Gyerekkoromban jó ha 3 féle ételt hajlandó voltam megenni... a felmenőim elbeszélése szerint... állandóan ment a cirkusz, hogy mennyire sovány vagyok.. de semmi károm nem származott belőle.
Ez nem pusztul bele semmibe, a sintértelepről hozattam ki, de azóta is csak a család idegeit emészti fel... nem kutya ez, ennek tök megtört a lelke. Csak elviselni lehet...:-(
Te azt írtad, hogy a gyereked válogatós, mert 6-8 féle kaja közül hajlandó választani. Szerintem ez nem gáz akkor, ha az a 6-8 féle kaja nem csokoládé, sütemény, chips, jégkrém, édesített üdítöital vagy túlcukrozott joghurt. Mert én csak az édességekre-nassolnivalókra vonatkoztattam azt, amit írtam. Ha én kínálok 20 féle normál kaját a gyereknek és abból csak 8 féle tetszik neki, na bumm! Az sem baj, ha megismer más szokásokat, konyhákat, ízeket. Csak ún. junk-foodra ne szokjon rá!
Én anno a napköziben nem ettem meg semmit, csak a borsófözeléket. Inkább nem ettem semmit uzsonnáig, ami zsíros kenyér volt lila hagymával, de az baromira ízlett. Vagy otthon "ebédeltem" rendes meleget. Vagy is-is. Mármint uzsi + vacsi. :)
Itthon viszont 5-6 ételféleség kivételével (ezek közül ma sem bírom a székely káposztát, tojáslevest, tökfözeléket, krumplifözeléket) megettem mindent, bár a borsófözeléket meg anyukám nem tudta olyan jól csinálni, mint a napköziben! :)
Az egyik (amelyiket pár hetes kora óta nevelek és ma már 11 éves) csakis nyers húst hajlandó enni. (nem kell rosszra gondolni, nem bélszínt eszik, napi 2 csirkefarhát az adagja). Hiába kínálgattuk akármilyen kutyatáppal, zöldséggel, gyümölccsel, édességgel, nem és nem. csakis a nyers hús. Vagy 2 éve mikor kijött oltani az orvos, elmondtam neki aggálypmat, hogy vajon megfelelően táplálom e ezt a kutyát, az orvos végignézett rajta, éppen a megfelelő súlyban volt, a szőre fényes volt, a szeme tiszta stb - és azt mondta, hogy szemmel láthatóan nincsen szüksége másra.
A másik kutyám viszont egy konyhamalac, mondjuk gyümölcsöt ő sem eszik, de minden egyebet igen, nopersze ha van benne hús is, belefetyeli. És megbolondul az édességekért, karácsony után a meg nem evett szaloncukrokat rendre ő fogyasztja el. (Nem adok neki egyébként, de hadd legyen pár jó napja karácsony tájt...:-))) )
Szóval még a húsevők sem egyformák ugyanazon a fajon belül.
Hogyan is lehetne ugyanezt állítani az emberekről??? Akik mindenevők????
A mazsola és más aszalt gyümölcs nálam mehet, söt! Édesség helyett akkor inkább egye azt! Én is ilyesmikkel próbálom a saját édesség iránti vágyamat "átterelni". :)
A gyümölcsökben van természetes cukor (fruktóz). A tejben is (laktóz). Vagy a lekvárban, mézben.
A szénhidrátokra (kenyérfélék) pedig a felnött embereknek is szükségük van - pl. cukorbetegeknek is van kötelezö napi szénhidrát-adagjuk. Ezért az a fogyókúra, ami a szénhidrátok teljes mellözését hirdeti, nagyon káros a szervezetre! Helyesen táplált, eleget mozgó és egészséges (pl. nem lisztérzékeny) gyerekektöl meg pláne nem kell megvonni, nem szabad öket "fogyókúráztatni".
Ezt a demokratikus taplalast csak akkor tudod megvalositani, ha a gyerek nem megy kozossegbe, de vendegsegbe is csak ritkan. Es persze mindig otthon eszik. Az en 2 eves koraig mindenevo gyerekem most majdnem 6 es ugy valogat hogy orom nezni. A valasztek elotte van, pont mint kiskoraban. Es megis a 6-8 fele etel kell csak. Ha mast adok, nem eszi meg. Nem megy ez harccal, nincs hiszti, csak 3 kanal utan abbahagyja. Ha nokedli van (pestosteszta vagy mas kedvenc) akkor felnottadag is lecsuszik. Aztan 1 ora mulva jon vajaskenyerert...
Csak azert irom, h ne erjen majd csalodas, en is hasonlo elvekkel indultam. :)
Én sem adtam a nagyobbiknak sokáig listes dolgot és édességet sem,de pl 15 hónapos korától szinte lopta a mazsolát otthon,és ő is kikövetelte a kenyeret az apjától és szegény úgy ette majd' megfulladt.
Viszont, ha néha néha házi süteményt eszik, és azt veszed észre, hogy ráveti magát, akkor gondolkozz el azon, hogy esetleg több cukorra van szüksége. (Ezt természetesen nem okvetlenül kell a finomított cukorral kielégíteni.) Ezt csak amiatt mondom, mert egy ismerős anyuka (nagyanyatársnőm menye) nem adott egy éves koráig a gyereknek semmiféle olyan ételt amiben liszt volt, és láss csudát, a kislány azóta kenyeret akar kenyérrel enni, tán pár hete szokott le erről nagyjából, de már több mint 2 éves - valószinüleg a szervezetének volt rá szüksége.
Ugy veszem ki a szavaidbol,hogy meg nincs gyereked.En sem vagyok hive a mertektelen edessegfogyasztasnak,de bizony kapnak neha.Kutya bajuk nem lesz tole.
Pl.rendszeres fogmosassal a foguknak sem,az etvagyukat sem veszi az a mennyiseg,amit en engedelyezek nekik.Ha csak vagyakozik ra,de nem ismeri /egyik topoktarsunk igen helyesen kifejtette mar/,szvsz sokkal nagyobb varazsa lesz,mintha neha kap belole.
A tobbivel pedig egyetertek.Meg kell hagyni a valasztas lehetoseget,amugy meg ugyis te iranyitod az etkezeset.Ha jot akarsz neki,kap sok zoldseget,gyumolcsot,meg magvakat is akár,de megvan a lehetosege,hogy hust IS ehessen,ha akar.
A demokratikus nevelés híve vagyok. Ez azt jelenti, hogy bár én félig-vegetáriánus vagyok (tejterméket, tojást és halat rendszeresen fogyasztok; sovány csirkemellet pedig kb. kéthavonta egyszer), de a gyerekemre (még nincs, de ha lesz...) semmiképp nem kényszeríteném rá a saját életmódomat, étrendemet, ízlésemet.
Szóval engem nem az érdekel, hogy tudományosan melyik irányzat igazolható jobban, hanem az, hogy a gyerekem dönthesse majd el úgy kamaszkora tájékán véglegesen, hogy milyen ételeket akar és milyen ételeket nem akar fogyasztani. Ezért fog kapni húst is (még ha ritkábban is, mint a többi gyerek, de kap), bö lesz a választék, de olyan ételeket már kiskorában sem fogok ráeröltetni, amik nem ízlenek neki. Válogatni viszont valóban csak egy széles étel-repertoárból lehet, és ebben a hús is benne van. Ha viszont soha nem ismerheti meg a hús ízét, akkor hogyan dönthetné el, hogy szereti-e vagy nem?
Én inkább az édességek tekintetében leszek "radikális". Kb. óvodás koráig a gyereknek semmilyen édességet nem adok, családot-barátokat is lebeszélek arról, hogy ilyesmit hozzanak a gyereknek ajándékba. Csak gyümölcsöket kaphat desszertnek, semmi cukrozott üdítöital, joghurt is csak módjával. Házi készítésü süteményt is csak ünnepeken ehet. (Persze fontos az is, hogy a szülei se zabáljanak több édességet, mint amennyit neki megengednek!)
Óvodás korban a gyerek szükségszerüen bekerül egy nagyobb közösségbe, és az ehhez való alkalmazkodás negatív velejárója, hogy a pajtások hatására így is-úgy is megismerkedik a csokikkal, cukrokkal, stb. Ám nevelési szempontból nagy baklövés lenne teljesen megtiltani és büntudatot társítani hozzá. Inkább a mértékletes, beosztó és egyúttal nagyobb élvezeti értéket nyújtó fogyasztásra igyekszem majd rászoktatni. Az is helytelen, ha az édesség a jutalmazás, vagy a szeretet kifejezésének eszközévé válik.
Szóval ezt az édesség-problémát azonban sokkal súlyosabbnak látom, mint a "húskérdést".
A húsféleségek ugyanis normál részei az átlagemberek étrendjének évszázadok óta; ellenben az édességek - amelyek jóval kisebb választékban léteztek kb. a 60-as évekig, és csak különleges alkalmakon ettek ilyesmiket eleink, tehát nem volt a szokványos étrend velejárója - dömpingje az utóbbi évtizedek óta zúdul a családokra.
Szó nincs érzelmekről. Továbbra is azt mondom, mindenki azt eszik, amit akar. Mondja, hogy szereti, ha kibuggyan a sztékből a vér, vagy nem szereti, ha legyilkolják az állatokat, mondja, hogy imádja a magokat, de könyörgöm, ne gyártson ideológiákat hozzá, és legfőképpen ne beszéljen marhaságokat. Ilyen egyszerű.
Nem érdemes a szavakon fennakadni. Mindenki tudja, hogy a vegyes táplálkozásban benne van az a faktor amit a másik tábor egyáltalán nem kíván elfogyasztani.
A tehén fűevő. Az ember a gyümölcsöt és magvakat tudja a legjobban hasznosítani. A hús emésztése a legnehezebb - számára. Persze én is így tanultam valahol. :)
Igazából persze egyikre sem lenne szükség.
Hadd ismeteljem.Szamomra az nem erv,hogy milyen marha jo 23 evesen nem menstrualni.
Ha ezt a masik oldalrol meg kell cafolni irasos dokumentumokkat,tudomanyos,vagy,mint a masik oldal neha,áltudomanyos cikkekel,akkor ott mar nagyon nagy baj van.
Leírtam már 1-2-szer.Hogy a csak zöldség semmi hústól voltam mindig beteg.18 év elég nagyidő nem? Annyi idős koromig csak azt ettem.Mióta húst is eszem mértékkel nem vagyok gyenge.
No azért bersze mind a két oldalon elhangzanak nemérvek. De a húspártiak oldaláról nem hangzott el - legalább is számomra - elfogadható érv. Persze nyilván az illető érvnek szánta :), csak hát ez persze nem mindenkiek tűnik annak. Úgy látom nagyon nehéz egy ilyen fontos kérdésben tárgyilagosnak maradni. Az érzelmek erősen megjelennek, meg a hitek :)