Keresés

Részletes keresés

viti2 Creative Commons License 2006.11.26 0 0 1789
közlekedésisporteszközamiveljárjukamezőtésaholnemtilosottazerdőt
Előzmény: eke (1787)
eke Creative Commons License 2006.11.26 0 0 1788
nem , nem kell, csak a normalitásokon túllépők számíthatnak hasonló reakciókra.
Előzmény: viti2 (1786)
eke Creative Commons License 2006.11.26 0 0 1787
megegyezhetünk.

Nőkre erdőben támadni tilos.
A természetet quaddal meghágni tilos.

Nincs köztünk nézeteltérés.

Nincs helye a természetben a sport, hobbi célú quadozásnak, sem!

Döntsétek el hogy mi a quad?
Közlekedési eszköz?
Sporteszköz?
Státuszszimbólum?
Mechanikus pénbiszhosszbító?

Nos mi a quad?
Ha ezt tisztázzuk, az adja a proibléma megoldást, hiszen könnyen megtalálható hogy egy eszköz rendeltetésszerűen hol, és mire használható?

Nos? Mi a quad? Mire szolgál? (Szeretem a rövid, akár egyszavas definiciókat!)
Előzmény: Nagyfefa. (1785)
viti2 Creative Commons License 2006.11.26 0 0 1786

T.Eke Úr!

Köszönöm Önnek/Neked következő soraidat:

A quadosokkal akik zárt , számukra létrehozott pályákon, illetve a más közlekedési eszközök számára is nyitott utakon közlekdenek (!!) nos azokra senkinek nem volt, és nem lesz egyetlen egy rossz szava sem!

Nagyfefa. Creative Commons License 2006.11.26 0 0 1785

Már leirtam egyszer de leirom megint!

Multkor egy nőt megtámadott egy erdőben egy ember!

Ebből nem azt a következtetést vonom le,hogy minden erdőben járkáló szatir!

Ez igy van a quadosokkal is,sajnos sokan tényleg nem jól teszik amit tesznek és ezért kell valamit tenni idáig eggyetértünk!

De az eszközöket kell meggondolni mert minnél jobban tiltanánk valamit annál jobban fogtok találkozni a quadosokkal ráadásul kialakulhat egy nem kivánatos ellenszenv is amit főleg a hozzád hasonló kijelentések miatt alakulnak ki!

Vannak jó és kivitelezhető megoldások és ezeket meg kell lépni ill bizonyos irányba ki kell jelölni útvonalat(ez már elkezdődőtt)és a tilos helyeken valóban szigoritani az ellenőrzést ill a büntetést!

Az meg hogy ki hogy szereti a természetet maradjon magánügye de van aki csinálja van aki irkál róla vagy csak fotozza!

Előzmény: eke (1784)
eke Creative Commons License 2006.11.26 0 0 1784
ahogy én látom, hogy azokat a "qudos"oknak kinéző állatokkal szemben vannak fentartásainak, akik se embert se Istent nem ismerve "használják" természeti értékeinket.
Erdeineket mezőinket, azokk védettségére és sajátos igényeire "fittyet" hányva.

A quadosokkal akik zárt , számukra létrehozott pályákon, illetve a más közlekedési eszközök számára is nyitott utakon közlekdenek (!!) nos azokra senkinek nem volt, és nem lesz egyetlen egy rossz szava sem!

Ugyankkor a topikleírás szövege alapján alapos a gyanú, hogy a topiknyitó azt a hamis látszatot kívánja kelteni, hogy a természetjárás és a quadozás nem antagonisztikus!

Kénytelen vagyok rögzíteni: kibékíthetetlen ellentét van a természetjárás természetszeretet, és a hobbi, vagy versenyszerű quadozás között.

Ez olyan axióma aminek vitatása is pszichiátriai kérdés. Így nem ennek a topiknak hanem az elmekórtannak a tárgyköre.
Előzmény: Nagyfefa. (1783)
Nagyfefa. Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1783

Azért szerintem egy két embernél legalább tisztázni tudtunk dolgokat és nam fognak minden quadost álatnak titulálni!

Remélem sikerül minnél több emberben kicsit megváltoztatni a rólunk mások által kialakitott negativ véleményt!

Biztosan sokat segitene ha pár közös megmozdulással tudnánk még több embernél valóságos képet kialakitani a quadozásról!

Azt meg,hogy sajnos vannak akik állat módjára riogatják a békés sétálókat nehéz leküzdeni de talán ez is egyszer sikerülni fog!

Én tettem az elején egy javaslatot bár szerintem több más irásunkkal egyetemben töröltették az oldalról aminek az okát máig nem értem!

Szóval ez a javaslat arról szólt,hogy aki tiltott helyen lévő főleg quadossal találkozik és le tudja fotozni annak képét kitesszük a saját quados oldalunkra minek szégyentábla lehetne a neve!

Ezt az ötletemet szeretnén közzétenni és ha egy kicsit is visszatart egy két embert már ez is valami!

Tudom,hogy érdekes módon aki rosszat tesz annak  is vannak személyiségi jogai ezt én alapból vonnám meg a bünözőktől!

De ezekre találni lehet megoldást tehát ez sem lehet akadály!

Ha úgy gondoljátok lenne értelme egy ilyen belülről induló kitáblázásnak vagy van még hasonló ötlet várnám a hozzászólásokat!

Ui.Lehetőleg próbáljuk meg ezt a kellemes hangnemet továbbiakban is tartani mert ez sokkal jobban emberibb mint ami a kezdetektől mostanáig előfordult!

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1782
Nem olvastam az elmúlt egy-két nap termését, pótolom majd én is. Ma a Bakonyban sikerült kvadosokkal találkoznom. Sajnos a dobhártya szaggató típusó gépekkel / kipuffogókkal voltak, kilóméterekről hallatszott a motorok üvöltése. Újabb negatív élmény, mindenféle egyéb kommentár nélkül.
kutya. Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1781

Ez igazságtalan : végre hasonlít a társalgás arra (sőt túllépi azt) amit reméltem tőle, a gépem pedig pont most romokban...

ÍGÉREM mindet elolvasom amint újratelepítettük - és reagálok is! És köszönöm az építő javaslatokat !

fazeres Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1780
Ezentúl már a strandolók sem lesznek biztonságban a quadoktól!!!! :-))
http://www.habtv.hu/index.php?vid=7934
- yahoo - Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1779
Hmm, mi meg építkezés előtt állunk, barátnőmmel geotermikus energiaellátáson gondolkodunk, látom ebben is tudsz segíteni....
Előzmény: Bence60 (1778)
Bence60 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1778
Szívesen látlak.
Előzmény: Törölt nick (1773)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1777
ez nagyon klassz dolog! riszpekt!
Előzmény: Törölt nick (1771)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1776
köszönöm, amint látod én outsiderként írtam a véleményem, de tanulok!
Előzmény: Törölt nick (1757)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1775
köszönöm, tisztább a kép!
Előzmény: Nagyfefa. (1755)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1774
köszönöm, megtisztelsz!

Kéretik figyelembe venni, hogy amit írtam csupán egy vélemény, nem végső igazság és nem ítélet! :) Pont annyit ér, mint másé!
Előzmény: laszlou (1754)
Bence60 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1772
Látod ezeket a megmozdulásokat kellene tudatosítanotok az emberekkel, akkor talán különbséget tennének jó és rossz emberek között (akik vagy quaddal járnak, vagy gyalog). A szerveztek ilyet, szóljatok, mert segítünk. Igérem én is szólok, ha lesz újra szemétszüret valahol.
Előzmény: Törölt nick (1771)
Bence60 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1770

Igen a jogszabály nem tesz kivételt, ha természetvédelmi területen akarod szervezetten más szemetét felszedni, akkor be kell jelenteni, és ki kell perkálni a 100.000 ft-ot. Idén ezért maradt el több teljesítménytúra, illetve lett úgy megbeszélve, hogy mindenki csak úgy "véletlenül" arra járt, természetesen nem szervezetten. Szerencsére mostanra már sikerült változtatást kicsikarni.

Én Kistarcsán lakom, de szemétszürethez nem csak gyalogosan, de quadosan is kevesek lennénk, mert nem hiszem, hogy a 200l-es boylert, vagy a traktorgumit, illetve a roncs kocsikat ki tudnátok hozni az erdőből.

Egyébként, ha már vannak egyesületeitek, Ti magatok is szervezhetnétek szemétszüretet az általatok bejárt területeken.

Már látom is a Blikk címlapját:

"QUADOSOK FOSZTOGATJÁK ERDEINK SZEMÉTLERAKÓ TELEPEIT!"

Előzmény: laszlou (1767)
laszlou Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1767

Ácsi! Quadot kipróbálni sokkal könnyebb, mint 7 km-t gyalogolni ;)

Tudom, mert nem egyszer gyalogoltam ennyit, bár sajnos már leszoktam róla.

Azt hiszem veled és a társaságoddal már inkább mehetnénk a Szalajka - völgybe motorosokat fogni, mint a zöld terrorizmus élharcosaival...

Azt akarod mondani, hogy a szemétszedőknek is 100.000-et kell fizetni azért, hogy felszedhessék mások szemetét?  (jó az államigazgatásunk, így nem lesz rend hamar)

Én úgy olvastam ezt valahol, hogy csak a tömegsportnak számító rendezvényeknek kell leperkálni az említett 100e-t.

A Mátra nincs éppen közel hozzám, jó lenne ha legalább megyén (Pest) belüli vagy közeli önkéntes hasznos quadozásra lehetne jelentkezni.

Csokit bevállalom :)

Simán kipróbálhatjátok a gépet! Speciál az enyém nem egy drága darab, olyanra nem tellik, de biztonságos, kényelmes és jó vezetési élmény.

Előzmény: Bence60 (1762)
Bence60 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1766

Az akkumulátorok valóban nem környezetbarátok, ha az erdőben dobálják el őket.

Az újrahasznosításuk azonban közel 100%-os mértékben megoldott.

Én éppen egy elektromos autó átépítéssel foglalatoskodok (ev.permanent.hu) és elég kedvezőek a tapasztalataim az elektromos hajtással. Nyilván a legolcsóbb, legkisebb teljesítményű elektromos quad semmit sem ér, de ez igaz a Tesco gazdaságos benzines quadokra is. Véleményem szerint egy elektromos quad végsebessége ugyan kisebb, mint a hasonló kategóriájú benzinesé, de jobb a kapaszkodóképessége. Hátrány lehet inkább a rövidebb hatótáv, hosszabb tankolási idő. Hangja egyébként, mint a trolibuszé, az állatokat nem zavarja.

Egy mondás: Az erdőben egyre több az állat, de sajnos egyre kevesebb a vad. (nem quad!)

Előzmény: Törölt nick (1760)
viti2 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1765
ha fizetünk úgy már védjük a természetet. 
Előzmény: Törölt nick (1764)
Bence60 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1763

Köszi !

Látom, hogy szabályok már vannak.

Sajnos vannak nem csak kocaturisták, hanem kocaquadosok is.

Ezeknek a kocaquadosoknak ( Néhány hozzászólás ezen a fórumon Tőlük is található) a jobb belátásra bírására leginkább Ti vagytok képesek, talán rátok inkább hallgatnak, mint bárki másra. 

Előzmény: Törölt nick (1759)
Bence60 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1762

Szia !

Általában a Mátrában ősszel, vagy tavasszal rendezik.

Sajnos az idén még nem volt.

A link itt érhető el:  http://matrahegy.hu/kte/tisztamatraert.php

Az idei valószínűleg azért maradt el, mert megjelent egy új jogszabály, hogy illetékköteles a tömegrendezvények bejelentése természetvédelmi területeken.

Ez egy, a teljesítménytúrázókat leginkább sújtó jogszabály, amit tulajdonképpen a Ti megfékezésetekre hoztak. Lényege, hogy aki az erdőben természetvédelmi területen tömegsportrendezvényt, illetve technikai sport rendezvényt tart, az az engedélykérés mellé 100.000,- Ft illetéket is köteles leróni.

Tudnotok kell, hogy a teljesítménytúrákat szervezők társadalmi munkában dolgoznak, a nevezési díjak 500 és 1000 forint közöttiek ( lásd.: ttt.tr.hu).

Ezért a pénzért a résztvevők jelvényt, oklevelet, illetve útközben csokit, üdítőt kapnak. A legtöbb túra veszteséges, vagy jobb esetben nullszaldós. A legnagyobb túrákon a résztvevők száma több ezer is lehet, de a legtöbb esetben néhány száz.

A túrák hossza 20 és 130 kilométer közötti, ezért van az, hogy nem mindig toleráljuk azt, hogy 80-90 km legyaloglása után félre kell ugranunk a száguldó quadok elöl.

Mindjárt más lenne a kép, ha például lenne quados segítsége a pontőröknek, akik esetenként hátizsákban cipelik ki a pontra a 20-30 kilós hátizsákban a csokoládét. Vagy a néha sajnos előforduló sérüléseknél ( sajnos múlt héten zuhant le egy túratársunk Dobogókőnél, aki meghalt), eltévedt túrázók keresésénél nyújtanátok értékes segítséget.

Mindegyikőtöknek ajánlom, hogy próbálja ki egyszer a gyalogtúrázást, na nem feltétlenül a Kinizsi 100 teljesítésére gondolok, hanem például a Mátrai Totyogó 7-re.

A számok a megteendő kilométereket jelentik.

Igérem mi meg kipróbáljuk a quadozást, ha kölcsönadjátok a gépeiteket;-)

Előzmény: laszlou (1758)
laszlou Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1758

Helyre billenni látszik ez a fórum!

Mikor és hol vannak ilyen szemétszüretek, hol lehet bővebb információhoz jutni, ahol később is lehet ilyesmire jelentkezni?

Zsák szállításra alkalmassá kell tenni a gépet, de ezt meg tudom oldani.

Előzmény: Bence60 (1756)
Bence60 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1756

Sziasztok !

Én nem quad-os, hanem teljesítménytúrázó vagyok.

Én sem szeretem az erdő csendjét felverő quadokat, de elfogadom, hogy ennek is vannak megszállottjai.

Családommal néha fogunk egy-egy zsákot és összeszedjük a kocaturisták (nem quadosok) által szétdobált szemetet. A Mátrában például minden évben megrendezésre kerül a szemétszüret, amikor az erre hajlamosak szervezett formában összegyűjtik a mások által szétdobált szemetet.

Szívesen látnánk az ilyen szemétszüreteken a quadosokat is, például az összegyűjtött szemeteszsákok kihordásában segédkezve.

Ha valamelyikötök késztetés érezne egy quad-os illemkódex megalkotására, lenne végre valami amit megvitathatnánk, és nem kellene a másik csapat hergelésével foglalkozni.

Egyéb: Mi a véleményetek az elektromos quad-okról ? Szerintem csendesebbek, kevésbé szennyezőek, talán még a nyomatékuk is nagyobb.

Előzmény: laszlou (1754)
Nagyfefa. Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1755

Örülök neki,hogy végre valaki aki nem a mi oldalunkon ál tisztán látja a problémát!

Én magam is azon vagyok,hogy próbáljam kicsit rendbehozni ezt a viszonyt ezért megalkottuk a quados oldalunkat ahol már két éve próbálunk mindenféléről beszélni!

Ha annyit kérhetek hogy a nevet ami quad legalább próbáljátok meg jól leirni mert szerintem ez is azt tükrözi,hogy nem kötekedni akar valaki!

Tudom sokan nem hogy a nevét de még azt sem tudják,hogy milyen járműről is van szó!

Annyit fontos tudni,hogy két nagy csoportra lehet osztani őket ami a quad és at atv.

Nagy külömbség van a kettő között holott lehet majdnem egyforma motor hajtja őket.

A sport quadokat kifejezetten nagy sebességre,nagy rugóutakkal találták ki és kis súllyal és elég komoly motorerővel rendelkeznek!

Ezekkel a sportgépekkel is van aki rendszeresen járkál erdőbe túrázni de inkább nem ide hanem tényleg zártpályára valók nagy ugratókkal!

Persze minden a vezetőn is múlik ezért nehéz általánositani!

Az ATV vagy túragép ami arra született,hogy nagyon jókirándulást lehessen tenni velük,burkoltabbak nem vernek teli sárral,nehezebbek,legtöbbször öszkerekesek,nem annyira szélesek,magasok,és nem nagy a sebességük.

Ja és legtöbbször autómaták.

Tehát ezek ráadásul nem nagy fordulatszámon üzemelnek inkább nyomatékosabbak és a hangjuk is halkabb.

Azt megértem,hogy egy járművel sem jó az erdőben szembetalálkozni de ha már elkerülhetetlen nagyon sok függ az emberi tényezőn.

Ha én találkozom kirándulókkal próbálok minnél egyszerübben ha kell félreálva akár a motor lekapcsolásával is tudomásukra hozni,hogy nem elgázolni akarom őket.

Ha lovassal találkozom mindig meg kell várni mig elmegy addig pedig le kell állitani a motort!

Sajnos nekem is vannak negativ élményeim akik beálnak az út közepére és azt közlik velem,hogy itt nem mehetek el.

Tetlegességig soha nem mennék el bár volt rá példa mikor csak pici választot el tőle és nem én kezdeményeztem!

Mindenképpen azt tartanám jó megoldásnak ha kijelölnének quad utvonalakat ahol lehet menni ezt akár sebességkorlátozással is összekötni és ezen a részen a gyalogosoknak a figyelmét felhivni erre a tényre!

A szabályokat nem mi hozzuk de talán javaslatokat tudunk tenni és ezek már folyamatban is vannak csak nagyon nehéz kishazánkban bármi féle változtatást átvinni!

Rendszámról meg csak annyit,hogy mi örülnénk ha lehetne mert aki ezt nem vállalja fel az biztosan tilosban akar közlekedni és sajnos ez jelenleg igy van de remélhetőleg változni fog!

Előzmény: Hayloft Ezekiel (1753)
laszlou Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1754

Ez igen! Bennem csak két, nem quados vélemény maradt meg, amit pozitívan jellemeznék, ez a második. Nem azért, mert mellettünk áll, hanem mert lerí róla, hogy a természet a lényeg, nem a quadozás és nem a gyűlölködés!

Szép, értelmes munka Hayloft Ezekiel! Így lehet tárgyalni, így kell véleményt írni.

Előzmény: Hayloft Ezekiel (1753)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1753
kedves topikolók!

Végigolvastam a lökdösődést, bekopizott cikket, mindent. Így sosem lesz igaza senkinek, pedig mindenkinek van egy kicsit...

Nézzük:
(beszámozom, hogy lehessen vitatkozni)

1. Eleddig sosem ültem kvadon. Nem is szeretem, nem is tetszik. Ez eddig természetesen szubjektum, csak előre írom, hátha könnyebb lesz gondolkodni. Személyes élményem _csak_ rossz van a kvadosokkal szemben (azokkal akikkel én találkoztam) mert letolnak az útról és nekem kell menteni a babakocsiban a jó levegőn, a természetben szellőző gyerekemet előlük, mert ők erősebbek. Ez nonszensz.

Ugyanakkor a kérdés - legalábbis nekem úgy tűnik - nem is olyan egyszerű, mint "ki az erdőből a kvadokkal vazeg" hanem jóval összetettebb. MIre gondolok? Arra, hogy végre nagy tömegeknek van kit utálni, aki nem politikus, végre van újra miért mocskolni másokat. Ez társadalmi, szemléleti probléma. Mert a köcsög újgazdagnak kvadja van... Azt természetesen sosem vizsgálja az egységsugarú gyűlölködő, hogy esetleg mi van, ha a kvadosnak nincs autója, esteleg századannyi káros anyagot nem bocsájt ki, mint gyűlölködőnk.
Arról nem is beszélve, hogy a honi néplélek imád tiltani, és végre megint van mit!
Nyilván van sok kvados, krosszmotoros, aki nem jár a szalajkába, nem lökdösi a turistát lefele az ösvényről és nem olajozza össze az erdőt. Amennyire én látom, ők vannak kevesebben (egyelőre) viszont - mivel ők némi felelősségérzetet mutatnak - sajnos keményebb munka vár rájuk a társadalmi elfogadottság érdekében, mint a büdösgyökér társaikra.

2. károk

A kvad - mint minden robbanómotoros jószág - kibocsájt káros anyagokat, nem kizárólag a kipufogón keresztül, hanem kenőanyagot, leváló műanyagokat, stb. Ez sajnos tagadhatatlan, baj.
Zaj. Tagadhatatlan a kvad - mint minden robbanómotoros jószág - HANGOS. Különösen olyan csendes környezetben, mint egy erdő, ahol susognak a fák és csiriplenek a madarak.
EZÉRT kell behatárolni, hogy hol mehessen és hol ne.
Csak csináljuk ésszerűen! Mondjuk a NP-ok természetvédelmi területek értelemszerűen kiesnek, hiszen ott minden gépjárműforgalom tilos. RÉszebn a káros anyagok bántják az erdőt, a zaj sem tesz jót az élővilágnak. Pontosan azért káros, amiért a barom turista szétdobálja a pillepalackot vagy tüzet rak. Nem a tevékenységet hasonlítom itt össze a kvadosokéval,. hanem az elvet, a mentalitást.
Szemetelni maradjon otthon!
Minden erdő értékes és közös értékünk, még a magántulajdonban levők is, mert hasznosságának eredménye közös, vigyázni kellene rá.
Tehát a kvados menjen pályára!

3. menjen pályára?

VÁlszom határozott igen. Miközben válaszom határozott nem is! Itt megint 3 probléma van: egyrészt nincs elég pálya, másrészt "valaki jelöljön ki pályát" harmadrészt viszont azokban az erdőkben amelyek NEM természetvédelmi területek, sőt telepített gazdaságok, nem NP-okban vannak, vajon miért nem kvadozhatna bárki? Ugyanis, ha itt kvadozhatna, akkor nem ződ-nemződ lenne a kérdés, hanem csak - az erősebbség miatt - alkalmazkodhatnának a gyalogokhoz, a gyalogok pedig vállrándítással intézhetnék azt a 40 másodpercet-5 percet amíg a kvados elhalad.
Ehhez természetesen a helyi hatóságoknak is be kell látni, hogy amit nem tilos, azt szabad és a kvadost nem baszogtatni, csak mert kvadja van. Így a kvadosok akik túrázni szeretnének találhatnának helyet ahol milesztálás és károkozás nélkül, nyugodtan túrázhatnak, nem sértik senki érdekét sem. Szerintem így jobb kvadozni is, de én magamból indulok ki, nekem az is idegesítő volt, hogy hazahozzam a robogómat úgy, hogy nincs rajta biztosítás.(itthon gyorsan kötöttem is)

De térjünk vissza pályákhoz. A pályát ne az állam jelölje ki, hanem a kvados, mint minden más civil csináljon pályát, működtesse haszonnal, lobbizzon, járja ki az engedélyeket, amelyek biztos kellenek ehhez. Ehhez kell pénz és szándék. Szerintem mindkettő van... Még csak sportnak sem kell hívni a kvadozást, lehet rá civil szervezetet csinálni, annak lehetnek tagjai, tagdíja, érdekvédelme.
Ez az érdekvédelem kijárhatna egy értelmes, egyedi, hatósági azonosítót, az ehhez szükséges szabályozás megalkotásában is résztvehetne, hogy ne íróasztal mögött ülő, erdőt-motort sosem látott könyökvédős hivatalnok döntsön a fejük felett. MOST érdemes nekiugrani, mert ha lesz kész szabályozás, azt módosítani már halál a honi bürokráciában.

4. A turista

Igen a turista volt előbb. Kevesebb kárt okoz (arányaiban) és csendes. De a világ nem áll meg, változik, megjelennek a kvadok. Részben hasznos munkagépként, részben pedig hobbicélokra. Van igény a kvadozásra, a megoldás nem az, hogy a turista szöges bottal nyakonszúrja a mellette elhaladót (tételezzük fel, hogy ez a nem tiltott helyen történik) hanem kölcsönösen lehúzódnak és kész. A turista sem érinthetetlen, rá is vonatkoznak szabályok. Az erdő pedig nem az övé kizárólag.

5. demokrácia+önszabályzás

Ez volna a lényeg, azt akartuk. Hogy ne tiltásokkal tartsanak minket kordában, hogy lehessen szavunk és normáisan élhessünk. Ez nem azt jelenti, hogy "vanpénzem kvadra, ottmegyekaholakarok". Ez azt jelenti, hogy van PÁRBESZÉD, van ÉRDEKEGYEZTETÉS és van KOMPROMISSZUM. A kvadosok részvételével, a hatóságokkal, törvényalkotókkal, együtt kell megalkotni egy olyan szabályozást, amelyben pontosan meg van határozva, hgy mit lehet és mit nem, hol és hol nem, az ezt áthágókat pedig milyen szankciókkal sújthatja a hatóság.
Ehhez, csakúgy, mint a polgárőrséghez -amit valaki fel is hozott itt- kell soksok önkéntes munka, a "normális" kvadosok soksokkm-t kell még guruljanak, hogy azok akik szarnak bele mindenbe, leszokjanak erről. Nyilván lesz 1% aki akkor is a nemzeti parkba megy kvadozni, ha a pályán neki fizetnek... Ezekre vonatkozzoanak a fent említett szankciók.

6. irigység

Na, ezen semmi, de semmi a világon nem változtathat :)

7. pénz

Aki hobbicélból kvadoz az erdőn, annak bezony van pénze. Hiszen ebből áldoz a hobbijára, üzemanyag, kenőanyag, alkatrész, karbantartás, ruházat, kaja a túrán, tréler (ugye rendszám nélkül közúton...) meg az azt vonató jármű... ez rengeteg pénzt emészt fel. Ez így van rendjén, általában a hobbik ilyenek. (na jó, gyufából megépíteni a parlamentet az olcsó:) Feltételezem, hogy mindenkinek jobb lenne egy szabályozott jogállású járművel, szabályokat nem megszegve tölteni az idejét a hobbijával. Pláne akkor, ha elmondhatja, hogy bizony, eme szabályokat én is hoztam, formáltam.
Hiszen önmagában az, hogy valakinek kvadra van kedve költani a pénzét ahhoz senkinek semmi köze, a használat viszont nagyon rendezetlen. Szervezni kell. És ezt senki sem fogja a kvadosokon kívül sem szervezni sem finanszírozni.

8. summa

Nekem nagyon tetszik pár dolgo amit itt a topikon olvastam, van egy-két elkötelezett nikk, aki láthatóan komolyan veszi magát és a kvadolást, ez jó. Nekik sok sikert kívánok, soksok élménydús-biztonságos kilométert nem védett erdőnmezőn.

Valószínűleg bulldognak van igaza amikor azt írja, hogy akik most éppen a szalajkét rombolják, azok nem neteznek. Nekik pedig súlyos bírságokat kívánok, a saját magam, a természeti környezetünk és nem utolsósorban a civilizált kvadosok érdekében.

Amikor azt írom : kvad, kvadosok, akkor általában kvad+krosszmotor-t értek alatta.

Autós-robogós-bringás-gyalogos Hayloft
viti2 Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1752
ja
Előzmény: Nagyfefa. (1750)
- yahoo - Creative Commons License 2006.11.25 0 0 1751
Igazad van, ezért nem is reagáltam az őket megemlítő írásokra.
Jó nekem a másik fórumon is a sztorizgtaás, ott nem ez a nevem. De ott vagyok.
Előzmény: Nagyfefa. (1750)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!