Nincs véletlenül egy kiskorú és ennek megfelelően kisméretű leszármazottja? Ekkora nem fér el a házban (vagy én nem férek el), de egy ifjú, fejlődésben visszamaradottal talán elférnénk.
Oázisban (diósdi) viszonylag rendszeresen portyázom, még sosem láttam semmilyet náluk - bár lehet, h nem egy időben voltunk egy helyen, a virág + én...
Múltkor már a kelenföldi nagykerben is letámadtam a beszerzőt, de ő sem járt sikerrel:((((
Ez az a szerencsétlen, amit hónapok óta próbálsz rátukmálni valakire? Nekem sajnos sehova nem fér, pedig szívesen menteném. Szerintem Anblock Italia lenne az embered, de ő mostanában egyáltalán nem bukkan fel itt.
Az elöbbi vitát követve persze az újabb terminológia szerint ez sem fog filodendronnak minösülni, de nekem van egy ilyen lassan futó kislevelü monstera deliciosam (lehet, hogy ha kislevelü, akkor nem is monstera?), aki nem bánnám, ha szeretö új gazdára találna. Kb 20 éves és vagy 4m lehet.
hát én nekem ez még csak az elsö évem,demenny be egy oázis kertészetbe,és kérdezd meg,van -eés ha nincs akk azt kérdezd meg hogy hol kaphatsz. de ott minden van. nekem latin név ami teccik, az az opuntia( ópuncia) :D meg az aechmea fasciata(émea faszkiáta)csak hogy egy kis perverz növénynév is egyen :)
Hja, bocs, most látom, nem kellett volna belekotyognom... tényleg bocsi!
(Én sem tanulok semmiből: nemrég égtem be a virágboltban, fel akartam kicsit vágni, hogy miket tudok, aztán úgy belegabalyodtam a streptocarpus-ba, hogy streptococcus-t bírtam nagy keservesen kinyögni:))))
Amúgy: ha ilyet tanulsz, nincs véletlen infód, hol szerezhetnék be Mo-on ilyen-olyan kúszó fajtájú filodendronokat??? Pl Pink Princess, Burgundy...
Ezzel a másik latin névvel igazán sokat segítettél.:)
Többek közt ezért nem mentem virágkertésznek. Éppen elég volt nekem a francia, nem akartam még a gyökereket is bolygatni, hogy stilszerű legyek.
Egyetlen növénynek tudom a latin nevét, az pedig a koszorúfutóka, mert az annyira vicces, hogy muszáj volt megtanulnom. Először nem is akartam elhinni, hogy így híjják, pedig tényleg.
a könnyezópálma és a philodendron között olyan nagy a rokonság, hogy a monstrea deliciosa mellett a másik latin neve philodendron pertusum.a virágkertésznek kéne menni -hez csak annyit mondok,hogy én annak tanulok :) ma elkezdödtek nálam a tavaszi virágápolási munkák! portalanitottam,dugványoztam,és ültettem.
átültettem egy pletykát,kát schefflerát,2 ficus elasticát,2 dracénát,egy csavartpálmát, a monsterát,egy chlorophytumot,egy azáleát,és ennyi
Nem, most, hogy mondod, az agyagcserepesben talán nem volt, de gondolhatod, hogy mindet agyatlanul beöntöztem, miután észrevettem, hogy terjed a fíreg.
Egyébként igazad van, múltkor vettem a nyilas kistestvérét, és akkor mondta is a kertész, hogy ez nem filó, csak rokonok. Csak a beidegződés. Amúgy is, mindig rosszul vagyok egy ilyen kertészetben, hogy mennyi minden van, amiről fogalmam sincs, hogy micsoda, arról meg végképp semmi, hogy hogyan kell nevelni őket. Mégis virágkertésznek kellett volna menni.
Azon csodálkozom, h az agyagcserepes filó is penészes??? Azt hittem, a nagyon nedves földet szeretik...
Amúgy megengedsz egy aprócska megjegyzést, csak nagyon halkan: a 3. képen nem filodendron van, (bár állítólag nagyon közeli rokonságban vannak), hanem nyíllevél.
Jaja, lehet, nem tápoltam őket mostanában, mert gombamentesítő beöntözést kaptak. Kettőn még mindig látom a penészt, még egyszer beöntözök, aztán kapják a tápot. Fene ezt a rohadék penészgombát, a kertészetes ember szerint két loccsintástól el kellett volna haljanak, de úgy látszik, ők ezt nem tudják. Hónapok óta küzdök velük, úgy látszik, még mindig a levegőben vannnak. De érdekes, hogy csak a filodendronok meg a diffenbachiák szenvednek tőle, a többit nem érinti. Biztos van valami magyarázat erre is. Én nem értem.
akkor elkestem a javaslattal. en Becsben vettem Billaban. 20 db 5 euro, de most nezem az amazonon lehet rendelni 20db 7,90. nem olcso ... de nagggyon jo! nalam vegre kipusztult meiden repkedö dög, es a haldoklo vadkakaom eletre kelt! ( fogalmam nem volt, mi baja van, de bele is dugtam 2 botocskat)
köszi, h megmutattad! Az 1. és a 3. képen levő nekem is van, a második meg elég bokros, úgyhogy az nálam nem fér el...
De az 1. képen lévő (pirosló filodendronként ismerem) szerintem kicsit táphiányos is lehet... meg, az agyagcserépben hajlamosabb kiszáradni, mint a műanyagban. egyébként, tavaly volt két tövem ebből a fajtából, egyiket hagytam földben, a másikat (kifejlett növényként) átköltöztettem vízkultúrába. A földes kint nyaralt a kertben, burjánzott a nyáron, most csak van, és várja az újabb nyarat. Amit vízbe tettem, a nyarat azzal töltötte, hogy megpróbálta eldönteni, túlélje-e a kiképzést. Úgy határozott, megmarad, és azóta sokkal jobban nő, mint a másik.
Bőven belefér, hogy a naphiánytól fakók. Ha atkásak, főleg a fonákjukat szövi be apró porszerű kártevő, ami kiszívogatja az életet a levelekből. Ha ilyet nem látsz, a tavasz ébredésével szépülnek majd ők is :-)
Régebben melegházat tartottam, mostanra már kicsit szomorú a látvány. A hanyatlás akkor kezdődött, mikor felújítottam. Ezek maradtak meg, de mondom, most nincsenek túl jó állapotban. Meg a scandensek, de azokat meg sem merem mutatni.
tudom, h ez nem az a topik, de lecsapok rá: milyen filodendronokat nevelgetsz? Azok a kedvenceim, de a Scandens-t leszámítva csak a bokrosakat látom még a kertészetekben is (Imperial Red; Xanadu). Csere-bere?