Nyári izlandi utunkat tervezem, és most éppen annál a verziónál tartok, hogy lakóautót bérelnénk. Ez kb. annyiból jönne ki (öten vagyunk), mint autót / terepjárót bérelni + szállás, viszont előnye, hogy rugalmas és az élelmezés (tárolás, főzés) jól megoldható. Kb. 10 napot töltenénk kint, ennyi idő alatt persze a Felföldet nem gondoltuk meghódítani (az úgyis más felszerelést igényelne), maradnánk nagyjából körben az 1-esről elérhető úticéloknál.
Nézelődtem a fórumon, de ilyen jellegű kalandba még senkit nem láttam belevágni, és egy kis segítség kéne, hogy átlendítsen a bizonytalankodáson. Hallott már valaki ilyen lakóautós tapasztalatról? Amikor kint voltatok, találkoztatok az úton ilyenekkel, és szerintetek el lehet jutni velük minden helyre, ahova autóval? (Persze nem terepjáróra gondolok.) Van-e olyan célpont, ami így nem megközelíthető, de "kihagyhatatlan" (tekintetbe véve a kint tölteni tervezett időt)? Pl. Landmannalaugar? (amit egyesek szerint az F208-on "mezei" autóval is majdnem teljesen el lehet érni)
Minden véleményt, ötletet, tanácsot szívesen vennék - és ha végül valóban e mellett döntünk, majd beszámolok a tapasztalatokról. köszi!
akkor én inkább az északi kitérőt ajánlanám, van benne minden ami izland és elég nyugis is. (langmannalaugarba, eldgjába, thórsmörkbe, a lakihoz zűrösebb bejutni, a gleccsertúra sem biztos, hogy bejönne nekik)
- északra a felföldre (a gullfoss után néhány órás autózásra van hveravellir), esetleg tovább az északi partra ( Krafla, Godafoss, Myvatn-tó, Dimmoburgir Námafjall, Dettifoss, Grimsey, Vesturdalur, Asbyrgi, Husavík, Akureyri Glaumbaer, Vidimyri) - v. maradva délen Thórsmörk (személyautóval ne!, de busz van), Hekla, Landmannalaugar, Skógafoss, Svartifoss, Dyrhólaey, Skaftafell, Jökulsarlón, Skalafell. ha szeretitek, itt belefér az 1 hétbe a legendás landmannalaugar-thórsmörk trekk is (3 nap) - esetleg nyugatra a Sneafellsjökullhoz, ha szeretitek Vernét kérdés pesrsze, mikor mentek (reykjavík sztem max 1 hétvége, főleg ha bulizni akartok:)
Elkezdtem tervezgetni az itinert, és úgy látom, hogy egy pár napos Reykjavík-i tartózkodás után egy irányba érdemes elindulni, az egész sziget egyszerűen túl nagy.
Az arany kör mellett mit ajánlanátok? Délkeletet a hatalmas jégmezejével, esetleg északnyugat fjordjait, netalántán a belső területeken található vulkanikus tájakat? úgy számolgatok, hogy kb. egy hét lenne Reykjavíkon kívül... ráadásul senior utazókról van szó, ahogy korábban említettem.
Par napja regisztraltam csak a forumra, es nagyon tetszik!!! Parommal regi vagyunk, hogy Izlandra utazzunk, es most ugy nez ki, hogy ossze is jon nyaron. Mivel vezetni egyikunk sem tud, gondoltuk erdemesebb egy elore megszervezett turara befizetni. Nekem a Baraka utiterve tetszik a legjobban, es arban sem rosszak. Ha valaki volt veluk, vagy esetleg ismerose, es tud valamit roluk, hogy milyen utakat szerveznek stb., nagyon orulnek ha megosztana velunk a tapasztalatokat. Vagy ha esetleg tud valaki masik utazasi irodat aki szervez Izlandra utazasokat, azokat is szivesen meghallgatnam. Az ekezetek hianyaert elnezest kerek, de most epp Angliabol irok es hat a gepen nincsenek ekezetek ugyebar... koszike
Hát, én nem mostanában voltam ott, de a szállásban arra készülj fel, hogy az "olcsó" szállások (youth hostel) is igen drága itteni viszonyokhoz képest.
Szállás tekintetében tudom esetleg ajánlani a www.hostelworld.com oldalt, lehet rajta böngészni. Én sokszor foglaltam már ezen keresztül szállást a világban..
Igen, bocs, nem voltam túl világos. Tehát a fesztivál jegy árára vagyok kíváncsi, de az is érdekel, hogy kb. mennyiért lehet ott szállást találni. Azt sem tudom, hogy milyen fajta szállások találhatóak, gondolhatod, hogy nem hotelre gondolok... :-)
Hajójárat kevés, hosszú és drága van.... (bár ha lesz egy kis időm és pénzem, a feröeri megálló miatt mindenképp beiktatom)... vasút és közút meg ugyebár nem vezet oda.. :))
Sziasztok, most találtam rá a topicra és tetszik, mert nekem is nagy vágyam eljutni izlandra. Ez az icelandairwaves fesztivál pont jó lenne... Mikor rendezik? Köszi
A keresőben a légitársaságok legördülő menüjében nincs benne az összes, de Keywords mezőbe be lehet pötyögni az "Iceland Express"-t, beállítani mellette az "Airline"-t, és hajrá, máris lehet ötvenvalahány képet nézegetni Iceland Express gépekről.... :))
Lekaptak egyet pl. a görögországi Kephaloniában is... :))
ez így igaz.. charter van, de hely nincs... =/ de hát ez a legtöbb charter sajátossága.. ha tudjuk, hogy miként működnek a charter láncok, akkor belátjuk, hogy miért nincs hely.. ill megértjük, hogy miért maradnak néha a charteres utasok valahol külföldön =D na de nem ez a lényeg... hanem, hogy sajnos ez nem egy járható út =(
csak ismételni tudom magam.. szóval egy novemberi hozzászólásom a most is sokszor feltett kérdésre:
"van ám :) múlt nyáron (2004) volt szerencsém kint dolgozni, és ezáltal szert tenni személyi számra és bankszámlára. nagyon boldog voltam, hogy sikerült és gondoltam jó lesz még a jövőben valamire... most is szerettem volna kimenni egy évre, és megérdeklődtem, hogy mégis hogy lehet kijutni újból. ha 3 hónapig szeretnél maradni , azt lehet, ha le tudod beszélni a munkaadóddal. 3 hónapnál hosszabb tartózkodás esetén már szükséges a munkavállalási engedély, melyet azután kaphatsz meg, hogy van munkád... munkát viszont akkor kapsz, ha van munkavállalási engedélyed. ha mégis megszereznéd valahogy a munkát.. akkor a következő lépés, hogy ténylegesen csak akkor kapod meg a munkavállalási engedélyed, ha van letelepedési/tartózkodási engedélyed - lévén olyat, aki nem lakik sehol nem alkalmaznak... de... a letelepedési/tartózkodási engedély csak akkor kerül kiadásra, ha már van munkavállalási engedélyed, merthát miért fogadnának be bárkit is, aki nem tudja magát eltartani? jaa.. és persze a letelepedési/tartózkodási engedélyt Izlandra érkezésed elött kell megkapnod.. természetesen úgy, hogy a helyi (ahol Izlandon lakán) rendőrkapitányságon veszed át :D
szóval sok sikert... nekem még nem sikerült elintéznem, hogy kimehessek - ha másnak sikerül, örömmel fogadom a módját :)
üdv, North"
ezenkívül a repülős odajutás én mindenkinek javaslom a nemzeti légitársaságukat az Icelandair -t! lehet, hogy egy kicsit drágább, mint egy fapados, de - pontos - a legjobb pilótáik vannak - jó a kaja :) - filmek és zenék tömkelege - csodaszép B-757 gépmadár parkjuk van :)
de persze lehet menni a fapadossal is (mint ahogy számomra kiderült - drágábban, mint a nemzeti légitársasággal) :D na de ez is csak időszak kérdése... mint minden más ellenben - pontatlan (egy francia srác lekéste a csatlakozását és nem kapott kárpótlást, sőőőt, mivel a lekésett gép is fapados volt, eladták a helyét másnak és vehetett Londonban új jegyet más gépre - holott már egyszer fizetett, de mind1) - a pilóták ... pilóták - kaja nincs - audio/video... ezt látjátok nem tudom... :D - a géppark... vegyes
senkit nem szeretnék rá vagy lebeszélni róla, de mielött jegyet vesz... mondja meg mikorra és megnézem az Icelandair clubban, hogy arra az időszakra mennyi a jegy =)
én közel biztos CPH iránynak mennék - talán MA, FI kombinációban. de lehet, hogy CPHig SkyEurope... úgyis esti FI az amivel érdemes menni =)
egyébként igen én is azon vagyok, hogy kijuthassak, de lehet, hogy nem fog összejönni... ha más lehetőséget nem láttok, akkor várjatok május 1ig, mert elvileg akkor tárgyalják meg, hogy mi legyen a sorsa az új eu tagoknak...
nem jövök ide sokat, mert nem tudom a kódom és lusta vagyok bejelentkezni =) msn-en szívesen válaszolok, ha van kérdés... de javaslom, hogy olvassátok vissza a fórumot , mert emlékeim szerint leírtam, amit tudok. - eznincs(at)emesen(dot)com
Időnként szokott lenni Malév meg Icelandair-charter is közvetlenül Keflavíkba, de menetrend szerinti nincs.
A charter is inkább csak nyáron.
Van viszont izlandi "fapados", az Iceland Express, amire át lehet szállni Londonban és Koppenhágában is, ezekre a helyekre meg magyar fapadossal is el lehet jutni.