Teljesen be volt szőve a kis cserépben a földlabda, és nem nyomkodtam szét - hogy őszinte legyek, nem is mertem volna nekiállni adjusztálni a gyökereit. Köszönöm, megfogadom a tanácsot, és a tavaszi kiültetésnél majd lazítok rajta!
a magnoliák bár valamennyire birják a meszes földet,de igazán a savanyút szeretik.
ugye amikor átültetted szétszedted a földet egy kicsit ?vagy még nem látszottak a cserép szélén a gyökerek?ha most nem szedted szét nem nagy baj,de kiültetéskor majd ne hagyd ugy.nyomkodd szét a gyökeret tartalmazó földlabdát finoman szabaditsd ki a gyökereket hogy lógjanak lefelé,ne legyenek feltekeredve amikor a gödörbe teszed.sokkal jobban és gyorsabban fejlődésnek indul majd.
sáska lehetett a garázda...
10 fok körül jó neki.ne kényesztesd el,jövőre -15 öt is ki kell birnia ha kiülteted.
csak okulásként....a vasgálicot egy fehér műag. vödörben oldottam 10 lit vízben, majd némi várakozás után a megfelelő helyre kiöntöttem...és elégedetten hátradőltem a fotelben(ban) :-(
...ma nézem a vödröt....tiszta rozsdavörös belül...és az alján is van egy picike rozsdás víz...na, igen, nem öblítettem ki...
Topiklakók, a talajjal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni! Azt tudjuk, hogy a M.g. bírja a meszes talajt, de nem követtem-e el hibát azzal, hogy most, megérkezést követően átültettem (mert nagyon kicsi cserépben volt) és alá "B" típusú - semleges pH-jú - földet tettem, de a gyökerekkel sűrűn átszőtt földlabda köré és fölé "A" típusú, savas kémhatásút. Egyáltalán bírja a savas típusú virágföldet? Tűri/elviseli/igényli/tökmindegy? (Nehogy kárt tegyek benne.)
Most már nem akarom kiültetni, a teleltetésével kapcsolatban: világos, hűvös (de fagymentes: 10-15°C) hely jó neki?
Sziasztok, jelentkezem a topikba, mint ujdonsült Magnolia grandiflora tulajdonos. :-) A treemailtől reendeltem, s a rendelést követően olvastam a topik elején, hogy valakinek tetves, piciny növényt küldtek. Az enyém nem tetves, de a húsos leveleivel valami jóllakott... ettől eltekintve nagyjából meg vagyok elégedve vele. 2 arasz magas. Ilyen, második képen a rágásnyomok:
...vettem vasgálicot, 5 kg.-os zacsiban....1 kg-t 10 lit. vízben kell oldani, és a kezelendő növény tövéhez önteni...majd hátradőlni a fotelban...tavasszal megismétlem.... ha jövő ilyenkorra nincs eredmény akkor megmutatom neki a láncfűrészt....
az én fácskám(bokrom)is ilyen szép volt három évig, de az idén beintett...virágzott, és utána nemsokkal kezdett sárgulni a levele, majd a levélszélek itt-ott barnultak...a feleségem veszekszik,hogy milyen balfácán vagyok, a másé milyen szép, csak az övé nem...pedig öntöztem(nem gázolajjal) és némiPKN-t is kapott...most a napokban hozatok gombatrágyát és azt is teszek alá bőségesen(legalább gomba legyen tavasszal)...vagy így is lúzer vagyok?(az ima nem segít, próbáltam) :-(
hát az én mamám is kiboritotta a kertbe mindig vagy 20 évig amig élt.tudományos magyarázatot ő sem tudott rá adni,viszont a növényei,na azok gyönyörűek voltak!
Sziasztok, a feleségem kérdését továbbítom: igaz-e, hogy a kávézacc savanyítja a talajt? Tudtommal a magnólia a savanyú talajt szereti, és a közeli kertészetben ezt a tippet adták a páromnak mindenféle gyanús vénasszonyok:)) Ennek eredményeképpen az asszonyka már kb. fél kiló zaccot összegyűjtött, csak nem tudom hogy mire használjam (nagyon útban van): kidobásra, jóslásra vagy talajsavanyításra....:)