Nagyon szépen bevirágosodtál!:-) Én még várok pár magoncot nyílni, ami biztató, majd meglátjuk. Ma nem fotóztam, de a Krémes doki nagyon mutatós. Nevelgetek neked egyet, de valahol kell lenni még egynek Bombabának.
Egyre inkább körvonalazódik a maradók listája, már csak azt kell kitalálnom, a többin hogy adjak túl.
Az a baj, hogy most már annyiféle leander van, hogy így név nélkül nem igazán tud még az én elég sokat látott szemem sem eligazodni köztük. Annál is érdekesebb lenne tudni, hogy melyik mi, mert többnyire másak még mindig, mint igazi fénykorukban. Nálunk meg már megint esik az eső..., szóval újra kezdődhet majd minden elölről :-(
Árulom a leandereimet. Mindet. Nem panaszkodom, szépen fogynak. A baj az hogy megszakad a szívem néhány gyönyörű neves , szépséges fáért bokorért. Az előbb volt itt valaki, rögtön a 2 méteres Klaudián akadt meg a szeme, nem győztem odébb csábítgatni hogy más is van még. Aztán meg a csodálatos Papa Gambetta kellett volna neki. Rögtön kiszúrta a Lila magoncomat.
Szóval örülnék ha ezek a különleges darabok hozzáértő kezekbe kerülnének.
Pont tegnap "készítettem" 2 zsáknyi Gotsis magonc aprítékot, nem vagyok hajlandó tovább nevelgetni a semmiért őket.
Viszont a kb. 40 Provence magoncok között lesz 6db dupla virágú, rózsaszín és sötét bordó, talán még 1-2 narancsos. Ezeket fedett helyre tettem, nagyon vigyázok rájuk,hogy eső ne érje a bimbókat.
Ja,egyébként Lilike,tuti sima vegyes magok voltak a Kewpie magok,mert pl ezek is abból nyílnak,az is,amelyik nem hajlandó szétnyitni a virágot.Gyanítom,ezt is olyan körültekintéssel küldik,mint a növényeket...mire virágzik az elvetett mag,már úgyis hiába... :)
Gyors reggeli körút,nem mindegyik kép éles,de siettem nagyon,bocsika.Az viszont látszik,hogy totálisan elemükben vannak,és biz a nagy zuhi nem kéne...:(
idén a gyökérzónát takartam,már 2-3 éve kint teleltetem egy védett helyen, tavaly nyakig be volt takarva avarral, februártól meg ki voltak takarva. Idén csak az elején leírtak szerint, a tavalyi vetésű magoncai is jól vizsgáztak, de erről már írtam. -12 c°-t mértem a leghidegebbet. Amikor megvettem akkor már kiültettem a töveket, első évben felszedtem, utána már nem.
Atlasz leander pár év múlva két méteres gyönyörű bokor lesz tele virággal! Sokkal szebben fejlődik kiülteve, mint cserépben. Az enyém öt éve van kiültetve, az idén még csak háromszor locsoltam meg, rengeteg virág van rajta így is.
Nagyon szépen teleltek a kerti leandereim, a 'villa romaine' fajta levelei sérültek(de ezt a tavaszi átültetésnek tudom be, mert volt egy kis kert rendezés), az 'atlas' fajta szerencsésebben vészelte át az átültetést, annak levelei még azt is megúszták.
az 'atlas nain de tidili' fajta is gond nélkül telelt.
Az atlas fajta kivirágzott, most a virágzása teljében van, látok bimbót az atlas nain de tidilin és a villa romaine fajtákon is.
Atlas leanderem virágzása:
atlas nain de tidili fajta a virágzás előtt:
Az 'atlas X'magoncok már vegyesebb képet mutatnak, azok 5%-10%-a nem indult be tavasszal, csak tőből hajtott, azok valószínűleg érzékenyebbek a téli fagyra, a többi viszont szépen mag van(volt) és hajt(ott), csak volt az esők előtt áttelepítésem, néhánynak a gyökere sérült így azok közül lankadt a levelük, illetve egyet sikerült ki elpusztítanom, mert leszáradtak a levelei.
Nálunk azért elég sokáig tartott, legalább egy erős félórát, de talán többet is. Jó sok "különleges szétesett" virágom van..., nem mondom, jól néznek ki, de nekem jobban tetszenek egyben :-) Ami virágot ért, annak annyi.
Végre alakulna a virágzás, hát most akkora esőt kaptunk, hogy csak na! Nem is készültem fel rá, úgyhogy áznak, fáznak..., azért remélem a bimbókat nem veri le..., csak kezdődhet elölről az egész...
Régen nem szóltam hozzá a topikhoz. Most olyan apropóból teszem, mert egy tavalyelőtti beszerzésű dupla bordó most virágzik először. Az már nincs emlékezetemben, hogy az anyanövény virágjának formája milyen volt.
Segítséget kérnék az esetleges fajta meghatározáshoz. Érdekessége, hogy különböző formájúak a virágok. Az egyik felülről rátekintve a Tamoure-ra hajaz.