„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
"Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)"
:)
A helyzet ennél is rosszabb: az ateista még csak jutalomként se tudja értékelni a te "mennyei jutalmadat".
Az ateista még Istent is szánja az ő örökkön tartó változatlanságáért.
Igen, tudom hogy a hívő számos "paradicsomi" állapottal képes elszórakoztatni magát - de csak mert nem gondol bele mélyebben, megelégszik a felszín karcolgatásával.
Amennyire én látom, a mennyország, ha a cifrákat lehántjuk, leginkább olyan, mint egy végtelen betépett állapot valami kurva ütős, fájdalmas mellékhatásokat nélkülöző cucctól.
De mit kezdjek vele én, aki még csak részeg se szerettem soha lenni...
Gyanmár! Mintha lenne bármi tetten érhető különbség a keresztényekre és (mondjuk) zsidókra "jellemző" viselkedés között. /A materialistákat csak csekély számosságuk okán hagytam ki. A "jellemző" mintázat értékeléséhez kell egy minimális sokaság./
Az egész kegyelmi botrányban a legszomorúbb és legfelháborítóbb nyilatkozata:
„ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is”."
Csak hogy egyformán értsük, lefordítom magyarra:
"Ha egyszer megvettek minket kilóra, akkor tartsunk ki a haszon imádatában "nehéz időkben" is."
Vagy, bibliotikusan:
"Ha egyszer eltettük a harminc ezüstöt, csókoljuk meg amit kell - még ha mostanra erősen valaki alfelének tűnik is..."
És 86 % elfogadta ezt az erős érvet.
Ámbár meglehet rögtön elkezdtek szégyenkezni...
És sajnos ez nem református vonás. A katolikus főpapság is ugyanígy viselkedett a '15-ös menekültválságban (Letették a garast Viktor mellet - a Pápa és Jézus Krisztus ellenében.)
Vannak persze kivételek.
24 % még csak nem is marginális.
De ha /alighanem teljes joggal/ feltételezzük, hogy ez a nyolcvan-egynéhány százalék mindent felülíró haszonelvűség általánosan jellemző a társadalomra, akkor a hazug popularisták uralma megdönthetetlen.
Legfeljebb a következőt nem Orbán Viktornak fogják hívni...
Nyugi, megszoktuk. Meg azt is, hogy rendre nem egyeztetsz alanyt, állítmányt, ragzásid is hagynak némi kévánnivalót magok otán, de nagyjából kikövetkeztetjük, nit is akartál habrigálni...
Erre mondom én azt, hogy az istenhit kapudrog: ha egyszer valakit arra kondicionáltak, hogy egy alaptalan dolgot kritika nélkül igaznak elfogadjon bemondásra, akkor már bármi alaptalan hülyeség igaznak elfogadására is hajlamossá válik.
"Mert a hitet gyakorlók közt a legtöbb a keresztény.
Az igaz, hogy ez a népességnek csak tizede, de a kilectized az nem hitet gyakorló."
Ez nem teljesen igaz.
Itt egy 2017-es Nyugat-Európai felmérés eredménye, hogy ki tekinti magát kereszténynek:
Igaz ugyan, hogy ugyanez az elemzés azt is kimutatta, hogy Nyugat-Európában többségben vannak a templomba-nem-járó hívők, de a keresztényeket nem az definiálja, hogy elmennek a misére, hanem hogy hiszik: Jézus a Megváltó.
Mellékesen pedig itt van az európai tényleges ateisták aránya:
Max 14-16% az "istentelen" Nyugat-Európában is. A maradék viszont istenhívő, és a többségük kulturális hagyomány miatt keresztény.
A lényeg, hogy orbitális baromság az, hogy "A nyugat fő vallása az ateizmus."
A "nyugat" fő vallása a kereszténység, csakhát nem az a bigott intoleráns gyűlölködő változata, ami egyesek szívének oly kedves, hogy azt tekintik "igazi kereszténységnek".
Hitvány módra válást ajánl, noha: "És hozzá menének a farizeusok, kisértvén őt és mondván: Szabad-é az embernek az ő feleségét akármi okért elbocsátani? Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-é, hogy a Teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonynyá teremté őket, és ezt mondá: Annak okáért elhagyja a férfiú atyját és anyját; és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Úgy hogy többé nem kettő, hanem egy test. A mit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válaszsza. Mondának néki: Miért rendelte tehát Mózes, hogy válólevelet kell adni, és úgy bocsátani el az asszonyt? Monda nékik: Mózes a ti szívetek keménysége miatt engedte volt meg néktek, hogy feleség'teiket elbocsássátok; de kezdettől fogva nem így volt. Mondom pedig néktek, hogy a ki elbocsátja feleségét, hanemha paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörő; és a ki elbocsátottat vesz el, az is házasságtörő"...
Mondtam? Nem. De vallások közül a keresztény a legnagyobb. Lévén az ateizmus nem vallás. ( a bélyeggyűjtés, motorkerékpározás és homoszexualitás sem az)
Mert a hitet gyakorlók közt a legtöbb a keresztény.
Az igaz, hogy ez a népességnek csak tizede, de a kilectized az nem hitet gyakorló. Csak te raffiniert módon kitaláltad, hogy a hitet nem gyakorlók is hívők, mégpedig istennemlétezésben hívők.
Ám ez ökörség.
Mert pl. János bácsi hite, vallása az, hogy holnap lesz a boltban Dreher sör?
De persze az épeszű és toleráns kereszténység, és nem az elvakult gyűlölködő és korlátolt fanatikus kereszténység. Ha szerinted ez utóbbi az "igazi" kereszténység, akkor jogosan érezheted úgy, hogy a "nyugaton" pogány istentelenek vannak.