Az alanytőkétől és a melegtől függ a beindulás, de 2 hét mulva már látni fogod.
Ha nem merev a kötöződ, hanem valami nyúlós fólia (tejeszacskó, gyermekmedence csík - én ez utóbbit használom), akkor ráérsz leszedni hónapok mulva. Ha nem tud nyúlni (raffia, bálakötöző - nem ajánlott!), akkor lesni kell és amikor bevág, ujra kötözni. Jócskán dagadni fog az oltás helye, ne lepődj meg.
Éppen ma fejeztem be az olotásokat, mert elfogyott az alanyom.
Jó hír,hogy a szöllőim élni akarnak. A 10-böl 6 hamburgi muskotály meg 1 "különleges" (ebböl ez az 1 is volt) kihajtott. Volt ami a sárszemböl volt ami a rendes szemböl. Boldog vagyok.:-)
Köszönöm, mindenképp megpróbálom. Csináltam egy "kísérleti telepet". Lefejeztem 8 tőkét amik szépen hajtottak alul, illetve megjelöltem másik nyolcat, amik szintén szépen hajtanak, de azoknál meghagytam az eredeti tőkét és a termést is rajta hagyom majd. Az már most, két nap után is látszik, hogy a lefejezett tőkéken azóta dupla akkorák lettek a hajtások, így jóval előbb olthatók lesznek. Persze a fő kérdés az oltások sikerességének aránya lesz, arról is beszámolok majd.
Én próbálkoztam ilyesmivel tavaly tavasszal, elég gyenge sikerrel. Úgy tünik ha erőssen van visszametszve, vagy elfagyott ágak miatt, sok "tartalék" van a gyökerekben, sikerülhet. Ha van mire használni a termést, kár levágni, esetleg részben visszavágni, hogy több energia maradjon az oltásra. Én szerintem mindenképpen érdemes megpróbálni azért a zöldbe-fást. Ha megmarad jövőre már megvan az oltás és lehet levágni, ha nem sikerül tavasszal jöhet az oltás a gyökérnyakba...
A dilemmád indokolt. Próbáld ki mind a két módot és adj egy hiteles beszámolót. (Én eddig csak úgy próbáltam, hogy semmit nem hagytam a tőkéből, csak az oltott -2 db- vesszőt. De azt hiszem valaki már kipróbálta az itt járók közül a másik módszert is.)
Sziasztok! Ismét szeretnék tanácsot kérni... :) Kb egy hónapja átoltottam csomó szőlőt (gyökérnyakba) amik gyönyörű %-ban meg is eredtek. Maradt némi vesszőm a hűtőben és ma észrevettem hogy 15-20 régebbi tőkém a földtől 10-15 cm-re nagyon szorgalmasn hozza a fattyakat. Valószínűleg nem terheltem le őket túlságosan. Jövőre szerettem volna ezeket is gyökérnyakba oltani de most arra gondoltam, hogy a maradék vesszővel megpróbálom zöldbe fás oltással még az idén. A kérdésem az lenne, hogy fejezzem-e le a tőkéket hogy csak a fattyakra és ezáltal az oltásokra fordítsa az energiát? Vagy simán bezsebelhetem az idei termést róla és azzal párhuzamosan próbálkozhatok "egy emelettel" lejjebb az oltásokkal?
Ha valóban megeredtek az oltások akkor az összes vadhajtást szedd le és ne is engedd kihajtani a továbbiakban, mert előfordulhat, hogy a nemes nem fog fejlődni megfelelően, esetleg az alany le is rúgja.
Sziasztok,csináltam egy pár fásoltást , elég jó arányban meg is eredtek.Valamelyket az alany 2. valamelyket a 3-4. szem fölött,az lenne a kérdésem,hogy az alany hajtásait tördeljem-e le,ha igen,akkor mikor és mennyit?
A nemes már fásodott részéről, lehetne akár hónaljhajtás is de az ilyenkor még nem igazán fásodott el.
Inkább olyan vesszőkről szedem a szemet, amiről tudom, hogy a jövő tavaszi metszésnél úgyis eltávolítom, mert nem lesz rá szükségem a termőfelület kialakításához.
Ugyanúgy készült, mint bármelyik alvószemzés más fásszárú növényeken.
Az ízközön, (ahol, még nem fásodott a kéreg, de már nem is éretlen a vessző) T alakú bemetszést készítettem és az így készűlt sebzésen keresztül toltam a héj alá a már fásodott vesszőről vágott szemet, majd bekötöztem.
Tavasszal mikor kopaszra metszettem az alanytőkét és feldaraboltam az oltványkészítéshez a vesszőket ezt a részt külön tettem, mert már nem kell oltani csak gyökereztetni.
"A honyalj hajtást kitörted és a rügyet ültetted bele a már valamennyire megfásodott vesszőbe?"
Egyébként az alanyvesszőn nem nagyon szokott nőni hónaljhajtás.
Én - bízva az enyhe télben - nem csirkéztem fel az őszi telepítést. Ezt olvasva lehet, hogy jól tettem... (Persze biztosat csak a kihajtás után tudok majd mondani.)