A kókuszt, liszttel, sötőporral összekevered, a felforralt tejhez teszed a mézet, ezeket összekevered.
A tojást a cukorral habosra kevered, és hozzáteszed az előző kutyulékhoz.
20percre 200fokra.
Ez nagy kedvenc, kb 50szer sütöttem eddig:)
AMúgy a jó muffin titka (bocs, ha nem mondok újat), h addig kell a tojást a cukorral keverni, amíg a cukorszemek el nem olvadnak benne. Ettől lesz habos! Ez nem 1perces művelet, érdemes kitartani:)
No, ezt csak ígértem korábban, de mindig elfelejtettem (csak sütögettem szorgosan).
14 dkg vaj
18 dkg porcukor
2 cs vanillincukor
2 tojás
27 dkg liszt
fél cs sütőpor
1,3 dl tej
töltelék: 500 g cseresznyelekvár
Vajat + cukrokat habosra keverni, aztán egyesével jöhetnek a tojatok, aztán a sütőporos liszt egy része, aztán a tej, aztán megint a liszt.
Tészta mehet a maflasütőbe, a lekvárt még nyersen kell beletöltögetni (vagy a rétegezős módszerrel, vagy nagy fecskendővel).
kb. 180 °C-on (légkeverős 150) kb. 25 perc alatt kész.
Variáció: 5 dkg liszt helyett ugyanannyi kókuszt teszek bele, meg 10 dkg Szerecsen csokit apróra vágva. Múltkor ezt dúsítottam egy fél bögre (amúgy ízlés szerinti) magvalt meggyel is kicsi leve is elfér benne.
Amúgy a liszt egy része darált diómogyorómandulával is pótolható. Meg pl. lekvár helyett töltöttem már nutellával is, úgy is finom volt (akkor nem kókuszoztam).
Ja, ha duplázom az adagot, akkor csak 2,5 dl tejet teszek bele.
Hétvégén valami csokis-aszaltszilvásat akarok csinálni, ezt álmodtam meg. :-) Majd keresek hozzá megfelelő receptet, amit átvariálhatok. És szeretném kipróbálni a Te zabpelyhesedet is, a múltkor már vettem hozzá olyan kékzacskósat a Plusban. Azóta láttam, hogy van ugyanilyen márkában zöld zacskós is, az nem hántolt.
Az Agatha Christie-topic "lakóinak" kérésére ide is beírom:
MISS MARPLE MAZSOLÁS-VAJAS SÜTEMÉNYE Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg mazsola, 1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna. A sütéshez: kosárka-formák vagy muffinsütő + papírkosárkák. A vajat habosra keveerjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, és azokkal is jól kikeverjük. Végül a vajas krémbe keverjük a sütőporos lisztet, majd a megmosott mazsolát. A tésztát kanállal a kosárka-formákba vagy muffinsütő-mélyedésekbe helyezett papírkosárkákba szedjük úgy, hogy a formák kb. 2/3-részig legyenek megtöltve. Forró sütőben tűpróbáig sütjük.
Bocs, h csak most válaszolok, 7végén szülinapoztunk.
tejszínes-csokis muffin:
száraz alkatrészek:
300gramm liszt
fél sütőpor
2ek kakaópor
5dkg apróra tört csoki (bármilyen)
2tojást habosra keverni 120cukorral, mehet bele narancslekvár, vagy bármilyen lekvár mondjuk 2ek, fél deci olaj.
Ezeket összekeverni, és felvert (másfél deci) tejszínhabot óvatosan hozzákeversz.
Ez egy lágy állagú muffin lesz, ha vki a szárazabb tésztát szereti, akkor nem fog ízleni.
Aztán mutatok még:)
Ez alapban az előző recipe, tejszín nélkül, kukoricapehellyel, és puffasztott rizzsel az aljában, és a tetején (belekeverve is jó). Ezt úgy készítettem, h a forma aljába szórtam a cuccost, és rászedtem a tésztát, majd a tetejére is tettem keveset.
Ha van időm, és kedvem, akkor elszórakozom azzal is, h fél adag tészta megy a formába, rá egy kanál lekvár, vagy puding, ás rászedem a másik felét. (a pudingot kicsit felveszi a tészta, de így is jó.)
Bocsi, hogy csak most válaszolok, de hétközben nem voltam gépközelben...
Szerintem mogyoróból ugyanolyan módszerrel lehet megsütni ezt a muffint, mint mandulából (emlékeim szerint legalábbis nem olajosabb a mogyoró a mandulánál... legfeljebb egy kicsivel).
A cukortérfogat pótlására nem tettem bele semmit, így sem lett semmi baja :)
chupi:
Nekem nem lukadt ki a citrom, az egyik viszont behorpadt... lehet, hogy ha tovább főztem volna, akkor kilyukadt volna, nem tudom.
Különben tényleg igaz, hogy még két-három nappal a sütés után is finom puha! (hétfőről megmaradt néhány -2-, és azokat tegnap ettem meg!)
L. 730. hsz :) A sprickoló "leginkább az amerikaipalacsinta-sütőmhöz kéne, mert annak annyira trágya a bevonata, hogy még az ecsetszőr is karcolja :("
Amúgy köszi a segítségeket, nagyon remélem, hogy nekem is sikerülni fog. A korpát szívesen használom, csak azt kérdeztem, szabad-e a búzaliszthez a zabkorpát. A búzaliszted fehér v. teljes kiőrlésű?
minek ehhez sprickolo? vaj lehet margarin is ... (csak a margarin most szamuzve mert naggggyon egeszsegtelen ... majd ujabb "study" kideriti, h megse) korpa nem kell bele, de en mindenbe rakok, minden olyan sutibe ami lisztes. es igen azert van a forditos forma, mert eleg nehez megforditani ... vigyazz lassan kell sutni!!!!
Szeretnék bejelentkezni Hozzátok. Sok sok adagot megsütöttem az utóbbi években, imádom, mert gyorsan kész, és még Én is meg tudom csinálni:D Írtatok a formákról az utóbbi időben, picit visszaolvastam. Én a fackalmann szilikonos formáját használom, és imádom. Ha nem ismeritek, tudok képet beszúrni róla. Nem kell bele kapszli, és kis helyen elfér, össze lehet hajtogatni. Nem utolsó szempont, nem kell mosogatni;). TÉnyleg elég kitörölni egy papírral. Sok kísérletem volt már, majd begépelek egy párat. Legutóbbi a tejszínes tsokis volt, felvert tejszínhabbal. Isteni lett! NEm lett szép, mint a többi, szárazabb tészta, de isteni omlós, könnyű tészta lett.
Jaj, dehogy vagy műveletlen! :-) Két éve még én se tudtam, mi fán terem...
Palacsintaszerű tésztából készült "felfújt", amit sültekhez, vagy szaftos-szószos húsok, mártásokhoz (pl. gravy) kínálnak köretként. Jól lehet vele tunkolni. :-)) Egy kedves konyhalistás levtársunktól van a receptem.
Yorkshire puding Edittol
3 tojasbol, lisztbol es tejbol suru palacsintatesztat kevertem, ugy kb 20 palacsintara valot. Megsoztam. Kozben elomelegitettem a sutot. Egy muffinsutobe felujjnyi olajat tettem mindegyik talkaba (barmilyen tuzallo, kb 1 decis talka megteszi). Betettem a sutobe. Amikor az olaj atforrosodott, a talkakat 3/4 reszig feltoltottem a palacsintatesztaval, es betettem a forro sutobe. 12 perc mulva pirosra, ropogosra sult, belul ureges, foszlos bucikat vettem ki. 24 darab lett osszesen. Vigyazat, a suto ala kell egy nagyobb tepsi, mert sules kozben a felesleges olaj kifolyik a talkakbol.
Nagyon köszi! Amint meglesz az olajsprickolóm, ki fogom próbálni. Még néhány kérdés ehhez: Az olvasztott vaj lehet margarin? És kb. hány deka olvasztás előtt a 45 mili? A 15 ml sütőpor kb. két csomag? Vagy több? A korpa lehet zab? A búzakorpát nem nagyon csípom. Ezexerint azért kell a fordítós palasütő, hogy ne legyen nehéz megfordítani a kövéret?
Zitka! Nagyon műveletlen vagyok, de mi az a yorkshire puding? :(
Aj, annyit kérdezek, mint egy hároméves. :( Bocsi...
Csinált már valamelyikőtök yorkshire pudding-ot a muffintepsijében? Receptem van, meg láttam is a módszert egy Jamie Oliver műsorban, csak az érdekelne, hogy nem lesz baromi nagy égett olajbűz tőle a konyhában?
attol lesz vastag, h van benne eleg sok sutopor! egyebkent ha hazilag kevered akkor sose lesz olyan naggggyon vastag, ahhoz kell a gyari por, de annak meg undorito muanyag ize van. az enyemek aze kozelitenek az 1cm-hez.
amit en csinalok pancake; 375 ml liszt 25 ml korpa (ha nem raksz bele akkor 400 liszt. en nem merem hanem kevesebb mint 400ml a liszt es a maradekot felontom korpaval) a lisztbe 15ml sutopor (pontosan annyi mint a kavetejszines kis muanyag akarmi) 1 tojas enyhen felverve 45 ml olvasztott vaj v olaj (en mindig vaj) 4dl tej 15 ml juharszirup (ha kihagyod akkor kicsit tobb tej)
osszekeverni a szarazat - ossze a nedveseket aztan osszeboritani, mixerrel 1-2 perc es kesz.
a trukkje a sutes ... mivel tenyleg vastag rohadt nehez megforditani. kicsit kell csinalni. en egyszerre 3-4 karikat csinalok.
Az, a megfordítható. Van valami tuti recepted, amitől nem csak vastagabb palacsinta lesz, hanem igazán nagyon kövér (min. 1cm)? Vagy ez nagyon off itt a muflin?
Nekem igazi szovjet öntöttvas gofrisütőm van. Ahhoz sincs jó receptem, mert ostyavastagságú valami sült csak benne. Viszont megfordítani is szinte lehetetlen, nemhogy kinyitogatni. Jó hosszú nyele van, és három valami kisütése után már nem tudnék befűzni egy cérnát tűbe :)