Keresés

Részletes keresés

Homo mirabundus Creative Commons License 2020.10.19 -3 1 73063

Hát ja. (Amúgy mindig is érdekelt a motoros szánok világa - tudod, amit ott hagy a rénszarvaspásztor a nagy jószagú semmi közepén órákra a mínusz harmincban, majd ránt egyet-kettőt és hazapöfög vele... Biztosan etiléterrel hajtják őket:D)

A tanácsok mindegyikének van valós alapja. A legtöbb vsz mégis csak arra jó, hogy lehessen róluk beszélgetni. Az eddigi élettapasztalatok mellett ezek is elférnek:D

Előzmény: Rőth Sándor (73061)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.19 0 0 73062

Csak azért hozok fel példának motorfűrészt, mert amikor az ominózus darab kikerült a boltból még nemigen hallottunk kishazánkban fűkaszáról. Az év 1979 vagy  1980 volt, apósom nem emlékezett pontosan, hogy mikor került az erdészethez az a Stihl 056, amit 1989-ben kiselejteztek és ő megvett. No ez a Stihl a mai napig jó egészségnek örvend, igaz a leselejtezés után, de a használatba vétel előtt felújíttatta apósom, mint bennfentes erdészeti dolgozó a saját műhelyükben. Az első kilenc, tíz évében a fűrész nem kapott mást, mint az akkor elérhető ÁFOR benzint, olajat. Mint emlékezhetünk rá, "kiváló" minőségű volt. Aztán a gengszterváltás után ugyanez MOL-ban. Apósom a költséghatékonyság apostola volt, mindenből a legolcsóbbat. Ami nem feltétlen jelentette régebben sem a csúcsminőséget. Aztán egyik napról a másikra sajnos megörököltem a fűrészt. Talán ha kétszer vagy háromszor volt a kezemben addig. Aztán, ahogy belerágtam magam a fűrész használat, karbantartás titkaiba, jött a Stihl olaj, aztán a 100-as benzin és a jobb Stihl olaj és hozzá a Spuri. Ez utóbbit az autószerelőm javaslatára minden robbanómotoros eszközben használom. Szerintem jó. Nem csodaszer, de jó.

Soha semmiből ki nem öntöm, járatom a berzint, mert így láttam az öregtől, így szoktam meg. Sőt. Minden használat után takarítás, és teletankolás, ha kell reszelés, hogy amikor legközelebb előveszem, akkor azonnal hadrafogható legyen. Soha (lekopogom!!!) semmilyen baja nem volt amiért az üzemanyag lett volna okolható. 

Előzmény: Rőth Sándor (73061)
Rőth Sándor Creative Commons License 2020.10.19 -2 1 73061

Nem a Tervszerű Megelőző Karbantartás létjogosultságát vitatom, csak zárójelben megjegyzem, hogy azért teszünk a benzinbe olajat, hogy kenjen. Az az olaj keni a hengert és a forgattyúsházat is. Nem kell abba annyi mint lángossütő üstbe, marad ott egy filmréteg, amitől az alamónium tavaszig nem kap vakrozsdát.  

Mivel én laposföldhívő vagyok, kíváncsiságból benne hagyom az E10 benzint a brejzlibe. Majd tavasszal elmondom mi a kotta, legfeljebb a soknevű fajgyűlölő azt mondja hazudok. Én meg kiröhögöm. 

Egyébként tele a jutyub olyan videókkal, amikben a Vereckei-szorosnál hátrahagyott, a tenger fenekéről kikotort mindenféle gépeket indítanak be. Egy kis baszogatás után, dünnyügve, prüszkölve, de beindulnak. Nehogy már egy párhónapos pihi akkora kihívás legyen egy szaros fűkaszának. 
Akkor mi a helyzet azokkal a törpe hómarókkal, amik csak öt évente látnak havat? Olajos hordóban tárolják őket, nyakig racing olajban?

Előzmény: Homo mirabundus (73060)
Homo mirabundus Creative Commons License 2020.10.19 -3 1 73060

Ugyan nem kérdezted, de a "téliesítésről" beugrott az alábbi, mintegy habjaként az E10-es, vizet jól kötő alkoholos benya miatt keletkezett viharnak. Ami így idény végén, de még inkább tavasszal újult erőre szokott kapni:(

Több helyen látni-hallani -elsősorban jutyúbon, mert én még  nem találkoztam "érintettel" a való életben-, hogy miután szárazra(?) járatták a gépet, még a gyertyát is kicsavarják, hogy néhány csöpp olajat a hengerbe eresszenek + kis megforgatás az eloszlatáshoz. Így aztán az sem tud rozsdállani, ha a hónolás még ér valamit a falán.

Há'nemtom. A forgattyúsházról pl. soha egy szó sem esik, pedig ennyi erővel az is kaphatna párát, sőt - bár ott kevésbé kínos egy rozsdafolt vagy csík... Mondjuk a gyertya kicsavarását érthetem, ha nem is a közelgő tél, de pl. az idény végén esetleg amúgy is aktuális preventív csere miatt.

Igazából még a tökre kiszárított üzemanyagrendszerrel kapcsolatosan is hallani ellen-, de legalábbis kétségeket ébresztő véleményt. Azt már a szervizesem mondta (nem most, még a 95-ös időkben:D), hogy jobban járnának az emberek, ha az utolsó négyzetmétereket inkább valami "mentes", prémium anyagból tankolva vágnák le, aztán marad a gépben, ami marad. Legalább a műanyag is úszik valamiben (szűrő, csövek, membránok), ami nem levegő, és a sunnyogó kosz sem tud úgy kiülepedni, megkötni. Emlegette még a légszűrőt is, hogy a papír alapúakat tavasszal eleve ki kellene kukázni (addig legalább visszatartja a pókokat:D), akkor is, ha látszólag semmi bajuk sincs, a szivacsokat meg jól kimosni-olajozni. Túlzás-e vagy sem - sztem ez azért erősen tárolásfüggő is lehet. Nálam sem a nappaliban dekkolnak a kaszák:D.

Ja, ugyanez a szervizes emberke hozta szóba a gázbowdent. Hogy rajta kívül azt soha senki nem takarítja-olajozza, pedig némelyikben már több a mocsok, mint a huzal. Pont úgy, mint a biciklifékeknél. És tényleg...

Hát ezeket sem tudom, de magyarázhatóbb gondoskodásnak tűnnek, mint csak hengerfalat kenegetni. Ami persze ártani biztosan nem használ, de ami nélkül évtizedekre visszamenően is jól elvan a -sztem döntő- többség:D

Előzmény: Fokt89 (73050)
tarantula8814 Creative Commons License 2020.10.17 -3 1 73059

Ne hazudj.

Előzmény: Rőth Sándor (73057)
Fokt89 Creative Commons License 2020.10.17 0 0 73058

Mindig tanul az ember. Köszönöm a segítséget:)

Előzmény: Rőth Sándor (73053)
Rőth Sándor Creative Commons License 2020.10.17 -3 1 73057

Monnyuk esztet minnyán gondoltam. 

Előzmény: tarantula8814 (73056)
tarantula8814 Creative Commons License 2020.10.17 -4 0 73056

Az nagyon kevés, nekem kézzel megpörgetve 39586-ot fordul.

Előzmény: Rőth Sándor (73053)
Homo mirabundus Creative Commons License 2020.10.17 -3 1 73055

Há nemtom, ez ízlésfüggő - biztosan sokat számíthat, hogy rozsdamentes, alu vagy műanyag az a kalány.

Én úgy vok vele. hogy kenyérrel, picinyég sóst-paprikást jobbszeressem:DDD Friss cipón, na persze...

Előzmény: Rőth Sándor (73054)
Rőth Sándor Creative Commons License 2020.10.17 -2 1 73054

A kacsazsír is zsír, csak kanállal kell enni. 

Előzmény: Fokt89 (73052)
Rőth Sándor Creative Commons License 2020.10.17 -3 3 73053

A Stihl zsír elég sűrű, a fogkrémnél keményebb. A mostani hűvösebb időben maga a szöghajtás is nehezebben fordul hidegen. Persze ez csak annyit tesz, hogy hidegen, kézzel megpörgetve nem 15-öt fordul, hanem csak 5-öt. Ha bemelegszik, megy, mint a búgócsiga. 

Fokt89 Creative Commons License 2020.10.17 0 0 73052

Köszönöm a gyors választ, akkor én gondoltam, hogy a zsír zsír állagú :) megnyugtattál köszönöm.

Előzmény: studiod1 (73051)
studiod1 Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 73051

Jól írtad a szöghajtás zsír "folyékony zsír" tehát 00 besorolású szerintem azt adtak, a kék zsírok régebben általában hőálló zsírok voltak(litiumkomplex)

Fokt89 Creative Commons License 2020.10.17 0 0 73050

Sziasztok.

Téliesítem az idén vásárolt kaszámat, alapos takarítás után gondoltam a szöghajtást is megzsírozom. Vettem is a helyi barkácsboltba hecht márkájút mert más nem volt.

A szöghajtás zsírnak milyen állagúnak kell lenni, mert ez szinte folyik. Ami a gépbe van az pedig sűrű kék színű zsír, ez szinte olyan mint egy olaj.

Előre is köszönöm

Dávid

B.GY Creative Commons License 2020.10.13 0 0 73049

Fater szeret ilyenekkel mókolni. Van egy 2 ütemű Dolmarom is az működik csak kicsit gyengécske.

Előzmény: Homo mirabundus (73048)
Homo mirabundus Creative Commons License 2020.10.13 -1 1 73048

Négyütemű, a tipikus hibái is mások, mint az ódivatú, faék kétüteműeké, sokan már csak emiatt sem csípik őket (én sem...). A papa vsz jobban végiggondolta az ügyet, mint a szervizes, mondanám, hogy inkább bízd őrá, de sztem ennek azért már lenne némi kib@szás-színezete:(.

Előzmény: B.GY (73046)
Homo mirabundus Creative Commons License 2020.10.13 -1 1 73047

Persze hogy nem. A nevük is teljesen más...:D

Előzmény: bandolesa (73043)
B.GY Creative Commons License 2020.10.12 0 0 73046

Megnéztük a pillangószelepet az nyit zár rendesen. Viszont csak úgy indul be ha a gáz maxon van de akkor megy alapjáraton. A benzinszűrőt kivettem az nincs bedugulva. A légszűrő helyén köpködi ki a benzint.Fater valami olyasmit mondott hogy szar a szívószelep vagy mi. Majd télen szétszedjük akkor úgyse nő a fű :)

Előzmény: Homo mirabundus (73035)
tarantula8814 Creative Commons License 2020.10.12 -5 1 73045

De.

Kapa bácsi Creative Commons License 2020.10.12 -1 4 73044

Nem Straus kategória,itt három év garancia játszik!Nem egy erőmű az biztos!Ház körül megfelel.

bandolesa Creative Commons License 2020.10.12 0 0 73043

Ferrex fűkasza az ALDI-tól azért nem Strauss kategória?

Előzmény: Homo mirabundus (73042)
Homo mirabundus Creative Commons License 2020.10.11 -4 1 73042

Ne fintorogj! Ott van, hogy "2 az 1-ben", meg hogy "néhány mozdulatal...". Na mikor kínált neked ilyet -vagy akár csak hasonlót is- a Husi vagy a Stihl? Ennyiért? Na?

És még a vonalkóddal sem kell tipródnod, eleve visszafordították neked:DDD Persze feltételezem, nem éppen arra gondolva, hogy jól el tudd kerülni, de ha már így esett...:D

(Ami a "gyártói" fantázianeveket illeti, az egy csodálatos világ. Hihetetlen, hogy még ennyi idő után is találnak merőben újakat, amikről később sem derül ki olyasmi, hogy azon cégérek alatt óvszert meg fogselymet termeltek volna a frontra a 2. vh. idején. Ehhez is kell ám tehetség...)

Előzmény: bandolesa (73041)
bandolesa Creative Commons License 2020.10.11 0 0 73041
Káli Pali Creative Commons License 2020.10.10 0 0 73040
Előzmény: Chapron (73039)
Chapron Creative Commons License 2020.10.10 0 0 73039

Sziasztok! A Hecht 154-ről van valakinek tapasztalata? Köszi! 

B.GY Creative Commons License 2020.10.07 -4 0 73038

:) 

Előzmény: tarantula8814 (73037)
tarantula8814 Creative Commons License 2020.10.07 -6 1 73037

Ha nem is az a baja, mindenképpen ezt a pillangót írjad az volt kiakadva, legyen netjavítós sikerélménye.

Előzmény: B.GY (73036)
B.GY Creative Commons License 2020.10.07 0 0 73036

Otthagytam apámnél a gépet.Majd hétvégén lesz időm foglalkozni vele. Megnézzük a pillangó szelepet. 

Előzmény: Homo mirabundus (73035)
Homo mirabundus Creative Commons License 2020.10.07 -4 4 73035

Ha kicseréled és jó lesz, akkor

- vagy mégis alaposan megnézte az a szervizes, és jogosan diagnosztizálta ezt a nem igazán gyakori hibafajtát - én ezt tartanám kevésbé valószínűnek, főleg a leírt tünetek* miatt;

- vagy csere közben véletlenül "elpiszkálsz" valamit, ami a hibát okozta. Azért ez sem túl valószínű...

Okként hamarabb tudnám elképzelni, hogy a nagyfesz kábel, esetleg a pipa, még inkább, hogy a gyertya sztrájkol. Ez utóbbi időnként előfordul...

Persze tévedhetek; ezek a szirsz@rok bárkinél jobban tudják a fizikát, hát még nálam:(.

Ez a blokk még az "echte kínai" kaszáknál is csak akkor adja fel, ha eleve gyári hibás volt. Belül egy milliószámra készülő, nagyon kiforrott, akár évtizedekig kitartó technológia rejlik, mozgó alkatrész nélkül. Éppen emiatt szinte minden kisgépgyártó kívülről rendeli meg magának (mint a karburátorokat is), ugyanabból a néhány forrásból - ami lehet akár kínai is... Többnyire a műanyag és a pofák formája a legnagyobb különbség:D

Ha egy gép már mindenestől kuka, ezt még akkor is érdemes kibányászni belőle, mert vsz semmi baja. Elfér a fiókban, Rostás Armandó pedig a kommunális hulladékba dobná, mert macerás leégetni a burkolatot azért a pár gramm rézért:D

(*)

A gázkar-bowden-pillangószelep vonalat ellenőrizted már? Egyáltalán szó szerint kell elképzelnünk azt, hogy beindítod, ő csendesen pöförészik alapjáraton, és akármit csinálsz a gázzal, ő marad ebben az állaptban? Mert ha van valami más is -pl. változik a hangja, vagy gyorsulna ő, de nem tud, fulladozik, kihagy stb.-, akkor máris másként kell hozzáállni!!!

Előzmény: B.GY (73034)
B.GY Creative Commons License 2020.10.06 0 0 73034
Előzmény: Homo mirabundus (73032)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!