Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Igen, az amit rátol az ember, akár 4-5 szálat is bele lehet fűzni és megcsavarni. Nagyon egyszerű és nagyszerű találmány. Szükség esetén simán oldható. Én nagyon szeretem.
Most már használd is ha megvásároltad. ) A vezeték szín szerinti jelölését gondolom ismered? Mivel sodrott rézvezetéket használunk ezekhez a végeket feltétlen forraszd le és csak azután kösd be. Hidd el sokkal biztonságosabb mert nem töredezik és szakad szét a vezeték vég és nem is melegszik, nem lép fel ezáltal kontakt probléma sem.
Használni pedig úgy kell, hogy ha van már felszerelve odahaza ilyen vagy hasonló kerek 3~fázisú dugalj felszerelve akkor hozzá próbálod. Előtte ellenőrzöd, hogy az is ugyan annyi pólussal rendelkezik-e. Szétszereletlen állapotába is bele lehet próbálni, de csak szétszereletlenül! Össze kell hasonlítani. A másik megoldás pedig leolvasod az aljzat típusát és máris kiderül, hogy illeszthető-e vagy sem. Ha nem akkor abban az esetben veszel hozzá való szabványos aljzatot. Ha ezt szeretnéd használni mert van két ledes világítás rajta és nem illeszkedik, abban az esetben viszed magaddal és adnak megfelelelő aljzatot hozzá.
Ez egyszerű ipari 3~fázisú 400V-s dugvilla amin jelölve van a szabvány szerinti bekötés is. L 1-L2-L3 a 3 fázis, a nulla és a föld. ) Amikor fáziskimaradás van azt mutatja a piros. A zöld pedig azt, hogy mind 3 működik. Meg ne sértődj de azt gondoltam tudod mit vettél. ) Fázis sorrend csak abban az esetben kell megcserélni amikor rossz irányba forog a motor. Akkor az a teendő, hogy két bármely fázist megcseréled.
Én is ezt imádom, amikor bejön egy ismerős azzal, hogy "ez neked semmi, pillanatok alatt megcsinálod" Ebből lehet tudni, hogy ingyen szeretné. Erre szoktam mondani, hogy én is annyit dolgozom vele, mint amenyit egy hozzá nem értő amatőr, csak én sokkal jobban meg tudom csinálni.
Vagy ha nagyon felbosszant, akkor azt, hogy "szerintem sem nagy dolog, biztosan te is megcsinálod pillanatok alatt"
Roszdabogjának már én sem álok neki.A mostaniakhoz a cégnél vannak kis dobozkák amiket csipesszel kötünk az akkura.Van hogy több napig hegesztek egy egy autón de még nem volt gond szerencsére.
Több mint 15 évig kipufogókkal foglalkoztam, imádtam mikor jött a pali, hogy meghegesztették a csövét, de nem jó! Aztán tele volt a teljes keresztmetszet co-dróttal, mert a marha a rozsdán nem tudott rendes ívet fogni, de próbálkozott! Meg a mai elektronikus kocsikon nem egyszerű villannyal nekiállni a munkának!
Úgy 30- 40 éve még én is lánggal hegesztettem, de azóta változtak az idők és a technológia is.Azóta átalakult a kis itthoni műhelyem is, és már kasznit is csak pár jó barátnak javítok.Nem szeretek ingyen dolgozni,mert ugye csak egy foltot kell feltenni az meg nem tart sokáig:-(
Nekem sem hiányzik a generátoros üzemmód. És ahogy olvasom Csikarc hozzászólását, gyanítom hogy a legtöbb generátorkompatibilis kínai gép esetében is vagy kamu, vagy csak egy nyamvadt fojtótekerccsel "oldották" meg.
Nem szeretek rozsdás dolgot tákolni, fémet szeretnék fémhez hegeszteni, nem rozsdához. A rozsdás részt kivágom addig amíg lesz fém, és foltot rakok. Ha gáz a helyzet akkor csere.
Szia! Nekem a 200 QT van, nagyon jó gép, de amikre neked kéne arra inkább egy Mig alkalmasabb.Lepukkant kipufogót rozsdás kasznit könnyebb Co val össze fércelni, én is azzal csinálom. Az awi feltételez egy tiszta fém felületet ami egy rozsdás kaszninál nem mindíg lehetséges.
Tuti nincs benne PFC. Az csak az ergus új "sinus" sorozatában van. (kb 3 óldalt írnak a katalógusban róla)
Az ADV sorozatba raktak valami G-Prot nevű cuccot aminek a matricáján a túlfeszültség meg a generátor "varázsszavak" vannak :-) de a régebbi WIG sorozaton még ezt sem reklámozzák.
TIG géppel még nem hegesztettem, de rászánom az időt, hogy megtanuljam alapfokon, bevont elektródás és "CO" már volt a kezeim közt, azokkal elboldogulok. Nekem ez hosszútávú használatra lenne, most beruházok, és egy jó darabig csak gázra és kellékekre szeretnék költeni.
Innen már csak bizalom kérdése, hogy az adott gépben van-e PFC szabályzás, vagy csak ráírták a generátoros üzemmódot, mint a 250A-t az egyfázisú "szuper brutál erőgépre". Nekem eddig az összes (3 db) kínai gépem tudta papíron, még a legkisebb 45 ezer Ft-os 160-as BLM MMA is. Az Ergus-nál nem találtam erre utaló adatot. Nem mintha valaha is szükségem volna erre az "extrára". Ettől függetlenül lehet, hogy van benne, de a kapcsolási rajzon, csak a fő szerkezeti egységek, panelek bekötése látható. A további részleteket a nem publikus szervizleírások tartalmazzák.
Az a legnagyobb gond, hogy a gépekhez általában adott kezelési útmutatók, specifikációk igen nagy óvatossággal kezelendők. Elképesztő hanyagságok, hibák találhatók a leírásokban. Különösen a kínai származású gépekre igaz. Látszik, hogy muszájból lefordítottá, de arra sem veszik a fáradságot, hogy leellenőrizzék, hogy pl. a bázisáram 5, vagy 10A-től indul. Pedig ehhez csak be kellene kapcsolni a gépet, még hegeszteni sem kell vele. Van, hogy a beállítható paraméterek nem, hogy elmagyarázva sincsenek, hanem egyszerűen hiányzik 1-2 a leírásból. Sokszor már az eredeti angol leírás is hibás.
Most ezek után bízzon meg valaki abban, hogy ha a papíron, vagy a forgalmazó honlapján azt látja, hogy agregátorról is is üzemeltethető, akkor az valóban így is van. Mert a kínai aztán rámatricáz bármit, láthatjuk a hirdetésekben az egyfázisú 250-280A-es "brutál erős" 30 ezer Ft-os "ipari gépeket". A papír sok mindent elbír, kérdés, hogy tesztelték-e. Amikor úgy jönnek ki a boltból pl. originál Iweld-ek, hogy némelyiket be sem lehet kapcsolni, vagy hiányzik a hálózati kábelről a dugó, akkor nekem vannak kétségeim az alapos teszteléseket illetően.
A kelleténél alacsonyabb hálózati feszültség tudtommal ki is nyírhatja az invertert. Sok gépen ezért pl. így szerepel: 230V +/- 10%. És nem biztos, hogy csak annyi történik egy feszültségesés alkalmával, hogy ragad az elektróda.
De ebben a témában Csikarc a szakértő, hátha lesz hozzáfűzni valója. Én csak hangosan gondolkozom, lehet, hogy rosszul tudom.