E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Ti keresztények, akik egy ilyen gonosz undorító lényt imádtok.... Még szerencse hogy csak a fejetekben létezik :)
Az fél, aki ezt a primitív mesét nem hiszi? He,he.. ez jó :)
Bécsben, a Szent Anna gyerekkórházban tolmácsoltam pár évig, és láttam rengeteg szülöt szenvedni, megörülni (hosszú ö-vel, de nekem nincs, öngyilkosnak lenni, akinek a gyereke meghalt rákban.
Szerinted, ezek majd jól végzödnek?
Ugyanakkor sztálin, hitler meg társai elég jól éltek. Miért nem ök haltak meg gyerekként?
Nem bírsz továbblendülni az Ószövetségen, pedig már megállapodtunk, hogy azt is, meg az újat is emberek írták.:-)
Egyrészt mintha hinnéd a Teremtő Istent, de abban nem tudsz hinni, hogy az emberi egyénnek örök életet adna. Milyen isteni képmás (mózesi formula!:-) az , aki végleg meghal? Vagy az Isten is meg fog halni?
az örök élet az utódlás reménye, egyedeknek értelme sincs..., a teremtéselvet a mózesi koncepció adja a hívőknek, a szaporodásban! :)
Másképp gondolom és remélem. Akár biblikusan nézem, akár nem. Az emberi egyed lett teremtve az "Isten képmására", nem a továbbszaporodó emberiség. A mózesi koncepció a szaporodásra pedig lehetett adott kor szükségszerű össznépi népvezéri tanítása, de Jézus már egyénekhez beszélt az örök életről.
Ha meg nem ismerem a Bibliát, akkor is szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy tudatilag-lelkileg nem élünk benne se eleinkben, de utódainkban, nem beszélve arról, hogy utódot létrehozni nem mindenki képes, tehát eleve kiesik az örök élet ilyetén való reményéből.
Az "én" tehát vagy megszűnik örökre vagy megmarad örökre, nem mászhat át egyénből egyénbe, ha csak nem a lélekvándorlás tana a tuti.
Ti olyan félelemben éltek, egy nemlétezö istentöl,
Milyen ti? A magam nevében írtam és alapjában véve meg vagyok elégedve az élettel:-)
Milyen félelem? Hol utaltam félelemre!? Pont a cunami által megölt emberek esetében írtam félelem nélkül, hogy remélem, az Isten azt a sztorit is happy enddel fogja befejezni, mert a Sztorinak az örök igazságról kell szólnia.
Inkább az fél, aki ezt nem hiszi vagy ebben nem bízik.
de ha a színészek azt hangoztatják nincs rendező, akkor mit játszanak el?
Hát a saját filmüket, melyben hol ők rendeznek, hol mások, hol Szerencse, hol Vis-Major rendező urak, és gyakran adnak olyan rövid-frappáns, de valójában értelmetlen címet a Sztorinak, hogy "Sors", "Balsors", "Jobbsors" vagy "Sorstalanság".
Tehát kell akkor egy rendező, operatőr, szponzorok, forgatókönyvíró és színészek, kellékesek, statiszták, helyszín, hogy eljátsszák a történetet, aztán amikor vége a felvételeknek, mennek haza és élik továbbra is ugyan azon hétköznapjaikat, amiben küszködnek...., de ha a színészek azt hangoztatják nincs rendező, akkor mit játszanak el?
Értelek, de ha azt mondom, a szél ott fúj, ahol kialakul ez a jelenség, akkor mégsem akarat kérdése, ám ha irányítják a szelet, mint a filmek felvételeiben, akkor ja, amerre a rendező akarja! :)
A Katolikus Katekizmus pl. - kicsit rafináltan és érthetően maga felé mutatóan, de nagyon okosan - így fogalmaz:
"Az üdvösség az igazságban van. Akik engedelmeskednek az igazság Lelke indításának, már az üdvösség útján vannak; az Egyháznak azonban, akire rábízatott ez az igazság, elébe kell mennie az ember vágyának, és vinnie kell neki az igazságot" (KEK 851)
Tehát az isteni igazság, nevezzük bárminek (lelkiismeret, szentlélek, szent szellem....) mindenkiben ott lapul. Egy belső hang, ami mindig szól, ha a bűnt akarod választani. És aki nem gyengeségből, hanem szándékosan , nem hallgat rá, az bizony tudatosan és készséggel vállalja a kárhozatot. A keresztény vallás szerint az Isten mérhetetlen jó, de az emberi választás szabadságát nem akarja felülírni.
Szerintem nem kell a Bibliába belefulladni, hisz valóban sok téves vagy általánosan rosszul értelmezett megfogalmazás lehet benne.
Mindamellett az említett idézet sok egyéb idézettel egybecsengve az mutatja, hogy valszeg csak az kárhozik el, aki tudatosan nem is akarja az Istent, az üdvösséget, pedig tudja, hogy van. Tisztában van vele, hogy mit vár el tőle az Isten, de dafke nem azt csinálja.
Tehát mint a Sátán: Tudom, hogy van Isten, de nekem nem kell, felveszem vele a harcot!
Világos, hogy keresztény értelmezésben Isten elvárásai az Isten egyszülött Fiának és tanításának hitét és elfogadását jelenti, hisz valahogy konkretizálni kell a dolgot.
Így aztán - szerintem - ha egy ateista lelkiismerete tiszta, teszi a jót és szereti a felebarátját (mind!) - akkor
életével már igent mondott az általa tagadott Istennek. Ha viszont örömmel várja az istentelen megsemmisülést, akkor biztos valami olyasféle ajándékot fog kapni, nevezzük azt bárminek.
Igen, mindenki meghal, hívő és hitetlen, senki nem éli túl...
viszont olvasd figyelmesen az újszövetséget el, ha még nem tetted volna!
Sok érdekes ellentmondásos dologgal találkozhatsz..., akár a hittételek vonzataként is!
Pl. alaphangulatként: " A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében. "
Kérdés persze itt is az, milyen alapon gondolja a szerző, hogy aki nem hisz, ugyan úgy kárhozatra méltó, függetlenül attól milyen ember, ahogyan a sátán, démon, ördög, vagy a gyilkos, gazember, hazudozó és szélhámos, stb...?
Csak azt ne mond, hogy Istenednél semmi nem lehetetlen és szabad akarata, mindenhatósága és önkényes elképzelése megengedi! :)
A bibliának nincs köze semmilyen istenhez: egy tudatlan pásztornép meséi, legendái....
- Az Istennek - ha létezik - mindenhez köze van, így a Bibliához is.
- A Biblia - amit valszeg még nem olvastál:-) - lényegesen összetettebb és heterogénebb mű, minthogy a fenti megállapítással éljünk. Vannak benne ókori mítoszok, áthallások, nemzeti eposz jellegű történetek, valós történelmi események és igen, "pásztornép mesék és legendák" is, de az emberi tudatlanság mellett mindig (az elejétől a végéig) ott van benne egy hihetetlen mértékű bölcsesség, örökérvényű filozófiai meglátás, életismeret és tanítás is, akár hisszük az isteni sugallatot akár nem.
Nem tudom eme kérdéseimre mikor ki mit válaszolt, visszakeresni meg idő kérdése, ám most a tisztázás érdekében vetettem fel!
Az írás kialakulásának történelmi vonzatai vannak és népi jelenlétei! Ha Mózest i. e. 15-13-ig századba helyezzük, adventista, avagy református időmeghatározás valamely részébe, akkor mely népek nyelveinél jelentkezett először az írás és az hogyan is fejlődött továbbiakban!
Nálam sokkal értelmesebbek, tanultabbak és műveltebbek vannak itt, tehát a minősítés igazából negatívnak tűnik, mint elismerésnek!