Keresés

Részletes keresés

kovitp Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1404
Ebben az írásban van egy pár dolog, amivel nem értek egyet, vagy nem értem, vagy máshogy tapasztaltam.

Mégpedig:

1,

„A szellőztetés problémája az otthoni fa nyílászárók, műanyagra való cseréje után merül fel a leggyakrabban. A fa nyílászárók szigetelésének és a gravitációs szellőztetésnek köszönhetően a sok hézagon, résen át friss, de hideg levegő áramlik a helyiségekbe.”

Erre idézek egy szakember Írásából:

„Komoly tévhit, miszerint csak a műanyag ablakok miatt penészedik a lakás. Az új típusú fa nyílászárók ugyanannak az építési szabványnak kell, hogy megfeleljenek, így légmentesen zárnak, és mivel felületkezeltek, még a nyers fa párafelvevő képességével sem rendelkeznek. A régi fa ablakok mellett nem azért nem penészedtek a lakások, mert fából készültek, hanem azért, mert tömítetlenek voltak. A régi fa ablakok felújítása, körbeszigetelése nagyon sok esetben eredményez penészedést, azokban a lakásokban, ahol azelőtt a penészt még hírből sem ismerték.”

2,

„A műanyag nyílászárókra való áttérést követően a fűtési költségek jelentősen csökkennek, de megjelenik egy sor új probléma: nedvesség, a kellemetlen szagok nem távoznak, a levegő minősége romlik, a falon megjelenhet a penész. Persze lehet alkalmazni hagyományos szellőztetést, de ez csak nyáron jó megoldás.”

Ez a két mondat nekem valahogy olyan ellent mondásos, de lehet csak rosszul értelmezem. Az első mondatban leírt, télen a fűtési szezonban zárt ablakoknál jelentkező problémákat, a nyári szellőztetéssel akarja megoldani, amikor ezek a problémák nagy valószínűséggel nem is álnak fent.

3,

„Télen a meleg a szellőzőnyílásokon és a nyitott ablakokon át távozik, így a tervezett fűtési
költségmegtakarítás „elillan”. A jól szigetelő nyílászárók beszerelése ellenére sincs költségmegtakarítás.”

Tény hogy a nyitott ablakon sok hő távozik, de tapasztalatom szerint, a szellőzőnyílásokon csak töredéke, még a régi tömítetlen ablakokhoz mérten is, nem hogy a nyitott ablakhoz képest.

Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy a rekuperátor nem jó dolog, csak szerintem ennek az írásnak olyan valótlanságokra alapozott reklám szaga van, még ha nem is az akart lenni.

Előzmény: dejódió (1402)
Axióma Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1403
Elgepeltem. 10 kWh nekem 500 Ft.
Mondtam: ez nagymosaskor. Mondjuk kethetente, es akkor, amikor mar nem lehet kint teregetni (kinti hofok <2 fok -- volt mar hogy megkemenyedett a ruha mikor nappal hult es kintmaradt...) Egyebkent is volt hogy ment, de csak ha 60% felett volt jelentosen a paratartalom.
Előzmény: -cc- (1400)
dejódió Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1402
REKUPERÁTOROK
( HŐVISSZANYERÉS ELVÉN MŰKÖDŐ SZELLŐZTETŐK )
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Hol és miért érdemes rekuperátort alkalmazni?
A szellőztetés problémája az otthoni fa nyílászárók, műanyagra való cseréje után merül fel a leggyakrabban.
A fa nyílászárók szigetelésének és a gravitációs szellőztetésnek köszönhetően a sok hézagon, résen át friss,
de hideg levegő áramlik a helyiségekbe. Nincs szükség más szellőzőrendszerre, de a fűtési költségek az
elveszett hőenergia miatt nagyon magasak.
A műanyag nyílászárókra való áttérést követően a fűtési költségek jelentősen csökkennek, de megjelenik
egy sor új probléma: nedvesség, a kellemetlen szagok nem távoznak, a levegő minősége romlik, a falon
megjelenhet a penész. Persze lehet alkalmazni hagyományos szellőztetést, de ez csak nyáron jó megoldás.
Télen a meleg a szellőzőnyílásokon és a nyitott ablakokon át távozik, így a tervezett fűtési
költségmegtakarítás „elillan”. A jól szigetelő nyílászárók beszerelése ellenére sincs költségmegtakarítás.
Erre a problémára van egy hatásos és gazdaságos megoldás: egy berendezés, amely lehetővé teszi a
megfelelő szellőztetést, és a meleg benntartását - a rekuperátor.
Hogyan működik a rekuperátor?
A berendezés két ventilátorból és egy hőcserélő panelből áll. Az egyik ventilátor friss levegőt fúj be, a másik
az elhasznált levegőt távolítja el. Eközben a két légáram áthalad a hőcserélő panelen anélkül, hogy
keveredne egymással. A panel, az elhasznált levegő hőenergiáját átadja a beérkező légáramnak.
Eredményképpen friss és meleg levegő áramlik a helyiségbe.
A készülék hatásfoka nagyon magas, így a fűtési költségek csökkennek, a komfortérzet nő.
A rekuperátor akár nyáron is eredményesen alkalmazható. Klimatizált, hűtött helyiségekben alkalmazva
visszanyerhető a hűtésre fordított energia.
Milyen gazdasági előnyei vannak?
Egy 380 mł/h légcsere igényű, 160m˛ területű épület éves kb. 200 nap hővisszanyeréses
szellőztetés melletti energiamegtakarítása: 7800kWh. Látható, hogy a berendezés ára hamar megtérül,
gazdaságossága nyilvánvaló. Alkalmazhatósága széleskörű: irodák, fodrászat, kozmetika, fitnesz termek,
szoláriumok, üzletek, bevásárló központok, kocsmák, kávézók, éttermek, műhelyek, üzemek.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------Akit érdekel küldjön egy mailt némi anyagot , hogy szétnézhessen a témában , anyagot szívesen küldök.
dejódió Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1401
A hővisszanyerős szellőztetés légkezelő része óránként cca 4500 légköbméter/óra szállítási teljesítményig 65-92% hatásfok(hővisszanyerés hatásfoka) körül képesek működni.
A passzív közeliházakban nagyrészt ezzel oldják meg a szellőzést az energiaveszteség minimalizálása miatt.
Minden nagyobb klímagyártónak van ilyesmi terméke-minőségi sorrendet persze nem kívánok állítani- pl Daikin, Mitsubishi, LG,Hitachi, Fujitsu, Midea,Samsung, stb ezek jellemzően 2000 köbméter/óra szállításig tudnak frisslevegőt biztosítani a klímákhoz szervesen kapcsolódva, de a klímák nélkül önálló egységként is. (free cooling lehetőséggel aminek a környezeti hőmérséklet határt szab)

Van a hőcserélőkre légtechnikát illetve szellőzéstechnikát forgalmazó cégeknek is megoldásuk ami szintén megoldás lehet. Klíma mellett(akár oldalfaki mellett is) önálló egységként használható. Van páravisszanyerős változat is.(Teknopoint, Atrea, Kompel stb jellemzően lengyel, olasz, kínai termékek)

Azért azt mondani nem ér fel egy szellőzéssel ilyen légszállítási kapacitás mellett egy hővisszanyerős szellőztető azt szerintem nehéz elhinni.

Hátránya a viszonylag drága ár és-egyes esetektől eltekintve- a légtechnika szükségessége..

Házilag is építhető viszont egyszerűbben a cső a csőben szellőztetés.

Itt részletesebben utánaolvashat az akit érdekel:
hővisszanyerős légkezelő
Előzmény: szs75 (1399)
-cc- Creative Commons License 2010.09.24 0 0 1400
10kWh 50 Ft? Melyik országban? Melyik évben?

1 kWh hozzávetőleg nettó 21 Ft (ELMÜ), azaz bruttó 26 Ft. A 10 kWh neked 260 Ft-ba kerül. Ha ezt a mutatványt pedig minden nap megcsinálod, akkor a havi villanszámlád 7800 Ft-tal fog többet mutatni...Ha szeptembertől márciusig nyomatod (utána mehet a tavaszi-nyári-őszi szellőztetés naphosszat) akkor 54.600 Ft-ot költöttél egy évben a párátlanításra (úgy értem: a párátlanító gép üzemeltetésére).
Előzmény: Axióma (1393)
szs75 Creative Commons License 2010.09.24 0 0 1399

Az egy másik dolog.

Ahhoz kicsi vagyok, hogy számadatokkal alátámasszam, de azt gondolom, hogy a normál szellőztetés mellett ha ilyen van pluszban, természetesen ér valamit, de nem feltétlenül elegendő.

Előzmény: dejódió (1398)
dejódió Creative Commons License 2010.09.24 0 0 1398
Hővisszanyeréses szellőztetés?
Előzmény: szs75 (1397)
szs75 Creative Commons License 2010.09.24 0 0 1397

Ez tényleg megoldás, kérdés, hogy kinek és mire.

Kiszellőztetek ugye reggel, ezzel nincs is gond, napközben otthon sem vagyunk, minden oké. Aztán este 6-7 körül újra szellőztetek, megvárjuk, még felmelegszik a lakás, jön a fürdés, sajnos ruhát szárítani is csak a lakásban tudunk, esetleg meginnánk egy teát is, és nem, ilyenkor már nem szellőztetünk (sokat nem is használna) reggelig.

Aztán ha kint is magas a páratartalom, ráadásul nincs jelentős légmozgás, akkor hiába a "kereszthuzat".

Előzmény: naki6 (1394)
szs75 Creative Commons License 2010.09.24 0 0 1396

Az, hogy hőtérképet csináltatsz, az nem old meg semmit (hogy is oldana meg bármit??).

Ha megcsináltatod, abból lehet következtetni a probléma okára, és ha szerencsés vagy, lehet orvosolni. Valószínűleg költséges lesz.

Gondolom, azért van valami elképzelésed, hogy mi lehet a gond. Annak nézz utána, hogy az ellen mit tudsz tenni.

Ami a párátlanítót illeti, én sem vettem még meg, ugyanis épp nem lehet kapni azt a fajtát, amit kinéztem. Szerintem érdemes bérelni egyet pár napra, és akkor fogod látni, hogy nálatok hogy válik be, mennyire zavaró, stb. Az, hogy másnál hogy működik, lényegtelen.

Előzmény: penész1 (1395)
penész1 Creative Commons License 2010.09.24 0 0 1395
hőtérképet ha csináltatnánk megoldást jelentene egy picikét?penészesedés vizesedés ellen???aki csináltatott milyen változást vett utána észre?
köszönöm
beja asszony
naki6 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1394
Szigetelés, napi 2 intenzív szellőztetés (kereszthuzat 5 percre) a megoldás.
Axióma Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1393
Kicsit vissza lehetett volna olvasni...
Normal klima (ket venti van emiatt, igy tobbe van az uzemelese) szedett ki nekem egy teljes vodor vizet 12 ora alatt, de ez 10kWh-t dobott is a szamlan. Tehat 50Ft-omba volt egy nagymosas vizenek eltavolitasa kb. Nekem ennyit megert.
Viszont elso es legfontosabb, hogy honnan van a viz a falban. Ha nem a bent termelodo parabol, akkor a csokkentese nem feltetlen szunteti meg a peneszt. Eloszor probalj suru szelloztetessel 60% alatti rel. paratartalmat tartani (40-60 kozott ajanlott), ha emellett is peneszedik, akkor vagy iszonyat hohidatok van, vagy valahol plusz vizet kap. Mindkettore igaz, hgoy javit, de nem szunteti meg a belso paratartalom csokkentese (sot, a kulso vizet a nagyobb elvonassal intenzivebbe teheti).
Előzmény: penész1 (1392)
penész1 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1392
szisztok!
8 éve küzdünk a penéssssszel!szeretnék véleményt kérni akinek van párártlanitó készüléke, hogy kinek melyik vált be, hogyan használja hány naponta tologatja átt a másik helyégbe 85négyzetméteres a lakásunk egy színtes fa ablakokkal.
előre is köszönöm!! áram számlán látszik e a változás?
szép napot mindenkinek
beja
kosac Creative Commons License 2010.09.20 0 0 1391

Egy próba, ami nálam bevált:

Öntsd le vastagon flóraszeptel és hagyd rajta min. fél napig (legyen száraz a kabin előtte). Szépen belelszi magát a szilikonba és kimarja belőle a penészt. Akkor mosd le ha újra fehér a fuga. Aligha jön vissza újra a a penész.

Előzmény: kod1111 (1385)
firemanus75 Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1390
Bizony létezik, nálunk is a sólámpáról rendesen csurgott a víz, azóta kitettük.
Sókristályok megkötik a levegő páratartalmát, hasonló elven működnek a tablettás páramentesítők!
Előzmény: -cc- (1389)
-cc- Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1389
Az létezik, hogy a só megköti a levegő páratartalmát? Van egy sólámpánk, amit x ideje nem használtunk, most nézem, hogy "ömlik" róla a víz....a szekrény tetején...
dejódió Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1388
Esetleg ne szilikonnal, hanem gombaölő adalékkal ellátott akryl fugázót javasolok ugyanilyen pisztolyos kivitelben. Minden barkácsban kapható de vegyi boltokban is fellelhető.
Előzmény: kod1111 (1385)
Zöldár Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1387
 Ezen a nyáron 3 x több csapadék esett a szokásosnál. Más megoldás nincs : szellőztetni állandóan  !
Előzmény: Evehid (1386)
Evehid Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1386

Sziasztok!

Az idei időjárásból kifolyólag elolvastam a topicot. :( Félig 65 centi vastag vályog, félig belülről 5 cm, kívülről 3 cm vastag tömörfával burkolt, vastagon hőszigetelt szendvics szerkezetű házban lakunk. Ablakok 64 és 68 mm tokvastagságú fából, a fürdő, kamra és WC kivételével 1.1-es üveggel. A falak mésszel, ill. színezett mészfestékkel festve, a fa falak és részben az ablakok csak viasszal és olajjal kezelve, ergo valamennyi párát biztosan felvesznek.

Durván 5 éve lakunk itt, a páratartalom eddig mindig 50-60 % körül volt, most viszont rengeteg nyitott ajtó-ablak mellett sem tudom 72-78 %-nál lejjebb nyomni. Hőmérséklet jelenleg 20-22 fok közt fűtés nélkül. Van használatban lévő téglakémény. Napos időben bekapcsolgatom a légkollektort is, pedig az előfűtött levegőre most semmi szükség. Viszont ez egyben száraz levegő is.

Konyhai szagelszívó nincs, nem is lesz, mert ami tetszene, azt nem tudom kifizetni, meg nem akarom szétfúratni a házat, majd hetente órákig takarítani az eszközt. Hasonlóan a hővisszanyerős szellőztetőt becsöveztetni az egész födémbe nincs keretünk, saját barkács pedig meghaladja a képességeinket. :( 

Nincs penész sehol, sarkokban sem, igaz, a fafödém 20 centi szigetelést kapott a fűtetlen padlás felől. Enyhe dohszag a szélső vályogszobában viszont van, és nem múlik. Pedig már nyitott ablaknál alszunk - ott császkálnak a macskák. ;) Két nagyobb komód és két gardróbszekrény van a szobában körben, többségük nem pogácsalábú. Plusz 3 szellős könyvespolc, csont telepakolva. Elsősorban attól tartok, hogy ha majd csak a fűtési szezonban megszokott 19-20 fokot tartunk, megjelenhet a penész. És halálra idegesít, hogy nem tudok normálisan mosni, szárítani.

Mi a teendő? Előre is köszi.

kod1111 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1385
6 év alatt ez a 4. garnitúra szilikon a fürdőszobában, belenő a tömítő anyagába eddig azt vettem észre az FBS bírja a legjobban. Valami ötlet, hogy mit lehetne csinálni?

-cc- Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1384
Na úgy döntöttem én is belevágok a penész elleni küzdelembe. Sokáig vaciláltam gondolatban egy páraelszívó készülék, illetve egyéb - házi jellegű - megoldásokban, de végül az utóbbi olvasmányaim, na meg az egyre világosabban felsejlő fizikai törvényszerűségek hatására az Aereco szellőztető beépíttetése mellett döntöttem.

55 nm-es panellakásban lakunk. Mivel a lakótelepet 89-91-ben építették, így itt már alapból műanyag nyílászárók voltak. Amikor mi ideköltöztünk pár éve örömmel is konstatáltuk ezt, hogy egyel kevesebb kicserélni való van a felújításkor a listán. Az első években semmi gondunk nem volt, nulla penészesedés. Igaz kissé huzatosak voltak az ablakok - már azon voltam, hogy ki kéne őket cserélni:). Ekkor azonban valahogy összefutottam az ablakszerviz (www.ablakszerviz.hu - le kell, hogy írjam, mert talán az egyetlen olyan mesterember-csapat, akik munkájával, modorával, hozzáállásával maximálisn meg voltam elégedve, csak ajánlani tudom mindenkinek!) brigáddal és ők pártízezer forintért megcsinálták a szükséges állításokat, zár meg tudomisénmilyen cseréket és tökéletesen záródó ablakokat hagytak maguk mögött. Ezután még abban az évben kicseréltettük a régi lakótelepi gagyiajtót (aminek az aljából a költözéskor dekopírral le kellett vágni 1-2 cm-t, hogy a járólapozás miatt be lehessen csukni az ajtót...:) egy tökéletesen záródó biztonsági ajtóra. És ezzel a dunszt létre is jött.

Akkor persze még ezt nem tudtuk, csak örömmel konstatáltuk, hogy végre melegebb van télen is (három külső fallal rendelkező lakás a miénk!), és a kinti hangokat is kevésbé halljuk. Majd egyszer csak foltok jelentek meg a nagyszoba külső fal - plafon találkozásában. Amikor közelebről megnéztem láttam, hogy ez bizony penész. No én ekkor kezdtem az ezirányú utánaolvasást:) Hypoval mentem neki az ügynek, 60 Ft-ért egy liter anyag, tökéletesen lenyomta a drágákat, foltot nem hagyott, mintha ott sem lettek volna (színezett falon festett tapétán sem volt semmi gáz vele - csak ajánlani tudom).

Mostanában ötlött fel bennem az, hogy bár milyen jó, hogy vannak elszívó-kürtők a wc-ben és a fürdőben (háztetőn szellőzőmotorok éjjel-nappal mennek), csakhát ha nem jön be levegő, akkor nem is megy ki....Szellőztetésnél meg jelentős hátrányunk, hogy minden ablakunk egy irányba nyílik.

Maradt tehát a jelenleg győztes megoldás: a kovitp által is hivatkozott szellőző beszerelése. Mivel én nem kezdek bele ebbe a barkácsmunkába, így ismételten a fenti brigádot hívtam fel és két hét múlva el is végzik a munkát. Egy darabot rakok a nagyszobába, mivel a penész döntő többsége is ott képződött (nameg a fürdőszobában, de ott elvileg ezzel szintén megoldódik az állandó légmozgás). Minimális penészedés volt még észlelhető a hálószobánkban, de remélem ez megoldást jelent oda is, meglátjuk.

Amire kiváncsi vagyok az még az, hogy a hálószoba franciaerkély-ajtó üvegén reggelente képződő (fa roló + függőny + vastag sötétítő) víztenger mennyire fog csökkenni. Az ablakokra amúgy jövőre redőnyöket terveznék, és talán egyszer majd eljő az idő, hogy a falakat is beszigetelik kívülről...

Szeretném, ha pár hónap múlva jó hírekkel tudnék beszámolni
Előzmény: kovitp (1363)
firemanus75 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1383
Előzmény: pitmann (1382)
pitmann Creative Commons License 2010.09.15 0 0 1382
Sziasztok!

Valakinek van tapasztalata az ún. "aquapol" szigeteléssel? Amit olvastam róla az nagyon szépen hangzik.
Zöldár Creative Commons License 2010.09.15 0 0 1381

Most mindenki a penésztől retteg.

Pedig pár éve pont fordítva volt !

Mindenki a száraz levegőt tartotta a fő ellenségnek.

Az volt a párásító küszüléket fénykora !

Változik a világ  !

Más : ezen a nyáron sajnos az egyik szekrényben  penészesek lettek a ruhák  .

Nyáron  !

Hiába nedves idő volt, meg a szekrényt se lett volna szabad ennyire kitömni  !!

phollau Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1380
Nyugi, ez egy másik topic. :) Már megbizonyosodtam a jószándékodról, akkor is kijöttél hozzánk megnézni az állapotokat, amikor a többiek mind csak leintettek. Csak nem vagyok egy barkácsolós típus, és már asszony is hülyének néz, hogy eddig azt se tudtam, hogy mi az a szellőztetés, mostmeg nem lát mást a monitoromon, mint ezeket a fórumokat, vagy légtechnikai cégek oldalait. De utánaolvasok majd ennek a megoldásnak is, csak most kicsit tömény lett már a sok új tudás. :)
Előzmény: dejódió (1379)
dejódió Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1379
Nem is kell többszázezres költségbe verni magad- inkább írj egy mailt ennek a topiktársnak :

http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=607170

Én nem akarlak semmilyen marketingszöveggel szédíteni, meg drága megoldásokat sem feleslegesen rád sózni, de segítő szándékkal közelítek akkor is a témához, mert érdekel, ha nincs anyagi haszon belőle.
haszon a szakmámban a tapasztalat amit ezzel az üggyel(is ) szerezhetek.

Az említett topiktárs is hasonló szemléletű és jártas ebben a témában nála üzemel is saját gyártású szellőzés hővisszanyeréssel.
Előzmény: phollau (1377)
szuszetti Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1378

Ma felmostam az üres helyiséget és két óra alatt nem száradt fel nyitott ajtó-ablaknál, gyanítom, a kinti idő is rájátszott...

Ez alagsor és nem penészedik sehol, még a folyosó sem, ahova eddig csapoltam.

De ennyire dunsztos idő rég volt, és jó lenne, ha a későbbiekben sem lenne gond.

Csak a ventillátor nem segít, utóbbi időben volt, hogy a centrifugált törölközőket moshattam újra.

AZt hiszem, kéne szereznem egy páramérőt :)

Köszi!

Előzmény: Axióma (1370)
phollau Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1377
Köszi szépen! Egyelőre úgy áll a dolog, hogy beszereltetünk 2 ilyen higroszabályozós szellőztetőt, és meglátjuk mennyit számit. kovitp saját kezűleg szerelt be egyetlen egy darabot egy a leírtak alapján a miénkhez nagyon hasonló állapotú lakásba és a hsz szerint igen látványos volt a páratartalom javulás. A klímával kapcs elég sok dologra tudok még gondolni a probléma teljes megszűnésétől a semmi változásig. De mivel azt aláírom, hogy telente volt nedvesség rendesen a lakásban a szellőzést azért szeretném rendberakni. Már kezdek kicsit belehülyülni ebbe a friss levegő/penész/penészedő klíma/szellőztetés dologba, úgyhogy most (még) inkább nem adosódok el valami többszázezres megoldás miatt. Főleg, hogy a drága mindig jobb megközelítés a klímánál se jött be. :)
Előzmény: dejódió (1373)
szuszetti Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1376

Le vannak szigetelve.

És konkrétan arról volt szó, hogy bent_keletkező_pára hogy kezelhető penészesedés nélkül.

Előzmény: Zöldár (1375)
Zöldár Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1375
  Ha kivülről leszigeteled a falakat  !
Előzmény: szuszetti (1367)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!