A geocaching.hu jó dolog, magam is sűrűn nézegetem. A turistautak.hu szintén jól kapcsolódik hozzá. Általában amikor eltervezek egy túrát megnézem, hogy nincs-e közelben még valami érdekesség, vagy a kommentekben nincs-e valami jó ötlet az adott hely megközelítésére, parkoláshoz. Jómagam a ládákat nem keresgélem, mert még nem vettem hozzá eszközt.
Megjegyzem a Szlovák Paradicsomban egyre több geocaching doboz van... Betlér, Dobsina, Krasznahorka, Szádelői völgy... stb.
A klastoriskón lévő kajáldán én is elgondolkoztam már. Még jó hogy azok a képek vannak fenn amilyen kaják vannak. Augusztusban 1 szombat fenn voltam 15 óra sok nép brindzové halusky volt, 2 hét múlva harmadannyian nem voltak 15 órakkor már az uccsót kértem ki. Az ize sem volt az igazi.
Azon töprengtem hogy kéne a hernád áttörést podlesoktól-csingóig végigcsinálni hogy mindig látványos részeken menjek, a kiindulási pontba visszajutva. Így kettéválasztottam: 1: Podlesok-SB-Klastorisko-Hernád áttörés-Podlesok 2: Csingó-Tamásfalvi kilátó-Hernád-Klastorska roklina-Klastorisko-Fehér patak-Csingó
Látszik hogy a műhódak nem jeleskedtek, az idő is rossz volt:
Beszúrom ide tavalyi túraútvonalunkat, Műhód, ha akarod, másold be a blogba, asszem a Klastorska Roklina még nem szerepelt. Legalább hozzáteszek valamit cserébe a sok hasznos infóért :)
Podlesok-Hernád áttörés-Klastorska Roklina-Klastorisko-Podlesok, összesen kb. 7 óra
Tavaly Pünkösdkor, jó magas vízállásnál sikerült megmásznunk a szurdokot:
Az eso előző éjjel végig esett, és hát sokáig lumpoltunk, a felkelés nem ment egyszeruen. Azért fél délben sikerült Podlesokból túraösvényre lépni. Útvonalunk a Hernád áttörésben vitt, kényelmes sétaúton, melyet csak az igen csúszós gyökerek nehezítettek néha. Érdekes és nagyon izgalmas volt a patakvölgyben néha a sziklába épített, rácsos fémtálcákon lépkedni, láncokba kapaszkodva. Volt, ahol egész szédíto volt a látvány, több méterrel a patak fölött a sziklaoldalon egyensúlyozni.
A Hernádtól letérve a Klastorska roklina nevu szurdokban folytattuk utunkat, ahol az esoktol jócskán megduzzadt patakban, kövekrol a kidolt fatörzsekre és az oldalsó sziklák peremébe, ágakba, gyökrekbe kapaszkodva jutottunk egyre feljebb. A nagyobb köveket is szinte teljesen ellepte a víz, csak úgy tudtunk néha átkelni, hogy a talpunk a vízben volt, de mivel a bokáig nem ért fel, így nem ázott be a túrabakancs. Közben némileg irigykedve néztük a mellettünk katonai bakancsban, végig a patakban trappoló fiúkat. Az utunkat 3 létra "könnyítette", ezeken felmászni élmény volt, mert azon nem lett vizes a lábunk.
Feljutva a szurdokon, Klastoriskonál a kolibában uzsonnáztunk, nagynehezen kinyomozva a szlovák nyelvu képeken, melyik a rántott hús és melyik a rántott sajt. Mert az étteremben csak a magyar turisták beszéltek magyarul. :)
Innen már egy könnyu, murvás sétaúton vitt vissza utunk Podlesokba. Kb. fél 7-7 óra tájt értünk az autóhoz, épphogy beültünk, amikor igazán elkezdett ismét szakadni az eső.
Mivel a geocachinget üzöm már 3 éve van egy Garmin GPS-em. Ez ügye veszi az utat. Van hozzá egy mapsource nevű pogi amivel ki lehet olvasni belőle az adatokat, aztán készít ilyen ábrát.
Ahol hosszú egyenes van ott nem volt vétel. A völgybe elég csakély a belátás/kilátás műhold szempontból, ezért a magassági adatok ilyen helyen erős kritikával kezelendők. VAlószínű a húzos részen felfelé is ez lehetett, mert azért ilyen nagy létrák nem voltak. A lefelé út szerintem jó lesz.
Ha lenne egy kis időd örömmel venném, ha részletesen leírnád milyen berendezéssel és hogy szerkesztetted, milyen programokat használtál közben. Mint pálya elhagyó geodéta csorgó nyállal és kéjelegve nézem, néztem a térképet és a szintmetszetet. :D
A blogban minden cikkhez hozzá lehet szólni, azaz megvan a kommentálási lehetőség. A túrázás Műhód kollégához tartozik. (Így osztottuk fel.) Bizonyára olvassa a topicot és így fel tudjátok venni a kapcsolatot...
Várak, kastélyok, linkdobozok az amiben igyekszem én infókat gyűjteni.
Ja, és egy ötlet. Hogy az útleírásokat esetleg lehessen kommentálni további tapasztalatokkal. Mert hogy mindenki másképp járja meg ugyanazt az útvonalat, vagy esetleg valami változás van a blogban írottakhoz képest.
És amúgy meg köszi a sok-sok hasznos infót :) igazán nagyon sokat segítenek a túrák tervezésében.
Én végigolvastam tavaly a fórumot elejétől, az első paradicsomi túránkra készülve. Betettem egy word doksiba, ha küldesz egy mélt (feketedorka kukac citromél hu) átküldöm. A tavaly július előtt íródott hozzászólásokból ollóztam össze.
Ha lesz egy kis időm átnézem a topicot a kezdetektől... És akkor még több gyöngyszem kerülhet elő a blog számára. Mert ebben a 2500 hozzászólásban nagyon sok hasznos link, információ bújik meg.
Sőt! Szerintem még jobb is volt. Végre láttam a pariban vizet is! Sikerült bejárni a Velky Sokolt bejárni, a blogon található leírás szerint(7 órán belül) Farönkön csúszkálás, köveken ugrálás volt bőven. Nagyon jó volt!!!
Hát ha hírportál, akkor politikai hírek is közöl vastagon, és nyilván vmilyen egy biz. irányzat szempontjából, de hát ez elkerülhetetlen. Viszont up-to-date info-k is vannak rajta, ami kell az arra járóknak, úgyhogy sz'tem ne aggódj
Arra gondolok, hogy talán nagyon nagy felbontású képeket kicsinyítesz egy lépésben. Ilyenkor vszeg. már nálad szétesik a kép. Nekem még soha nem rontotta
Ez a Tátra leterolt része, ugye? Amúgy nem nagyon bagatellizálni a dógot, elég nagy szívás. Különben az mért van, hogy az én feltett képem homályos, a tieid meg nem? Holott pont akkorára kicsinyitettem, amit még elfogad az index...