Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Még egy adalék. Főnököm is tőle vette az Alumig 300P- t, majd egy hónapot kellett várni, mikor megjött az újabb készlet telefonált, röviden plusz ötven ezer, kell vagy nem mert neki nincs ideje vitázni :-(
akkora haszonnal még jó hogy megy. mindig akad rá balek. aki gépet vagy bármilyen cuccot akar venni, az nem jön mind be ide tanácsot kérni. nem is győznél válaszolni:)) na ezek az emberek google és már ki is jöttek a boltok, rendelnek és kész, aki jól járt jól, aki nem az meg nem.
Az az érdekes, hogy lassan mindenkinek van egy negatív sztorija ezzel a vállalkozással kapcsolatban, jót még senki sem mondott róla, de még mindig működik.
Tudom én, hogy jó lenne egy fogyós, esz is érte a fene tiszta erőből. Csak próbálok valami indokot találni, hogy miért is ne vegyek egyet. Mert gazdaságilag totál indokolatlan lenne. De ilyen aspektusból szemlélve már az Ergus is az volt. Oszt még is milyen jó, hogy van...
ha jól nézem akkor nem adta el, mert ugy fogalmaz hogy 2000 óta családi vállalkozás a plazma iv kft. de lehet én nem értelmezem jól. mindenesetre én kerülöm akár minek is hivják.
Fel se raktam a munkakábelt (egyébként 3m belül meg kék GCE teflon) eleve az 5kg dobról nem húzza le a huzaltoló a huzalt, mert vagy nagyon lassan jön (elforognak a görgők), vagy ha jobban megszorítom akkor lapos lesz.
Csak üresben próbáltam kiküldeni a huzalt az euro aljzaton a levegőbe, de már ott megbuktam. Külső dobtartóról húzta volna a huzaltoló a huzalt egy 60 cm teflonos huzalvezetőn keresztül (na ebben ragadt a huzal, ugyanaz a GCE mint a pisztolyban) mert a gépbe nem fér 30 centis huzaldob.
Játszok még ezzel mert kíváncsi vagyok rá. A munkakábel, meg az áramátadó, meg a hegesztés maga majd akkor jön ha a többi továbbítási hibával megvagyok
A cégnél 1mm-es huzalt használunk, annyira van meg húzva a görgő, hogy kézzel ne tudjam kihúzni a görgők közül.Nem próbáltad kézzel végig tolni a huzalt, mielőtt felszereled a kábelt a helyére? Van úgy, hogy nem sikerül rendesen elcsípni a huzalt és a vége "laposvágóként"karmolja a béllést amíg ki nem ér.Puha az alu huzal ezért nem is ajánlott 3- 3,5 méternél hosszabb munkakábel a hagyományos toló görgősből.A 0,8-as huzallal úgy mint a vasnál a pár miliméteres anyagot szebben meg tudod varrni, nem kell akkora amper és kevesebb a hozanyag vékonyabb lesz a varrat.
Mindenkinek van 1-2 hasonló története arról a boltról :-)
Legutóbb "Hetespapa" ment hozzá trafós AC/DC awit venni, ami természetesen már nem volt meg miután autózott érte 120 km-t. Nyilván azóta is árulja ugyanazt:
Van egyel nagyobb áramátadóm, de van 0,8-ashoz való speckó áramátadóm is (binzel ) amiben "csillag" alakú a furat, de addig nem jutottam el, a pisztolyt nem is raktam fel a gépre, már "üresen" sem vitte rendesen a huzaltoló, a 08-as huzalt. 1-esen volt a huzaltoló szorítója, akkor nem ment, ha meg ráhúztam 2-ig, akkor meg szarrá lapította a huzalt.
Vagy 1-es huzallal kéne megpróbálni, vagy a sima "U" görgő helyett kéne rovátkolt+ugyanolyan nyomógörgő. Na nem fogok én ebbe súlyos tizenezreket ruházni, mert annyira nem fontos.
Pár éve próbáltam és úgy emlékszem igen, de a nitró higító vagy a drótkefe megoldja a problémát.Nade a Miggel kevert gázzal szépen lehet hegeszteni a rozsdamentest is,és gazdaságosabb mint az awi mert gyorsabb.Adott idő alatt hosszabb varratot lehet vele készíteni, tehát kevesebb ideig folyik a gáz.Meg szerettem az awit de csak akkor használom, ha tényleg az kell.Fogyóssal meghegesztettem a szélvédő mellett az ablak keretet mert mire túl melegedett volna a lemez volt időm nyugodtan szivaccsal vizezni.Úgy hogy ne vesd el még a lehetőségét egy Mig gépnek, mert nem csak aluhoz jó :-)
Aluhoz egyel nagyobb áramátadót használunk,és teflon bélést a fém véggel aminek lentebb betettem a képét.Jó eséllyel az AlSi drót nem kormol úgy mint a magnéziumos.
Flegma az mindenkivel. Ráadásul méregdrága bolt. Egyszer kb 2 éve venni akartam tőle egy jasic mig 160 kombit. A honlapján 140 000 volt nettóban.mikor felhivtam meg azt mondta hogy nem volt ideje még átirni az árakat és 160 000 at mondott nettóban. A gond ott volt hogy 2 éven keresztül nem volt ideje átirni.mert kb 2 éven keresztül figyelgettem az árakat az oldalán.
Nálam az országúti gépemen olyan bowdencső van, ami kívül átlátszó PVC, belül pedig olyan fonott bélés van, mint a koax kábelek árnyékoló harisnyája. Nagyon hajlékony, rugalmas. A bowdenek egy része a vázban fut, igen jól jött, amikor be kellett fűzni.
Gyanítom hogy nálunk a helyi bringaboltban az alligator vagy a drága shimano sp41 lesz készleten :-) Szerintem kicserélem erre a pisztolyban lévő teflont is.