Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2014.05.23 0 0 89

Ja, es meg annyit, hogy a hatarorok szerint mar az altalam felkeresett indian faluhoz is engedely kellett volna, de en anelkul vagtam neki, ott meg hal istennek nem volt senki aki kerte volna.

W.L. Creative Commons License 2014.05.23 0 0 88

Hopp, a gep elnyelte egy fel mondatot:

Yavizabol visszabuszoztam Santa Fe varoskaig ahol eloszor jutottam Darienben nethez.

W.L. Creative Commons License 2014.05.23 0 0 87

Eljutottam, most is onnan irok - immar keszulve innen at San Blasra.

A tartomanyi hatarnal marcona hatarorok atkutattak mindenki poggyaszat, kerdeztek meddig mennek, erre megneveztem az egyik kozelebbi varost, es mondvan, csak 3-4 napra. Igy mar johettem is tovabb. Eloszor Metetin es Puerto Quimban at csonakkal La Palmaba utaztam, onnan masnap berelt csonakkal felkerestem egy ajanlott Embera indian falut. Elkepeszto modon ebben tok varatlanul orosztudasom segitett! A falu maga nem volt olyan hude nagy szam, mondjuk tele hagyomanyos oszlopokon allo hazakkal, de azert a turizmusra mar itt is raalltak, fizetesert tancikaltak es a csupasz cikiket a szuvenirarusitas melle mutogattak - ez tok vicces volt, hiszen amugy szinte minden no polot hord, de amikor hozzak kosarkaikat, akkor mind topless.

A hajoberles $80 volt, a tanc 30 (nagyon nem erte meg) plusz masik 30-ert vettem 2 kosarfonott arut ha mar olyan szepen felsorakoztak, szoval alighanem talan tobbe is kerult az egesz mint a fovarostol 1 orara levo turistasabb falvakat megnezni csoporttal, de azert osszessegeben megis csak mas eredeti elohelyukon tobb oras hajout utan latni oket. ;-)

Ezutan vissza a foutra amin elmentem Yavizaig ahol veget er.

Egesz hangulatos, kis spanyol erodrommal es sok (normalisan feloltozott) indiannal.

Ez ma reggel volt, amikor kb 1 orat allt el az eso hogy Yavizat megnezhessem, igy onnan tovabb menni immar ut nelkul a szakado esoben, megint csonakokkal vagy gyalog, mar nem volt kedvem.aroskaig ahol eloszor jutottam Darienben nethez.

Holnap en uton mennek San Blas fele, repulest kihagyva.

Nem foglaltam semmit, igy nem tudom, hol kotok ki.

De ott nem tervezek nagy felefedezoutat, eleg lenne nekem 1 hagyomanyos falut latni is, es esetleg kicsit sznorkelezni, bar eddig ugy tunik, e tekintetben Kozep-Amerika szigetei azert eleg messze elmaradnak Indonezia mogott.

Előzmény: döme71 (86)
döme71 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 86

Remélem eljutsz Darien-be...nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra  (mi nem vállaltuk be, de utólag már bánom).

A zsilip nézegetés nálunk is kimaradt, inkább túrázgattunk a Csatorna melletti erdőkben. Az viszont jó volt.

San Blas-ra egyénileg utaztunk, egyszerűen Panamából Playon Chicho-ba repültünk, onnan pedig a Dad Ibe emberei vittek tovább a szigetre, pár napot töltöttünk ott (egyébként szép kis sziget bár elég basic  a szállás, de a housereefje meglepően szép és a közeli falu is érdekes). Pár napot töltöttünk ott, majd tovább hajókáztunk Yandup Islandre. Ez egy picit nagyobb sziget, sokkal jobb szállással és ellátással. A közvetlen partján nem sok mindent találtunk (van egy rész mangrove is), viszont nagyon szép helyekre visznek az árban benne levő napi kirándulások során.)

Visszatérve a repülésre: életem legérdekesebb útja volt. Eléggé viharos volt az idő, de azért beszállítottak egy kis Cessna gépbe, ketten voltunk fehérek a párommal, a többiek kuna indiánok, tele volt a repülő, olyan 10-en lehettünk+a csomagok. Rögtön a pilótafülke mögé ültünk, ajtó ugye nincsen, csak függöny, ami nem volt behúzva.

Elől a protokoll szerint haladnak a dolgok, de csak nem indulunk semerre...gondoltam biztosan a vihar miatt. De nem, kiderült, hogy nem működik a rádió és így csak nem szállhatunk fel...Nos gépről le, kaptunk két tranzit kártyát (fából!), majd az indiánokkal együtt helyet foglaltunk egy külön váróban úgy két órára. Próbáltunk kommunikálni, de csak egy öreg beszélt egy kicsit angolul. Azért kézzel-lábbal persze sikerült.

A második beszállás után már felreppentünk, igaz, a vihar közben egyre nagyobb lett, csak úgy dobálta a kis gépet miközben az esőerdő felett repültünk. Recsegett , ropogott szegény. Az sem sokat segített, hogy ha kinéztem a szárnyra láttam, hogy hat szegecsből kettő egyszerűen hiányzik...

De szerencsésen landoltunk egy kis reptéren, ahol focizó gyerekek közé szálltunk le és kézzel volt kidekorálva a kis bódé, ahol az elemi felszereléseket tartották: talicskát, szerszámokat, gumicsizmát- a pálya karbantartásához, egy db. otthoni, körtárcsás személymérleget a poggyász mérlegeléséhez, no meg egy adag papírt a regisztrációhoz. Tetszett.

W.L. Creative Commons License 2014.05.21 0 0 85

Kepeket mjd max otthonrol.

Most fel ora mulva indulok busszal Darien fele... azt majd meglatom el is jutok-e oda, vagy visszafordit a hatosag. Igy a csatorna melletti turistaknak beoltozo Embera falvakat egyelore kihagyom...

A csatorna egy brutal turistacsapda, legalabbis a legnepszerubb Miraflores Locks.

$15 beugrot kernek azert, hogy egy zsilipet nezeges!!! Szerintem rohej, a penztartol visszafordultam.

Persze maga a csatorna ingyen is lathato akar a fovaros melletti hidrol is.

David nekem hal unalmas varosnak tunt, rogton huztam fel Boquete-be. Az jobb, de addigra mar annyi hasonlo hegyes helyet lattam, hogy 1 ej eleg volt nekem ott.

Quetzal Lodge: Elfelejted, hogy nem azonos koltsegvetessel utazunk! :-)

San Blas betervezve, Darien utanra, majd meglatom, hogy jon ossze.

A legtobben szervezett modon utaznak oda, en megprobalom azt elkerulni.

Bar Kuna indianokbol mar a fovarosban is lattam egy szigetrevalot!

Előzmény: döme71 (79)
döme71 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 84

Panama Csatorna:

döme71 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 83

Panama City:

döme71 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 82

David:

döme71 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 81

Ha belefér az még az idődbe ne hagyd ki David-et és a San Blas szigeteket sem. Gondolom a Csatorna és környéke úgy is a program része. Él ott egy francia srác a feleségével, nagyon jó túrákat visz a környező erdőkbe, ha esetleg kell kontakt , megkeresem.

Bocas szerintem felejtős, elég túristás, a víz alatt sem látni sok mindent.

Davidben a Los Quetzales lodge kifogástalan, szintén kiváló erdei túrákkal, jó kajákkal.  San Blas szigeteken a kuna indiánok  igen vendégszeretőek, működő törzsi élettel, de a Csatorna mentén is láttunk törzsi életmódot folytató embereket...

Előzmény: W.L. (78)
döme71 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 80

Panamában, a San Blas szigeteken, Yandup Island környékén.

Előzmény: gambiamo (77)
döme71 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 79

Bocs, de csak most jutottam használható nethez. Szóval azt érzem, hogy a nekem (itthonról) érdekesnek tűnő országok: Guatemala,Honduras,Nicaragua azért még "érdemes"  uticélok, ja meg persze Belize is talán. Egyenlőre nincsen konkrét tervem, de nagyon örülök neki, hogy lesz majd kitől tanácsot kérni. :)

Addig is, ha lesz majd lehetőséged tehetnél fel pár képet azokról a helyekről, amit említésre méltónak találsz.

Előzmény: W.L. (75)
W.L. Creative Commons License 2014.05.20 0 0 78

Kozben mar en is Panamaban.

Hat, ez nem olyan mint Costa Rica, egyaltalan.

Bennszulott kultura ugyeben talan meg Guatemalat is veri ... illetve mas, de nagyon jo.

A fovarosa is erdekes, teljesen mas a hangulata mint a tobbinek a regioban.

Viszont kozben utolert az esos evszak, ez itt mar nemileg korlatozhatja utazasi lehetosegeimet.

gambiamo Creative Commons License 2014.05.16 0 0 77

Ezek a fotók hol készültek? Álomszép...

Előzmény: döme71 (60)
gambiamo Creative Commons License 2014.05.16 0 0 76

Szia W.L.,

ha jól emlékszem, van blogod/honlapod, ahol az útleírásaiddal lehet találkozni, ugye? Megtennéd, hogy megadod, hol lehet elérni? Mexikóba tervezzük a következő utunkat, látom neked nagyon bejött, szívesen olvasnék róla általad.

Costa Rica és a Karib-térség is tervben van, bár Costa Rica nagyon kérdéses, főleg, hogy írod, neked nem jött be.

Előre is köszi!

Előzmény: W.L. (74)
W.L. Creative Commons License 2014.05.06 0 0 75

Kicsit pontositok, anno rohantam.

Szoval 1 honapos utra 1-2 orszag itt szerintem tokely.Annyit pont ki lehet tolteni a valtozatos attrakcioikkal. Akkor kezd kevesbe izgalmassa valni a dolog, ha az egesz regiot bejarjuk, mert akkor ismetlodni kezdenek a legtobb orszagban egymesehoz igen hasonlo attrakciok.

Guatemnala alighanem a legtobbet nyujto orszag, bar strand vagy szigetek ugyeben kombinalando Belize-zel vagy Hondurassal.

Utobbiban talaltam a "legregimodibb" kozep-amerikai hangulatot, es ott a turizmus nagyreszt Copanra es a szigetekre korlatozodik.

Allatvilagra Costa Rica, Belize es (elvileg, meg nem voltam) Panama a legjobb, bar Guatemalaban Tikal is nagyon jol hoz e teren a romok mellett.

Előzmény: W.L. (74)
W.L. Creative Commons License 2014.05.02 0 0 74

Nekem meg eddig pont Mexiko a kedvencem, es Costa Rica jon be legkevesbe.

Brutal turistas, elnyugatiasodott es draga. Akik arrol jottek, azt mondjak, Panama detto. Guatemala es Honduras oke, de DK-Azsia minden tekintetben kenterbe veri a regiot. Szerintem a kultura hasonlo minden itteni orszagban, a kaja halal unalmas, a strandok/szigetek tok felejthetoek es persze turistak is boven.

Mexikoba talan visszamennek, esetleg termeszet miatt Belizebe is, de amugy jo eselyt latok arra, hogy nekem ebbol a regiobol egy ut eleg lesz.

Előzmény: döme71 (73)
döme71 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 73

Szia W.L. !

Merre felé jártál? Nekem Panama nagyon tetszett, Mexikó valahogy nem igazán vonz, az idén erősen gondolkodtam egy guatemalai-hondurasi úton, de aztán győzött (megint) Dél-Kelet Ázsia...

Előzmény: W.L. (72)
W.L. Creative Commons License 2014.04.19 0 0 72

En most vagyok.

Előzmény: Aksi (71)
Aksi Creative Commons License 2014.01.30 0 0 71

Feldobom.. volt valaki mostanában?

eufória77 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 70

Közép-Amerika (Costa Rica, Honduras..) Bécsből 132.000 Ft:
http://www.repjegyportal.com/becs-kozep-amerika-belize-costa-rica-repjegyek-127204-ft/

Munchausen Creative Commons License 2011.12.15 0 0 69

Koszi az infot, a repteren nem probaltam, sajnos a hotelban Holiday Inn Claytonban csak prepaid net lett volna, az is csak ugy ha deli 12-ig elore igenyelem, szoval mar csak a hajorol tudtam uzenni. ;-) Valamikor januar 20-a korul megyek vissza, addig Guatemala partjainal csavargunk.

Előzmény: döme71 (68)
döme71 Creative Commons License 2011.11.19 0 0 68

Szerintem ingyenes wifit is sok helyen fogsz találni,  a Tocumen reptéren tuti, de sok egyéb helyen is meglepően sok lehetőség van kávézókban, vendéglőkben, bevásárló központokban, de a legtöbb közép-kategóriás szállás is biztosít ingyenes hozzáférést.

Előzmény: Munchausen (67)
Munchausen Creative Commons License 2011.11.18 0 0 67

Nemsokara december 3-an Panama-City-be hajozom, es a kornyeken leszek januar vegeig.

Tudja valaki, hogy van-e ott hasznalhato, megfizetheto wifi internet?

döme71 Creative Commons License 2011.05.20 0 0 66

A Csatorna északi részén-így Colonban sem-jártunk. Maga a város képek-beszámolók alapján egyáltalán nem tűnt bizalomgerjesztőnek. A Gatun-zsilip és tó már érdekesebb lett volna, de miután a déli oldalt jobban bele tudtam illeszteni az utitervünkbe, így inkább arra felé néztünk körbe egy kicsit.

Előzmény: W.L. (65)
W.L. Creative Commons License 2011.05.20 0 0 65

Azért pl. Colonról még mindig elég rossz dolgokat hallani közbiztonságilag...

Előzmény: döme71 (64)
döme71 Creative Commons License 2011.05.20 0 0 64

Bocas, David, Panama, San Blas tartományok szvsz teljes biztonsággal bejárhatóak hátizsákkal és persze ésszerű viselkedéssel. Darient elsőre sajnos nem vállaltam be jórészt időhiány miatt meg 0 helyismerettel nem tűnt ésszerűnek a dolog. Utólag úgy gondolom, nem lett volna ott sem gond.

A Csatornából no meg a liberális bankrendszerből befolyó bevétel igen csak nyugtatólag hat ám a kedélyekre. Ahogy láttam a kisebbségben élő népekkel sem bánnak rosszul: törzsi autonómia van, saját törvényeik, kultúrájuk szerint élhetnek...Nem rossz hely az...

Előzmény: Törölt nick (63)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 63

Inkább csak viccelek. Ott a smile...

Nem ismerem az ottani állapotokat, nem jártam ott, semmi konkrét infón, csak feltétlezem, hogy ott azért Mexico és Columbia közelében, ráadásul nyomorgó karib országok mellett, vélelmezhető, hogy igencsak nagy a bűnözés. Nagyban is, maffia szinten (kábítószer ill egyéb csempészet), de nyilván kicsiben is. Aztán meg a Panama csatorna is vonzza ott a rossz arcokat, gondolom... Ez tűnik ésszerűnek, de persze tévedés jogát fenntartva...

Előzmény: döme71 (62)
döme71 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 62

Mihez képest nincs szerinted közbiztonság?

Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 61

Ami meg nincs: az a közbiztonság... ;)

Előzmény: döme71 (60)
döme71 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 60

Csak, hogy felhozzam egy kicsit a topicot: Panama.

Nem sok szó esett eddig róla, pedig van minden ami kell: felhő-erdők, vulkánok, jó kaják, modern főváros, máshol viszont még törzsi életmód, viszonylag jó infrastruktura, kedves, vendégszerető emberek...ja és van  "nyugodt, feherhomokos idill" is!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!