Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Van itt egy elég lepukkant Ergus is.Figyeltem a képeket és valami furcsa volt rajtuk.Az emberke forditva tette rá a burkolatot.Ha így használta, akkor adott a hűtés miatt a gépnek.
Csak ezt a képet találtam a neten az mm161-ről. Ebbe már belenyúltak, mert a kondik gyárilag az egyenirányítóra vannak építve (ha külön vannak hűtés szempontból jobb), és +ba is raktak be kondikat, a kék vezetékkel szerelt kondi az utólagos tuning.
Egyfázisú trafós 180A-es gépeket 16 lomha biztire gyártják, a 200A gépekre szokták javasolni a 20A-es biztit. A 180/210-re is 20A javasolnak de a 16A nak is elégnek kellene lennie(fel kell hívni a gyártót). Hanyec úr azt mondta a 200A, 12fokozatu gépére hogy addig a fokozatig kell használni ameddig nem veri le a biztit. Ha 16A bizti van és pl 10 fokozatban már leveri akkor 9-ig kell használni. A Bmax 161 adattábláján 20A van, a gyártó honlapján meg 16A írnak, telón azt mondták simán mehet 16A-ról. Ívhegesztő fórumtársnak az mm161-es nek az elődmodellje van, arra talán még 16A van írva.
Nálam csak C16-os kismegszakító van a garázs hálózatán, nem merek nagyobbat rakni rá, mert nem tudom, hogy a falban milyen átmérőjű vezetékelés megy, de élek a gyanúperrel, hogy csak 1,5 mm2-es. A garázst átvezetékeltem 2,5-re falon kívüli szereléssel, de ez a rövidebb szakasz. Emiatt azt is figyelnem kell, hogy mekkora biztosítékot igényel a gép. A többség 20A, a Weldinél láttam csak 16-ost.
Nem rossz a Weldi, de a sajátomon a 12 fokozat azért finomabb állítást tesz lehetővé.Mondom ezt úgy, hogy a cégnél is van a "kicsi" Weldi- ből.A paraméterek hasonlók de......mindenki a saját szamarát dícséri :-) A saját gyártásu gépek mellett, van nála minden a test kábeltől a palackig a használttól az újig minden ami hegesztés.Nekem sincs közel ezért telefonon egyeztettem vele, igaz vásárolni mentem.
Weldi 181-en sokat agyaltam én is az ESAB előtt. Most, hogy megvan az ESAB megfogattam, hogy nem ruházok több pénzt egyfázisú hegesztőgépbe. Mégis izgatja a fantáziámat a 181-es :)
Többször voltam már a karcagi Weldi gyárba (Anyám szokott oda csomagot vinni-hozni, gépeket vinni-hozni ellenőrzésre). Komoly látvány volt, amikor a Weldi 422-esek fel voltak sorakoztatva. :) Tetszik nekem az a gyár, úgy kompletten a Weldi :) Erőt, megbízhatóságot, tartósságot sugall!
Persze figyelem nap mint nap a hirdetéseket, hátha beesik valami 100 km-es körzeten belül. Ennél többet nem nagyon autóznék ezért. Elég nagy bendőjű az autóm :-)
Január közepe körül hirdettek Zalában vagy Zalaegerszegen egy, 1fázisu Hanyec féle co gépet. 65000ft körül egy autószerelő műhelyből, azt jó lett volna megvenned, képek alapján jó állapotban volt. Este tették fel másnap délutánra már el is kelt, a palackot azt nem tudom hogy adtáke-e, de úgy emlékszek hogy igen. A Weldi 181et nekem 136+6ezer ft ért adták volna, meg el kellet volna mennem érte, oda-vissza kb 230km pluszköltség. Figyelgesd a hirdetéseket aztán hátha szerencséd lesz.
Még nem jártam igazán utána a Weldi 181-nek, de ha a számításaim helyesek, akkor talán 140 körül meg tudnám csípni. De annak sem zárom ki a lehetőségét, hogy közben megjön a józan eszem és nem is veszek fogyóst. Újan legalább is nem. Az lenne az igazi, ha találnék egy jó bőrben lévő használtat. Igazán nem sürgős, mert rámszakadt az ég, annyi melóm van, hogy május végéig megdögleni sincs időm, nem hogy passzióból hegesztgetni.
Mikor megvettem a co-t 85-ért, utána pár hónap múlva volt a közelben egy Weldi-181 kétéves újszerű 80ért kábelal. De addig nem volt semmi értelmes gép a közelben.
Én azt hittem ezeket mind újonnan vetted. Mennyivel voltak olcsóbbak az újkori áruktól. Te szerencsés vagy, a co gépedet is nagyon jó árban és állapotban vetted. Én ilyen újszerű sarokcsiszolókat még nem is láttam mint amiket vettél. Így én sem vennék boltban de én nem tudok ilyen jókat kifogni, vagy ha találok akkorra már megvettem belőle az újat.
Az jófajta gép. Márkát nem írok de láttam 2éve egy magyar gépet, meg múlthónapban ugyan azt a fajtát. Az ára nem változott, de vannak változások rajta, sajnos rossz irányban.
Nem, nekem még nem lágyindítós. Az enyém a sima W2000, de olyat már nem gyárt a metabo. Amikor én vettem a W2000 volt (kb 5 éve) 35000 a lágyindítós WX2000 lett volna akkor 45, azaz egy 10-el több.
Neked ez a fajta van, ár érték arányban nagyon jónak tűnik.
Igen, én is írtam az előző hozzászólásomban/ hogy az olcsóbbat keressük mert sajnos erre futja/. Egy teljesen magyar gyártmányú inverter dupla annyi lenne mint pl egy Alfaweld, és ezért egyértelműen az Alfát venné a nagy többség.Ezért is nincs magyar inverter hanem olcsóbb átmatricázni a kínait. Az én gépem is ha ful rézzel lenne tekerve, nem Sez hanem Ganz kapcsoló lenne benne, nem fix testkábel lenne,stb sokkal többe került volna. És akkor valószínű mint hobbista én is más olcsóbb gépet veszek mert nem futja drágábbra. És ezért is csinálták ilyenre a gépemet mert még ez úgy ahogy megfizethető.
Azt azért itt beszúrnám a gondolatsorba hogy nem az Ergus, meg az ESAB, Fronius, Kemppi, EWM a drága .... csak a Magyar átlagkereset szar :-(
Majd amikor 500.000 nettó lesz a Magyar átlagkereset (soha nem lesz ilyen, pedig kb ennyi a Belga minimálbér!!!) akkor nem gorillákról, meg alfaweldekről beszélgetünk. Teljesen reális dolog az hogy egy jó és megbízható márkás hegesztőgép 1000 euronak megfelelő összegnél kezdődik.