Sziasztok!
Találtam Pécsett, már nálam laknak.Nem pont az az alfaj lett amire gondoltam, de úgy néz ki az ő tartásuk egyszerűbb, és már kézből is esznek. Manót nem tudtam elérni azokban a napokban állt az oldal.
Linkelek egyet. Van farka is, de a vakut még nem szereti. :-)
szerintem nyugodtan írogass Gyulus viselt dolgairól, tök jó etológiai megfigyelések.
pont azt csinálod, amit tudosok soksok diplomával.
csak a magad örömére. :-)))))) meg a miénkre persze. :-))))
szegény kis gekkócskák nem sokáig fogják húzni. ugyanis a szakinak jóval magasabb hőmérséklet kell, ráadásul a kisdobzoban nincs búvóhely, még elvonulni sem tudnak a meleg elől.
szép dolog, mondhatom. :-((((((
persze nálunk is dobozban vannak a kicsik kelés után, de mindegyiknek külön-külön vizesedény és búvóhely. és nem a lámpa alatt vannak.
fent a galérián, ahol meleg ugyan van, de nem sül ki a szemük.
nem szeretnék negatív rekámokat leírni. nem is kell, úgyis megtapasztaljátok.
köccike, most már levettem a kétnapi fejadagot 4-5 tücsökre - de így most még éhesebb:))))) most, már ha közelítek a terrárium felé, már nagy szemekkel figyel rám:)
Viszont tegnap megint rácsodálkoztam Gyulára:) - minden nap valami újat tanulok tőle. Ugye csak raptorszemünek szoktam becézni, mert a Jurassic Parkban a velociraptoroknak voltak ilyen szemei:))) Bár tudom, hogy valszeg a mostani hüllőkről mintázták a viselkedésüket a filmbeli dinóknak, nekem azért onnan van a hasonlatom.
Tegnap Gyula ott hetrázott a beugróban.. Mellette pedig egy tücsök ült mozdulatlanul. Gyula még a szemeit is becsukta. A tücsok pedig a csápjának a végég moccantotta meg. Erre Gyula a másodperc törtrésze alatt kinyitotta a szemét és odafordult a tücsökhöz (tisztára, mint a Jurassic Parkban a T-Rex, vagy a velociraptor, amikor valamit észrevettek..) Elkezdte ugyanúgy bökdösni a tücsköt, mire az (nem volt olyan ügyes, mint a másik, aki nem mozdult meg anno:), megmozdult és Gyula hopp elkapta..
Nagyon nagy hatással volt rám, pedig csak egy aprócska jelenet volt..
+ még egy, aztán csöndben leszek, ígérem a Gyula sztorijaimmal:)))
Tegnap voltunk a Duna Plazaban és ugye rögtön meg kellett néznem az állatos boltot is a földszinten.. Azt hiszem, hogy nem kellett volna.. hogy a fenében tudom így kiszúrni az olyan helyeket, ahová nem kell bemennem?:(((
Volt egy nagy üvegablak, mögött egy terráriumrészlet fák, lámpa, sziklák, elég jól nézett ki.. és ott rohangászott egy csomó aprócska szakállas agáma (rögtön beléjük szerettem - úúúúúgy szeretnék egy ilyet - is:)))
és a terráriumon belül volt egy kis műanyag doboz átlátszó fedéllel.. benne homok és egy cserépalátétben viz.. és na mi volt benne? na mi?:( három aprócska leopárdgekkó.. persze buvóhely megint nuku, sőt lámpájuk sem volt közvetlenül - bár a nagy lámpa, ami bevilágítottta a szakállas agámák helyét, az nekik is adott fényt és gondolom meleget is..
áááá, miért kell nekem ilyen helyekre bemennem?:(((
szerencsénk van a gekkókkal ilyen téren, mert a farkuk pont ezt a célt szolgálja, és legalább látszik rajtuk az állapot.
ugyanis egy hüllőnek nincs nagyon hova tennie a zsírt.
a mérsékelt égövieknek van valamicske feleslegük, de épp csak annyi, hogy a téli álmot kibírják vele.
a trópusokon pedig nincs nagyon szükségük rá. ld tápanyagbőség és közel állandó magas hőmérséklet.
a nőstényeknek van pluszra szükségük.
ugye a gekkó a farkában a zsírt tárolja, amit ínséges időkben felhasználhat. azonban ez a kapacitás is véges. ha már nem tud a farkában felhalmozódni tovább a zsír, akkor lerakódik az állat belső szervei köré. egyszer láttam egy képet (asszem valami viziagáma lehetett a megboldogult), hát igen rondán nézett ki. zsírpacnik az egész bélésében.
lefogyasztani azért hosszadalmas, mert igen sokáig bírják az éhezést. ha van zsírtartaléka, akár hónapok kérdése.
akkor segíthet (esetleg kissé gyorsíthatja a folyamatot), ha jó hosszúra kitoljuk a nappali megvilágítást, és megemeljük tartósan a hőmérsékletet. ez persze nem azt jelenti, hogy rögötn 40 fok, de az átlagnál 1-2 fokkal magasabbra vesszük.
de így is hosszú idő.
persze még Gyulakoma gyermek, tehát elrontani nem fogod, de amint azt látod, hogy a farka hirtelen gyarapszik, kicsit fogd vissza az etetést.
időpontot nem tudok mondani, mikor kell abbahagyni a tömést, mert ugye ez méretfüggő. :-))))
okok:) próbálom visszafogni a tücsköket meg Gyulakomát is:)
elhiszem, hogy szegény nőstények kikészülnek a tojásrakás után.. elég macera lehet szegényeknek.. itt is a "fiúk" végzik a könnyebb melót:)))
Farok: ugye, ha szép nagy telt, akkor jóllakott és táplált és ha vékonyka, akkor soványka, vagy lelakott? a farka állapotából is látni, hogy mennyire kövérke?
ezért mondtam, hogy vigyázz a túletetéssel, mert beles. :-))))
a hímek ilyenek.
nekik nincs mire elmenni a fölös energiának.
ne tudd meg, (vagyis igenis tudd majd meg egyszer), hogy a nőstények hogy néznek ki a tojásrakás után!!! mint egy etióp!!! csont és bőr, a farka mint a kisujjam. pedig tömjük őket ezerrel.
van, hogy a hím 2-3 hetente egyszer kap egy gyb lárvát, a nőstények pedig minden nap kapnak enni. 4-5 nagytücsök, vagy 4-5 nagy gyb lárva, persze mind panírozva.(és fejenként)
ÉS NEM LÁTSZIK RAJTUK!! a tojás kitermelése, lerakása ennyi energiát elvesz tőlük.
ezért vigyázz Gyulakomával, könnyen elhízhat, és nagyon nehéz, hosszadalmas folyamat lefogyasztani egy hüllőt. náluk nincs zsírégetés meg Norbi.
ne is mondd:) tegnap láttam a barátnőm két picivel idősebb leopárdgekkóit.. hát azok szép áramvonalasok:) Gyulának meg ehhez képest baromi nagy bendője van.. bár most már vigyázok a tücsökmennyiségre, meg minden, de nekem belesebbnek tünik Gyula, mint a másik kettő együtt:)))
ilyen sztorim nekem is volt - a hétvégén paniroztam a tücsköket és közben ki szoktam nyitni a terráriumot. már készen voltam, perszer Gyula felfigyelt a tücsökzörgésre, és félig kimászott a terráriumból (mindig éhes, én még ilyet nem láttam:). Viszont a párom kérte, hogy várjam meg, amig odaér, mert látni szeretné az etetést..
Gyula viszont nem várt, hanem nézett, figyelt, mérlegelt és ugrott... és rá a műanyag dobozra:) mert ugye mögötte voltak a tücskök.. még kétszer eljátszotta ezt, majd visszapakolam őuraságát és megkapta a tücsköket:))))
igen, sikerült, szerintem nagyon szép lett:)
nem tünt fel neki, de én is boldog vagyok, hogy végre nincs cirip-cirip:)))
betettem egy tálba lisztkukacot. mint az őrült vetődtek rá. :-))))
Carlosnak (így hívják a hímet) külön edénybe kellett tennem, mert folyton elzavarta a nőstényeket (Ramona és Leona - és nem néztem soha semmilyen dél-amerikai sorozatot!!! :-))) )
szabályosan elkergette őket a táltól, volt, hogy nem is kapta fel a lisztkukacot, csak állt ott dacosan, mint a Világ Ura. :-)))))
persze nem hagytam. kell a többieknek is, sőt nekik inkább.
és Quaint! van egy szakink! nagyon édes, még pici. majd jön a többi is hozzá. :-)))))
Igen, ez van nállunk is. Addig vár amig a tücsök oda nem megy , helybe:)
Félek is hogy elhizik. Már olyan bele van, mint állat..))))
Szerintem igen is van eszük. Olyan dolgokat csinálnak, hogy csak lesek. Pl. tegnap, bedobok csipesszel egy tücsköt a feje mellé, hogy ö kapja el és ne a másik. Igy osztom be kinek mennyi jár.:)))))))))))) Szóval, ez meg rá sem hederitet csak a panirozos dobozban lévöket leste. Tudta hogy ott több van.:) Na meg halott gondolom hogy kaparásznak. De egy csomo dolgot megfigyeltem. Nem olyan buták, mint azt elsöre gondoltam volna.:)))
Köszi:) Örülök, hogy nem csak nekem tetszik a terkom. Ezek szerint sikerül szépre csinálnom.
Igen a hütőben sokáig birják. És nem ciripelnek. Kaját sem adok nekik, de nem igénylig. A párod nem csodálkozik, hogy hova tüntek az eddig mindig ciripelő tücsik?:))))
Egyébként Gyulánál is észrevettem, hogy kényelmesedik:)
Eleinte ő is rohangászott a tücskök után, mint a meszes:)) és addig kergette őket, amig meg nem fogta mindet. Most taktikát váltott. Bemászik a sziklafal mélyedésébe és ott vár.. a tücskök pedig ugye bújnának el minél jobban és hová mennek? vajon hová? a sziklafal mélyedésébe, ahol Gyula persze ott van, éhesen és türelmetlenül:) Vagy a másik.. a palalemez alá is bemásznak a tücskök, de egy idő után megunják és kijönnek, na megint hol? a sziklafalnál.. Gyula pedig ott ül és figyel:)))
szóval kényelmesedik és használja az eszét (bár ki tudja, hogy van-e neki:)
tegnap egyébként aranyos volt nagyon.. a sziklafalra rátapadt egy hatalmas tücsök, de valszeg elég túlélő ösztöne lehetett, mert nem mozdult.. Gyula odament (talán a szaga vonzotta? nem tudom. hogy van-e szaguk egyáltalán a tücsköknek) és bökdöste, szagolgatta, nézegette (még a fejét is félrefordította, tök ari volt:) és várt... de a tücsök is várt... türelemjáték kezdődött el, amit végül is a tücsök nyert, mert Gyula megunta a várakozást és otthagyta:) persze reggelre a tücsök eltünt, így valszeg végül Gyula elkapta valahol..
Quaint - láttam a terkód képét és iszonyatosan tetszik:) örülök, hogy anno segíthettem, de tényleg nagyon jó lett a terkód:)
ja, és köccike cebus, Quaint, nagyon bevált a hütőszekrény.. mind a 10 tücsök túlélte (egy sem pusztult el!!! - pedig szombaton vettem őket és tegnapig a hütőben ültek) és ahogy kiengedtem őket, rögtön rohangásztak (a párom nem tud róla, de nem is nyúl sűrűn a hűtőbe, így ha nem szólok neki, észre sem veszi:)
Mi az hogy majdnem?:) Sokszor csak várnak a buvóhelyükön és amikor teljesen odaért a tücsök a szájukhoz akkor hoppp és elkapják:))))
Régen még amikor a sok kis tücsökkel etettem öket akkor a terko közepére beraktam egyszerre öket. Az összes tücskök 100 felé szaladtak, ezek meg utánuk:)))) De ugye amióta erröl lebeszéltetek. :) Mostanában nagy tücsköt kapnak és el kell osztanom. Tehát nem engedhetem szanaszét öket.
A terko méretét illetően inkább cebust kérdezd. De szerintem 40 cm hosszu egynek elég lehet.
Az enyém pl. talán tul nagy is. Bár szerintem soha nem lehet elég nagy. Vagy is minnél nagyobb annál jobb. Mármint az állatoknak:)))
Az enyém 90 x 47 x 53 /hossz, mély, magas/ hátul és a jobb oldala sziklának van megcsinálva. A többit a képeken látod.:) Szerintem egész jó lett. És ezt nagymértékben neked köszönhetem.:))) Sokat segitett anno a tanácsod és a linkek amit adtál. Ugy hogy köszi:)
készítettem egy fotot is a terráriumról, hogy lássátok egyben is. Világítása azért nincs már, mert este 9 után fotoztam, amikor már kikapcsol a lámpája.
én nem bántottam volna a tücsköt.. dolgozzanak meg érte a gekkócskák:) hisz a szabad természetben sem segít nekik senki:) és itt azért ilyen szempontból nagyon jó dolguk van, hisz nem órákig kell keresni a tücsköt, hanem majdhogynem a szájukba másznak:)
na, lemértem a terkót.. a gekkós lány, akivel Dani együtt vette a terráriumot, azt mondta, hogy ha nem lesz párja, akkor felnőttként is elég lesz neki... ez biztos? mert nekem egyre jobban úgy tűnik (bár lehet, hogy én vagyok ilyen kis elvetemült), hogy kezdi kinőni... ráadásul a szakirodalom mindenhol jóval nagyobb terráriumokat ir (bár ott mindenhol több gekkót tartanak együtt)
na, szóval "vitrin jellegü", elöl nyitható, felül szellőzik rácson keresztül, dekorált hátul, de ebből kifolyólag szerintem sokat elvesz az elejéből.. az elejét meg nagy részben elfoglalja a melegítőkő, a másik felét pedig a palalemez - középen marad egy kis szabad terület. + a sziklában van egy bemélyedés, amiben most még kényelmesen elfér, de ki tudja, hogy később is el fog-e férni?
a mérete pedig:
a mélysége:30 cm, a magassága 30cm és a hosszúsága 40 cm + 6 mm-s üvegből van..
Tegnap nagyon vicces történt. Etetés végére maradt egy tücsi. Ne tudjátok meg, hogy milyen volt. Valami turbo tücsök. 2 szer akkorát ugrott mint a többi és 2 szer olyan gyors volt. Mind a két gekkom vagy 10 percig üldözték és nem birták elkapni.
Komolyan a kicsi plyanokat ugrott utána..... csuda muris volt:))))
De mindketten többször odakaptak és mint ha a szájukból ugrott ki volna a kis Hudini tücsök. Végül el kaptam és különös kegyetlenséggel kitéptem az ugró lábait.
de ha elősunnyogok, hogy ez a terkó kicsi, és sikerül a nagyobb terkó ügylet, akkor ha már van nagyobb terkóm, akkor már be tudom sunnyogni a másik gekkót is
bár nem tom, hogy milyen árban vannak a terráriumok, mert most naon le vagyunk égve.. de elkezdek körülnézni a piacon:)))
nagyon jók a képek:) és most jöttem rá, hogy Gyulának milyen kis picike a terráriuma.. pár hónapon belül nekem is kellene újítanom egy nagyobbat, mert valszeg ezt ki fogja nőni..
Ja el is felejtettem mondani. Ma reggel levedlett a kicsi. Most már másodszor, amiota nállam van. :))) ÉS ma láttam is, mert ugye szombat van és nem dolgoztam. Olyan nagyon ügyesen leszedte magáról. CSak lestem. Utána meg befalta. Most megint gyönyőrű élénkek a szinei. Szépen fejlödik. Amikor hazahoztam olyan volt mint egy kis ceruza:)))))