Keresés

Részletes keresés

kovitp Creative Commons License 2010.09.13 0 0 1360
Először egy AERECO EMM916 típusút raktam fel, majd vettem egy EMM716-at, most ez van felrakva. A kettő abban különbözik, hogy a 716-os kézzel zárható, a másik nem. Itt találod a beépítési útmutatót: http://www.szellozesinfo.hu/pdf/beepitesi-utmutato-aereco-emm-emf.pdf Nekem annyiban volt szerencsém, hogy az ablak felett van egy 10 cm-es toktoldó a redőny miatt, és abba vágtam bele a szellőzőrést egy vasfűrész lappal.

Előzmény: -cc- (1359)
-cc- Creative Commons License 2010.09.13 0 0 1359
milyen légbevezetőt raktál végül be? valami képet vagy linket tudnál dobni, hogy egyáltalán hogyan is kell a szerkezetet elképzelni (főleg, hogy ahogy te is írtad te magad raktad be)?
Előzmény: kovitp (1355)
phollau Creative Commons License 2010.09.13 0 0 1358
Nálunk is kb hasonló a helyzet (mint firemanus75-nél) azt leszámítva, hogy a ruhaszárítógép beszerelése óta legalább mosás után nem kell annyira rettegnünk a penésztől. Reggel általában 8 körül megyünk el itthonról, feleségem és én is reggel zuhanyozunk, úgyhogy hidegebb időben a reggeli szellőztetés már macerás. Tudom, hogy elvileg csak 5 perc, meg úgy kell csinálni, hogy ne hűljön le a lakás, de egy morcos feleséggel és egy csakazértse gyerekkel indulás előtt nem mindig jut erre már lelkierő. Ezek után legkorábban kb este 7 körül érünk haza, hullafáradtan, télen esetleg még átfagyva is. Gyerekfürdetés környékén megintcsak nem szívesen nyitogatom az ablakokat, utána meg már általában csak élvezni akarjuk a nyugalmat 1-2 órára és nem felöltözve, dideregve, míg kiszellőzik a lakás. Régi, faablakos, 'természetes szellőzésű' lakásokban éltem le az életem nagy részét, sose gondoltam volna, hogy a frankón felújított, szigetelt lakásban majd ennyi macera lesz a levegő frissentartása. Azt nem mondom, hogy most el tudnék erre költeni 350e forintot, de teljesen át tudom érezni firemanus75 helyzetét. Mi egyelőre csak az ablakra szerelhető automata szellőztetőkben gondolkodunk, de ha esetleg csak kicsit drágábban tudnak ajánlani valami komplett megoldást, akkor elgondolkodunk. A szellőzők kb 100e lenne, úgyhogy ahhoz képest kéne csak kicsit többnek lennie. :)

firemanus75: én szurkolok, hogy beváljon!
Előzmény: szs75 (1357)
szs75 Creative Commons License 2010.09.13 0 0 1357

"Mindennapos a kellemetlen,dohos szag még a nagyfokú,kereszthuzatos szellőzés mellet is."

És ezen segíteni fog egy ilyen szellőzőrendszer? Nem kötözködni akarok, és nem is értek hozzá, de ha belegondolok, hogy mennyi levegő tud cserélődni egy kereszthuzatos szellőztetéssel, és az kevésnek bizonyul...

Nem beszélve arról, hogy ősszel-télen nem ritka, hogy napokig esik, na olyankor szintén nem sokat ér a szellőztetés (pl múlt héten 24-36 óra alatt száradtak meg a ruhák úgy, hogy napközben folymatosan nyitva voltak az ablakok, a fürdőszobai éjjelre is).

Előzmény: firemanus75 (1356)
firemanus75 Creative Commons License 2010.09.13 0 0 1356
Családi ház (90 m2 3szoba, konyha,étkező WC-fürdőszoba)

"A megküldött alaprajz, és a kérdőívben megadott válaszok alapján, a lakás szellőzési terve, mely egy automatikus, higroszabályozású, aktív szellőző rendszer.
A rendszer kiépítésének díja: háromszázötvenhat-ezer forint "

200 km a távolság a cég és köztem!!!!!!!

Én is sokalom az árat, de nem szeretném az egészségünket tovább kockáztatni!

Nálunk főleg a magas pára okoz gondot, (62-72%) az a nagy-nagy penészedés nem jellemző . Néhány helyen főleg a plafon sarkoknál vannak kisebb penész foltok. Főfal mellett a parkettán téli időszakban tócsa van, konyha járólapján szintén, az ablakokon folyik a víz. Mindennapos a kellemetlen,dohos szag még a nagyfokú,kereszthuzatos szellőzés mellet is. Az egyik szekrényünkben , még szellőző furatok mellet is néhány kabát szabályosan penészfoltos!!!! Felszivárgó víz nincs, a vizesedés a fűtési-téli időszakara jellemző de akkor már őrjítő!!!

Előzmény: phollau (1352)
kovitp Creative Commons License 2010.09.13 0 0 1355
Nekem a 70 m2-es lakásra 333000.Ft. volt az ajánlat, de ez sok mindentől függ (mennyi légbevezetőt építenek be, hány kilóméterre laksz a telephelyüktől, a kiszállási díj miatt stb.). A légbevezetőt Én a vaterán vettem 5000 ft.-ért, de ezen az oldalon is meg lehet rendelni. http://www.szellozesinfo.hu/ A légbevezető beépítése magában még kevés, ha nincs a lakásnak lég elvezetése (pl. szellőző kémény, kandalló, vagy kivezetett páraelszívó stb.). Az 1207-es hozzászólásban írtam le a tapasztalatomat.

Előzmény: phollau (1352)
kovitp Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1354
A vizesedésre rá is kérdeznek, és ha van, akkor annak megszüntetéséig nem is vállalják  a beépítést.

Előzmény: Axióma (1349)
kovitp Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1353
Én kértem Tőlük ajánlatot, de mivel sokalltam az árat, ezért nem csináltattam meg a rendszert. De az oldalukon, és a hírlevelükben leírtak alapján Nekem ez tűnt a penész ellenszerének, és be is vált a rendszer. Az 1207-es hozzászólásban írtam le tapasztalatomat.

Előzmény: Jack34 (1348)
phollau Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1352
Nagyjából milyen összegű az ajánlat? Nálunk jelenleg csak a téli magas páratartalom a gond, egyelőre csak a passzív, ablakra szerelhető higroszabályozású szellőzőkben gondolkodok (az is van vagy 18-20e darabja), de kíváncsi lennék, hogy mennyibe fáj egy teljes megoldás. A lakás kb 86m2, amerikai konyhás nappali+étkező, meg 3 gyerekszoba, illetve hákóhelység, 3 szintes családi ház középső szintjén.
Előzmény: firemanus75 (1351)
firemanus75 Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1351
Több cég is foglalkozik higroszabályozású szellőző rendszerekkel , én is szeretnék kiépíteni egy ilyen rendszert minél hamarabb.

A www.peneszmentesites.hu-n kértem egy árajánlatot egy többkérdéses kérdőívet kellet megválaszolni és küldeni kellet egy alaprajzot, bejelölve rajta a a helyiségeket,
ablakokat,ajtókat, mi honnan hová merre nyílik stb.
Két nap után telefonon felhívtak és átbeszéltük az elküldött "anyagot" amit még fontosnak találtak szintén. Hamarosan email-n elküldték az árajánlatukat, ami egy több oldalas anyag leírva minden ami fontos. A kalkulált összeg a fizetendő összeg, ami már mindent tartalmaz, tehát anyag- és munkadíjat, Áfát és kiszállási költséget a terv véglegesítésére, valamint a beépítésre.

Házunkban található "Állapotok"
Lényregetörően:

-Páratartalom szinte egész évben 65-72%
-Kellemetlen dohos szag, a szekrényekben is (erőteljes szellőztetés mellett is)
- Téli időszakban: -vizesedő ablakok
-külső falaknál víztócsák a parkettán,járólapon
-a sarkoknál penész foltokban kis területen és mennyiségben

-2 kisgyermekem van, az egyik 1éve allergiás lett és a feleségem is belekezdett!

A rendszertől nem várok csodát, de mindképp javulást várok. Nem igazán egészséges ilyen környezetben élni!
firemanus75 Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1350
A Magyar Építéstechnika honlapján találtam,érdekes.......

Páraszabályozott szellőzőrendszer

Axióma Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1349
Nem tapasztalat, de egyre figyelj: az o modszeruk jo arra, hogy a normal eletvitel alatt keletkezo tulsagosan nagy parat megszuntessek. Arra nem jo, hogy a hohidakat, plane vizesedest (eso, vizvezetek, talajbol felszivargo) javitsa, sot, a vizesedesen egyre tobb viz fog feljonni attol, hogy csokken a paratartalom.
Ha biztos, hogy csak az a baj, hogy magas (60% rel. felett) a lakas paratartalma, akkor megoldas lehet.
Jack34 Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1348

Üdv!

Van valakinek tapasztalata a www.peneszmentesites.hu-n leírtakkal, az ott ajánlott rendszerrel kapcsolatban?

Köszönöm!

dejódió Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1347
http://haztartasigep.vatera.hu/legkondicionalok_klimaberendezesek/ddtec10_paratlanito_nemet_duracraft_3_ev_garancia_179141760.html

pl ez egész tűrhető. Hasonlóan párátlanít, mint a Daikin Ururu Sarara.
Az okokat nem szünteti ugyan meg, de segíthet. A Midea párátlanító drágább valamivel nagyobb teljesítményű és kb technikailag ugyanez.
Előzmény: phollau (1339)
dejódió Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1346
Párátlanítani és szellőztetni kellene esetleg hővisszanyerős szellőzéssel.... hogy az energia ne menjen ki az elhasznált levegővel.
De ezt egy másik fórumon is leírtam.)
szs75 Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1345

Én azt gondolom - bár tapasztalatom nincs - hogy ezek a szellőzők ott válnak be, ahol egyébként nincs rájuk szükség.

Nekünk nincs ilyen szellőzőnk, van viszont 4 helységben elszívó-ventillátor (ami ugyan nincs sokszor bekapcsolva, de légmozgás akkor is van, mert látom, hogy forgatja a szél), van egy nagyobb méretű szellőző a konyhában (mert kötelező volt), van egy kémény, és a tűzhely felett ki van ütve a plafon. Szerintem ennél több szellőzést a résszellőzők sem biztosítanak.

Eddig megoldható volt a napi kétszer tíz perc szellőztetés sarkig tárt ablakokkal, mindezek ellenére nem úsztuk meg a penészt.

Azt hiszem, normál életmódot folytatunk, se túl meleg nincs, mosni sem szoktam minden nap, mégsem tudjuk elkerülni, hogy időnként magasabb legyen a páratartalom (jellemzően este, amikor már már nem tudunk/akarunk szellőztetni), ezért én inkább ennek a csökkentésére mennék rá.

Mostmár hamarosan fogok venni egy párátlanítót, bár lehet, hogy nálad ezt a klíma helyettesíteni tudja (csak lényegesen több a fogyasztása).

Előzmény: phollau (1335)
Axióma Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1344
(egyebkent aki az ablakcsere, vagy nyilt kazan zartra cserelese, plane ketto egyutt utan kezdett parasodni, annak elotte eleg keves negyzetcm-en ment a szellozese, es megis eleg, sot sok volt... mondjuk a higros szellozok vagy szerencses egyuttallas, vagy kenyszerhatas, azaz ventillatorral szivas eseten tudjak ezt helyettesiteni, veletlenszeruen beepitve nem feltetlenul, de nem a keresztmetszet miatt)
Előzmény: Axióma (1343)
Axióma Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1343
Ne keverd, az a szelloztetorendszer, rendszerint hovisszanyeressel, azaz egy teljesen mas komfort esete. A para eltuntetesehez lenyegesen kevesebb kell.
Előzmény: kjapp (1340)
Axióma Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1342
Az teny, hogy a szelloztetes lehet, hogy nem oldja meg a peneszgondot. De az is teny, hogy ha a paratartalom 60% felett van, akkor egyreszt mar nem nagyon hohidas esetben is le fog csapodni valahol (pl. pont ablak), masreszt meg amugy se egeszseges. Tehat ha a hazzal nincs gond csak a paratartalom tul nagy (es persze nem 21 fok 100% van kint...) akkor megoldhatja a szellozo.
Egyebkent masik a gepi uton paratlanitas...
Előzmény: kjapp (1338)
kjapp Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1341
0.7 l/s négyzetméter /óra EN 15251
Előzmény: kjapp (1340)
kjapp Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1340
sajnos ha hőhidak vannak a falban, akkor reális a félelem.

most építkezem éppen és a mesterséges szellőztetési normákat nézem, személyenként 30 m3/óra vagy 0,7 l/s négyzetméterenként.

Hogyan lehet ezt biztosítani energiatakarékos módon egy ilyen kis nyíláson?

ha valaki sokallja a fenti értékeket, ezek hasonlóak az osztrák és német szabvámyhoz
phollau Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1339
Múlt héten szabadságon voltam egyik nap, kb 2-3 órát szellőztettem az egész napra lebontva és így lett 52% a páratartalom. Este gyerek fürdetés, főzés, és reggelre 62% körül ébredtünk. Normális napokon kb reggel 8 körül indulunk dolgozni, és kb este 7kor érünk haza legkorábban. Nem tudok napi többször szellőztetni, egyszerűen nem fér bele. Csak mostár félek a penésztől, mint a tűztől, és amit lehet meg szeretnék tenni, hogy csökkentsem a páratartalmat, és ha lehet a levegő is jobb legyen a lakásban. Tudom, hogy nem tud kiváltani egy fél órás tisztességes keresztszellőztetést, de nem is az a cél, hogy az egész lakás levegőjét lecseréljem ennyi idő alatt. Ezért érdekelne, hogy ér e valamit, vagy csak pénzkidobás. Vannak ismerősök, akik sokáig küzdöttek a penésszel, és ez lett a végső megoldás, de talán itt már nem annyira vészes a helyet, és talán így már nem is lenne annyira látványos a hatása.
Előzmény: kjapp (1336)
kjapp Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1338
hogy mi a nagy páratartalom, az hőhíd felületi hőmérsékletétől függ, és nem az 'un' szellőztető rendszer beállításától

azért megdöbbentő, mert a drága szigetelt ablak mellett nem a problémát orvosolja, ezért hmmm hogy is nevezzem finoman?
Előzmény: Axióma (1337)
Axióma Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1337
Azert nem is egyenerteku a rosszul zarodo ablakkal: felteszem ha paragondja van, akkor higros szellozorol beszelunk, ami csak nagy paratartalomnal nyit.
Előzmény: kjapp (1336)
kjapp Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1336
számomra megdöbbentő megoldási javaslat a gumival többszörösen szigetelt ablakra ilyen rést tenni, ahelyett, hogy rendszeresen szellőztetni kellene

a hőhíd és a szellőztetés nem igazán megkerülhető probléma
Előzmény: phollau (1335)
phollau Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1335
3 szintes családi házban lakunk, alattunk és felettünk is van egy másik lakás. A klíma beltérijét most elvileg kicserélik, de ettől még nagyon gondolkodom egy ilyen ablakra szerelhető higroszabályozású szellőzőben. Fel is hívtam az egyik forgalmazót (http://ablakdoki.com/ablak-ajto-szellozes/index.html) és 18.600 HUF/db-ért be is rakna párat. Nappali, konyha, háló, gyerekszoba, vendégszoba (talán egyszer második gyerekszoba lesz) jött számításba eddig. Valakinek pozitív/negatív tapasztalata ezekről az Aereco szellőzőkről? Egyre hidegebb lesz, és így egyre macerásabb lesz a szellőztetés a gyerek mellett főleg, hogy napközben van, hogy 10-12 órát vagyunk távol. Eddig csak jókat olvastam róluk de nem akarom, hogy túl sokat várjak tőle, és mégse azt kapjam, amit szeretnék (alacsony páratartalmú, friss levegőt, még akkor is, ha nem jön össze a napi többszöri kézi szellőztetés).
Előzmény: kentaura (1329)
kentaura Creative Commons License 2010.09.08 0 0 1334

Korábban valaki kérdezte a pince belső oldali vízszigetelését. Ajánlom átolvasásra a következőt:

http://archivum.epiteszforum.hu/uzlet_vallalkozasok.php?uvid=89

loire Creative Commons License 2010.09.07 0 0 1333
Köszi a segítséget, megpróbálom az általad leírtakat.
Előzmény: kentaura (1332)
kentaura Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1332

99%, hogy hőhíd+levegőmozgás hiány. Ne verd le a vakolatot, inkább próbáld orvosolni a légmozgás hiányt és nagy valószínűség szerint kiszárad a falszakasz. Esetleg az ágynaműtartót lábakra állítani+elhúzni a fal mellől, figyelni a páratartalmat és szellőztetni, télen rámérni a falsarok felületi hőmérsékletése stb...

Előzmény: loire (1331)
loire Creative Commons License 2010.09.04 0 0 1331
Köszönöm a választ!
Kívülről nincs nedvesedés. A saroknál van egy ágyneműtartó amelyet megpróbáltam minél jobban elhúzni a faltól. Valóban ettől lehet kevésbé jár ott levegő. A falam nem hőszigetelt, hagyományos tömör tégla úgy kb. 50 cm vastag. A fal északi oldala kívülről a bejárati kis terasz fala. A nyugati oldalnál kívül járda van, de nem folyik ott a házra a víz. Volt aki azt mondta, hogy biztos régi már a szurkos papír szigetelés, elporladt, és az szivárog fel a falba. Feltételezem, ha leverném a vakolatot és megnézném, hogy vizes e a tégla vagy sem, az sokat segítene a probléma meghatározásában. Egyébként a víz vezeték és a fűtési vezeték a másik oldalon van elvezetve, ez az egy biztos nem játszik közre.
Előzmény: kentaura (1330)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!