Egy kérdés: valahol olvastam, hogy lehet állítani az LCD színeit. Van aki meg tudná mondani, hogy a manüben pontosan hol? A zöldből visszavennék vagy egyharmadnyit szívem szerint, akármennyire is azt mondja a Nikon, hogy most ez így jó és természetes. :)
A másik, nagyon kellemes meglepetés a fókuszálás sebessége és pontossága. Sajnos nincs összehasonlítási alapom a D4-gyel, de direkt teszteltem, ebben az előbb leírt félhomályos környezetben. 5 méterre lévő kontraszttalan, háttérbe simuló sötétbarna felületen is azonnal fogást talált a középső fókuszpont. A széleken lévőknek sem volt komoly lemaradása. Már tegnap, a gördeszkásoknál is érződött, hogy ezen még tudtak csiszolni az elmúlt években a fejlesztőmérnökök, de ott elfogadhatóak voltak a fényviszonyok.
Tegnap este lőttem pár csendéletet iso3200-on sötét szobában, egy darab, 40 Wattos lámpa mellett. Nagyon pozitívan csalódtam a végeredményben. Ha érdekes és tudtok valami oldalt ahova fel lehet tenni, szívesen feltolom a zajszűrés nélküli DNG-t, vagy a kész Jpeget róla.
Ezuért nem jók azok a tesztek ahol úgy tesztelnek 'iso-t', hogy azonos megvilágítás mellett a záridővel operálnak és persze milyen király amikor iso3200 és 1/4000 mellett, szinte zajtalan a kép...
korábban kissé elhamarkodottan, kevés infó alapján tettem olyan kijelentéseket amiket most kicsit módosítanék. D800 jó... nagyon jó, de nem szereti a sötétet és a szar fényeket. Ilyen körülmények között sokkal jobban zajosodik, mint a D3s, azaz utóbbinak a kb 1-1.5 Fe előnye továbbra is megvan ilyen környezetben. Ez persze tényleg csak azon környezetre igaz, amikor zárt térben színes ledes lámpákkal v fénycsővel világitanak, esetleg mellé szűrődik be kis izzószálas fény is, csak, hogy még szarabb legyen :) ilyen esetben már iso2000 körül is jelentős zajosodás és részletvesztés az eredmény.
Próbaként tegnap este felraktam a két kedvenc DX-es objektívemet a D800-ra. A 17-55 kb. 25mm-től használható 55-ig, de azért nem dolgoznék vele. A 35mm 1.8 viszont tényleg szépen muzsikál. Szerintem ez nem csak kényszermegoldásként használható. Persze ez nagyon függ a témától. Ahol számít a vignettálás és a szélek élessége, ott nem feltétlenül ez a nyerő. Nehezen találnám most az indokot az 1.4G kb. nyolszoros árának megmagyarázásához.
Köszönöm az infót. Megerősíti azt amit én tapasztaltam. Tegnap én is kipróbáltam az új vázon, bár csak pár gyors kép erejéig. Teljesen nyitva én is látom a CA-t, de ez az 1.8D-re szerintem még inkább jellemző. Elsőre kontrasztosabbnak, élesebbnek tűnik nagy rekeszen is.
Megérkezett a 85 1.8G. Elsőre tetszetős db. Másodszorra nagyon CA érzékeny nyitott rekesszel. Harmadszorra, nagyon szép és lágy a mosása. (nem összevetendő, de az 50-es fixek-et veri bokeh-ban az tuti)
Nem jutottam el odaig. Bar voltam NY-ban, de nem tudtam beszurni az idobe. Itt nincs a kozelben. Ha veszek is egyet, az nem lesz szeptember elott. az is csak egy fenykepezogep.
127 kép? :D Azt a nyomkodós mindenedet! Én 4x kattintottam el eddig. A CSM -et állítgattam, meg az egyéb beállításokat végeztem el. Most töltöm az akksit reggel meg folyt. köv. az ismerkedéssel, és a tanulással(!!!). Már a D3-nál is majd' elvesztem a sok opcióban. :)
Agyon is vertek volna, ha ott nekiállok komolyan tesztelgetni, akkora tömeg verődött össze a D800 érkeztére. :)
Most úgy néz ki, tényleg nagyobb szállítmány jött, mivel voltunk vagy tízen, akik abban a másfél órában gépet vettek.
Kimentem késő délután a városligetbe és ott tesztelgettem kicsit a gördeszkapályán. Az LCD zöldes elszíneződése valós dolog. A gép, így első blikkre több mint ígéretes, bár kell még pár hét mire összeszokunk. Mindenesetre hétvégén esküvő és úgyse állom meg, hogy ne lőjek vele párat.