Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Mit kéne tenni a természetvédelmi őrszolgálatosoknak a Qadosoknak kinéző állatok ellen?
Szerintem továbbra is jó ötlet a nyakmagasságban kifeszített drót "magasságkorlátozó", hiszen gyalogjáró meglátja, a gépesített természetrombolók előtt meg tiltott terület. Így aki nekimegy az tudatosan, öngyilkossági szándékkal teszi! Ahhoz meg mindenkinek joga van. nektek is.
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény szerint a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területeire csak az igazgatóság engedélyével szabad belépni. Kivételt a jelzett turistautak és kerékpárutak, valamint a közforgalmi utak képeznek. Azokon szabadon lehet közlekedni, túrázni, annyi megkötéssel, hogy a turistajelzéssel ellátott ösvényekről letérni tilos. A törvény alapján a védett természeti területeken az engedély nélkül űzött technikai sportok természetvédelmi szabálysértésnek számítanak, ami százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, s természetvédelmi bírság is kiszabható.
Ezt a cikket a Heves Megyei hirlapból idézetként küldte el nekem igen7!
Csak nem tudom miért nem tette fel ide?
Én most felteszem!
Szarvas- helyett motorbőgés VÉDTELEN TERMÉSZET Gépesített dúvadak döngetnek
Ősszel legfeljebb a szarvasbőgéstől visszhangozhatna az erdő. Ám a megye védett területeit sokkal vadabb hangok népesítik be. A csendet idegen lárma veri fel, a lóerők dübörgése.
Kovács János A két- és négykerekű terepmotorok ma már esőben és fagyban, nyári napsütésben és süppedő hóban is belevetik magukat a természetbe, s eljutnak a legvédettebb zugokig is. Az erőgépek nyergében ülőket persze nem a zöld környezet iránti figyelem hajtja. Az Északi-Középhegység a tehetősök játszóterévé vált. - Ki vagyunk szolgáltatva a gépesített természetrombolók hobbikedvének - mondja a Gyöngyössolymoson élő Gyenes István vadász és természetvédő író. Ő nap mint nap szembesül a ténnyel, hogy a közeli Mátra természetvédelmi területei is valóságos átjáróházakká lettek az elmúlt időszakban. - Minden tiltó jelzést, táblát, sorompót vagy kerítést figyelmen kívül hagyva, az erdei útról letérve, mindenen átgázolva, messzire behatolva tapossák és szántják a védett vidéket. Nem lehet ellenük érdemben sokat tenni. Amíg egy-egy motorost nagy ritkán sikerül is elkapnia a természetvédelmi járőrnek vagy a rendőrségnek, nem kobozhatják el a járműveket vagy a jogosítványt, mert például az utóbbival gyakorta eleve nem is rendelkeznek az érintettek. A 18. könyvénél tartó természetvédő szerint már az óvodában és a családban, majd iskolában is helyes szemléletet kell kialakítani a felnövekvő generációkban. Különben tehetetlen és beletörődő szemlélői maradunk a természet pusztulásának. Kérdés persze, hogy van-e ennyi időnk várni? Becsei Ferenc, a Bükki Nemzeti Park (BNP) természetvédelmi őrszolgálatának vezetője szerint aligha. A Bükkből komoly erőfeszítéssel ugyan sikerült kissé visszaszorítani a motorosokat, ám ők csakhamar megjelentek a Mátrában és a Zemplénben is. A napokban például, nem szokatlan módon, kis motorostalálkozóra derült fény a bükki védett terület szívében, a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesésnél. Nyolc négykerekű és négy kétkerekű motoros és egy terepjáró adott egymásnak zajos randevút. A hírek szerint Egerből, Gyöngyösről, Miskolcról, továbbá a fővárosból, Kelet-Magyarországról, Debrecenből, de még a Dunántúlról is érkeznek a motorosok. Ma nyilvános névvel, elérhetőséggel föladott hirdetésekben szerveznek motoros partikat a védett területekre. Az őrszolgálat is bukkant már így a szervezők nyomára. Megesik, hogy a természettiprók figyelik az őrök mozgását, és mobilon "leadják a drótot", merre tiszta a terep. A terepmotorosok utáni hajsza idén nyár óta némiképp csillapodott, ugyanis a legfőbb ügyészség aggályosnak találta az őrszolgálat azon gyakorlatát, hogy kötélkordonnal biztosították, kerítették körbe az intézkedés idejére a vétkes gépesített természetkárosítókat. - A motorosok az állították, hogy a 60-70 centi magasságban kifeszített kötéllel veszélyeztettük a testi épségüket, le akartuk vágni a fejüket - magyarázza a jogi huzavonát Becsei. A bíróság előtt két éve húzódik például egy per, amely egy intézkedő természetvédelmi őr elsodrása miatt hatósági személy veszélyeztetése címén indult a motoros ellen. Ma már, amikor lassan mindenki alig emlékszik a történtekre, előfordulhat, hogy az őr lesz a felelős, mivel akadályozta a motorost. A jelenlegi szabályozás nem biztosít eléggé hatékony eszközöket a hivatásos természetvédőknek - hangsúlyozza a Bükki Nemzeti Park őrszolgálatának vezetője. Csak a tettenérés a járható út, ám a motorosok maguktól nem állnak meg. A gépek többsége mindenféle azonosító, illetve rendszám nélküli, a rajtuk ülők arcát pedig rendszerint csuklya, sisak takarja. - Ha netán elkapjuk is - jegyzi meg Becsei Ferenc -, az esetenként kiszabott maximum 100 ezer forintos bírságot is nevetve kifizetik az akár többmilliós gépek gazdái. Eredményesebb lenne, ha legalább a minősített esetekben, szigorúan védett területekre való behajtás vagy ismételt elkövetés esetén már bűncselekményként végleg el lehetne kobozni a drága eszközöket. Ez már tényleg visszatartó erővel bírna.
Harmadolt őrszolgálat Mostantól ismét kevesebben ügyelnek a rendre a Bükki Nemzei Park 43 ezer 129 hektárnyi védett területén. A természet védelméért felelős őrszolgálat eddig 40 felügyelővel működött, ami így is reménytelenül csekély létszámnak tűnt a feladathoz képest. A megszorítások miatt azonban további emberektől voltak kénytelenek megválni. Így a 12 most leszerelt természetőrrel egy csapásra 28 tagúra karcsúsodott a gárda. Ezzel jóformán emberfelettivé, s szinte teljesíthetetlenné vált az eredeti feladat, a természet aktív védelme.
Költséges időtöltés, olcsó természet Egy új terepmotor felszereltségtől, típustól, motormérettől függően legalább egy-két millió forintba kerül. Egy négykerekű változat, a most annyira divatos új quadok új ára 2-3,5 millió forint. Használtan már akár pár százezerért is hozzá lehet jutni az efféle "fűnyírókhoz". A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény szerint a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területeire csak az igazgatóság engedélyével szabad belépni. Kivételt a jelzett turistautak és kerékpárutak, valamint a közforgalmi utak képeznek. Azokon szabadon lehet közlekedni, túrázni, annyi megkötéssel, hogy a turistajelzéssel ellátott ösvényekről letérni tilos. A törvény alapján a védett természeti területeken az engedély nélkül űzött technikai sportok természetvédelmi szabálysértésnek számítanak, ami százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, s természetvédelmi bírság is kiszabható.
A pótolhatatlan kultúrtörténeti értékek földje
A szilvásváradi Szalajka-völgy a legrégebb óta védett táj Magyarországon, 1957 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, mint kiemelkedő fontosságú, egyedülálló természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékeket hordozó terület. A Bükki Nemzeti Park 1977-ben alakult. A fokozottan védett terület - közte a Bükk-fennsík, Nagymező - mintegy 6000 hektár. A Bükk-fennsík mészkő felszínét a legkülönbözőbb karsztformák teszik változatossá. Mélyében 400-600 barlang húzódik. Nevezetessége a Szalajka-patak 17 méter magasról aláhulló Fátyol-vízesése. Uralkodó erdei a bükkösök, 400-600 méter magasság alatt tölgyesek. Az Őserdő bükkjei 180-200 évesek.
Ha jól emléxem egyszer már megbeszéltük hogy a hasonló beszólásokra, amik megint lesülylesztika fórumot nem reagéunk. Ha jól rémlik, pont te írtad Nagyfefa. akkor most miért reagálsz? Tökf elesleges, már több napja kiderült ez. Szóval szerintem tartsuk magunkat az eddigi elképzeléshez és előbb-utóbb megunja, hogy magában írogatja a fa**ságait.
Ti még mindig ezzel a beteg szatírral vitatkoztok?Ki ő,rendező?Máshoz nem ért,csak hogy a bokorból kiugráljon a fényképezőgépével,és szívbajt hozzon a vadállatokra!
Nőkre erdőben támadni tilos. A természetet quaddal meghágni tilos.
Nincs köztünk nézeteltérés.
Nincs helye a természetben a sport, hobbi célú quadozásnak, sem!
Döntsétek el hogy mi a quad? Közlekedési eszköz? Sporteszköz? Státuszszimbólum? Mechanikus pénbiszhosszbító?
Nos mi a quad? Ha ezt tisztázzuk, az adja a proibléma megoldást, hiszen könnyen megtalálható hogy egy eszköz rendeltetésszerűen hol, és mire használható?
Nos? Mi a quad? Mire szolgál? (Szeretem a rövid, akár egyszavas definiciókat!)
A quadosokkal akik zárt , számukra létrehozott pályákon, illetve a más közlekedési eszközök számára is nyitott utakon közlekdenek (!!) nos azokra senkinek nem volt, és nem lesz egyetlen egy rossz szava sem!
Multkor egy nőt megtámadott egy erdőben egy ember!
Ebből nem azt a következtetést vonom le,hogy minden erdőben járkáló szatir!
Ez igy van a quadosokkal is,sajnos sokan tényleg nem jól teszik amit tesznek és ezért kell valamit tenni idáig eggyetértünk!
De az eszközöket kell meggondolni mert minnél jobban tiltanánk valamit annál jobban fogtok találkozni a quadosokkal ráadásul kialakulhat egy nem kivánatos ellenszenv is amit főleg a hozzád hasonló kijelentések miatt alakulnak ki!
Vannak jó és kivitelezhető megoldások és ezeket meg kell lépni ill bizonyos irányba ki kell jelölni útvonalat(ez már elkezdődőtt)és a tilos helyeken valóban szigoritani az ellenőrzést ill a büntetést!
Az meg hogy ki hogy szereti a természetet maradjon magánügye de van aki csinálja van aki irkál róla vagy csak fotozza!
ahogy én látom, hogy azokat a "qudos"oknak kinéző állatokkal szemben vannak fentartásainak, akik se embert se Istent nem ismerve "használják" természeti értékeinket. Erdeineket mezőinket, azokk védettségére és sajátos igényeire "fittyet" hányva.
A quadosokkal akik zárt , számukra létrehozott pályákon, illetve a más közlekedési eszközök számára is nyitott utakon közlekdenek (!!) nos azokra senkinek nem volt, és nem lesz egyetlen egy rossz szava sem!
Ugyankkor a topikleírás szövege alapján alapos a gyanú, hogy a topiknyitó azt a hamis látszatot kívánja kelteni, hogy a természetjárás és a quadozás nem antagonisztikus!
Kénytelen vagyok rögzíteni: kibékíthetetlen ellentét van a természetjárás természetszeretet, és a hobbi, vagy versenyszerű quadozás között.
Ez olyan axióma aminek vitatása is pszichiátriai kérdés. Így nem ennek a topiknak hanem az elmekórtannak a tárgyköre.
Azért szerintem egy két embernél legalább tisztázni tudtunk dolgokat és nam fognak minden quadost álatnak titulálni!
Remélem sikerül minnél több emberben kicsit megváltoztatni a rólunk mások által kialakitott negativ véleményt!
Biztosan sokat segitene ha pár közös megmozdulással tudnánk még több embernél valóságos képet kialakitani a quadozásról!
Azt meg,hogy sajnos vannak akik állat módjára riogatják a békés sétálókat nehéz leküzdeni de talán ez is egyszer sikerülni fog!
Én tettem az elején egy javaslatot bár szerintem több más irásunkkal egyetemben töröltették az oldalról aminek az okát máig nem értem!
Szóval ez a javaslat arról szólt,hogy aki tiltott helyen lévő főleg quadossal találkozik és le tudja fotozni annak képét kitesszük a saját quados oldalunkra minek szégyentábla lehetne a neve!
Ezt az ötletemet szeretnén közzétenni és ha egy kicsit is visszatart egy két embert már ez is valami!
Tudom,hogy érdekes módon aki rosszat tesz annak is vannak személyiségi jogai ezt én alapból vonnám meg a bünözőktől!
De ezekre találni lehet megoldást tehát ez sem lehet akadály!
Ha úgy gondoljátok lenne értelme egy ilyen belülről induló kitáblázásnak vagy van még hasonló ötlet várnám a hozzászólásokat!
Ui.Lehetőleg próbáljuk meg ezt a kellemes hangnemet továbbiakban is tartani mert ez sokkal jobban emberibb mint ami a kezdetektől mostanáig előfordult!
Nem olvastam az elmúlt egy-két nap termését, pótolom majd én is. Ma a Bakonyban sikerült kvadosokkal találkoznom. Sajnos a dobhártya szaggató típusó gépekkel / kipuffogókkal voltak, kilóméterekről hallatszott a motorok üvöltése. Újabb negatív élmény, mindenféle egyéb kommentár nélkül.