Esetleg ha tudsz csehül vagy németül. Rösler vagy Roesler Osztrák PIWI fajta. Ampelografia szerint Zweigeltrebe x (Seyve-villard 18402 x Kékfrankos) keresztezesevel jött létre. Levél közepesen nagy 5 kareju, fürt közepesen nagy vagy nagyobb kettéagazódó . Fagyállósaga -25 Celsius viszont korai fakadasa miatt tavaszi fagyokra érzékeny. Rezisztencia peronoszporara közepes , lisztharmatra valamivel jobb.kivaló a rezisztencia a botrytis ellen. Azt írja hogy a terméshozam jó, must eléri a 20kg/hl értéket átlag 9g/l sáv mellett. Szeptember végén érik, viszont soká kibírja tőkén hagyva és alkalmas kései szüretelesre. Borara azt írják hogy nagyon extraktiv magas tannin tartalommal és földi szeder(černica) ízzel. A fajta alkalmas a bio termesztésre...
Nérót kevesen hoznak ki fajtaborként, azok is leginkább roséig jutnak vele, pedig sokkal jobb egy szép siller belőle, bár tavaly a vöröst is kipróbáltam, de nem a legjobb év volt a szőlőre, nem minden szőlőmnek lett meg a szokásos íz és illatvilága. Virágzáskor érzékeny, a magnéziumhiányt megerősítem. Ja, és nagy fürtöket tud hozni, így terméskorlátozás szükséges, különben nagy 4-5kg is simán lesz egy tőkén, az meg nem fog szép bort adni. Nagyon cukrosodik, a savát nem annyira tartja, így ügyesen kell a szüret időpontját megválasztani.
A Nérót javaslom. Szinte permetezés nélkül termeszthető (rezisztens), fagytűrő, korai (augusztus vége) érésű, zamatos ború. Épp tegnapelőtt kóstoltuk Rába Szilárd kollégám Néróját, igen finom bort ad. Esetleges hibái: ha érése idején csapadékos, nyirkos idő van, rothadásra hajlamos (de ez augusztus végén még megoldható), illetve a kocsánybénulás előfordul (erről a korábbiakban a jelen lévő kollégák már hosszan értekeztek, én csak a megfelelő magnéziumpótlást emelném ki.
Űdv! Rövid tenyészidejű (max. szeptember közepén érő) , jó fagytűrêsű,vörös borszőlőt keresek, néha fagyzugos területre...Othellót és Medinàt hanyagolnàm... Köszönöm előre is az ötleteket!
Nekem évekkel ezelőtt ki kellett vágnom egy vírusfertőzött tőkét. A mellette lévő a mai napig egészséges és terem, semmilyen betegség jeleit nem mutatja.
Mivel lappang, nem tudni biztosan, hogy metszéskor, tetejezéskor, vagy kabócák/egyéb szívó rovarok által terjed, így jelenleg igen nehz/lehetetlen megmondani, hogy a szomszédos tőke nagyobb veszélyben van-e, mint bármely más pldány.
Terjesztheti a metszőolló, a friss metszlapra rászlló légy, a szél, az oltvány etc.
Én 20m-es hosszú tekercseket vettem. A szélességében nem vagyok biztos, de úgy 2-3m lehet. A középső drótra rögzítettem a felső szélét mindkét oldalon, alul pedig a fürtzóna alatt kapcsoltam össze ruhaszárító csipesszel. A környék összes csipeszét felvásároltam, több helyen már gyanakodva néztek rám.
Nem ok nélkül tartasz tőle, elég babra munka. Ha jól emlékszem a Bí-bor-ásznál rendeltem. Zöld színű, de a lyukméretet nem tudom, de ők biztos tudják.
Gutaütés. Védekezni ellene gyakorlatilag nem lehet, (lappanghat akár évekig, nem igazán tudják, hogy hogyan is fertőz, nincs ellene ható permetszer), a tőke menthetetlen, minél előbb távolítsd el gyökerestől és égesd el az egészet.
Szőlőhálózáshoz kérnék tanácsot mert mostanában kellene vennem a seregélyek:( ellen.
Milyet és kinél érdemes vennem? uv álló, lyukméret, kék, zöld?
Egyszerűbb a szélesebb (kb 3-4 m széles) amit fentről ráhúzok erős emberekkel, vagy elég az 1-1,5m széles amit két oldalról teszünk fel aztán fent meg lent valahogy összekapcsozunk?
Meg mivel egyszerűbb/gyorsabb kapcsozni?
Nem tudom mibe vágtuk fejszénket de meg kell oldanunk, sok méter kell nagyon a termőre forduló szőlőhöz:)
A bejárás alatt én is találtam egy tőkén hasonló levél tüneteket így hát a tapasztalataitokat felhasználva kifordítom a tőkét és este a tűznél búcsút veszek tőle, Szombaton.
Amit a bogyókon látsz, az nem rothadás, hanem fürtperonoszpóra.
Atkák ellen rügyfakadáskor (nem elötte, nem utána, hanem pont akkor, amikor a levélkék hegyét éppen csak látni lehet), ill. most (nem korábban, nem késöbb) lehet. Tavasszal azért, hogy nem szaporodjanak fel, ilyenkor azért, hogy ne tudjanak a rügyekbe vonulni telelni. Korábban még nem vonultak, késöbb már benne lesznek a rügyekben (általában a hajtásvégiekben, mivel azok pattannak legelöször, így korábban ki tudnak szabadulni és elkezdeni szaporodni). De azzal is lehet öket gyéríteni, ha tetejezel még egyet (amennyiben van mit, persze).
A permetezéshez Maci_P mindent elmondott, max annyit, hogy felszívódóval azért értelmetlen dolog ilyenkor permetezni, mert egyrészt a bogyó már nem veszi fel, mivel a gázcserenyílásai bezáródtak, másrészt nincs már tömeges új lomb képzés, amit csak felszívódóval lehetne megvédeni..
Mikor elmentem nyaralni, még nem volt vészes a helyzet, azt gondoltam, a Topas kitart. Egyébként igen, volt atka is.
Ez egyébként a szomszéd öreglány szőlője, 3 éve én kezelem, de eddig teljesen bio volt, csak a sorok közötti területet kapáltam, meg metszegettem.
Viszont tavaly már kezdett sok lenni a rohadt szőlőszem, így idén már permeteztem, mint a példa mutatja kevés sikerrel. Bár mégse, vagy 30 tő van, kb. 20-3-7 arányban és a legkevesebb számú a leginkább beteges, a többiek szépek.
Kései fajták, még kb. 3 hét van érésig. Thiovit meg Champion van itthon, illetve a Bumperre gondoltam a lisztharmat ellen, meg Teldor szóba jöhet a rothadás ellek. Ezek 14 naposak.
A Champion leginkább peronoszra van, és mivel kontakt, 3 hetet nem bír ki a szőlő (de szerintem felszívódok sem...), látható is az eredmény. Ilyenkor biztos kell a vertimec? Akkora az atkafertőzésed tán? Vagy mire fújtad?
Ilyenkor peronosz ellen már felszívódóval nem igazán szabad menni szerintem, így leginkább réz-kén kezelés jöhez szóba.
Az ESCA-val az a baj, hogy még most sem tudják pontosan, milyen gombák, hogyan, mikor fertőznek (legalábbis amit én találtam, sok helyen, ott mind ezt írják). Lappangási ideje hosszú. Ha bent tartasz egy beteg tőkét, azt kockáztatod, hogy megfertőzöd a környezetét. Még akkor is, ha fertőtleníted a szerszámokat. Volt nekem is olyan, hogy elhalt a felső része, aztán kihajtott lentről, átoltottam, hatalmasat nőtt, aztán egyik évben teli volt szép fürtökkel, és fogta magát, megint elhalt. Na, ekkor lett teljesen kiszedve - és azóta ha ilyet észlelek, még vegetációban nekiállok, kiszedem. Nekem nem éri meg a vesződséget vele.
Én próbáltam visszavágni csak a tünetes hajtást kivágva, a váltócsapig visszavágva, de sehogy se lett a következő évben tünetmentes,sőt, a helyzet csakrosszabb lett.
Tudom miről beszélsz. Ez már a sokadik próbálkozásom. Jónéhány tőkém omlott nekem is össze, de ez egy kicsit más. Persze valódi eredmény csak évek múlva és reprodukálva mondható. De egyelőre a jelek biztatók.
Műtrágyával óvatosan. Mellé mindíg lombtrágya. Minél komplexebb annál jobb.
Mellékesen: van egy tőkém amin 4 éve vettem észre az esca tüneteit. Külön odafigyeltem rá, de nem vágtam ki. Az idén eddig tünetmentes, pedig zsendülesre mindíg jelentkeznek a tünetek.
Mivel nincs másik esca-s tőkém nem tudom reprodukálni a folyamatot.