D800-ban meg nem ereztem a toroek hianyat, bar bizonyara jobb lenne vele. A nagyobb kijelzo segit az elesseg megtalalasaban. a LED visszajelzes is eleg pontos es hasznalhato.
Pont ezt írtam le, mit gondolok a Canon S és a nikon f6-J üvegekről. Többek közt ez a kettő is szerepel a focusingsreen által a D800 hoz kínált listán. A többi üveg kevésbé érdekel, mert én mikroprizmás üveget keresek. No meg nincs is módom az összeset megnézni. Sajnos a nikon D800 esetében a csere sem olyan egyszerű, mint mondjuk az EOS 5D II esetében. Az ár pedig szintén ott van a belinkelt oldalon.
Ha van valami amit eleve bele keszitenek, akkor talan. Kicsit csalodtam a katzeye-ban, hogy nem probalta. Bar lehet, mert nem egyszeru a maszek csereje. D200/300 egyszeru Volt Es tokeletes. Most, ha makrozom, a kijelzot hasznalom.
A D800 tukoraknajaba meg csak bele sem neztem Eddig. :)
Tegnap megnézhettem néhány mattüveget, egy canonos barátom segítségével. Láttam a Canon superpecision S, a brightscreen 20/20, a Nikon eredeti D800, és kb. a nikon F6-J üvegét.
A brightsreen ,,,üveg" tetszett legjobban, de ez ma már elérhetetlen, max nagyon komoly barkácsolási háttérrel, át kell alakítani valamilyen más géphez régebben készült brightcreen üveget. Nagyon tetszett, a 20mm átmérőjű mikroprizma frenetikus. A sarkokban azonban már volt homály.A komponálást is zavarja a 20mm átmérőjű kör.
A canon S üveg finom, precíz, a sarkokban is használható. Valóban mondjuk egy rekesszel sötétebb mint az eredeti Nikon D800 üvege, de a 2.8 és 2.0 fényerejű objektíveknél nem zavart. A legfőbb gond vele, hogy középen sincs mikroprizma. Jó üveg, 2.8 felett választható.
Nikon F6-J viszonylag világos, nem rossz üveg. Középen a 6mm átmérőjű mikroprizma jó. Talán ezt választanám, a focusingscreen oldalon ha drágán is, de rendelhető.
Tulajdonképpen mindhárom üveg nagyon jó, de nem olyan sokkal verik meg a D800 üvegét. Kérdés hogy érdemes-e megbolygatni egy jól működő és pontos rendszert. Sajnos a hivatalos nikon szervíz szolgáltatásokra ez ügyben nem lehet számítani. Talán nem olyan nagy gond a csere, de azért körülményesebb mint az eddigi Nikonokon, vagy a Canon 5D-n.
Legalabb egyedul voltal, egy vazzal? Elkepzeltem ahogy Mr Bean a helyedben tovabbra is aktivan "fotozott" volna a doglott geppel, boszen csavargatva a zoomot meg csettintgetve hozza.
D800-ra milyen nagylátószögű fixet érdemes venni? 20, 24, 28? Mivel ritkábban használom ezt a tartományt, nem szeretnék horror kiadásokba bocsátkozni :)
Sajnos ez kommunikációs probléma gép és a kártya között. Nem segít a kikapcsolás,akku kivétel, ki kell várni a 40 másodpercet amíg ,,beszélget" a gép a kártyával.Nálam különben ez alatt ,,vakon" lehetett képet készíteni, csak nem lehetett visszanézni a képeket. Nekem a garanciális kártyacsere segített. Lehet hogy ez a mostani új frissítés is megoldja a problémát.
Miért írtad hogy barkács? Gondolom, hogy a gyári üvegeket méretre csiszolják, hogy jók legyenek a D800-ba. Sajnos a http://www.katzeyeoptics.com/ nem kínál a D800-hoz semmit, pedig az jobb lenne. Ezek is mintha vissza fejlődnének, eddig kínáltak a D700-hoz és a Canon 5D -hez üveget, most már nincs a listán full frames üvegük. Visszatérve a http://www.focusingscreen.com/ az F6-J üveget ismerem, bár annyira nem szerettem meg, de biztos érdemes akár erre is váltani, mert a D800 gyári üvege nagyon gyenge. Sajnos a brightscreen.com is megszűnt, mert meghalt a tulajdonos. Egyszerűen botrány hogy ezek a mai akár ,,csúcs" digi gépek a manuális élesre állításhoz, vagy az élesség szemmel történő ellenőrzéséhez totál alkalmatlanok.A Nikon pedig úgy viselkedik mint a strucc, a homokba dugja fejét, mintha a probléma nem is létezne. Szóval érdemes a cserén gondolkodni, de sajnos a kínálatot nem lehet megnézni, kipróbálni, és a Nikon szervíz sem segít a cserében.
Nekem akkor fagyott, amikor CF-ből és SD-ből is a 16 GB-os Extreme Pro volt bent egyszerre. És akkor is úgy, hogy közben lehetett fotót készíteni, tehát csak a képernyő volt sötét és világított 10-20 másodpercig a zöld led. Ha csak a CF van bent, soha nem produkálta ezt a jelenséget.