Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Újdonsült telektulajdonosként szeretnék egy fűkaszába beruházni. Totál fogalmatlan vagyok, bár a fűkaszás feladatokat mindig is én láttam el a ház körül egy kotvány, stihl hamisítvánnyal. Meguntam, többet én nem nyúlok hozzá... Szóval van egy 1070nm telkünk, amin jelenleg inkább gaz van, bár a tereprendezést még az előző tulajdonosok vállalták, jövőre nyilván az én feladatom lesz.
Első körben a kérdés, hogy fűnyíró, vagy inkább fűkasza lesz a barátom ebben, illetve milyen ajánlások vannak ebben az átlagosnak mondható felhasználási körben? Akkus és benzines gépek is érdekelnek, de hogy 2ütem, 4ütem, vagy akkus üzem lesz nekem a legjobb, azt biz nem tudom.
(valószínűleg kelleni fog mindkét eszköz akkor is, ha beépül a telek, mert van egy szép hosszú árokpartunk is, de az inkább füves)
Vagy ha nem 543 rs, akkor még nézd meg a 135 R-t. Nekem az van 5 éve, még baja nem volt. Évi 30 litert füstölök el vele, ereje is bőven elég általában mindenre. És szerintem jól is néz ki :D
A 4t nem forog annyit lassabb a munka vele főleg vastagabb damillal,de keveset eszik.Viszont tovább tart a munka.Én nem szerettem vele dolgozni haladatlan főleg nagy fűben...
2t jobb többet forog jobban lehet vele haladni nagy fűben is...
Én mindenképp 2t vennék husqvarna 543 rs van nekem.....
Elegem lett a gagyi szegélyvágókból, (+ fűnyíró ) szeretnék egy hosszútávú megoldást az
udvar, és a két mamánál kb 2 x 800 #öl gazos kert rendben tartásához.
A fűnyíró Oleo Mac, teljesen meg vagyok vele elégedve, de kellene egy fűkasza is mellé, helyette, a kertekbe. Stihl, (ilyen a láncfűrészem) Husqvarna vonalon gondolkozom. Nem kell profi gép, de villanyborotvát sem szeretnék. Írtam, hogy hosszútávra kellene. 100, max 150 pénz lenne rá.
Most bejött még a képbe a HONDA UMK 435 is, ami beférne 150 alá. Mit tanácsolnátok, maradjak a Stihl, Husq, vonalon, vagy bevált dolog a Honda 4 üteműje ?
Köszönöm a tippeket, véleményeket! Bár másik fűkasza nem volt tervben, de valószínűleg tavasszal kölcsönzök egy komolyabbat egy próba végett, mert hátha jobb tapasztalatot szerzek vele, mint a Zipper-el, és ez lehet a megoldás. Még a látókörömben vannak az adapterezhető eszközök is, mert egy rotátort is tudnék hasznosítani (bár lehet hogy külön kasza + rotátor lenne az irány).
4 mm-es damil kell bele, de a gazt nem kettő, hanem két dupla szál vágja, 2,8 lóerővel (alacsonyabb fordulaton)... a fene tudja, én maradnék a kaszánál... :)
Tavaly én is nézegettem ezeket a "hibrideket", aztán lebeszéltem magam róla.
Egyetlen előnye van, hogy viszonylag jól elfér egy kombi csomagtartójában. Nem sok a kb. 30 kg-os tömeg sem, de mégis több egy erősebb kasza kb. 8 kg-jánál.
130-160 ezer Ft körül már tudnál venni egy márkásabb kaszát, és ha kifogsz egy profi kertigépes eladót, akkor segít rendesen beállítani a hevedert.
maga a zipper név sem arról híres, hogy ergonomikus eszközökkel borítsa el a piacot :)
nem tudom, mekkora damil megy bele, de ugyan úgy enni fogja a retek, mint egy kaszánál, szóval elég gyakran cserélgeted majd... és egyfolytában a földet fogod vele túrni :) szóval vagy tárcsás, vagy más árfekvésben, de kalapácsos/y késes zúzó...
a reklámvideókban mosolyogva (vicsorogva?) füvet vágó filmsorok messze túlzóak :D
vagy vágasd le erre szakosodott emberrel, 8-10 ft/m2 között már találni megbízhatót!
Haladósabb csak izmosabb géppel (kaszával...) lenne, nem is kicsit - valami kölcsöngéppel megpróbálhatnád, nehezebb terepen őrült nagy ám a különbség! "Profiknál" is látni ilyen tologatósokat, de leginkább csak a platón - piszmogni ők sem szeretnek, na meg a kasza mindenhová befér.
Ha a derekadat nem említenéd... Más előnyére ne számíts, és ha válogathatsz, akkor inkább egy tárcsás!
Viszont ha a nyesedéket nem hagyhatod helyben, akkor még a fűgyűjtősöket is átkozni fogod, ha méretesebb a zöld. 2000nm-en már boglya lehet belőle:(
Azért ezt inkább szegélyvágónak nevezném nem fűkaszának, a kaszák 2-2,5 valódi pacinál kezdődnek, na meg kell egy normális heveder s akkor más a helyzet.
Nekem a fűkasza nem elég haladós (Zipper ZI-MOS145G kaszám van) és eléggé terheli a derekam, ezért inkább csak szegély nyírásra használom. Mivel nincs (még) használva a terület, ezért ritkábban vágom (havonta), mint amit egy fűnyíró kényelmesen elvinne, ezért nézelődök másfajta eszközök irányába.
Sziasztok! Van-e esetleg külön fórum vagy itteni tapasztalat damilos magasgaz vágókról, mint pl. Cub Cadet LC3 DP56, Texas PRO TRIM 600, MTD WST 5522 és társai? Kb. 2000 nm beépítetlen, de viszonylag sima terület rendben tartására keresek gépet és elméletben működőképesnek tűnik a dolog ezekkel. A keret kb. a fenti gépek ára, esetleg kicsivel több. Fontos, hogy kombi csomagtartójában a helyszínre tudjam szállítani a gépet, tehát súlyban nem nagyon mennék fentebb (vagy legyen széztszedhető). A cél, hogy gyorsan és könnyebben végezzek, mint a fűkaszával. Ha van ezekkel gyakorlati tapasztalat, szívesen meghallgatnám. Köszönöm!
Te még akkor se mondanád el, hogy beszart a kaszád miatta, mikor tényleg beszar miatta. És mikor leálltak és ki kell dobni őket terehányság miatt, azt már nem mutatják a reklámtuben.
Figyusz, hogy van ez. Hajcsá csak ki binyiglivel az úgynevezett binyigliútra. Hétvégin. Oszt nézzed, mi gyün veled szemben (na meg mi hagy le, hogy negyedóra múltán utólérd, elhagyd, majd ő hagy el, te újra utóléred, amikor esmeg megáll pihegni, ez még 5x, hogy a végén már köszöntök egymásnak stb...:D).
Azt fogod látni, hogy rengeteg csilivili, izékkel teliaggatott, por-, kosz- és dohányfüstmentes, természetesen sárvédő nélküli, de minimum tolatókamerás akármi gurul ugyanott (a formájuk miatt mondanád csak, hogy vsz nem lélegeztetőgépek). Legtöbbjét vélhetően pár kilométerrel arrébb akasztották le egy kocsiról, de inkább mondanád, hogy most tolták ki a boltjából...
Aztán lesz egy vagy néha tán kettő is, amiről -és persze a gazdájáról is- messziről látni, hogy a cucc nem a "sportot" szolgálja. Némelyiken -Uramatyám! Leírni is szörnyű!- tán még leverődés, rozsda is van (innentől kezd nagyon hasonlítani az enyémre:D). Na de huszadik éve viszi A-ból B-be a gazdáját a negyven kila papagályeledellel együtt, útközben még tán egy E40-es is beleskelhet, ha van láncod és kék TUTO-lakatod hozzá. Aztán jó, ha félévente fújnak bele kis levegőt, amikor már nem elég a napmeleg (tudod, amítől ég a kopár sík sz@rja:D) a gumi keményen tartásához. Láncot kenni pedig nem szabad, mert összedisznózza a gatyaszárat, az meg hogy néz már ki...
Így is, úgy is lehet. Van, akinél lelki szükséglet a totálglanc, de szerintem a gumicsizmát sem a városi flaszterra, hanem éppen hogy a disznóólhoz találták ki; nem is veszem zokon, ha bele köll gázolni. Ilyesmire való:)
Vsz az előbbi két véglet között van az igazság. Nekem pl. már patikatiszta a kasza (bicikli, ásó-kapa vasa meg a nagyharang is), ha nem fenem vele össze magam, amikor a helyére pakolom. Akkortól nagyon koszos, ha csöpög a kipufi vagy lóg egy csavar, mert az nem jónak a jele... Hogy közben a műanyag már qrvára nem szalonfényű? Én sz@rok reá, de tudok olyanról, aki csomagolgatja, ragasztgatja meló előtt a Husit, mert ha később majd eladná, akkor az milyen sokat számít az újszerűségben. No comment:D
Sztem. Persze ha valaki ráér vagy nincs értelmesebb tennivalója... Nekem elég, ha nem ragad a cucc és teszi a dolgát. Tán meg sem érdemlem:D
A félreértések elkerülése végett, én nem tojok magasról a kaszára, és az egyéb műszaki berendezésekre, amik körül vesznek, hiszen mindent drága pénzen vásároltam. Egyszerűen nem megyek bele abba játékba, hogy én szolgáljam a gépeket. Átgondolom a rémisztő híreket, és térdig belemerészkedem a Balatonba, pedig bármikor elkaphat egy máshol megunt anakonda, leharaphatja a fütyimet egy aligátorteknős (térdig érő vízben, hoppá!) jöhet egy édesvízre szakosodott fehér cápa. De én annyira bátor vagyok, hogy leszarom azt a vízmennyiséget, amit az E10 max 10%os alkoholhányada összeszed. Ha 3 deci marad a tankban, akkor az 30 ml alkohol maximum, ami nem is biztos, hogy alkohol, hanem valami megújuló lófasz, amit a szabályok előírnak. Szóval, ha az monnyuk 30 ml alkohol a térfogata 5%-át beszippantja, akkor az másfél milliliter víz, pont annyi, amennyi verejtékes homlokomról a tankba cseppenhet, amikor tikkadt szöcske nyájak legelésznek a fűzfatilinkón pásztor ábrándokat fütyörésző Kukuruza Jánosh mellett. Ha meg tele a tank, ezzel a Soros okádta szittyariogatóval, akkor nincs fölötte levegő, amiből kinyalhatná a vizet a kukorica párlat. De ezzel nem akarlak lebeszélni a bowden polírozásról, csak azt szeretném jelezni, hogy attól, hogy engem hidegen hagy a kaszára tapadó légyszar, nem biztos, hogy nem kapja meg a gép, ami műszakilag indokolt. Ha nem kapná meg, akkor megsértődne, és nem állna velem szóba. Egyelőre úgy néz ki, nem annyira sértődékeny.
Nagy dilemmám volt, hogy tegyem el a gépeket télire. Úgy elpucolom mint ha új lenne, ez már csak az én betegségem, de ez csak egy dolog. Édesapám még sosem takarította meg mégis mindig indult a gépe., mondjuk az stihl nem kínai mint az enyém.
A legutóbbi favágás után szintén eltakarítva kijáratva tettem el. Aztán belefutottam egy videóba amibe hozzá értő mondta, hogy kevés keverés maradjon benne és inkább indítsam be néha. Úgy, hogy épp a hétvégén kevertem be 0.5l-t és öntöttem szét a gépek között. Jövőre ki is derül, hogy 3 indíthatatlan gépem lesz e?:) Igaznak találtam azt, hogy nem jó minden alkatrészének ha kiszárad és maga csak az olaj marad pl. a porlasztó egyes részein...aztán majd jövőre kiderül.
Hát én azért láttam már benzinkárosult holmikat... Tipikusan olyan gépeket (generátorokat), amelyek egy átlagos háztartásban nagyon ritkán -évente ha egyszer- vannak elővéve, de volt már pár benyától rohadt cső meg karburátor is előttem kaszából, fűnyíróból is (nálam a fűrész a "ritka"). Szóval nem zörög az a haraszt...
...de azért nem is olyan hangos az a zörgés. Annak nyilván fáj, aki belefut (de legalább van valami magyarázata...), aki meg nem, magasról tojik rá. És ez így van jól:D