Igaz, hogy nem kapcsolodik szervesen az elozo temakhoz, de egy baratom nemreg felhivta figyelmemet egy regebbi Akos dalra, pontosabban annak szovegere. A szoban fordo nota az Uj Vilag, mely sorainak kezdo betui egy fohaszhoz hasonlitanak leginkabb. (Ha esett mar szo rola, akkor kerlek benneteket felejtsetek el, amit leirtam, am, ha nem, olvassatok figyelmesen.)
Ha kivancsiak vagytok, akkor vegyetek elo a szovegkonyveket es fejtegessetek!
Legalábbis hasonlóbb, mint ahogy az lenni szokott... :-))
A többi témában Zoltán már jól fogalmazott :-).
Disp képes beszámolójához csak annyit: érdekes volt egy kis alig 100 fős klubban(full ház) játszani Ákosékat... :-))
1. Igen, Ákos hisz Istenben, illetve valami-az embernél hatalmasabb- erőben, hisz a Teremtőben. Ő maga nem jár templomba, mert szerinte a teremtő és a teremtett között nincs szorosabb kapcsolat a termtésnél. Ezért fölöslegesek az ilyenfajta külsőségek(egyetértek vele).
2.Ákos magával szemben a legironikusabb, sokan azt hiszik, hogy baromi komolyan veszi magát, pedig azért annyira nem. Az "Ideális popsztár" c. számban szerintem magáról énekel, de lehet, hogy tévedek. De az biztos, hogy süt róla az irónia!
3.Néha nekem is ez az érzésem. Magasra tette a lécet. A zenei részre ez nem vonatkozik, szerintem zeneileg jó irányba indult el(már legalábbis ami az én ízlésemet illeti, ugyanis a keményebb stílusokat kedvelem).
4.Ákos saját bevallása szerint nem zenész. Azt is nyilatkozta egyszer, hogy több hangszeren játszik(pl. gitár, zongora, dob), de nem biztos a zenei tudása, mert egyiken sem virtuóz. Ezt ő maga állította. Azért annyira tud, hogy saját számokat gyártson. A hangja pedig egyre jobb...
A topic-ot nagyon rég' olvasom, Ákos munkásságát is ismerem, és szeretem. Van azonban 1 pár téma, ami nem akar felszínre kerülni, így kénytelen vagyok megkérdezni. Nincs benne rendszer, csak ahogy eszembe jutnak.
- Valaki idézte azt a sort, a "Mindenki táncol"-ból, hogy "nincsen többé Isten", a kérdés: Ákos maga hisz-e Istenben? mert a dalszövegben a hírnök mondja, több olyan dologgal együtt, amit nem gondolom, hogy pozitívan értékel (pld. "lehetünk újra gépek" stb.)
- Egyáltalán az ironikus szövegeket magára (is) érti? Pld "Ideális popsztár". A Z+-on állandó feltűnése, nyilatkozatai, stb alapján nem lenne hihetetlen, de azért az valószínűtlen, hogy önmagával szemben tényleg ennyire kritikus lenne.
- Volt, a "franko.index"-en megjelenő poénnal (gyártsunk Ákos szöveget) kapcsolatban a nyilatkozata idézve, ami nagy részben igaz, de az is, hogy tényleg vannak (főleg az utolsó lemezen) olyan szövegei, ami inkább hangzatosan, mint értelmesek. (pld. "nem az égi csillagflotta" (Asszony) stb., ami baromira nem illik oda, mintha csak a rím, és jóhangzás kedvéért került volna oda, és mintha visszaesést éreznék zeneileg és szövegileg. Van 1 jó pár töltelékszám, mintha kapkodtak volna. Zeneileg aránylag képzett vagyok, úgyhogy nem fogadom el, hogy nem értem meg az új irányzatokat.:)
- Apropó, Ákos zeneileg képzett?
Egyelőre ennyi. Szívesen olvasom az album és számkritikákat, ebből jöhet több is.:)
Na, gondoltam ennyi idő már elég egy érleltebb véleményre - v. legalábbis, nem első hallgatás után írok egyből...
A bevált módon, maradok én is az osztályozásnál(1-5), némi kommentárral:
1. Hűség - 4 - Az Ikonhoz szerintem semmi köze. Aktuális hangzású dal, de nekem zeneileg és szövegileg is bejön.
2. Keresem az utam - 3 - Szép, de erőtlen. Szokni kellett, még amikor új volt. Szöveg OK.
3. Mindenki táncol - 5 - A címnek megfelelő, táncolható, lendületes dal. Tipikus Ákos feeling. Remek kezdet!
4. Nagyvárosi angyal - 4 - Egyszerűen csak jó :-).
5. Kezem a fegyveren - 2 - Még emésztendő... :-)
6. Mire vagy jó - 5 - Hihetetlen hangulatot adó finom gitár, kiváló szöveg. Háry egyik legjobb dala.
7. Ideális popsztár - 4 - Szuper pergők, ennyi. Amolyan "...méricskéli minden tettedet és eltemet! Na ne..." hangulat :-).
8. Örök április - 4 - Remek ének!
9. Méreg - 5 - Nagyon együtt van minden, a legjobb vonóstéma talán ebben.
10. Lázadj fel újra - 3 - Egy egész jó kis dalt lehúz a gyenge, sablonos szöveg.
11. Fénykép - 4 - Esküszöm, nem szeretem a hasonlítgatást, de az alap nekem Mercy In You-s. De nem(csak) ettől jó... :-))
12. Ne fájjon többé - 4 - Erős, szokni való.
13. Asszony - 5*- Fantasztikus záró szám, csakúgy, mint az Ikon esetében. Az egyik kedvenc Ákos dalom, a szöveg is OK. Zeneileg érett, a zongoratéma pedig egyszerűen tökéletes :-)).
Mindent egybevetve, nekem az Ikon album jobban tetszik (több 5-ös dal van: Szabadíts fel, Féltelek, Akarod még, Új világ, Végre, Játszuk el). De - ahogy ezt már Euro Zero megfogalmazta - a Hűség lehet, hogy olyan, mint a jó bor. Idő kell neki... :-))
- Csak mosolyogtam ezen a humorba csomagolt gorombaságon. Egyébként ha az alapfelvetés igaz - miszerint tíz perc alatt bárki írhat ilyen dalszöveget -, akkor miért nem teszik? Ha igaz, hogy csupa elcsépelt frázisból és misztikusnak ható marhaságból építkezem, akkor hol vannak a jobbnál jobb szerzők, miért nem születnek ezerszám a sikeres dalok?
- Könnyen megkaptátok az engedélyt, hogy a BS romjai között forgassátok a klipet?
- Még gondolkodom azon, hogy tényleg ott forgassunk-e. A BS most úgy néz ki, mintha a Colosseumot vasbetonból építették volna fel. A közelben nincs áram, és rengeteg pénzbe kerülne bevilágítani a forgatáshoz szükséges területet. Az engedéllyel nem volt gond, az illetékesek sokat segítettek, hiszen én adtam legtöbb koncertet a BS-ben, szám szerint tizet."
Allitolag nov. 17-en lesz egy koncert Debrecenben is!
Hallott errol valaki valamit? Ha igen, kerem, e-mail-ben jelezze nekem, mert ezt a forumot nem mindig van idom megnezni! KOSZONOM! (Bocs az ekezetlensegert!)
Íme a nov. 24.-re szóló jegy "kopírozása": http://www.extra.hu/EsbY/akos-huseg.jpg
Amint látjátok, álló jegy 3990Ft... az ücsörgő 4990Ft. Vérmérséklet, pénztárca, és ízlés függő a dolog. Kinek a pap, kinek a papné... nekem speciel a lánya... ;)
A jegyet a "Zenesarok" (TicketExpress) nevezetű boltban vettem ( 4-6 villamos Baross utcai megállójánál). Nem a reklám miatt írtam, ugye tudjátok... :)
senkit sem akarok megbántani de az Ákos mintha már csak közhelyekre szakosodott önmaga ismételgetésébe fordult dologgá csúszott volna vissza....nem tudom de nekem annak tűnik!
profi a menedzselésben (persze el sem jutott volna idáig)de azt hiszem (számomra) valami elveszett benne!
ez a "keresem az utam" is már lerágott csont!
és még folytathatnám!
személyesen is láttam már itt-ott de az se volt nagy szám....
persze ez csak az én személyes véleményem!:))
Igaz, hogy lassan már több mint egy hete megjelent az új album; de csak most
jutottam el odáig, hogy írjak is róla egy-két szót...
[01 - Hűség]
Érdekes felvezetés, eddig legalábbis nem sűrűn hallhattuk a művésztől. Majd
az első verze szintén légies, feldobott hangulatú; nem úgy mint a refrén,
ahol aztán előkerülnek a gitárok, meg egyéb olyan hangok amelyek
gyaníthatóan gitártól eredeztethetőek. Szövegileg tetszetős, megint csak a
refrénre tudok ezügyben hagyatkozni.
[02 - Keresem az utam]
Gyaníthatóan már nem csak az én fülemen folyi ki ez a dal; a "nyári sláger".
Ezért inkább a remixeket hallgattam :). Összességében ez a dal nagyon kilóg
az albumról, mind előadás, mind szöveg tekintetében, utóbbi "kissé"
ellentmondásos a címadó dalhoz. Hiszen ha "nekem így szép ez a hűség", akkor
miért "keresem az utam"?
[03 - Mindenki táncol]
"Akár Bonazás feelingje is lehetne", olvastam valahol. S talán, ha a rockos
gitárokat és a vonósokat behelyettesítenénk mondjuk két szintis
prüntyögéssel, akkor van valami igazságtartalma az idézetnek. Mindettől
függetlenül, egy lendületes számot hallani, s a szöveg is nagyon korrekt.
Kiváncsi leszek a koncertverzióra :)
[04 - Nagyvárosi angyal]
Könnyed, nyugis, visszafogott dal. Többek közt én is kíváncsi voltam, hogy
vajh' ki lehet ez a "Farkas"? Kár hogy egy (szomorú véget ért) illetőt takar
az ajánlás...
[05 - Kezem a fegyveren]
Jujj... ez hogy került ide, ez az életérzés? Miért ez a depresszív,
lehangoló kezdés? De aztán kiderül, nem a dalos gondol erre, hanem ő szól
ellene. A "fegyveren a kéz" tényleg egy tévedés, nem ez a megoldás, kiút...
[06 - Mire vagy jó?]
A leghosszabb játékidejű dal ezen az albumon, s (a KAU után) ebben is
kiteljesedik a vonósok játéka. Kérdéseket tesz fel, s válaszokat is ad
némelyikre.
[07 - Ideális popsztár]
"Valami bizarr dolog / perverzitás / Valami bizarr dolog / ez nem vitás" - a
néhai Dr. Beat egyik száma jutott eszembe erről a dalról. Mitagadás, rap-et
még nem hallottam én sem Ákostól; főleg -a vége felé- gitárral is kísérve...
A "csak az maradhat talpon / aki önmagával táncol" rész egy utalás is
lehetne akár a KAU videoklipjének végén látható (iker)párra. "Nekem egy
asszony combja a párnám", hát igen :))
[08 - Örök április]
Nagyon szép dal. Zongora, halk dob és szintén elég halk gitárok pengetése
kíséri végig Ákos szövegét. Korrekt.
[09 - Méreg]
Drog. No drog. Az első hallásra ezt hallottam ki a szövegből. Egy kissé
elbizonytalanodtam, hisz tudtommal Ákos egyik dala sem állt ki ilyen
konkrétan a drog ellen. De aztán a refrén, meg a "igazi helyetti műanyag
élmény", "mesterséges anyagokkal..." kezdetű sorok megmondják a frankót. Az
egyik kedvenc számom, nem csak a szövege, hanem a dallama miatt is.
[10 - Lázadj fel újra]
Ebből is érzek egy kevés B.B.-feelinget; rockos számnak korántsem lehetne
nevezni. Szövegileg sem rossz, hallgatható.
[11 - Fénykép]
Szintén egy nagyon szép dal, leginkább a szövege miatt; bár mindent én sem
értettem meg belőle. A refrén viszont kiemelkedik ebből; emiatt szeretem
inkább hallgatni ezt a számot.
[12 - Ne fájjon többé]
Amikor Ákos úgy harangozta be ezt az albumot, mint "valami új és brutális",
akkor valószínű erre a számra gondolhatott :) Szinte kihívás lesz eme
számnak a koncertverzióját túlélni az első sorok környékén; gondolom, Madi
gitárszólója is hoszabb ideig fog tartani... egyszóval: súlyos.
[13 - Asszony]
Rövid, de lényegi és konkrét tartalmú szöveg, hosszú zenei aláfestéssel.
Kérdés, hogy vajon ezzel tényleg befejeződött az "ezer meg ezer éve" tartó
útkeresés?
[Multimédia]
Megint nem lehetett benne csalódni, nagyon szép és tetszetős munka
(igyekszem objektív lenni, annak ellenére hogy Jarl-t magát vagy 7-8 éve
ismerem...) Tény viszont, hogy a 2000. évi követelményeknek megfelel,
legalábbis a rendszerigényt tekintve. Az én gépemen ugyanis a "döglödő
csiga" üzemmódban indult (volna) el; hiába, az 5x86-osok felett már rég
eljárt az idő...
Viszont nekem a cdplayer.exe automatikusan felismerte hogy ez biza audio CD
:) A WinAmp 2.64-es verziójával is le lehetett külön az audio track-eket
játszani. Más kérdés, hogy nálam amerikai verziójú Win95 OSR2 fut :)
*
Összességében: "nekem így szép ez a Hűség". Tetszik ez az album; egy
továbblépés az 'IKON'-tól. Jómagam nem is azt vártam, hogy ugyanolyan legyen
mint az előző, hanem valami más. S ebben nem csalódtam.
Tény, hogy nem minden szám fogott meg, tetszett meg egyformán, ugyanúgy. Van
amit szívesen hallgatok többször egymás után (pl. a Méreg), némelyiket meg
nem annyira (pl. a KAU :))
Árultak jegyeket, bár állítólag csak az egyikre. A vidéki dedikálásokon biztosan fognak jegyeket árulni.
A jegyirodákban csak pár nap múlva jelentek meg a beugrók, amelyek egyébként ( nem meglepő módon ) nagyon igényesek.
Tetszik, hogy más kép van a 24.-ei és a 25.-ei jegyeken is.
A dedikáláson nem árultak jegyeket? Mert ha jön Nyíregyre, akkor talán itt is meg lehet venni. Ha nem, akkor kénytelen leszek megkérni valakit, hogy Pesten vegye meg nekem.
Szerintem még biztos van.
Ahol én vettem a jegyeket, ott azt mondta a fickó, hogy most a hónap első napjaiban lesz nagyobb roham a jegyekért ( fizetésnapok miatt ).
Azért nem árt, ha igyekeztek.
Amíg a Körcsarnok ( kb. 3500 fő ) volt kijelölve koncerthelyszínnek, beszéltek arról, hogy jegyfogyástól függően lehet a 2 koncerten kívül akár még 2 is.
A SAP csarnok viszont kb. 6000-es......
Én a hét elején vettem meg a lemezt, azóta egyfolytában ezt hallgatom a kocsiban. Nálam az abszolút favorit a Mire vagy jó és az Örök április és az Asszony. Szerintem zárószámnak teljesen jó. A párom imádata az Ideális popsztárt övezi.
Nem is tudom, ki írta, hogy a Beavatás-Test páros a kedvence. Nekem a Beavatás szimplán, a Testet még nem hallottam. De már megrendeltem, hamarosan hozzájutok. És akkor majd egy összefüggő véleményt tudok alkotni Áki munkásságáról. Szerintetek a verslemez mennyit kóstál majd? Gondolom a Hűségnél nem kerül többe. Ezen csak olyan versek lesznek, amik nincsenek megzenésítve? Gondolom. Már nagyon várom. Szeretem Ákos hangját.
Loren
Julcsa: a Kezem a fegyveren elején levő torzításra azt mondtad, hogy rögtön elvette a kedvedet az egésztől. Az Indiántáncon levő Áldozz fel-ben is van egy ehhez kisértetiesen hasonlító.
"Hazugok napja néz le most is rád
Lépj közelebb, vesd le az álruhát"
Ezt sem szereted? Pedig ez még egyáltalán nem ilyen stílusú album volt. Nekem ezzel semmi bajom, hanem a Cher-féle hangizélgetést nem bírja a fülem.
Loren
Valóban nem vagyok komoly vitákra edződve, eddig csak olvasgattam a színfalak mögött, de ha egyszer belejövök...
Nem sértődtem meg, tényleg és köszönöm a bíztatást :o)Mára tényleg ennyi!
Jézusom, ki tép szét! Ez még semmi nem volt, úgy látszik nem vagy a komoly vitákra edződve... :-))) Megjegyzem, szerintem meglehetősen visszafogottan és kultúráltan írtam le, amivel nem értettem egyet. Nem kéne megsértődni, mivel nincs is min. Továbbra is kiváncsi vagyok a véleményedre és másokéra is, szerintem jó kis eszmecserék ezek, nem? Hiszen ezért (is) topicolunk... :-)))