az office újra telepítésére, ellenben lehet hogy az egész fontoskodó prezentációt elfelejtem és szöveges formátumban fogom folytatni, vagy éppen "flash prezentációban", ez egész érdekesen hangzik. Kár nem gondoltam ilyesmire azonnal. (most esett le miylen Emeséről és hm-ről van szó). Sajnálom hogy gondot okoztam. MIndenesetre gyorsabban elérhető lesz a következő, ennek pedig (amint működőképes lesz a power pointom) elkészítem egy hibajavított, kissebbé tett (ha a képeket képszerkesztővel kicsinyítem le, nem a prezentációban az máris vagy 10 mb), tömörített verzióját.
Előzmény: Brian Benson (820)
Sch.Lacika Creative Commons License 2008.05.07 0 0 823
Fúúú, nekem gyerekkoromból valahol még megvannak a Robur újságok...
Csimpolya Creative Commons License 2008.05.07 0 0 822
Van még, csak nem győzöm a gépelést, talán majd később!
Csimpolya Creative Commons License 2008.05.07 0 0 821

Robur újság, 6 szám, 54. oldal.

Land's End, 1492. Egy walesi abbé feljegyezte a következőket:

Egy teljesen megháborodot embert vittek be hozzájuk. Vászonruhájáról, tuskókörmeiről megállapítható volt, hogy tengerész. Több heti kezelés után már akadt néhány "tiszta" pillanata, és a következőket mondta el. A hajónknál nagyobb, busa fejű és pikkelyes szörnyeteg rontott ránk, és szörnyű agyaraival átharapta a hajót. Mi sót szállítottunk, és a bárkánk pillanatok alatt elsüllyedt. Két társammal a cápák végeztek, én egy hordóba kapaszodva megúsztam.

1570, a Vizcayai öböl. Egy angol brigantin, a a Harrow ügyeletes tisztje beszámolt egy hajókatasztrófáról: Vagy két mérföldre előttünk keresztezett minket egy kutter. A szél elég erős volt, de még nem vészes. A kutter egyszer csak megdőlt, valami hatalmas test emelkedett ki a vízből, és magával rántotta a hajót. Mire odaértünk, már csak pár fadarab úszott a vízen. A jelentés befutott az Admiralitáshoz, de nem hittek neki.

1702, Szardinia szigete. Muravera faluban az orvos a következőket hallotta a parasztoktól. Hárman kimentek a varsákhoz, hogy behozzák a halat. Még nem volt elég világos, de azért felismerték egy bárka körvonalait, mely a partoktól nem mesze körbeforgott. Emberek kiabálását is lehetett hallani, és a bárka olyan volt, mintha mellette állt volna egy másik. Aztán egyszerre tűnt el mind a kettő.

1841, Elefántcsont-part. Az eset csak 22 évvel később került napvilágra. Érdekes, ezt is egy pap jegyezte fel, egy haldokló tengerészkapitány vallotta a következőket:

Éveket voltam a rabszolgajáraton, és egy dolog azóta is nyomja a lelkiismeretemet. A Fernando Mora hajóval éppen négereket hajóztam be. Nem tudtunk odaállni a parthoz, mert kicsi volt a víz. Már vagy a harmadik fordulót tette a nagy szolgálati csónak, amikor hirtelen mindenestül megemelkedett, felborult, és rögtön ezután és rögtön ezután egy óriási állat csobbanása hallatszott, mely sokkal nagyobb volt, mint a csónak. Határozottan állítom, hogy nem bálna volt, inkább olyan, mint a tengeri sügér. Még egyszer felbukkant, és evett, ette az embereket..

Négy matrózom veszett oda, és az összes néger. (Meg voltak láncolva, és a csónak darabokra tört... A többieket megeskettem, hogy hallgatni fognak, hacsak nem akarnak lógni rabszolga-kereskedelemért.

Egy kitalált történet nyomta volna a lelkét?

1907, Martinique. A leáldozóban lévő vitorlás hajózás utolsó ismert története. (Ezt a franciák hallgatták agyon.

A hadiszolgálatban lévő Gloire II már elég rozzant volt, neve ellenére.

Ez a hajó a parttól vagy tíz mérföldre megütközött egy egy ismeretlen, de igen nagy viziállattal, amely dühödten többször nekirontott, és a hajó palánkját több helyen megsértette, úgyhogy szivattyúzni kellett. A "Strictemant interdit" feliratú jelentés egy legalább 80 méter hosszú idomtalan vizilényről számol be. (Tehát nem volt áramvonalas, mint pl. a cetek.

Brian Benson Creative Commons License 2008.05.07 0 0 820
Kedves Shatama, nem bírom kivárni, amíg letöltődik az 50 MB..., nem lesz valami könnyítés? Tartalomjegyzékkel fel lehetne szeletelniezt a gigantikus mennyiségű adathalmazt kisebb adagokra..., kezelhetőbb lenne talán... hm? (Ahogy Emese mondaná :)
Előzmény: Shatama (818)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 819

Ezeket már nézegettem korábban, de jó néhány kép gyanús hitelességűnek tűnik.

Előzmény: Shatama (816)
Shatama Creative Commons License 2008.05.06 0 0 818
KÖszönöm, hogy hogy nem vettem észre...
Megnéztem miért nem, azért mert nem volt. A számokokban, amiket megnéztem egyáltalán nem volt olvasható cikk, ahogy eredetilegf állítottam, talán mert túl frissek voltak, már ha frissnek tekinthető a tavalyi.
Előzmény: Sch.Lacika (817)
Sch.Lacika Creative Commons License 2008.05.06 0 0 817
A jobb oldalon van egy gomb, ezzel a (piros) felirattal:

"A TARTALOMBAN KÜLÖN JELZETT CIKKEINKET ITT OLVASHATJA"

Előzmény: Shatama (816)
Shatama Creative Commons License 2008.05.06 0 0 816
Olvastam az Éneklő kutyát, de azóta (legalábbis jobb helyeken) történt változás, legalábbis a tv és sok írott dokumentum ezt akarja elhitetni velünk, azt nem remélem hogy mindenhol,vagy hogy a legtöbb helyen.
Megnézutem a hitetlen magazin oldalát, a régebbi lapszámok közt os böngésztem, de nekem egyetlen zöld cikket sem sikerült találnom három-négy lapból. Többet nem néztem át.
Nem tudom miért, de enémelyik cikk címét olvasva nekem Däniken jutott eszembe.

http://www.unexplained-mysteries.com/gallery/displayimage.php?album=15&pos=0
Ez egy galéria, elméletileg elsősorban kriptozoológiai képeket tezs elérhetővé, de sok a különleges állatokat (fehér hollót és hétlábu bárányt) ábrázoló kép is. Körübellül 500 kép van, köztük különösen érdekesek is.
Shatama Creative Commons License 2008.05.06 0 0 815
Tényleg nem az, de ez nem kriptozoológia csak érdekes "eszközhasználat". Habár nem tudom máshova jobban illett-e volna, mindenesetre érdekes. Már láttam ilyet, egyszer a National geographicon volt egy műsor az eszközhasználatról, ott mutattak egy így horgászó madarat, úgyhogy engem annyira nem hökkentett meg, de az egyik legérdekesebb "ezközhasználat" a madarak körében. Egyébként ott is valamilyen kis testü gémféle volt a horgász.
Előzmény: Törölt nick (814)
Sch.Lacika Creative Commons License 2008.05.04 0 0 813
Megnéztem a Hihetetlen oldalán az olvashatóságot. A régebbi lapszámokban a cikkek címe előtt piros és zöld gombok vannak, a zöld olvasható, a piros nem.
Előzmény: Csimpolya (811)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 812

Csak a cirkusz szót ne írtad volna le...

Rosszul vagyok tőle.

Ha olvastad Jack Londontól Az Éneklő kutyát, akkor tudod miről beszélek.

Nem hiszem, hogy száz év alatt bármi is változott ott.

Előzmény: Shatama (808)
Csimpolya Creative Commons License 2008.05.04 0 0 811

Igen, ha felfedezem az újságosnál, általában megveszem, bár - hogy finoman fogalmazzak - érdekesebb, mint amilyen szavahihető. A címe www.hihetetlen-magazin.hu.

Valaki azt írta eben a fórumban, hogy fizetni kell az olvasásáért. Miután én nem próbálkoztam vele, nem tudom, mi a helyzet.

Előzmény: Shatama (809)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!