Vettünk a múltkor tepertőt, mert gondoltam, megküzdök a tepertőspogácsa recepttel. De mire végigolvastam, hogy mennyit kell hajtogatni, elfáradtam, szóval azóta is a hűtőben van... :_D Lehet, hogy ebbe teszem.
Nagyon hamar készen van, sütni is csak pár percig kell. A közepében összeolvad minden. Bármit tölthetsz bele, a 2. linken jobban hasonlító képek voltak.
Jaj, nem írtam oda, hogy a túrót pici joghurttal szoktam lazítani, hogy kenhető állagú legyen. A tetejét is mindenképp megkenem joghurttal, utána szórom rá a reszelt sajtot. Annyira tornyozom fel, hogy torta magasságú legyen, én mindjárt 2 tortát szoktam egyből sütni, mert hidegen is nagyon finom.
A tésztához a tojások fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és a vízzel, majd mehetnek bele a száraz összetevők. Végül beleforgatjuk a fehérje habot. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírra és a masszát beleöntjük. 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni
Az epret felengedés után leturmixoljuk kissé darabosra. Felforraljuk és beleöntjük a cukorral összekevert pektint. Újraforrásig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A piskótát tálcára helyezzük, köré visszatesszük a tortakarokát és megkenjük az eperlekvárral. Hűtőbe tesszük dermedni.
Az eperzseléhez az epret a cukorral és a citromlével felfőzzük, leturmixoljuk és elkeverjük benne a hideg vízbe ázatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, közben elkészítjük a krémet.
A krémhez a tejszínt a kétféle cukorral és a vaníliával felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. Az így kapott folyadékot a joghurtba keverjük, végül összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
A krémet két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét az eperlekvárra halmozzuk és mélyhűtőben dermesztjük legalább 30 percig. Ezután ráöntjük a zselét és addig hűtjük, míg a zselé teljesen meg nem dermed. Végezetül jöhet rá a krém másik fele. Ezt próbáljuk szép egyenletesen elsimítani, mert ez lesz a teteje. Hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
Ha a tortánk megfelelően "kifagyott" eltávolítjuk a tortakarikát és tetszés szerint feldíszítjük. Én a tészta és a lekvár magasságában az oldalát darált mandulával paníroztam.
A sajátokat még nem néztem át; úgy, hogy nem lehet rögvest a következő utat tervezni, valahogy nincs hozzá kedvem, félek, jobban lehangolna, mint feldobna. :S
Képzeljétek, találtam halszószt a szomszéd város hiperszuper-nagyboltjában, és csináltam kimchit! Ami a koreaiak "savanyúkáposztája", csak kínai kelből készül és jó paprikásan. Most ott áll a konyhapulton, holnap betehetem a hűtőbe, és hét nap múlva meglátom, hogy milyen szörnyű lett.