"Ha valaki nem ért egyet az aktuális ŐT tanítással, mennyire és milyen közegben adhat ennek hangot anélkül h kizárás fenyegetné?"
Érdeklődve olvastam a beszélgetést... s közben - egyébként a Jehova Tanúit nem ismerve - eltűnődtem azon, vajon mi is a teendő egy ilyen helyzetben... mondom, függetlenül a JT vezető testületétől. Mert azt épeszű dolognak tartom, hogy ha egy vallásos közösség tanításával nem értek egyet, akkor a kétségeimmel ne fűhöz-fához rohangáljak, ne mások hitét romboljam, hanem az erős "vénekhez" forduljak, s ha hosszú ideig nem rendeződik a helyzet, akkor lehet, hogy valóban inkompatibilis vagyok az adott vallásos közösséggel, tehát jobb, másfelé keresem az utam. Önmagában ebben nem látok kifogásolnivalót, inkább abban, ha egy közösség egyedüli kiválasztottként tekint saját magára... így persze nem lehet élet a közösségen kívül, s az üdvösségét adja fel a közösséget elhagyó.
Igen, nagyon jó az észrevétel. Részben már meg is válaszoltad a kérdésed :) Szerintem igazad van, a vallás azáltal, hogy elveszi a független gondolkozást az embertől (amint írtam lentebb), tulajdonképpen kicseréli az egyén lelkiismeretét egy csoport-lelkiismerettel, ezáltal gyerek szinten tartja őket. Még emlékszem milyen volt kicsi gyermeknek lenni, ha a szüleim valamire azt mondták, hogy jó akkor az jó volt előttem, józan érv nem hatott rám. Valahogy hasonló JT-val is. Egy időben a Szervezetet úgy nevezték a Tanúk, hogy "anya" - ez még a '80-as évek előtt volt, csak történelmi könyvekből olvastam róla. Ezt egyébként Kathleen Taylor: Brainwashing könyvében olvastam, hogy a csoportgondolkodás jellemző az ilyen "high-control" (szigorú irányítás?) csoportok között.
Másik tényező szerintem az lehet, hogy legtöbb Jehova Tanúja nem tudja logikusan alátámasztani a hitét. Tudja a fő tantételeket, tudja, hogy ott van valamelyik kiadványban a bizonyítás, de ha sarokba szorítják nem tudja megvédeni, ezért kitör. Ez annak köszönhető, hogy a bizonyítás a kiadványban a legtöbbjüknek lényegtelen, mivel az ŐT írja az úgy kell legyen.
Remek példa erre a jelenlegi változtatás az értelmezésben a "nemzedék"-re. A Máté 24:34-et felhasználva a "hű és értelmes rabszolga" igyekszik JT szemében a lehető minél közelebb hozni a világ végét, mivel 1914-ben kezdődtek az utolsó napok, már csak egy nemzedék kell elteljen. Nos az egy nemzedék már eltelt rég 1914 óta, úgyhogy mostanában folyamatosan újra van értelmezve mit is jelent a nemzedék. A legújabb értelmezés szerint egy nemzedék egy olyan csoport embert jelent, akik életük legalább egy részében együtt élnek egy másik csoport emberrel, vagyis olyanok, akik meglátták 1914-et együtt élnek legalább részben azokkal, akik meglátják a világ végét, és Jézus nyilvánvalóan ezt értette a "nemzedék" alatt. Itt van a pontos idézet, ŐT 2010 március 15., 10. oldal (jelenleg elérhető a hivatalos oldalról itt: http://download.jw.org/files/media_magazines/w_f-st_H_20100415.pdf
"Bár nem tudjuk pontosan, milyen hosszú ideig tart ez a nemzedék, azért tudunk néhány dolgot a nemzedék szóról, amit jó észben tartanunk: általában különböző korú személyekre utal, akik egy bizonyos időszak alatt legalább részben egy időben élnek; ez nem egy rendkívül hosszú időszak; és van vége (2Móz 1:6). Hogyan értsük hát Jézus szavait, melyeket a 'nemzedékről mondott? Nyilvánvalóan arra utalt, hogy azok a felkentek, akik látták a jel beteljesedésének kezdetét 1914-ben, legalább részben egy időben élnek azokkal a felkentekkel, akik látni fogják a nagy nyomorúság kezdetét. Ennek a nemzedéknek volt kezdete, és biztos, hogy lesz vége is."
Amit szeretnék mondani ezzel, hogy az ŐT egy ilyen furcsa értelmezést, amit sem a Biblia sem a szótárak nem támogatnak, beszúrta egy teljesen oda nem tartozó cikk közepébe (ami a Szent Szellemről beszél), csak úgy mellékesen. JT nagy többségének ez elég is, nem kell bizonyíték, ha az ŐT írta az úgy van.
Nekem is lenne néhány kérdésem, ill. leírom az észrevételem, és írj rá valamit, hogy ez miért van.
Én azt vettem észre, hogy a legtöbb JT nagyon is szentimentálisan kezeli a hitét. Fogalmazzunk úgy, hogy kész hiszti rohamot kapni, ha valaki (külsős) kritizálni merészeli a JT-hitet. Valahogy úgy, mint egy óvodás gyermek, akinek a macija a mindene, és ha valaki leszólja, hogy nézd már, még szeme sincs, akkor összetörik a lelke. Látom, de nem értem, hogy hogy van az, hogy a JT-k nagyon nagy százaléka érzelmi szinten ilyen gyermekies szinten áll. Vajon az Őrtorony kényszeríti őket ebbe a lelki kiskorúságba? És ami a röhej, hogy még a férfiak is, képesek úgy dilizni, mint már elnézést a kifejezésért, mint egy hülye p1cs@. Épp ezért mondtam már többször is, hogy a JT alapvetően egy feminim, érzelmi jellegű vallás. Egyrészt eleve feminimmé teszi az ember természetét, másrészt a megfogalmazásának módja is jelentős mértékben az érzelemre hat. Ez megnyilvánul többek között a következőkben: jelentős érzelmi töltetűek a kiadványok, hiszen rendszeresen az észérvek helyett ilyen hazabeszélés folyik, hogy ugye milyen jó érzés, hogy mi Jehova népe vagyunk?, aztán a hivatkozás arra, hogy nálunk mindenki kedves, mosolygós emberek vagyunk, továbbá más egyházak vélt és valós bűneire (Vö. Lk 18:9-14), azzal a nyilvánvaló céllal, hogy jelezze, hogy bezzeg mi. Ebből egyenesen következik, hogy a JT kiadványok nagy százalékban nem intellektuális érvekkel igyekszik meggyőzni az olvasót, hanem identitásában érzelmileg megerősíteni. Meg ez a üldöznek, tehát igazunk van típusú érvelés. Miért nem esik le nekik, hogy a JT-ket nem azért szokta nagyrészt megszólni az átlagpolgár, mert Jézus meg a Sátán így meg úgy, hanem mert az ilyen fanatikus embereket látja belőlük.
Egy hagyományos protestáns egy katolikussal vagy egy másmilyen protestánssal sokkal könnyebben tud érdemi vitát, párbeszédet folytatni egymással, mint egy JT egy bármilyen másfajta kereszténnyel. Kimaradnak a triumfalista kardcsörtetések, a kötelező körök az inkvizícióról meg a pedofilpapokról, és a vita sem arról szól, hogy milyenhülyevagy, hitehagyott, nem érted az igazságot, "már a farizeusok is" stb. Egy olyan JT-vel, aki inkább hasonlít egy magvadult lóhoz, mint egy párbeszédképes homo sapienshez, képtelenség érdemileg vitázni, ha megpróbálom akkor azon kapom magam, hogy szép lassan elkezd vörösödni a fejem, majd ha egy bizonyos idő után, kicsúszik egykét kellemetlen dolog az én számon is (elnézést, de én is emberből vagyok), akkor leüti a labdát, mintegy dzsókerként, hogy na, csúnyán beszéltél, tehát nincs is igazad, győztem. Ehh
Még egy hozzáfűzés ahhoz, ha valaki nem ért egyet. Itt a legfontosabb amit tudni kell Jehova Tanúiról, hogy úgy tekintik a Vezető Testületet, mint ami az egyedüli csatorna Isten szándékának kinyilvánítására. Ha rákérdel, hogy ihletett-e ez a csoport, ragaszkodnak ahhoz, hogy nem ihletett, csak Isten Szent Szelleme vezeti őket a Biblia megértésére (személy szerint ez nekem "ihletettet" jelent, csak azért óvakodnak ettől a szótól, mert az ihletett az tévedhetelen is lenne).
Akik kételkednek a "hű és értelmes rabszolgában" (így nevezik a Vezető Testületet, aki saját magára alkalmazza a Máté 24:45 verset), azok azért kételkednek, mert önteltek, és beképzeltek. Az Őrtorony '81 február 1. számában (magyar kiadás, 28. old) találtam egy nagyon jó cikket, ami tökéletesen szemlélteti ezt a nézetet. Többek között ezt írja:
"Azt gondolja, hogy ő többet tud, mint keresztény társai, még annál is többet, mint a hű és értelmes rabszolga, akitől a legtöbbet, ha nem az egészet tanulta abból, amit Jehova Istenről és az ő szándékáról tud. Kifejleszti magában afüggetlenségszellemét és szívében felfuvalkodottá lesz, ami utálatos Jehova előtt (Péld 16:5). Némely hitehagyott egyén még azt is feltételezi magáról, hogy Istennél jobban tudja az események sorrendjét az ő céljai megvalósításában. A hitehagyás két további oka a hálátlanság és az önteltség (2Pét 2:10b-13a)."
Most, hogy a kerítés túlsó oldalán találtam magam, azt kell mondjam, hogy ez csak egyszerű propaganda. Nem gondolom, hogy többet tudnék bárkinél, egyszerűen csak nem értek egyet. Van egy bizonyos világnézetem, ami nem egyezik a Vezető Testületével - nem állítom, hogy az enyém lenne az egyedüli igaz nézet (ellentétben velük :))
Egy másik gyakran emlegetett veszély JT között a "független gondolkodás". Ezt most, megszabadulva a szekta befolyása alól, pozitívnak látom, és értékelem bárkiben ha meglátom. Egy jellemző idézet a független gondolkodásról az ŐT '83 augusztus 1. számából (30. old):
"Nos, az ilyen gondolkodás a büszkeség jele. A Biblia pedig azt mondja: A bukást büszkeség előzi meg, a botlást pedig gőgös szellem (Példabeszédek 16:18). Ha kezdjük azt gondolni magunkról, hogy valamit jobban tudunk, mint a szervezet, tegyük fel a kérdést: Hol tanultuk meg először a bibliai igazságot? Vajon megismertük volna az igazság útját a szervezet vezetése, útmutatása nélkül? Valóban képesek lennénk boldogulni Isten szervezetének vezetése nélkül? Nem, nem lennénk képesek! (Vö. Cselekedetek 15:2, 28,29; 16:4,5.)"
Kongresszus alatt jobb összképet kap az ember az átlag összetételről. Úgy átlagosan úgy láttam tükrözi a népességet, öreg fiatal egyaránt. Fiatalok tapasztalatom szerint elsősorban JT szülők gyerekei - 10 év alatt a gyülekezetünkbe egyetlen kívülálló család (2 személy) keresztelkedett meg, ők is idősek, azon kívül talán 4 vagy 5 fiatal, mind Tanúk gyerekei.
Elrendezés ifjúsági programra, táborozásra egyáltalán nem létezik, magánszemélyek néha szerveznek összejöveteleket, barátok természetesen elmennek kirándulni együtt. Összejövetelekre szigorú tanács van (ismét egy olyan "lelkiismereti kérdés" amit mindenki tudja, hogy be kell tartani), hogy egy vén is legyen jelen, nehogy elszabaduljon az irányítás alól. Alkoholt lehet felszolgálni és táncolni is lehet ilyen összejöveteleken, csak mindent mértékkel - tudva, hogy egy vén rajtad tartja a szemét általában elég, hogy senki ne lépje túl a határt. Több ilyen összejövetelen voltam, tánc soha nem volt, alkohol néha likőr egy kis pohárkával, esetleg a férfinak kettővel.
De konkrétan olyan mint JT tábor nincs, és nem is tudok hogy lett volna valaha is. Fiatalok csak távoli ismeretségben lehetnek nem JT fiatalokkal, a közeli barátság rossz szemmel van nézve, randizás szigorúan meg van tiltva egy nem JT-val, ha a vének ilyenről tudomást szereznek, feddés a vége, és megkövetelik, hogy azonnal szakítsa meg a kapcsolatot (saját bőrömön tapasztaltam ezt). A dánok egy jó drámát készítettek erről a témáról, igaz történeten alapul, a neve "Worlds Apart" http://www.imdb.com/title/tt1065318/ sokat meg lehet tudni ebből a filmből JT belső működéséről. Nem dokumentumfilm, de eléggé pontos képet fest. Randizás JT-val megengedett, de szigorúan szabályozva - a cél csakis a házasság lehet, és soha nem lehetnek kettesben, kell legyen egy kísérő velük, nehogy "kísértésbe essenek".
Igen, azt értettem klikkek alatt, hogy vannak nyitottabbak. Vének között is előfordul, de ők nem nyilváníthatják ki, ha nem követik betű szerint az utasítást a központtól elveszítik "kiváltságuk". A többiek is tudják, hogy a nyitottságuknak megvan a helye. A csoport nyomása nagy erő tud lenni.
"Ha valaki nem ért egyet az aktuális ŐT tanítással, mennyire és milyen közegben adhat ennek hangot anélkül h kizárás fenyegetné?" - ez az egyik ami a legjobban zavart a vallásban. A rövid válasz a kérdésedre: semennyire. A legtöbb amit tehet, hogy megbeszéli a vénekkel, akik vagy meggyőzik, hogy az ŐT-nak van igaza, vagy ha nem sikerül azt mondják neki, hogy "várjon Jehovára, majd ő kiigazítja ha helytelen". Ha ezután is nem fogadja el a tanítást (legalább külsőleg), kizárás a vége, főleg akkor, ha bárki másnak is beszél a nézeteiről a véneket kivéve.
Évi 1% lemorzsolódás az nagyjából ott van, mint az elhalálozás. Gyülekezetre levetítve (átlagban úgy 60-70 ember) azt jelenti úgy 1.5 évente egy személy meghal, és egy személy kilép. Emellett sokan vannak olyanok, akik fenntartják a látszatot csakis azért mert az összes barátja és a teljes családja bent van, és ha kizárnák elveszítene mindent, a teljes családját és az összes barátait, úgyhogy inkább színlel.
Nem sokat tudok az Igazi Jehova Tanúiról, csak annyit, hogy több csoport van belőlük is, és nagyjából akkor léptek ki amikor a '60-as években JT újraértelmezték a Róma 13:1 verset, és visszatértek egy régebbi értelmezéshez, miszerint a "felsőbb hatalmak" ebben a versben a kormány, és nem pedig Isten. Ezt a kommunista vezetőség alatt levők közül egyesek nem tudták elfogadni, azt hitték valami beépített kommunisták akarják félrevezetni őket. Innen jött a szakadás. '90 után JT vezetősége felvette a kapcsolatot velük, hogy csatlakozzanak, de nem akartak. Jelenleg JT úgy nevezik őket, hogy "hitehagyottak", és a legrosszabb csoportba tartoznak, akiket mindenáron kerülni kell, nehogy megfertőzzenek a nézeteikkel.
Erdélyben ismét kongresszusokból ítélve úgy tűnt a magyarok nagyobb arányban vannak jelen a zóna román-magyar arányához képest.
A JT közösségekben sok a fiatal vagy elöregedtek a gyülekezetek? A fiatalokat h próbálják megnyerni, megtartani a gyülekezetben? Vannak ifjúsági programok, táborozások? A fiatalok ismerkedhetnek nem JT fiatalokkal?
Klikkek alatt mit értesz? Vannak nyitottabb, "liberálisabb" JTék (akár a vének között is)?
Ha valaki nem ért egyet az aktuális ŐT tanítással, mennyire és milyen közegben adhat ennek hangot anélkül h kizárás fenyegetné?
Az évi 1%os lemorzsolódás nekem első blikkre nem tűnik olyan soknak, azt hittem h nagyobb a fluktuáció. Vagy ez az 1% is látható, érezhető a gyülekezetben?
Írtad h erdélyi vagy. Erdélyben létezik egy Igazi JT elnevezésű társaság. Mennyire tartja egymással a kapcsolatot a két szervezet? Miben különbözik az IJT a JTől? Tanításaikban? Puritánabbak? Kik az IJT vezetői?
Erdélyben a JTék főleg magyarok, románok vagy nagyjából tükrözi a nemzetiségi arányokat a JTék nemzetiségi összetétele?
Én erdélyi vagyok, vannak eltérések zónák között, a Facebookot az amerikaiaktól hallottam konkrétan megemlítve. Gondolom errefele nem annyira elterjedt, úgyhogy nem erőltetik. A közösségi oldalakkal kapcsolatban azt a tanácsot hallottam személy szerint, hogy egy "hű keresztény" ha már csinál egy ilyen oldalt, mindenképpen odaírja, hogy ő Jehova Tanúja.
A Facebook is, meg ez a fenti tanács is a "lelkiismereti kérdések" közé tartozik. Emiatt van a barátodnak FB kontja, nem szegül ellen az ŐT-nak. Csak amint említettem, ez kissé olyan mint a póker zseton: csak egy bizonyos mennyiségűt használhatsz el belőle mielőtt kezd megszorulni a helyzet.
Szemléltetésül ha egy JT rajta van a Facebookon, az nem gond, de ha rajta van a FB-n, és eljár a "világi" (azaz nem JT) barátokkal kikapcsolódni és néha több mint egy pohár szeszes italt iszik (anélkül hogy megrészegedne) és megnézte az Avatar filmet és szeret táncolni, akkor a hithű Jehova Tanúi szép lassan kezdik kerülni. Mindezek közül egyik sem tiltott önmagában, de az összbenyomás az lesz róla, hogy "rossz társaság, ami megront jó szokásokat". Emiatt néha klikkek alakulnak ki a gyülekezetben. Személyesen én amint említettem egy idős gyülekezetben voltam, amint valaki "legyengült" hamarosan kirekesztve találta magát, ami elkeseredéshez vezetett, majd otthagyta a gyülekezetet. 10 évem alatt ez többször is láttam személyesen megtörténni. A szomszédos gyülekezetekben meg láttam a klikkek kialakulását, fiatalok akik néha még bulikat is szerveztek.
Még ide tartozik az olyan "lelkiismereti kérdés" ami valójában törvény: ha olvastad Orwell 1984-ét tudod mi a duplagondol - ez jól leírja a helyzetet. Például Bulgáriában nemrég be akarták tiltani JT-it két fő okból: hogy nem mennek katonának és nem fogadnak el vért. Egyeztetések után a bulgár kormány kiegyezett, hogy nyújt alternatív katonai szolgálati lehetőséget, cserében Jehova Tanúi dokumentumában az szerepelt, hogy senkit sem közösítenek ki azért mert vért fogadott el. Nos, ilyen a duplagondol: a vérátömlesztés továbbra is kizáró tényező JT között, ha vért fogadsz el azt mondják ezzel a cselekedeteddel kizártad magad a gyülekezetből. Jogi okokból azt mondják ez személyes döntés, de JT tudják, hogy mi a "helyes" döntés.
Szervezeti szinten ha valaki kezd túlságosan eltávolodni a vének által elképzelt ideáltól (ez szintén változik gyülekezetenként, az alap közös) van egy elrendezés amit megjelölésnek neveznek. Ez lehet nyilvános, amikor az egész gyülekezet előtt bejelentik a neved, vagy privát, amikor csak a pletyka útján terjed :D A végső büntetés a kiközösítés, amikor egy Jehova Tanúja nem szabad egyáltalán beszéljen veled, még köszönni sem szabad. Ez önmagában valószínűleg több családot bontott szét, mint amennyi családot helyrehozott az egész vallás - igen, még az anya sem beszélhet a gyermekével. Van egy pár szigorúan szabályozott kivétel, például üzleti tárgyalás.
Kérdezted mennyire stabil a tagság. A tagság növekedése évről évre megjelenik valamelyik kiadványban. Nemrég elvégeztem egy statisztikát 98-tól máig. Összeadtam az alámerítkezők számát ez a 11 év alatt a 98-as átlaghírnökszámmal, kivontam belőle 1%-ot (átlag elhalálozás), majd kivontam a jelenlegi átlaghírnökszámot. Már nincsenek meg az értékek, csak emlékszem 11 év alatt több mint 1 millióan hiányoznak, az évi lemorzsolódás úgy 1% körül jött ki.
Hogy mik a törvények? Jehova Tanúi úgy nevezik a tanításuk mint az "Igazság". Hosszú elmélkedés után arra a következtetésre jutottam, hogy JT-nak egy igazság van: hogy az Őrtorony jelenleg tévedhetetlen. Ebből következik minden "törvény" - amit az Őrtorony ír, azt úgy kell követni, ha nem érted vagy nem értesz egyet akkor várj amíg Jehova kiigazítja, addig is kövesd. Ezért legfeljebb azt tudnám elmondani jelenleg mi az ami miatt kiközösítenek, mert ez folyamatosan változik. Nemrég még kiközösítettek ha vérfrakciót fogadtál el, ma már nem. A legfőbb törvény mindenképpen, hogy ne kételkedj Isten földi csatornájában, ami JT Vezető Testülete.
" Ha valakit érdekel, részletekbe mehetek arról, hogy mit szabad, és mit nem, az élet abszolút minden területére kiterjednek ezek a tanácsok, szex, zene, tánc, de munkahely, olvasnivaló, tévé, mozi, étel, ital, tényleg minden. Sok ezek közül a tanácsok közül úgy van megemlítve, mint "lelkiismereti kérdés" ami nem tilos, hanem a lelkiismeretedre van bízva."
engem érdekel, ha van időd válaszolhatnál néhány kérdésemre. Például a facebookkal kapcsolatban:
"vagy a "Facebookot" mint ami nem igaz keresztényeknek való. "
JT ismerősöm rajta van az FB-én. Igaz volt egy időszak amikor törölte a profilját, de aztán visszatért. Ez azt jelenti h itt most valahol szembeszegült az ŐTvel? Vagy ez egy olyan kérdés amit az ŐT már nem tud szabályozni és inkább hagyja h a tagok feljelentkezzenek közösségi oldalakra - már csak azért is mert nem ő az egyetlen JT aki rajta van és a különféle kongresszusaikat is "reklámozzák" az FB-én --> pontosabban az "event" opcióban lehet jelezni h XY részt vesz a WZben tartandó éves kongresszuson.
Majd még kérdeznék mást is, mert elismerem, nagyon érdekelnek a JTék. Nem is az amit hirdetnek, hanem inkább az h miképpen működik a szervezet; hogyan képes magának tagokat megnyerni; mennyire stabil a tagság, mekkora a fluktuáció; sok-e a fiatal; mik azok a törvények; határok amelyek szabályozzák a mezei JTék minden napjait.
Akkor bocsánat :) valóban nem néztem végig, az első pár perc eléggé traumatikus volt, nagyon propagandaízűen kezdődött - részeges férj, szétbomló házasság, és az utolsó percben éppen odaérkeznek a Tanúk, megmentik az embert, és mindenki boldog. Ilyennel etettek hetente folyóiratban, DVD-ken, előadásokon, bemutatókon. A valóságban egy ilyen helyzetről sem tudok személyesen, az ellentétéről viszont igen, amint már többször kifejtettem.
Az ilyen propagandától felfordul a gyomrom, mint amit az első videó elején láttam. Most tudnék én is elen-propaganda anyagot keresni, csak igyekszem nem használni azokat a technikákat, amiket a Királyság Teremben tanítottak se mellettük se ellenük, mivel nem Isten dicsőségére lenne.
Amint mondtam, a házasságom a szektának köszönhetően ment tönkre, és nem vagyok egyedül, ezrek vannak a világon. A videó első perceiben bemutatott jelenet nálam tökéletesen a fordítottja: amíg a szekta nem furakodott be az életembe, boldog életem volt.
Az, hogy egy bizonyos személy házasságának éppen segített, az rendben van, nem vonom kétségbe. De legyünk kiegyensúlyozottak, és nézzük meg mindkét oldalt. És kérlek ne köss bele, hogy nem a szekta miatt, mert nem tudsz semmit a házasságomról, csak azt hajtogatnád, amit az Őrtorony beléd nevelt, hogy Jehova Tanúi jobb házasságnak örvendenek. Hát ez egy hazugság. Jehova Tanúi között pontosan ugyanannyi a válás, mint bármely más vallásban - erről hivatalos statisztikát is készítettek, és személyes tapasztalatom is igazolja ezt - régi gyülekezetemben 2 családról is tudok akik elváltak, plusz én aki a szélén állok. Figyelembe véve a gyülekezet 58 éves átlagéletkorát (így alakult, öreg gyülekezet), és hogy nagy részük egyedülálló öregasszony, merem azt állítani, hogy nagy a válás aránya. Persze ilyenkor az a szokás, hogy ahelyett, hogy elismernénk JT semmiben sem különböznek ilyen téren, inkább támadjuk az egyént, hogy nem volt jó szellemiségű, nem élt a Biblia szerint, stb.
Úgy élvezem amikor valaki kétségbe vonja Jehova Tanúi hitnézeteit, rögtön ezek szoktak előjönni: szentháromság, lélek halhatatlansága, pokol :D Már-már a vallás alapkövének lehet nevezni ezt, ami elég furcsa egy magát kereszténynek nevező vallástól.
Felipe, de komolyan, figyelj: Krisztushoz nem tanítások vezetnek. Amikor valakit Krisztushoz akarsz vezetni, csakis Jézusról beszélj. Ő az út, az igazság és az élet. Amiről te beszélsz messze eltörpül emellett. Jézushoz soha nem fog vezetni egy csomag hitnézet.
Olvasd végig alaposan a 4 evangéliumot, hogy tudd meg mit tartott fontosnak Jézus. Mondd el nekem hányszor beszélt a követőinek tantételekről - nem belemagyarázásként, hanem úgy konkrétan, hogy azt mondja Jézus "A görögök azt mondják a lélek halhatatlan. Ne higyjetek nekik, ez nem az igazság." Vajon miért nem olvashatunk ilyensmit a Bibliában? A görögök (tév)tanításai nagyon is jelen voltak Jézus idejében, Izraelben is. Miért nem tartotta Jézus fontosnak megcáfolni őket, ahhoz hasonlóan mint ahogy JT rögtön kapnak az alkalmon, hogy belekössenek? És mit is tanított valójában Jézus, mi a fontos? "Szeresd Istent és szeresd a felebarátod. Ez a törvény és a próféták."
Igen, tökéletesen igazad van. Köszönöm a tanácsot, már a visszaúton vagyok. Sajnos egy bizonyos szekta (Jehova Tanúinak nevezik őket, lehet hallottál róluk) amelyik nem maradt meg a tanításban eltérített az igaz hittől, de hálát adok Istennek megszabadultam Sátán kezei közül, újból közeledek Jézushoz.
Rövid bemutatkozó, mielőtt válaszolnék egy pár hozzászólásra. Jehova Tanúja voltam (mondjuk gyakorlatilag most is az vagyok) 10 évig - többek között úttörő, meg kisegítőszolga-tanonc :D (ezt csak én nevezem úgy, gyakorlatilag kisegítő-szolga, csak nem hivatalosan, technikalitások miatt). Bizonyos személyes körülmények változása miatt az elmúlt évet azzal töltöttem, hogy alaposan tanulmányoztam a Bibliát, a Tanúk történelmét, a vallásokat általában, pszihológiát, evolucionizmust, és így tovább. Mostanra határozott meggyőződésemmé vált, hogy Jehova Tanúi hamis vallás, tanításai sok helyen ellentmondanak a Bibliának, és pszihológiai kényszert használnak a tagok benntartására (itt agymosást mondanék, csak ezt nagyon kevesen értenék meg, a sok félreinformálás miatt általában valami sci-fi dolgot képzelnek el - nem, csak egyszerű csoport-dinamika, kognitív-disszonancia, és hasonlók okos kihasználása).
Mivel nem értek egyet azzal, hogy a "Vezető Testület" Istent képviselné, minden régi "barátom" ejtett, a szociális életem közel nullára redukálódott (leszámítva az Internetet). Minden hithű Jehova Tanúja itt megállhat az olvasásban, igen, a legrosszabb bűnöző vagyok, a "hitehagyott" (kérnék ijesztő orgonahangot a háttérbe). A többieknek információként közlöm, hogy továbbra is olvasom a Bibliát, hiszek Istenben, és igyekszem erkölcsös életet élni - az egyedüli rossz befolyásom amitől félnek a Tanúk, hogy kétségeket ébresztek - nem Isten - hanem a vezetőik iránt.
Mindezt csak azért mondtam el, hogy egyértelmű legyen tudom miről beszélek, nem másodkézből, Internetről összeszedett információkat osztok meg, és állítom, hogy Jehova Tanúi nyugodtan nevezhető szektának.
Szóval: Devil23 - amit mondtál, én elhiszem, hogy mondhatták neked. Azért el tudom képzelni, hogy nem provokálatlanul mondhatták, a neved is utal ilyensmire, esetleg valami okkultista dolgot láthattak nálad, vagy mondtál te. Ilyensmit, hogy "éjszaka belém fog bújni a sátán és lebegni fogok a levegőben" - nem tanítja sehol a Szervezet, viszont az okkultizmust roppant negatív fényben állítja be, és az öregasszonyok könnyen összekapcsolják az ilyensmit a saját elképzeléseikkel, sokat tudnék mesélni milyen élénk leírásokat hallottam aktív Jehova Tanúitól az "ördöggel" való találkozásukról.
"valamelyik nap eljön az az nap, hogy megnyílik az emberek alatt a föld és az izzó pokol fog onnét előjönni" - Felipe (ha eljutottál idáig az olvasásban), itt az öregasszony szerintem nem a pokoltűzről beszélt, hanem Armageddonról. Többek között a "Jelenések nagyszerű csúcspontja közel" kiadványban, de sok másikban is Armageddon pontosan így van ábrázolva képekben: a Föld megnyílik, az emberek bezuhannak. A pokoltűz vagy az öregasszony élénk fantáziájából került elő hasonlatként, hogy olyan lesz, mintha maga a Pokol nyílna meg, vagy pedig Devil23 értelmezte Pokolként a Föld megnyílását, és hogy elnyeli a gonoszokat.
"Még olyan helyen is megjelennek, ahol elég eldugott a hely, s viszonylag kevés ember mozog." - a munka szervezve van, az egész település fel van térképezve, elosztva a gyülekezetek között, majd apró "területkártyákra" osztva szétosztva a hírnökök között. Ezt el kell ismerni, le a kalappal a hatékony szervezés előtt.
"veszélyesek is, tilos a vérátömlesztés, a szex, a zene, tánc" - Amit írtál az persze túlzás, a szex, zene, tánc nem tilos, viszont nagyon szabályozva van. A folyóiratok nagyon részletekbe menően tárgyalnak minden egyes témát. Csak példaként, már egy éve nem voltam a gyülekezetben, de más fórumokon olvastam konkrétan megemlítették az "Avatart" mint démonos filmet, vagy a "Facebookot" mint ami nem igaz keresztényeknek való. Ha valakit érdekel, részletekbe mehetek arról, hogy mit szabad, és mit nem, az élet abszolút minden területére kiterjednek ezek a tanácsok, szex, zene, tánc, de munkahely, olvasnivaló, tévé, mozi, étel, ital, tényleg minden. Sok ezek közül a tanácsok közül úgy van megemlítve, mint "lelkiismereti kérdés" ami nem tilos, hanem a lelkiismeretedre van bízva. De a gyakorlati helyzet az, hogy nem sok ilyen "lelkiismereti kérdést" szeghetsz meg mielőtt kezdenek gyenge szellemiségűnek tartani, a barátok kezdik kevésbé tartani a kapcsolatot veled, ha volt valami "kiváltságod" (így nevezik az ingyen munkát, amit a gyülekezetnek kell kifejteni) azt elveszíted - tudom, ez normális embernek áldásnak tűnhet, úgy büntetnek, hogy kevesebbet kell dolgozz :) viszont egy hithű Jehova Tanújának ez nagy megrázkódtatás. Nagyon gyakran hangsúlyozzák, hogy az, hogy valami nincs megtiltva, nem azt jelenti, hogy bölcs dolog megtenni, az igaz keresztény nem "táncol a korláton", hogy elmegy a végső határig amit még szabad, hanem a kellős közepén, jó távol a szélétől. Lefordítva ez azt jelenti ha sok "lelkiismereti kérdést" szegsz meg nem vagy hű keresztény.
"sok kapcsolatuk megromlott a családtagjaikkal ez miatt" - ez a legnagyobb fájdalmam. Barátokat még veszít az ember, kerül másik helyettük. Viszont a házasságom a válás szélén áll. Őszintén, talán a vallás nélkül sem lenne minden rendben, de meggyőződésem, hogy lenne alap megpróbálni javítani. Így a feleségem határozottan kijelentette, hogy nem jön velem nem Jehova Tanúi közé kikapcsolódni, mivel neki "magasabb erkölcsi irányadó mértékei" vannak. Én viszont ki vagyok tiltva Jehova Tanúi közül, egyedül azért a bűnömért, hogy nem hiszem, hogy Isten irányítaná a vezetőik. Otthon gyakorlatilag nincs beszédtéma, ő bele van merülve nyakig a vallásba, velem meg tilos arról beszélnie. Tudom mit mondanak a vegyes házasságról, és most azt is tudom, hogy hazugság, ha az egyik fél Jehova Tanúja a másik nem, hát jó esély van arra, hogy a házasság ne élje túl.
Végül válaszolva az eredeti kérdésre: a Királyság Szolgálat kiadvány (Jehova Tanúi belső kiadványa) és egyéb kiadványok pontos bemutatókat adnak különböző helyzetekre. Általában ezt a sémát követik: "Mit gondol ön a ...?" [Engedd válaszolni] "Ez érdekes gondolat, nézze meg ezt a kiadványt, pontosan erről beszél." Az Érveljünk az Írásokból kiadvány (szintén belső) részletesen tárgyalja, mit mondjanak ha valaki meg akarja szakítani a beszélgetést. Rengeteg eset van tárgyalva, többek között "Nekem van vallásom", "Erre nincs időm", "Ez nem érdekel", mindegyikre 2-3 lehetséges válasz. Az odaadó Jehova Tanúja (főleg az úttörők) tudja ezeket fejből. Amit akarok mondani ezzel, hogy Jehova Tanúit mint szervezetet nem érdeklik az emberek. Amit mondasz az nem érdekes, a bemutató csak átalakul, a végeredmény ugyanaz ha minden jól megy: hogy elfogadod a kiadványt/Bibliatanulmányozást. Amikor Jehova Tanújával beszélgetsz, gyakran nem párbeszéd folyik, csak egy gépies bemutató, valahogy hasonlóan az ELIZA nevű mesterséges intelligenciához. Ha nem tudod mi folyik, könnyen megtéveszthet, hogy egy érdekes beszélgetésbe csöppentél. Az egyének változhatnak, egyesek jobban törődnek az emberekkel, vannak akik nem követik ezeket a sémákat. De a Szervezet határozottan az erőszakos hozzáállást támogatja.
Pedig esküszöm nekem ezt mondta múltkor a két idős néni, ha nem lépek be a szektájukba. Márpedig ez egy szekta, sok helyen írják ezt. Pl. wikipedia, stb. És veszélyesek is, tilos a vérátömlesztés, a szex, a zene, tánc, sok kapcsolatuk megromlott a családtagjaikkal ez miatt. Olvastam a neten a Jehova vallás után, ezekről.
Bocsáss meg de ilyeneket nem mondanak, amiket te itt teátrálisan előadtál.............Izzó pokollal meg eleve nem fenyegetnek senkit, mivel Jehova Tanúi hazugságnak és hamis, antibiblikus tanításnak tartják a pokoltanítást...........
Gyermeteg riogatás az amit csinálsz.......
Legalább olyat próbálnál megetetni itt az olvasókkal, amit nem lehet könnyen leleplezni és megcáfolni.......:)
Még olyan helyen is megjelennek, ahol elég eldugott a hely, s viszonylag kevés ember mozog. Pl. Rákoskeresztúri lakótelep Újlak utca parkos csendesebb részén. Ott is belebotlottam, szintén idős hölgybe.:-)
:-))))) ... hát, az ilyesmik az élet velejárói. Énmagam is nagy meghallgató vagyok és mindenféle térítőt figyelmesen kikérdezek - kedvelem őket, szórakoztatnak, inkább érdekesnek tartom mint félelmetesnek az ilyesmit. De előfordult már olyan is, hogy rossz pillanatban kerestek, és akkor megmondtam nekik, hogy ez egy rossz pillanat mire elmentek. Mivel prófétai feladatot látnak el, rendelkezniük kell a próféták türelmével amivel az elutasításokat el tudják viselni - végül is maguknak választották ezt a sorsot.
Hogy pl. éjszaka belém fog bújni a sátán és lebegni fogok a levegőben, esetleg démont fog küldeni az ördög, amikor alszik és akkor is a levegőben fogok lebegni, ördögűzőt kell majd hozzám hívni, ha nem lépek be a szektájukba. Ezt is két Jehovás öregasszony mondta nekem. Ekkor én nagyon ideges lettem (kicsit megijedtem, hogy őszinte legyek, mert eléggé meggyőzően akarták ezt nekem előadni). Meg azt is mondták nekem, hogy valamelyik nap eljön az az nap, hogy megnyílik az emberek alatt a föld és az izzó pokol fog onnét előjönni. Meg hogy a képeken démoni szellemek vannak általában, s hogy éjszaka meg szokták szállni azokat az embereket, akik nem hisznek Jehovában (istenben). Ezeket mind két Jehovás gonosz öregasszony mondta nekem sajnos:(