Olyan drágák a lakások, hogy már a 20 négyzetméteres garzonokat keresik a legjobban.
A vevők az egyre kisebb alapterületű lakásokat keresik, ezzel reagálnak a folyamatos áremelkedésre - ismerteti keddi számában a Világgazdaság. A legnépszerűbbek a 20 négyzetméter alatti garzonok, bár ezek átlagos ára sem alacsony, már 14,9 millió forint. Ennyiért néhány éve még akár másfél szobás lakást is lehetett venni a legtöbb pesti kerületben.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/olyan-dragak-a-lakasok-hogy-mar-a-20-negyzetmeteres-garzonokat-keresik-a-legjobban.305711.html
Ahhoz képest most reálisak az ingatlanárak európai arányok között (itt a fórumon is mutattak róla hiteles diagramot) még fizetés arányosan is ez a reális ár és eddig volt nagyon olcsó.
Szerintem ez egy üres lózung. Az, hogy a kormány 10 milliókat önt be a piacra és eltorzítja a kerelet-kínálatot, annak nem sok köze van bármilyen realizáláshoz. Annak sincs ha egyik évről a másikra 20%-al emeli az ÁFÁ-t.
Nem volt kint jó munkám, meg nem spóroltam eleget. De 2015 környékén már majdnem megvolt egy budapesti kőbányai garzon 70 %a készpénzben. A lufi óta ez kb 30 % ra esett le..
Megkapod. Főleg válságban amikor rengeteg munkanélküli is lesz hirtelen. Ez nem úgy megy hogy mindenki tele van pénzzel és arra vár mikor jó befektetés mondjuk eladni...
2009 után éveken át be volt szarva a budapesti piac is...
Igen, én is így jártam. Nyugaton élve spóroltam magyar ingatlanra mint oly sokan, aztán annyit láttam hogy "hirtelen" szart se ér a piacon a tőkém ahogy elkezdet tombolni a piac. :D
Sokkoló volt...bele is voltam rendesen betegedve a dologba.
Alapvetően ott kezdődött a probléma, hogy a 90-es években rengeteg önkormányzati bérlakást eladtak, mivel rendkívül kedvezményesen vásárolhatták meg a lakók. Ők is jól jártak, az önkori is pénzhez jutott, és nem kellett a fenntartásra költenie. Ezzel párhuzamosan viszont nem épültek újak, így rohamosan csökkent a bérlakásállomány.
Na hát akkor ennyi. Egyáltalán nem drágák, maximum a rossz keresetűek fizetéséhez képest.
Nyilván ha egy vidéki ember meglátja a 20 milliós lakást, leesik az álla. De ugyan ezt megnézhetjük egy angol kisvárosi szemszögéből, ha meglátja, hogy Londonban 120 millió egy lakás.
Azt hiszem az angoloknál van a legnagyobb szorzó vidék is főváros között.
Ez durva leegyszerüsítés. Lakást nem év végén vesz az ember a 15%-kal megemelt fizujából, hanem hosszabb távú megtakarításból. Na ezek a megtakarítások veszették el az értéküket szépen azzal, hog 3-4 év alatt duplázódtak-triplázódtak az árak.
Igen, lehet hogy az épp épülő 4-es villamos lejárója mellett 7 millió volt a válság alatt egy lakás szétvert állapotban. És ha felújították és azóta megépült a metró, most 22+ milliót ér. De azért a 3x-os szorzó nem egy statisztikai alap!
Lufi addig, amig megy az üzlet. Most még megy. Tedd félre a pénzed, és ha kipukkan a lufi, megveheted feléért, ahogy vki itt írta? Azért nem árt megnézni, hogy alakultak a telek árak, építőanyag, szak és segédmunkás bèr, stb. :D
Liberális maszlag, nem igaz. Az ingatlan normális esetben a helyi pénztárcák tartalmától függ. Nyakonöntve a hitellel. Ha van sok olcsó hitel, akkor szoktak lufizódni az árak, amikor meg nem nagyon van hitel mert mondjuk globális világválság van, akkor korrigálnak az árak olyan szintre amennyi pénze tényleg van az embereknek.
Szabadon nyithatsz topicot és annak kedved szerint választhatod meg a címét.
Ami a témára vonatkozik: ha jól értem, akkor szerinted az a megoldás, hogy a zemberek elkezdenek Budapestről vidékra költözni. Ez szerintem is megoldás lehet egyes esetekben, ha szakad a cérna bár kétlem, hogy nagyobb méretekben zökkenőmentesen megvalósulhatna. Pl. olyan keresletet generálna kisebb városokban, amivel az ott lakók nem tudnak versenybe szállni.
Továbbá rendkívül komoly hiányosságnak tartom, ha a kormányzó erő részéről nincsenek átgondolt intézkedések. Amik vannak azok sokkal inkább csak súlyosbították a helyzetet (azaz tényleg jobb lett volna ha semmit nem csinálnak inkább)