Nem, ezen nem akarok "spórolni". Amúgy is azt vettem észre az eddigi tesztek alapján, hogy a 24-70 szebben muzsikál a D800-on, mint a D3-on. Persze ezt nem exakt info alapján, hanem csak olyan ráérzésből mondom. Ezen felül viszont kifejezetten sokat használok fixet. A képminőségben nem alkuszom, a súlyban szeretnék. :)
Én most nem veszek. Nem elsősorban az ára miatt, hanem azért, mert a D3-ban is elsősorban a súlyt sokalltam. Most megpróbálom megszokni markolat nélkül (könnyítési hullámban vagyok). Ha megy megy, ha meg nem, akkor veszek én is. És persze, csak eredetit. :)
Mintha csak gondolatolvasó lenne, a mai napon (5.14 - D800 Lens Choice) tett közzé egy szerintem nagyon jó és kellően részletes cikket Thom Hogan a diffrakció és általános zoom objektívek (24-70, 24-120, 28-300) a D800-on témában egész humoros stílusban. Bár a konklúzió nem meglepő, de az okfejtés nagyon izgalmas. Ajánlom minden jó angolosnak.
-a végén azért van még egy elgondolkoztató csattanó is-
Köszönöm, hasznos infó ez is, de a kérdésem annak szólt, hogy nemzetközi fórumokon az olvastam, miszerint a 35mm 1.8 DX közelre fókuszálva vignettál a leglátványosabban FX vázon. Bocs, ha félreérthető voltam. :)
Már az első DSLR-emet is így vettem 2005-ben. Fiam hozta magával a laptopját, minden akkori üvegemet kipróbáltam a vázon. Aztán visszanéztük, hogy mi is az ábra?
Nem vagyok se kereskedő, se nepper de amikor nagyritkán eladok az objektívjeim közül egyet, mindig ideges vagyok, ha valaki ,,tesztelni" szeretné. Alapvetően az gondolom, hogy amikor vakaki idegen helyen, korlátos idő alatt, tesztelni akar egy számára ismeretlen objektívet, akkor nagy valószínűséggel vét valami hibát, és elégedetlen lesz az eredménnyel. Különösen igaz lesz ez a 36Mpixel esetén. Na jó, kivételt teszek, a 4/ötszázas nikkoromat letesztelhetné már le valaki. :)
Igaza van seeman-nek. olyan helyen kell venni, ahol ezt megengedik. Nekem ugyan még kicsit furcsa, hogy notebookkal felszerelkezve vonuljak objektívet venni, de ezentúl így fogok tenni annak ellenére is, hogy eddig nem futottam bele kifejezetten rossz vételbe.
A közeljövőt tekintve is muszáj lesz.
A D800-hoz az alábbiakon gondolkozom:
Nikon 24-70, vagy Tamron 24-70 VR - sok-sok kérdőjellel
Nikon 28/1.8 - ennek az árára nagyon kíváncsi leszek
Valamint, ha ki tudom próbálni, megnézem a 85D-met a 85G-vel szemben.
2,5 collos LCD-n a nagyobb leképezési hibák rögtön előjönnek (természetesen belenagyítva).
A notebook jobb megoldás. Ha a bolt nem engedi az obi-próbát, otthagyom őket. Ez ritkán fordul elő, általában az udvarias, mosolygós kérést nem szokták elutasítani.
Jó megoldás az is, ha a bolt (kereskedés) ismerősként tekint rád. Visszajáró vásárlókat egy spéci fotós bolt örömmel fogad.
Jelenlegi mindhárom 3 objektívemet használtan vettem. Ismerősöktől. A 24-70-est pl. 3 példányból választhattam ki. Mindhárom jó volt, így a legfiatalabbat választottam. A próbaképeket PC-re töltöttük és így néztem át őket.
A két fix régi ismerősöktől származik, ők is mindketten megengedték a próbaképek PC/monitoros ellenőrzését.
Kis adalék a vásárlási mizériához, mert pontosan ebbe szaladtam bele most szombaton. Venni akartam egy objektívet, előtte a boltot felhívtam, hogy hol van belőle több. Másnap mentem, a kislánynak mondom, hogy mit szándékozok tenni, és hogy valóban ott van-e a két darab. Mondja, igen, de miért érdekes a kettő? Mondom, hogy ha netán nem tetszene az egyik, ki tudjam próbálni a másikat. Ő: rendben, csak ez 640k. Mire én értetlenül néztem rövid ideig, hogy igen, és akkor? Tehát még majdnem nekem kellett elmagyaráznom, miért akarom kipróbálni a terméket vásárlás előtt.
...amikor vettem a D7000-est, és a 18-105-öst, akkor úgy szerettem volna teszteni, hogy viszek magammal egy notebookot, majd pár tesztlövés után félrevonulok, és kiértékelem a képeket PC-n. Nem akartam nagy felhajtást, így inkább bíztam abban, hogy minden oké lesz. Szóval én a helyedben így tesztelném a drága obit:)
Én tegnap kipróbáltam a Nikon-Man (Kaszás Gergely) javaslatára a D800 + 35mm f/1.8 G DX párost. Hihetetlenül szép képet produkált, nagyon kellemes, lágy vignette-el. Csak, hogy az Ő szavaival éljek "elképesztően szépen "roncsolja a széleket". És tényleg, nem egy határozott fekete keretet rajzolt az obi, hem kb olyat mint amikor én direkt teszek vignyettálást a képeimre.