Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Abban a megvilágításban amiről a cikk szól ("öreg fák") valóban nincs értelme, de a pusztulás megfékezése valóban nagyon jó lenne. Ha egy ültetvény 20%-a kipusztul (és Kioto-nál ennyi 5 év alatt nem is sok), az bizony probléma : hiába pótlom a fákat, a pótlás sosem lesz olyan mint az eredeti, és csak a gond van vele az ültetéstől kezdve egészen addig amíg _nagyjából_ utol nem éri az öregebbeket (de behozni nem fogja a lemaradást soha). A pótolt fa évekig nemhogy nem vesz részt a termelésben, de plusz költség is - és ez az arány nem csökken hanem nő, ez pedig ellentétes a gazdálkodás alapelvével.
Egyáltalán kell keresni? Mert a kertben persze örülünk, ha terem a nagyapa által ültetett fa, de ültetvényen ennyi idő alatt ötször lecserélik a fajtákat...
Nagyon sajnálom. Szurkolok, hogy a maradék legalább megmaradjon. A vesszők vége is elfogyott? Ott hátha nagyobb számban maradt ép virág! Nagy területed van? Védekeztél valamivel?
Eldöntöm 1-2 napon belül. Ezen a vázágon túl sok a beszáradt ág. Ha levágom, a megmaradt ágakon kettőnknek elég lesz lekvárra meg kompótra (ez Ceglédi óriás, de van egy Gönci is, az rendben van).
Én az idénre föladtam. Ma újra vizsgáltam a fákat ujjabb fagyás nyomok most úgy áll hogy a teljes termésem 20 %-a van még meg. Mindenkinek kívánok jó termést nekem nem lesz. Ez lesz a harmadik évem. Kezd elegem lenni. Sok szerencsét annak akinek még van mihez.
Berajzoltam a képre, hogy volt ott egy ág, amit 2014 nyarán levágtam, mert hirtelen lekonyult az összes levele. A vágás helyét bekentem sebkezelővel.
Ez a kép 2016 nyarán készült, amikor "vedleni" látszott a kéreg. Letisztítottam és bekentem (ha jól emlékszem, Bordóilé plusz kénnel - nem volt éppen sebkezelőm). Azóta "nem sokat" javult ennek az ágnak az állapota, ezért arra gondoltam, hogy a kékkel jelzett vonalon lefűrészelem. Ez kb. a lombozat negyed része. És persze kissé aszimmetrikus lesz a fa.
Erről a kajszi ágról 5-6 éve levágtam egy hirtelen "elhervadt" oldalágat. És habár lekezeltem fagéllel, mégis pusztulni látszik. Kb. 3 méter magas ez az ág, de sok olyan hajtás látszik most rajta, ami nem fog kihajtani (tavaly is vágtam le róla ilyeneket:-().
A kéreg (háncs?) már csak kb. egyharmad részig borítja a belső részt, ami olyan száraz és kemény, mintha 10 éve száradna a fáskamrában.
Nálunk is -4-5 körül volt az alja. De azt gondoltam, hogy még egy genyó hajnal, és ennek a rohamnak vége. Erre ott a hétfő, ami kétesélyes. És hajnalban derül ki, hogy jön-e a szél vagy sem. Az enyémek lassan fehérbimbóban, és ott már ezek az értékek nem egészségesek.