Én konkrétan gyümölcstárolót építenék. Alapból volt írásom jegyzőtől. Max 10nm max 2,5m magas, emberi lakhatásra nem alkalmas építmény nem engedélyköteles. 2008-ban. De elhagytam a papírt és pontosan kellene dokument.
Hát az hatalmas ól... de aztán tényleg meg kell tömni állattal, hogy behozza az árát :D
Hát a budi meg... esővizet én nem biztos hogy tennék bele, de hát valamit csak kitaláltok. Sok sikert, várjuk a képeket a birkákról, kecskékről, baromfikról :D
Vegyszer tulajképp nem megy bele, csak tényleg a munkások produktuma, inkább csak a gondolat bizarr, hogy azt locsoljam ki a veteményesre, meg pláne abból merítsek a locsolókannával, virágot öntözni. Na nem, inkább csak mossuk ki előtte. A víz úgyis ingyen van, ill. csak a szivattyú áramhasználatába kerül. (kár, hogy napelemünk már nem lett, akkor az áram is ingyen volna, de jó is lenne….)
Szokták tófóliával is bélelni az emésztőt, akkor biztos, hogy tiszta a víz és nem szivárog el. A mi emésztőnket hajdan úgy csinálták, hogy szivárogjon. Aztán elkoszolódott, nem szivárgott, de egy alapos tisztítás után nyilván újra szivárgott volna. Nem tudom, a Tietek milyen, de nem biztos, hogy teljesen tartaná a vizet.
Amúgy ha az almafák alá nyugodt lélekkel kiengeded a mosóvizet, akkor miért is ne engednéd később a többit a kertre?
Szóval ez a tyúkól valami 170-180 nm… agybajt kapok, mert én csak egy kis tyúkólat akarta(az igaz, hogy közben meg emlegettem birkákat, ilyen fajtyúkot meg olyant, meg a libák, meg a gyöngyik, meg de jó lenne elválasztani őket, meg a csibenevelés, hova tegyük őket…szóval a zuram besokallt, na, akkor lesz rendes ól. Meg neki egy újabb szín, hogy tető alá kerüljenek a mezőgazdasági gépek. Aztán a tolólapos-markolós földmunkagépet meg most akarja a méhtelepen leadni, mert elfolyik mindig a hidraulika olaja, és már tele van vele a hócipője. Szóval csak egy traki marad. No, így el is vitte az idei büdzsénket a tyúkól. Ezért nem lett új kapu, meg kemence –sütögető-grillező hely. DE nem baj, lesz minek örülni majd jövőre is-remélhetőleg. Vagy se, az majd attól függ, mennyi munkánk lesz és mennyi pénzünk.
Kerti budi meg van, no nem csillagvozsgálós, mert mégiscsak fedett, sztem az az szokott lenni. Én már rég elbontattam volna, de ebben igaza volt apjuknak, míg munkások járnak ide-és most is vannak a tyúkólépítés miatt- addig csak maradjon meg a kerti budi, nem kelljen beengedni őket a házba. És ez teljesen jogos. Anno ezt az emésztőgödör nyílása fölé építették az ácsok, és most azt nem tudom, hogyan lehetne ezt az emésztőgödröt esővíztárolóvá átalakítani. Gondolom kiszippantatás, és többszöri alapos átmosás-kiszivattyúzás(az almafák alá), és egy pár ilyen után már lesz annyira tiszta, hogy az esővizet belevezethetnénk és onnan lehetne a kertre szivattyúzni. Vagy nem?
Amúgy akkora töklámpák voltak anno az ácsok(el is lettek egy idő után zavarva), hogy a budira ülve nem ért le a lábam a földre-mint egy kisgyereknek, ajtónak egy párazáró fóliát szögeltek csak fel, ami libeg-lobog és ráadásul a bekötőút felé néz. Ha valaki épp akkor jön arra, és fúj a szél, farkasszemet nézhet az ott gubbasztóval! :S :P
A lakókörnyezetről annyit, hogy az utca egyik oldalán házak vannak, a másik oldalán a vasúti töltés. Az első macskánkat elütötte a vonat. Oszkár is kinti volt egy bő évig, aztán elkezdett rendszeresen átmászkálni a sineken. Akkor lett átnevelve szobamacskává.
Medvénk állából légpuska lövedéket szedtek ki egyszer. Végül macska aidsben halt meg, az verekedéssel terjed és nincs rá oltás.
A kintinek is lehet véres vizelete, csak nem látod. Az biztos, hogy a környékünkön egy 20 éves macska sincs, 15 éves se.
Egyébként sokat haladtunk, a szobát már el lehet kezdeni berendezni. Fölszereltük a tető alá a léceket és leraktuk a pvc-t. Szerintem jó lett, a falat már megszoktam. A férjem néha röhögött is, hogy milyen óvatosan rakosgatom a léceket, nehogy megsértsem azt a szép falat. :-)
Te lenézed azt a macskát! (árt a kosz, fázni fog stb.)
Vérkép! 1000-ből egy macskának sem nézik a vérképét mégis eléldegélnek 20 évig. Félted mindentől?! Egy ismerősnek volt egy herélt kandúrja. Lakásban majd 10 évig. Aztán kertesbe költöztek. Féltette a macskát, de engedni akarta élni is. Így ki-ki engedte a házból. És a macska élvezte. Vadászott madárra, egérre. Semmi baja nem volt. Persze aztán egyszer csak elérte a macskavégzet. Nyom nélkül eltűnt. (akkor már napokra is elment csavarogni) De addig legalább boldog volt. A lakásba neki is voltak baja, kellett állatorvoshoz vinni ezzel-azzal (véres vizelet például). De kint evett, ivott kedvére és kivirult. Valahogy lemorzsolódtak róla a debil szokások amik a lakásban k**va idegesítőek voltak. (ok nélküli nyávogás, lábszárba karmolások)
Szóval szerintem a te macskád is jobban örülne a szabadságnak. Persze nem ismerem a lakókörnyezetedet sem a macskát.
Majd azért tudósíts minket mikor fogja meg az első kövér patkányt!
Igen, el van kényeztetve, a versegi macska NEM fogyóeszköz. És nem igazán nyugtat meg, hogy azért nem koszos, mert minden mocskot lenyal magáról. Tényleg mindent lenyal.
Amiket felsoroltál, mind reális veszély, plusz még van egy csomó fertőző betegség. Ami ellen lehet, oltva van, de nincs mindenre oltás.
Hááát... láttál te már koszos macskát? Mert én még nem... a kutya ellenben elég szutykos szokott lenni, persz eltérő a két állatfaj életvitele.
Rossz lett a vérképe? Háát... Máshol meg vagy felnő, vagy nem... van bizony ahol fogyóeszköz a macsek... elviszik, elütik, meggyilkolja a másik macska... Ha fáznak, keresnek maguknak meleg helyet... és sokszor a kismacsekokkal is ez van... jó, takarót kapnak, meg valamit amin melegedhetnek, sőt pl. van ahol be is fűtenek nekik, meg a kutyáknak, mert pl. melegítik a tyúkoknak a vizet. Ehhez képest az a hugyos nagyon el van kényeztetve...
Nem értem, miért pont a kutya szedi össze a felsoroltakat és a macska miért nem. És ez egy kényes macska, 8 éve lakásban él, ráadásul időnként rossz a vérképe, kevés a fehérvérsejtje. Bolhaallergiája is van. Meg egyébként is, V. H. Oszkár nem akárki.
Csak sajnos lehugyozta a férjem laptopját, ezért mennie kell a házból.
De eldöntöttem a kérdést: a fal marad úgy, ahogy van. Vettem lécet, megkérem a férjem, hogy szerelje fel a tető alá. Egyet mindenképpen fel akartunk tenni, mert a tetőt belülről burkoló nejlon alól potyog az üveggyapot, azt megfogná. A bejárat elé jól jönne egy függöny, hogy visszatartsa valamennyire a hideget. Aztán majd egyszer teszek az oldalfalakra falvédőt. Vagy nem, ez majd kialakul. A tisztaság fontos, hogy hogy néz ki, az már nem annyira. Eszem ágában sincs tégláig levakarni.
És kéretik nem röhögni, a szemem fénye ez az átokfajzat.
Viszont a macskának szerintem teljesen mindegy hogy van-e kosz vagy nincs, majd lenyalogatja. Ha kutya lenne, akkor oks, mert összeszed a pókhálótól kezdve a por- és igazai -cicákon át a békáig mindent... ha nem ázik be, akkor lényegében semmi gondja sem szabadna hogy legyen a melléképületek falainak... max az idő kezdi ki. De ha nagyon ráérsz, akkor tégláig le lehet vakarni mindent, aztán újra az egész.