hááát.. elsősorban NEM olcsó, másodsorban a bácsi szigorú, tanulni kell, különben szétszed :D harmadsorban... a heti 2 óra igencsak kevés... különben meg, ha jól emléxem most nincs is itthon, de ebben hirtelen nem vagyok biztos de ha valakinek sikerül megszerveznie és megfelelőek a körülmények én is megyek :D :P
szüleimet megajándékoztuk egy izlandi repjeggyel, melyet július közepére foglaltam. Sajnos az LP könyv késik (elkavarta a posta, úgyhogy újra elküldik), de itt olvasgatom a hasznos infókat, hiszen az út 80%-át előre szeretném nekik szervezni.
Ez a vezetős-autós megoldás nagyon tetszik, de sajnos nem működik az Általad megadott webcím. Tudsz egyéb elérhetőséget adni? Egyébként egy ilyen jellegű túra javasolt senior utasoknak is?
én ismerem személyesen és beszéltem is vele pár hónapja, hogy igen-igen de jó lenne tanulni egy kicsit... hááát... aztán lemondtam róla, pedig tényleg nagyon lelkes lettem... azért sok sikert :)
nesky: Sajnos nem tudom, hogy hol tanult. Igazság szerint 2 éve nem is láttam.:)
A lány amúgy skandinavisztika (és német, talán) szakos (volt:S) és az Északi Fény Társaság tagja. Ott szerzett asszem valami ösztöndíjat, de mondom, rég nem láttam...
mint "kintjárt" , "kintdolgozott" és mint leendő szállodás, valamint idegenforgalmász tudom javasolni Izlandot... én is nagy rajongója vagyok... csak... körülményes a kimenetel sajnos. :( azonkívül ahhoz, hogy állampolgárságot kérhess és élhess kint boldogan életed végéig, le kell húznod minimum 7 évet (ha jól emlékszem) kint, amit persze nem tesznek egyszerűvé. beszélgettem sokat a kinti munkatársakkal és azt mondták saját tapasztalatukra hivatkozva, hogy Norvégia jobb... megélhetés szempontjából. kevesebbe kerül az élet és hasonlóan fizet... igaz, hogy más mint IS, de NO is ugyanúgy északon van :P
ami megnyugató azért... vannak kint magyarok bőven - valahogy ők is kijutottak ;) és ez az értesülés teljesen testközeli - mikor a vendégek jöttek hozzám a recepcióra és kérdésükre mondtam, hogy hova valósi vagyok, egyből felcsillant sokuk szeme, hogy az ő szomszédjuk, a szomszédjuk barátjának a kutyájának a macsája kölyke és a nemtudommég ki magyar és milyen jó, és mennyire örülnek és persze ők is voltak lesznek vannak Magyarországon és milyen szép és jó minden... szóval nem teljesen lehetetlen... =)
óóó a szállás... szerintem számolj kb 10000 - 48000 HUF / fő/ éj reggeli nélkül... de ha szerencséd van, kapsz reggelit és nem kell további 900-1000 Koronát fizetni érte /fő/nap természetesen =)
először is... az enyhe idő annak köszönhető, hogy Rvik nagyjából még abba az övezetbe tartozik, ahol igencsak érvényesül az óceáni áramlatok melegítő hatása. óriási hideg nem lesz, hacsak nem fúj a szél... de az évi átlaghőmérséklet alacsony.
természetesen van értelme menni télen, hiszen megcsodálható az északi fény, bár azért kár olyan messzire utazni, mert mást nem fogsz látni :P szóval javaslom a SAS Snowflake-et Dániába és onnan a vonatot Malmö felé majd tovább.. lehet, hogy olcsóbb és megvan az északi érzet ;)
ezenkívül.. nem jó buli itthon keresett pénzből Izlandon költekezni... fordítva jobb =) kipróbáltam és nagyon kényelmes :)
csak pár apróság. zsömle sacc/kábe 200 HUF /darab a thaibüfében (olcsó hely) egy nagy kifli bacon szalonnával és kis salátával 2100(!) HUF/ darab egy tál leves 1800-2000 HUF egy főétel 5000-6000 HUF-tól kapható
persze konzervet és minden mást vihetsz magaddal, de akkor ki fogja megízlelni a helyi ízeket... például a Lundát :D hmm.. a bátyám megette :O
a kaján kívül csak a szállás, az utazás és a legtöbb árucikk drága... persze nomád módon minden olcsón megoldható... de talán nem télen kéne vele próbálkozni ;P
de ha mégis kimennél és esetleg fáznál vagy csak csupán a helyiek vendégszeretetére és melegségre vágysz, akkor van egy kedves kis hely Reykjavik legrégibb házában, a Jón Forseti ;P
A januári Izlandot gondoljátok jól meg, nem az ídőjárás miatt, mert ott még talán melegebb van mint nálunk, hanem a korai sötétedés miatt. Télen reggel 11 óra körül jön fel a nap, és délután 3 óra körül megy le.
Sötétben meg mit lehet csinálni????
Az árak: kb. háromszor annyiba kerülnek, mint itthon. Tömegközlekedés nem igen van, marad a taxi.
Izland különben csodálatos, fantasztikusak a természeti képződmények, egyszer mindenképpen látni kell IZLANDOT!!!!!
Január közepén terveznénk Izlandra utazni, mert elegünk van már a meleg helyekből és szeretnénk egy kicsit a fagyos északon is körülnézni, lehetőleg olyan helyen, ahol a havon kívül is van látnivaló (és nem kimondottan az ember építette valamikre vagyunk kíváncsiak). Ezzel kapcsolatban két gyors kérdésem lenne:
1. Érdemes-e egyáltalán januárban Izlandra menni, lehet-e a hótól valami mást is látni?
2. Az alapvető dolgok hozzávetőlegesen mennyibe kerülnek arrafelé forintra átszámítva (szállás, helybeli utazás, kaja), ugyanis a pénz azért nem vet fel bennünket.
hogy ne offoljunk: én úgy tudom, h izlandon magasabb a januári középhőmérséklet, mint pl. nálunk, magyarországon, tehát simán elképzelhető, h olyan "meleg" van ott...:)
jó látni, h messze nem én vagyok az egyetlen rajongója izlandnak!:)
->lollipop: nekem lenne pár tippem izlandi hiphopra, mivel ennek hatására szerettem bele izlandba... vagyis így kezdődött az egész.:) ha érdekel, írj mailt.
->pdóra: szólj, ha mész ki, megyek veled én is!;) én is el tudnám képzelni, h ott éljem le az életem. a kérdésedre a választ sztem nem én fogom megadni, mert én még nem jártam ott, de sztem lenne jövője, úgyh a helyedben bevállalnám!
->kjetill: megtudhatnánk, h hol tanult az ismerősöd?:)
Már 1 ideje olvasom a Fórumot és teljessen el vagyok varázsolva! A képeitek és az élményeitek csodássak!
Én is imádom Izlandot ,ezzel szerintem nem mondok újjat !:))
El tudnám ott képzelni az egész életemet!sajnos még nem jutottam ki ,de ami késik nem múllik! már tervbe van véve.viszont 1 -2 kérdés megfogalmazódott bennem.akik voltak már, biztos tudják a választ !
Masszázsal foglalkozom! és utánnajártam 1 pár helyen és úgy láttam elég nagy "kultúrája "van Izlandon a Welness-nek ,egészségmegörzésnek .ill életmódnak!ti akik voltatok, hogy láttátok?Van -e jövője hosszútávon ?(én úgy gondolon igen )De ez nem biztosíték!
Kb 1 év múlva tervezem a kicsivel hosszab kiruccanást!és ha sikerülne a szakmában elhelyezkednem gond nélkül belevágnék!
viszont az izlandi nyelv eléggé homályos:)az angolom közepes szinten mozog !
Volt e valaki a fórrumból aki belevágott? és mi a tapasztalat vagy esetleg a tanulság ??