Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Van egyel nagyobb áramátadóm, de van 0,8-ashoz való speckó áramátadóm is (binzel ) amiben "csillag" alakú a furat, de addig nem jutottam el, a pisztolyt nem is raktam fel a gépre, már "üresen" sem vitte rendesen a huzaltoló, a 08-as huzalt. 1-esen volt a huzaltoló szorítója, akkor nem ment, ha meg ráhúztam 2-ig, akkor meg szarrá lapította a huzalt.
Vagy 1-es huzallal kéne megpróbálni, vagy a sima "U" görgő helyett kéne rovátkolt+ugyanolyan nyomógörgő. Na nem fogok én ebbe súlyos tizenezreket ruházni, mert annyira nem fontos.
Pár éve próbáltam és úgy emlékszem igen, de a nitró higító vagy a drótkefe megoldja a problémát.Nade a Miggel kevert gázzal szépen lehet hegeszteni a rozsdamentest is,és gazdaságosabb mint az awi mert gyorsabb.Adott idő alatt hosszabb varratot lehet vele készíteni, tehát kevesebb ideig folyik a gáz.Meg szerettem az awit de csak akkor használom, ha tényleg az kell.Fogyóssal meghegesztettem a szélvédő mellett az ablak keretet mert mire túl melegedett volna a lemez volt időm nyugodtan szivaccsal vizezni.Úgy hogy ne vesd el még a lehetőségét egy Mig gépnek, mert nem csak aluhoz jó :-)
Aluhoz egyel nagyobb áramátadót használunk,és teflon bélést a fém véggel aminek lentebb betettem a képét.Jó eséllyel az AlSi drót nem kormol úgy mint a magnéziumos.
Flegma az mindenkivel. Ráadásul méregdrága bolt. Egyszer kb 2 éve venni akartam tőle egy jasic mig 160 kombit. A honlapján 140 000 volt nettóban.mikor felhivtam meg azt mondta hogy nem volt ideje még átirni az árakat és 160 000 at mondott nettóban. A gond ott volt hogy 2 éven keresztül nem volt ideje átirni.mert kb 2 éven keresztül figyelgettem az árakat az oldalán.
Nálam az országúti gépemen olyan bowdencső van, ami kívül átlátszó PVC, belül pedig olyan fonott bélés van, mint a koax kábelek árnyékoló harisnyája. Nagyon hajlékony, rugalmas. A bowdenek egy része a vázban fut, igen jól jött, amikor be kellett fűzni.
Gyanítom hogy nálunk a helyi bringaboltban az alligator vagy a drága shimano sp41 lesz készleten :-) Szerintem kicserélem erre a pisztolyban lévő teflont is.
Onnan jött az ötlet, hogy a minap láttam egy filmet az egyik ismeretterjesztő kanálison, a Ferrari FF gyártásáról. Ott a taljánok fogyóssal hegesztették az alu karosszéria elemeit. És olyan szépen, hogy csak lestem. Ezek szerint nem csak AC awival lehet szépen varrni az alut. Gyanítom, hogy nem egy 100-150 ezres trafós gép volt a kábel másik végén, de hogy milyen, azt nem mutatták be.
Javaslom az Aligátor teflonos bovden házat. Nekem ez van most a vasamon, egy 200mm-es Avid féket igazgat elöl. Hibátlan, -16 fokban 30km után is pöcre reagált a fék a fékkar mozgásra. Termesztésen a bovden is Aligátor teflon.
Öcsém Jagwire-t használ ez meg szerintem még jobb, mert állítólag nem spirálban van felhúzva a cső, hanem hosszanti irányban. Ez még jobb lenne szerintem Neked, de ilyet már sehol nem találunk.
Kibontottam ma az alu huzalt, feltettem a dobra, és itt első körben meg is akadt a projekt :-)
A külső dobtól teflonon megy be a huzal (kb 60 cm hosszan) a gépbe, olyan gyönyörűen beleragad a huzal hogy ragasztóval sem kívánhatnék különbet. Gyors helyettesítés bringa bovdenkülsőre, abban szépen megy, könnyen húzható volt kézzel, de majd ide ki kell találnom valami mást. (merev réz fékcső?)
A következő kihívás az előtoló volt. A MIG munkakábelt rá sem raktam a gépre lévén abban ugyanaz a teflon volt (kék GCE) csak az előtoló görgőt cseréltem az aluhoz való"U" görgőre.
Itt is jött a szopás. Annak ellenére hogy az euro csati után már em volt semmi ellenállás, gyakorlatilag nem vitte az előtoló a huzalt, ha ráhúztam a szorító görgőre, akkor meg kilapult.
Na most vagy az a 0,8-as (4043-as) AlSi5 huzal túl puha és vékony bármilyen eredményhez, vagy csak szorgalmasan kell szopatnom magam :-) Futok még pár kört ezzel a rendszer összeállítással mielőtt kijelentem hogy ez a huzal max a koktélparadicsomot felkötözgetni lesz jó itthon :-)
Az újnak az árán meglett volna az IWELD 251, így az kiesett, a használt helyett pedig kapok hasonló paraméterű, új, garanciális gépet, plusz a gáz ára is határeset volt, így inkább nem autózgatom.
Illetve telefonban kicsit flegmának tűnt az eladó, de lehet csak nem ért rá éppen.
Nem veszem ám meg ennyiért, csak dizájner lelkem repesett a látványától :-)
Az az igazság, hogy nincs is rá igazán szükségem, az ERGUS-sal mindent megawizok, amit kell és MMA fronton is nagyon ott van a szeren. Egy kertkaput persze olcsóbb lenne fogyóssal összerakni, de ha azt nézem, hogy abból a 150-200 ezerből, amit belefeccölnék a buliba mennyi argont vehetek, akkor sohasem fordulna termőre ez a befektetés. Csak hát közeleg a tavasz, melegszik a garázs, kezd viszketni a hegesztőkesztyűm. Miután volt már AC/DC awim és nagyon szépeket varrtam aluval, nem valószínű, hogy utána beérném egy kormos, kacskaringós MIG varrattal.
Azt hiszem inkább veszek jó kis rozsdamentes anyagot és végre megcsinálom a régóta beígért dizájnos előtetőt, kertkaput és ehhez hasonló közérdekű projekteket. Évek óta azzal ámítom a családot, hogy milyen szuper dolgokat fogok én csinálni itthon, ha még ezt, meg ezt a gépet megveszem. Eljött a bizonyítás ideje azt hiszem.
Nekem aggasztóan kevésnek tűnik az egy fázisra megadott bekapcs ideje 100% 47A, 60% 60A (zárójelben megjegyezném hogy ez a 60A az a minimum amin a 0,8as huzal elkezd leolvadni) a 150A-t 20% BI tudja. Konkrétan az adatai alapján gyengébb a 191-es, mint a régi 1905 :-(
Azt én anno azért nem vettem meg 89-ért, mert 91-ért a gorilla kb dupla teljesítmény. 100% 125 A, 60% 140A ... és az csak a 165-ös.
Hogy ne csak számokkal dobálózzak normál (20x40, 30x30) zártszelvényt 90-100A környékén, vastag falút (40x60 4-es) 125A, (50X50/5) szögvas 145A körül szoktam varrni. Én aránytalanul drágának tartom a gorilla/alfaweld tudásához képest. Azonos teljesítmény mellett is meggondolnám hogy megéri e a majdnem dupla, de legalább másfélszeres (okosban) árat. Mondjuk a megépítés, háttértámogatás, dizájn az rendben van. Ebbe nem köthetek bele.
Nekem itthonra tuti kevés lenne, gondold át jól (mondjuk tudom hogy nem vagy impulzusvásárló XD) ha úgy látod hogy elég akkor nem szóltam :-)
Érdekes dolog tud lenni az alu hegesztés, sok éve ha a meló úgy kívánja kénytelen vagyok csinálni.Durva mikor a koszos szurkos kőszállító repedt kopott allját vagy a szétkopott hátulját kell valahogy helyre hozni.Sajnálatos tény, hogy kormol bármit csinálunk az új és a régi anyagon is.Nagyjából 10 éve küzdünk egy Merkle M352KW 4 görgős vizes géppel, évekig mikor megbolondult a görgők után közvetlenül gombócra gyűrte az alu drótot.A teflonba végigfutott és az áramátadóba beégett, így a 4 görgő néha hátrány. Pár éve megjelent olyan teflon aminek a végén már van egy kb 20cm- es hagyományos vezető spirál.Azóta talán egyszer gyűrte össze a drótot.Tavaj az év végén kaptunk egy Alumig 300P inverters gépet, az is kormol, de mégis más 85 amperrel hegesztem a 3mm-es alut.Az itthoni egyfázisú Hanyec féle 200 amperos migemmel is lehet alut hegeszteni csak az előtolást kell gyorsítanom a vashoz képest.A képen a teflon toldó vég, az áram átadó oldalra.
Hát asszem itt az ideje, hogy másként gondoljunk a Varstroj-ra. Az új üzletükben most voltam először, hát leesett az állam. Ilyen profi és ilyen szép dizájnos gépeket nem sokat láttam eddig. Van még a sarokban a régebbi kocka trafósokból is, de már az új Daihen Varstroj gépek sorakoznak az első sorban.
Hát ez sem egy kis darab, igen testes, masszív, de gyönyörűen, precízen megépített gép. Ez megy egy- és háromfázisról is, ezért kacérkodom vele. Igazán csak egy jó alapgép, de már ipari kategóriás. Szimpla görgős - de elég komoly huzaltolóval van szerelve, hat fokozat, szakaszos hegesztés és itt a vége. Semmi extra. De nem olcsó. Bruttó 215 ropi. Két év teljeskörű garancia, munkakábel, testkábel és reduktor van az árban. Sajnos nem megy okosba :-(
Beszélgettem az eladóval, kérdeztem, az alura való alkalmazásáról. Ő is azt mondta, hogy a görgő, teflonbélés és áramátadó cserével elvileg lehet vele aluzni is de azért így nem az igazi.