Keresés

Részletes keresés

cingi Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3068

Hát ez most "csak" egy levezetö Sucha Belá lesz. Pont a korai sötét miatt már nem merek bevállalni komolyabb utat, mert mi sem alszunk ott. Egy Sokolia dolina nekünk jó 9 óráig is megtart, igaz sokat megállunk.(van, hogy a kysel kijáratánál lévő faházak előtti padokon egy órát is sziesztázunk). Meg elég sajnálatos az is, hogy a Sratena-Podlesok közötti uton nem lehet menni, ez is idöveszteség. 

Előzmény: softi (3067)
softi Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3067
Merre lesz a séta?

A korán sajnos igaz, de oda is kell érni.
Eddig a 20kilik mindig megvoltak 7 óra alatt, és azért nem volt rohanás.
Előzmény: cingi (3064)
cingi Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3066

Ja és még egy dolog. Ilyenkor feltétlen gondolni kell arra, hogy korán sötétedik. Sokolia dolina, vagy bármilyen 20Km körüli távnál reggel 8 órakor el kell indulni.

Reggel pedig elég hidegek vannak.

softi Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3065
Aki ott alszik az már csak el tud indulni időben:-)
Mi sosem aludtunk ott. Ezért kezdődtek a túrák 10-12 óra körül.
De augusztus volt, volt idő visszaérni. 19 órára mindig megvolt az autóig.(azért a fejlámpa mindig velem van)
Aztán még ez+az és éjfélre talán már otthon lehettem.
Előzmény: gyongyhaju lany (3063)
cingi Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3064

Na, akkor holnap irány a paradicsom! Itthon pedig jó pihenést mindenkinek! 

gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3063
Szerintem nem. Nem akarom lerongyolni a bandát a Sokol túra előtt. Amellett erős kétségeim vannak a reggeli felkelés iránt... :) De majd meglátjuk.
- még a csapat túrázós tagjai, engem is beleértve, is kb. 2-3 havonta mennek el egy 15-20 km-es túrára. És az elég. Azt írtam a szurdok topicba, h. a Domoszló-Tarjánka szurdok-Oroszlánvár-Závoza völgy túra után fél hétig nem bírtam járni :) azt a távot kb. 8 óra alatt tettük meg.

Tériszony: a férjem ismerem, szerintem még a Hernád tálcáira se lépne rá. Pláne azon a homorítós szakaszon. :)
Előzmény: softi (3062)
softi Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3062
A Fehér patakos nap tényleg lightos.
A végébe nem kéne egy kis Sokolina dolina?
A szint így kb. az SB-nak felene meg.
(Egy ilyenben szívesen benne lennék)

Tériszony:
A multkori túránkon (Podlesok-SB-Klastorisko-Hernád áttörés-P.) volt valaki aki tériszonyos volt. Az első létra tényleg nehezen ment, de aztán köddé vált a tériszony, úgy szaladt előre! Ha nem látom nem hiszem el.
Előzmény: gyongyhaju lany (3061)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.21 0 0 3061
Hááát meglátjuk majd, de azt hiszem maradok az eredeti terveimnél. Most inkább olyan utakat derítenék fel a csapattal, ahol nem jártunk tavaly. Tettem bele két könnyebb túrát, így is kicsit aggódom hogy fogja bírni a társaság.

A Fehér patakot azért gondoltam, mert aki tériszonyos vagy csak nem bír nagyot mászni, az is lásson valamit a Para jellegzetességeiből.
A Velky Sokol azért, hogy a "haladóknak" is jusson csemege, és mert Műhód nagyon szereti :) ja, és mert megnéztem a videót a YouTube-on :)
A Dedinky-Zejmár azért, mert az csak félnapos program az előző napi nehéz túra után, szintén "gyengébbek" is bírhatják, de szép és szurdokos :)

Csak bírjam ki addig, már alig várom...
Előzmény: Műhód (3060)
Műhód Creative Commons License 2007.09.20 0 0 3060

A Hernád áttörés szerintem gyönyörű. Végig.

A Podlesok - Klastorisko roklina közti szakasz hasonlít a kanyon további részéhez.

Mi már rég nem izgulunk, ha bejárjuk.

Gyönyörködünk.

Előzmény: gyongyhaju lany (3059)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.20 0 0 3059
Nagyon helyes :) remélem pörögni fog, csináltam kis reklámot neki más topicokban.
Itt pedig vissza a Parához, jaj én már alig várom! Igazából azóta várom a következő túrát, mióta visszajöttünk tavaly Pünkösdkor.

Egy "ON" kérdés. A Hernád áttörés Klastorska Roklina-Csingó közti szakasza mennyire érdekes a másik feléhez képest? Nekem a Podlesok felőli szakasz amolyan "egynek jó" egyszer izgalmas volt végigjárni, de annyira nem, hogy most a másik felét útbaejtsük.

A Fehér Patak-Csingó közti rész az jó kis sétaút, levezetésnek visszafele pont jó lesz. (Pláne sötétedéskor :) )
Előzmény: Műhód (3058)
Műhód Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3058
Hozzáadtam a kedvencekhez.:)
Előzmény: gyongyhaju lany (3057)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3057
Megnyitottam: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9168836
Szurdokok Magyarországon és környékén
Előzmény: Műhód (3055)
softi Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3056
És ha nem magyar az a szurdok?
Előzmény: Műhód (3055)
Műhód Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3055

Hozd létre a topikot!

Javaslom a Szép Magyar Szurdok címet.

Előzmény: gyongyhaju lany (3054)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3054
Kéne nyitni egy szurdok topicot a fanoknak :)
Én imádom a szurdokokat, és szívesen túráznék hazán belül még be nem járt helyekre, mint amilyen ez a Palóc Kanyon is. Magamtól meg nem biztos, hogy rátalálok.
Amellett biztos a szomszédos és közeli országokban is vannak ilyen helyek.
Előzmény: Műhód (3051)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3053
Fehér Patak: Klauzyig, ha belefér az időbe. Ha nem, akkor valahol előbb letérünk/visszafordulunk.
Előzmény: softi (3050)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3052
Palóc Kanyon: ez nagyon izgi. Bár itt a hely off, a jelleg nem azért írj róla bővebbet. Hogy lehet odajutni stb.
Hasonlóan vadóc Tarjánka-szurdokot a Mátrában már megjártuk tavasszal, szintén innen az Indexről szereztem az ötletet. Azt a Domoszló és Markaz közti útról lehet megközelíteni, Domoszlóhoz van közelebb. Amúgy jelzetlen, de elég könnyű odatalálni.
Műhód Creative Commons License 2007.09.19 0 0 3051

Off: Milyen hosszú a Palóc Grand Kanyon?

(Nekem is volt egy kedvenc gyerekkori szurdokvölgyem.

A Hármas Forrás.

Többemeletnyi homokkő szakadék tövében eredő kristálytiszta forrással.

Valódi hosszú, meredek homokcsúszdával a patakvölgyben.

Erdő, a fákon vastag indákkal, selymes illatos fűvel benőtt kis tisztásokkal.

Gyakran jártunk oda.

Néha elrekesztettük a tiszta vízű patakot és medencét alakítottunk ki,

ha a lábunkkal dagasztani kezdtük az iszapos- homokos medret, néhány perc múlva már combtőig bedolgoztuk magunkat. Úgy kellett kirángatnunk egymást.

Nagyon vadregényes volt.

Félelmetes és szelíd egyszerre.

Most nem tudom mi lehet vele.

Megvan-e még?

Vigyáznak rá, vagy telehordták szeméttel?

Megvették, körbeaszfaltozták, hidat építettek fölé, bekerítették.

Nem látogatható.

Köré építették a Hungaroringet.)

softi Creative Commons License 2007.09.18 0 0 3050
A Velky Sokolból visszafelé vége felé egy gerincen kell menni. Van 2-3 helyen a turistaútra (0910) dőlt nagy fa. Ezt kell kikerülni. A legvége meg meredeken lefelé, de ez már autó szélességű, nincs is rajta túl sok kő.
(2en most szombaton egy Nográdsipek melletti erdőből sötétben 1 fejlámpa, 1 gps segítségévél találtunk nagy nehezen egy kivezető utat.)

A Fehér patakon meddig fel?Hazafelé már az is jó a Hernád völgyében, autóval is simán járható.

Amúgy ez is elég vadas.
Előzmény: gyongyhaju lany (3046)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.18 0 0 3049
Csingóban van. 350 Sk/fő/éj, mi 4 éjszakát foglaltunk 10 főre. A tulajjal angolul emilben értekeztem. Bővebbet majd ha visszajöttünk.
Előzmény: Pistike (3048)
Pistike Creative Commons License 2007.09.18 0 0 3048
A szállás nem néz ki rosszul. Mennyire van a paradicsomhoz? Mennyibe kerül egy éjszakára? És persze minden hasznos infót szeretettel várunk :)
Előzmény: gyongyhaju lany (3042)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.17 0 0 3047
Hogy te miket tudsz?! Nagy szakértője vagy a témának :)

Szklenófürdő/Sklené Teplice mondhatni törzshelyünk, 3 éve járunk oda. A másik szlovákiás topicban írtam róla. Tavaly ősszel ott ért minket a sötétedés túra közben az erdő közepén, mindössze egy doboz gyufánk volt világítóeszköz gyanánt :) A rendőrök vittek ki minket :)
Előzmény: Műhód (3043)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.17 0 0 3046
Hát, én tervezem, aztán majd a felkelés végez :)

Műhód nyomán:
Csingó-Tamásfalvi-Fehér patak és vissza (tavaly csak a Tamásfalviig jutottunk)
Pila-Nagy Sólyom és vissza
Dedinki-Zejmár szakadék és vissza lábon és/vagy libegővel

Esetleg némi fejtörést adok a fő Para járóknak: félnapos túraötletekkel jöhettek :) illetve hogy merre van olyan visszaút, ami végszükség esetén sötétben zseblámpával is megjárható (felkészülök mindenre :) ).
Előzmény: softi (3045)
softi Creative Commons License 2007.09.17 0 0 3045
Jól hangzik!
Merre tervezitek a túrákat?
oleandro Creative Commons License 2007.09.17 0 0 3044
A Pliecky alsó része, vihar után reggel. Na ezért lett ez a kedvencem. És a feleségem új háttérképe.
(kár, hogy nem találták fel a szagos fényképet, úgy lenne az igazi)
Műhód Creative Commons License 2007.09.17 0 0 3043

A koliba -amit én kalyibának hívok- eredetileg a birkapásztorok szállásául szolgáló épület neve. Talán a csárda és a fogadó kombinációjának felel meg.

Szkleno Teplicébe a szlovák rokonaim vittek el kisgyerekkoromban.

Először borzasztóan éreztem magam fürdőnadrág helyett köténykében,

de később már volt fürdőnadrágom és akkor már strandolhattam is.

Néhány éve elvittem oda a barátaimat.

Megdöbbentem, hogy az emlékeimhez képest milyen kicsikek lett.

A Kysel maradványa közel sem olyan húzós, mint a Kolsostor szakadék.

A Velky és a Maly Kysel is kifejezetten szelíd.

Irígyellek! Nekünk sajnos messze van.

Okt. 23-ra a Csodák Palotája van betervezve. 

gyongyhaju lany Creative Commons License 2007.09.16 0 0 3042
Én úgy tudtam, az is koliba/kalyiba :) és hogy ezeket a szlovák nemzetiségi éttermeket hívják mind kolibának. De hogy ez összefügg a birkákkal, ez újdonság számomra :) Selmecbányához közel, Szklenófürdőn szoktunk még hosszú hétvégéket tölteni, ott a falu szélén is van egy koliba (annak az a neve), de völgyben van és nem láttam legelőt (nyomát) a közelben :) De pl. Besztercén voltunk egy vendéglőben, a nevére már nem emlékszem, mindenesetre annak is volt külön Koliba részlege, ahol a nemzetiségi kajákat adták.

Akinek jut ideje-energiája, szuper lehet a Kyselt még megmászni. Akkor minket eléggé igénybevett a Klastorska Roklina önmagában, így letettünk róla. Valószínű a magas vízállás jócskán megnehezítette az utunkat, de jó izgalmas volt :)

Most megint utazunk, október 23-án és az azelőtti hétvégén, majd megírom a tapasztalatokat. Csingóban tervezzük a szállást, itt foglaltunk, reméljük beválik: http://www.slovenskyraj.sk/chatahradisko.html

Előzmény: Műhód (3039)
oleandro Creative Commons License 2007.09.15 0 0 3041
Mi 2x is ettünk ott, és nagyon finom volt minden, és ráadásul gyorsan jött a kaja. Viszont a fénykép nem mindig felel meg az aktuális kínálatnak. Mindkétszer amikor ott jártunk, más leves volt, mint amiről képük volt. De ez a legkisebb probléma.
Sajnos nekünk kelkerülte a figyelmünket ez a mad'arski felirat, igazán remek darab!

Egyébként néhány helyen meglepődtünk, hogy minden milyen drága (ra korábbiakhoz képest, persze) ). Aztán rájöttünk, hogy nem ott drágák a dolgok, hanem a mi forintunk lett sokkal gyengébb a koronához képest, mint régen.
Előzmény: Műhód (3040)
Műhód Creative Commons License 2007.09.15 0 0 3040

Klastoriskon még nem találkoztunk két egymást követő szezonban ugyanazzal

az éttermet üzemeltető társasággal.

Amikor legelőször voltam ott, és fent is laktunk, kifogástalan volt a kaja.

Csak egy gondnok és egy szakács volt fent -szezonon kívül- és a szakács

azt kérdezgette, mit ennénk? Szívesen elkészít bármit, amihez van anyaga...

Szimpatikus fickó volt, és ideje is volt, mert csak mi voltunk fent többnyire.

Azután megszállt egy őrült lengyel srác is, aki a mosdóban elvesztette a fele

szappantartóját. Rendszeresen azzal üldözött bennünket, hogy adjuk vissza.:)))

Idén az egyik alkalommal megkívántuk a turistaétterm csokis palacsintáját.

Hárman voltunk, de csak két adag volt.

Így aztán én kihagytam.

Elgondolkodtunk.

Ha délután félkettőre elfogy a palacsintatésztájuk, miért nem kevernek be többet,

vagy még egy nagyadagot?

Kb. 600 forintért adtak egy adagot - két palacsintát egy kis öntettel.

Egy adag árából, 30 adagra való palacsintatészták tudtak volna készíteni.

Miért nem vállaltak ekkora kockázatot?

Tunyaság?  

Előzmény: softi (3037)
Műhód Creative Commons License 2007.09.15 0 0 3039

Nagyszerű! A leírásodat majd -ha lesz egy kis szabadidőm- beépítem egy Podlesok-Hernád-Kolostor szakadék-Menedékkő-Kysel-Podlesok túrába.

Egyébként úgy emlékszem Klastoriskoban a Menedékkőnél nem kolibának/kalyibának nevezik az éttermet, hiszen ez a hely nem volt birkalegelő.

Magyarul ugyan nem beszélnek, de milyen szépen írnak:

Előzmény: gyongyhaju lany (3036)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!