A lugas azt jelenti, hogy két oszlop között drótokat feszítek ki és ehez kötözöm a növényt. A málna esetében a földtől 50, 100, 150 cm magasan, a szedernél 180 cm a felső drót.
Habár az előbbiekben főleg a tüskétlen szederről volt szó, a szedermálnát is ugyanúgy kell gondozni/ metszeni, ugye? Mert külsejében, felépítésében sokkal közelebb áll a tüskétlen szederhez, mint a málnához. Kár, hogy csak jövőre fog teremni.
A málna már nekünk is letermett, pedig még kellene teremnie, lehet hogy a szárazságban locsolni kellett volna. A szeder később kezdett érni de ontja a termést, a szárazság sem viselte meg, most lemértem néhány szem szedret 10,5 gramm az átlagsúlya.
Mi 2 tő tüskementes szederrel kezdtük, még anyósom hozta vagy rendelte valahonnan, neveltük, szaporítottuk,ajándékoztuk most 6 tő van 1,5 m tőtávolságra és rakunk el télire a fagyasztóba is. Mindíg megbízhatóan sokat terem.
Málnát 10 gyökeres tövet vettem hogy legyen ez is a kertben, az eladó ajánlotta, azt mondta hogy gurulós málna. Elültettem fél méterenként és besűrűsödött. Lugasnak nevelem ezt is, kb 160 cm magasra engedem, nem szabad engedni nagyon elterjeszkedni, besűrűsödni, úgy szeretem ha egysorban maradnak kb 10-12 cm tőtávolságra. A málna finom, de mennyiségre nem terem annyit mint a szeder.
Komolyan. Van helyem ahova malnat ultetnek, csak annyit amennyit megeszunk frissen ketten a ferjemmel - idonkent ha a gyerekek hazajonnek, ok is kaphatnak egy mareknyit...
Menni bokrot ajanlasz? Lehet szeder is, ha mar kepeztem magam szeder metszesbol?
Nagyon jó a szedermálna. A szamóca után, a málna előtt érik. Viszonylag gyorsan leterem, nagyon különleges ízű, aromásabb a málnánál, enyhén savanykás, hosszúszemű gyümölcs.
Hát igen, már amibe belekérdeztél, ott is szederről volt szó. :)
Ha málnát ültetsz, akkor ültetéskor egyből 2 föld fölötti szemre vágd vissza. Az első évben nem tud többet kinevelni, mint egy pár szemes kóstolót. Ha mégis erőszakolod hosszú termővesszővel, akkor nem hajt új, a következő évre való termővesszőt.