Hát ez most "csak" egy levezetö Sucha Belá lesz. Pont a korai sötét miatt már nem merek bevállalni komolyabb utat, mert mi sem alszunk ott. Egy Sokolia dolina nekünk jó 9 óráig is megtart, igaz sokat megállunk.(van, hogy a kysel kijáratánál lévő faházak előtti padokon egy órát is sziesztázunk). Meg elég sajnálatos az is, hogy a Sratena-Podlesok közötti uton nem lehet menni, ez is idöveszteség.
Ja és még egy dolog. Ilyenkor feltétlen gondolni kell arra, hogy korán sötétedik. Sokolia dolina, vagy bármilyen 20Km körüli távnál reggel 8 órakor el kell indulni.
Aki ott alszik az már csak el tud indulni időben:-) Mi sosem aludtunk ott. Ezért kezdődtek a túrák 10-12 óra körül. De augusztus volt, volt idő visszaérni. 19 órára mindig megvolt az autóig.(azért a fejlámpa mindig velem van) Aztán még ez+az és éjfélre talán már otthon lehettem.
Szerintem nem. Nem akarom lerongyolni a bandát a Sokol túra előtt. Amellett erős kétségeim vannak a reggeli felkelés iránt... :) De majd meglátjuk. - még a csapat túrázós tagjai, engem is beleértve, is kb. 2-3 havonta mennek el egy 15-20 km-es túrára. És az elég. Azt írtam a szurdok topicba, h. a Domoszló-Tarjánka szurdok-Oroszlánvár-Závoza völgy túra után fél hétig nem bírtam járni :) azt a távot kb. 8 óra alatt tettük meg.
Tériszony: a férjem ismerem, szerintem még a Hernád tálcáira se lépne rá. Pláne azon a homorítós szakaszon. :)
A Fehér patakos nap tényleg lightos. A végébe nem kéne egy kis Sokolina dolina? A szint így kb. az SB-nak felene meg. (Egy ilyenben szívesen benne lennék)
Tériszony: A multkori túránkon (Podlesok-SB-Klastorisko-Hernád áttörés-P.) volt valaki aki tériszonyos volt. Az első létra tényleg nehezen ment, de aztán köddé vált a tériszony, úgy szaladt előre! Ha nem látom nem hiszem el.
Hááát meglátjuk majd, de azt hiszem maradok az eredeti terveimnél. Most inkább olyan utakat derítenék fel a csapattal, ahol nem jártunk tavaly. Tettem bele két könnyebb túrát, így is kicsit aggódom hogy fogja bírni a társaság.
A Fehér patakot azért gondoltam, mert aki tériszonyos vagy csak nem bír nagyot mászni, az is lásson valamit a Para jellegzetességeiből. A Velky Sokol azért, hogy a "haladóknak" is jusson csemege, és mert Műhód nagyon szereti :) ja, és mert megnéztem a videót a YouTube-on :) A Dedinky-Zejmár azért, mert az csak félnapos program az előző napi nehéz túra után, szintén "gyengébbek" is bírhatják, de szép és szurdokos :)
Nagyon helyes :) remélem pörögni fog, csináltam kis reklámot neki más topicokban. Itt pedig vissza a Parához, jaj én már alig várom! Igazából azóta várom a következő túrát, mióta visszajöttünk tavaly Pünkösdkor.
Egy "ON" kérdés. A Hernád áttörés Klastorska Roklina-Csingó közti szakasza mennyire érdekes a másik feléhez képest? Nekem a Podlesok felőli szakasz amolyan "egynek jó" egyszer izgalmas volt végigjárni, de annyira nem, hogy most a másik felét útbaejtsük.
A Fehér Patak-Csingó közti rész az jó kis sétaút, levezetésnek visszafele pont jó lesz. (Pláne sötétedéskor :) )
Kéne nyitni egy szurdok topicot a fanoknak :) Én imádom a szurdokokat, és szívesen túráznék hazán belül még be nem járt helyekre, mint amilyen ez a Palóc Kanyon is. Magamtól meg nem biztos, hogy rátalálok. Amellett biztos a szomszédos és közeli országokban is vannak ilyen helyek.
Palóc Kanyon: ez nagyon izgi. Bár itt a hely off, a jelleg nem azért írj róla bővebbet. Hogy lehet odajutni stb. Hasonlóan vadóc Tarjánka-szurdokot a Mátrában már megjártuk tavasszal, szintén innen az Indexről szereztem az ötletet. Azt a Domoszló és Markaz közti útról lehet megközelíteni, Domoszlóhoz van közelebb. Amúgy jelzetlen, de elég könnyű odatalálni.
A Velky Sokolból visszafelé vége felé egy gerincen kell menni. Van 2-3 helyen a turistaútra (0910) dőlt nagy fa. Ezt kell kikerülni. A legvége meg meredeken lefelé, de ez már autó szélességű, nincs is rajta túl sok kő. (2en most szombaton egy Nográdsipek melletti erdőből sötétben 1 fejlámpa, 1 gps segítségévél találtunk nagy nehezen egy kivezető utat.)
A Fehér patakon meddig fel?Hazafelé már az is jó a Hernád völgyében, autóval is simán járható.
Hogy te miket tudsz?! Nagy szakértője vagy a témának :)
Szklenófürdő/Sklené Teplice mondhatni törzshelyünk, 3 éve járunk oda. A másik szlovákiás topicban írtam róla. Tavaly ősszel ott ért minket a sötétedés túra közben az erdő közepén, mindössze egy doboz gyufánk volt világítóeszköz gyanánt :) A rendőrök vittek ki minket :)
Műhód nyomán: Csingó-Tamásfalvi-Fehér patak és vissza (tavaly csak a Tamásfalviig jutottunk) Pila-Nagy Sólyom és vissza Dedinki-Zejmár szakadék és vissza lábon és/vagy libegővel
Esetleg némi fejtörést adok a fő Para járóknak: félnapos túraötletekkel jöhettek :) illetve hogy merre van olyan visszaút, ami végszükség esetén sötétben zseblámpával is megjárható (felkészülök mindenre :) ).
A Pliecky alsó része, vihar után reggel. Na ezért lett ez a kedvencem. És a feleségem új háttérképe. (kár, hogy nem találták fel a szagos fényképet, úgy lenne az igazi)
Én úgy tudtam, az is koliba/kalyiba :) és hogy ezeket a szlovák nemzetiségi éttermeket hívják mind kolibának. De hogy ez összefügg a birkákkal, ez újdonság számomra :) Selmecbányához közel, Szklenófürdőn szoktunk még hosszú hétvégéket tölteni, ott a falu szélén is van egy koliba (annak az a neve), de völgyben van és nem láttam legelőt (nyomát) a közelben :) De pl. Besztercén voltunk egy vendéglőben, a nevére már nem emlékszem, mindenesetre annak is volt külön Koliba részlege, ahol a nemzetiségi kajákat adták.
Akinek jut ideje-energiája, szuper lehet a Kyselt még megmászni. Akkor minket eléggé igénybevett a Klastorska Roklina önmagában, így letettünk róla. Valószínű a magas vízállás jócskán megnehezítette az utunkat, de jó izgalmas volt :)
Most megint utazunk, október 23-án és az azelőtti hétvégén, majd megírom a tapasztalatokat. Csingóban tervezzük a szállást, itt foglaltunk, reméljük beválik: http://www.slovenskyraj.sk/chatahradisko.html
Mi 2x is ettünk ott, és nagyon finom volt minden, és ráadásul gyorsan jött a kaja. Viszont a fénykép nem mindig felel meg az aktuális kínálatnak. Mindkétszer amikor ott jártunk, más leves volt, mint amiről képük volt. De ez a legkisebb probléma. Sajnos nekünk kelkerülte a figyelmünket ez a mad'arski felirat, igazán remek darab!
Egyébként néhány helyen meglepődtünk, hogy minden milyen drága (ra korábbiakhoz képest, persze) ). Aztán rájöttünk, hogy nem ott drágák a dolgok, hanem a mi forintunk lett sokkal gyengébb a koronához képest, mint régen.