nalunk csoki - cukor tilalom volt.
mikor a nagyobbik ovodaba kerult es a telapovers szep elmondasaert kapott egy szaloncukrot kozolte; "en ezt nem ehetem meg, de feltesszuk a fara"
behivattak az ovodaba ...
sutemenyt evett, rendszeresen sutottem, es persze ha valamibe kellett cukor akkor tettem, csak "szopogatos" cukrot nem, es csokit nem.
aztan kesobb lazult a dolog, de csokizabalas sose volt.
eredmeny;
a legidosebb fiam (24 eves) mostansag beszeltunk rola es megkoszonte ... (mint a Tv nezesi eros korlatozast is ...) es ritkan eszik csokit, sot edesseget se nagyon. egyetlen lukas foga van.
a kozepso gyerek az amiota maga megteheti egy darabig falta a csokit (egyebkent borzalmas sovany), de miutan "teleette magat" azota o se.
a kicsi meg ha van eszik, ha nincs ugyis jo.
egyetlen lukas foga sincs ... most katona ... allitolag az egesz szazad-ezred mittudoemen miben o az egyetlen!
egyebkent en nem csak a foguk miatt, hanem mert elremitett sok gyerek a totalis tebolya a csoki utan ... a hisztik a kozertben ... az ovodaban nem a szulonek orultek, hanem "mit hoztal?" stb
Peru vagy Bolivia, utána fogok nézni. Nem legenda.:) Miért van ott kórház? Hát a magunkfajta, elpunyult, civillizációs betegeknek. Megkeresem ok? Nem sejtettem, hogy ilyen vihart vetek ezzel a kis történettel.:)))
Lehet benne valami,mert anno a lányzómnak volt 1 tejtestvére aki kb napi 6-7 dl tejet kapott tőlem.Érdekes akkor mindennap kívántam a húst,ami egyébkét nem jellemző rám és a szoptatás alatt a tej-tojás allergiám is szünetelt..Attól fogva hogy az én tejemet ette főleg,rendeződött a széklete és többet aludt.Mondjuk szegény mamája 1 gramm tejet sem tudott neki adni,addig az anyatej gyűjtőtől kaptak napi 3 dl-t.
A tápszerek módosított tehéntejből készülnek, mert, idézem: "Míg az anyatej is csak az édesanya kiegyensúlyozott táplálkozásával nyeri el teljes tápértékét, a kizárólag vegetáriánus étrendet legelésző tehén teje meg se közelítheti a fejlődésének legérzékenyebb és legintenzívebb szakaszában lévő embergyerek igényeit." (Ez a Mildibés hozzátáplálós füzetben van, a Nestlés valamivel összeszedettebben írt a dologról, de elvesztettem)
Tehát pl. a szoptatós nőnek nem javasolt a tisztán növényi étrend, mert éppúgy nem tudja biztosítani a gyereknek a kellő tápanyagot, mint egy olyan szoptató nő, aki szénhidrátot eszik zsírral.
Biztos sok változás történt az elmúlt 10 évben,de nekem a fiam is ovisan szerette meg a szalonnát.nyaranta biztos 15-20 alkalommal sütni kell a kertben.Csokizni a kicsi a nagytól tanult meg a nagy meg az oviban,és néha szégyenbe is hozott a lányzó mert ilyeneket mondott anyukám sajnálja tőlem a csokit....
Lányom 2,5 éves koráig minta szerűen csak azt kapta ami egészséges,semmi édesség alig liszt sószegény cucc.De elkezdte az ovit mini csoportban.Második nap viszem 9-re épp tízórai és mit ettek? Sült szalonnát.Szóvátettem és azt mondták,a gyerekek imádják.2 hónap múlva mindenki az én kölköm sajnálta,mert még életében nem evett ilyen finomakat mint az oviban szoktak.Tejbegrízt,szalonnát,csokitortát:))).
jajmar, oreglany:) a piramisokat szabadok epitettek, akiket a kozossegi munka lefoglalt az aradas idejere, igy nem lopkodtak, hanem szolgaltak a Napistent:)
a faraokat inkabb hagyjuk, elvettek a sajat hugukat, es ontottak a degeneraciot.
Lányom kiskorában épp azért szeretett bele, a golyókba,olyan cuki volt ahogy halászta az apró ujjaival a golyókat.
A fiam meg aki megkésett beszédfejlődésű volt,10 szót tudott,de abból 2 ez volt:Kolbász,husi.Ha nem értettem még meg is veregette az asztal lapját.Husi,kolbász,MOST!
2 eves koraig abszolut megvalosithato, hogy ne menjen semmifele kozossegbe az anyja nelkul, tehat megvalosithato a sutimentes etkeztetes.
nalunk az a szabaly a nagyobbiknal, ha nalunk van, hogy van az ebed, es utana az edesseg. viszont ennek az a hatulutoje, hogy osszecsapja az ebedet, eszik par falatot, aztan edesseg. de ez kovetkezetesseg kerdese. szerintem.
Ne tégy tönkre Alíz, a piramisokat nem rabszolgák építették, ezek nem voltak klasszikus rabszolgatartók, pár hadifoglyot dolgoztattak a núbiai aranybányákban, meg itt-ott... :) A fáraók meg általában családon belül házasodtak és szaporodtak, csupa degenerált volt, de mindahányan kajálták a húst ezerrel. :))
A 6-8 fele etel az nem csipsz es cukros joghurt. Az normal etel, az a valasztek. A szemet az nem valaszthato :). Azt kapja mashol... De en 3 eves koraig vallaltam a felelosseget, azt teljesitettem, innentol mar az o dolga. Tolem most sem kap vackot (vagy csak nagyon ritkan, a mikulascsokijat is megettuk az apjaval nagy onfelaldozoan, mondjuk a csokit sem szereti kulonosebben), aztan majd amikor megerti mi miert van, akkor majd dont is.
Gyerekkoromban jó ha 3 féle ételt hajlandó voltam megenni... a felmenőim elbeszélése szerint... állandóan ment a cirkusz, hogy mennyire sovány vagyok.. de semmi károm nem származott belőle.
Ez nem pusztul bele semmibe, a sintértelepről hozattam ki, de azóta is csak a család idegeit emészti fel... nem kutya ez, ennek tök megtört a lelke. Csak elviselni lehet...:-(
Te azt írtad, hogy a gyereked válogatós, mert 6-8 féle kaja közül hajlandó választani. Szerintem ez nem gáz akkor, ha az a 6-8 féle kaja nem csokoládé, sütemény, chips, jégkrém, édesített üdítöital vagy túlcukrozott joghurt. Mert én csak az édességekre-nassolnivalókra vonatkoztattam azt, amit írtam. Ha én kínálok 20 féle normál kaját a gyereknek és abból csak 8 féle tetszik neki, na bumm! Az sem baj, ha megismer más szokásokat, konyhákat, ízeket. Csak ún. junk-foodra ne szokjon rá!
Én anno a napköziben nem ettem meg semmit, csak a borsófözeléket. Inkább nem ettem semmit uzsonnáig, ami zsíros kenyér volt lila hagymával, de az baromira ízlett. Vagy otthon "ebédeltem" rendes meleget. Vagy is-is. Mármint uzsi + vacsi. :)
Itthon viszont 5-6 ételféleség kivételével (ezek közül ma sem bírom a székely káposztát, tojáslevest, tökfözeléket, krumplifözeléket) megettem mindent, bár a borsófözeléket meg anyukám nem tudta olyan jól csinálni, mint a napköziben! :)