Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A toke meg fiatal de faj a lelkem kitepni, pedig ha virus muszaj kidobjam, ha azt mondjatok.
Toltok fel kepet (a tegnap letordeltem a ket elagazodast, nem tudvan h mi az gondoltam ilyen konnyen megoldom. Ma letortem az egesz agat.) A masik aga egeszseges.
Nekem is van időnként villás elágazású vesszők közel,távol nincs Orosz és Ukrán fajta közelébe.
Kizárólag magyarországi oltványosoktól vásárolt szőlők.Erősek és és jól teremnek.
Csemege szőlőkön vettem észre pl.hamburgi,fanni,stb.Ha jól tudom szölöszem bevizsgáltatott egy ilyen tőkét és nem volt vírusos.Nem biztos egyből neki kell esni a csákánnyal.
Ezt az örömöt úgy értettem, ha valóban a rossz idő miatt kötött rosszul, akkor nem én hibáztam. Szerintem nem fog elszáradni, tavaly sem szárad el, most is zöld mind, rajta néhány árva szemmel. Nálam nem csak az erősen növő vessző kötött rosszul, gyengébbek is erősen hiányosak. Így van csak találgatunk. Minden esetre jövőre megpróbálom a hajtás visszafogását, aztán majd látjuk. És csak a pölöskei. Van közötte egy tő augusztusi muskotály az pl. teljesen hibátlan.
Eltekintve attól, hogy nem tudható, nálad mi van, a fertőző leromlás betegség több nepovírus eredménye, nem mindig azonos tünetekkel. Nagyon elterjedt, de nem minden fajta ugyanolyan fogékony rá. Sajnálatos módon fonalféreg is tudja terjeszteni, szóval a betegnek tűnő növények eltávolítása nem haszontalan tevékenység. (egyébként szokott valamilyen levéltünete is lenni, de annyira sok irodalmat nem találtam ehhez, hogy biztosat tudjak mondani)
Azért mert egyszer valami behatás miatt egy vessző elágazik és semmilyen más deformitás nincs a tőkén. Sőt... rákövetkező 5-10 évben még ez sincs. Nem terjed a szomszédaira, majd a tőle 5. tőkén 2 év múlva újra előfordul.
De közben mind jól érzi magát és terem...
Tudod mit? Te csákányozd ki, sőt a 10 méteres körzetében lévő összes tőkét ugyancsak.
Nevelgeted, életben tartod, majd küldöd mindenfelé, mindenkinek oltocsapként. Egy olyan növényt, ami valami amorfitast mutat. Nem a fajtára jellemző hajtást nevel, villásan elágazásokat látsz rajta, ami szerinted azért van amert fúj a szél.
Értem.
Nálam több ezer, több tízezer tőkét fúj a szél. Sokszor nagyon nagyon fújja. Ha egy szeles nap után ilyet tapasztalnek, akkor azt azonnal kivágnám.
Vírus e? Lehet hogy nem, lehet hogy igen. Egy biztos, nem a fajtára jellemző, normális, egészséges életmukodes jele amit mutat.
Azért nyugi. Nálam a Magyarországon, magyar hivatalos kertészettől vásárolt régi fajtákon is elő-elő szokott fordulni ilyen villás elágazás. 5 tőkéből egyen évente. Kb.
Ha észreveszem, kitöröm az egyiket, ha már későn, akkor tavasszal a metszéskor megy az egyik fele.
Semmi problémát nem okoz nálam.
Következő éven az se biztos, hogy pont azon a tőkén találok villásat.
Szerintem meg nem vírus. Egyszerűen valami behatás éri ilyenkor a csúcsot növekedés közben, amiért elágazik.
Franc se tudja, hogy mi. Talán nekiveri a szél a huzalnak, beleharap valami rovar, 43,56 fokban éri UV , stb...
de mindig egészséges, nem deformált mindkét ág az elágazástól is. És következő évben nem jön elő, nem lesz egyre több.
Akkor lehet vírus, vagy más faktorú betegség, ha egyre több és több lenne belőle.
Mivel még nem próbáltam ki: a kezelési utasítás azt írja, hogy a fix gáz akármilyen pozícióban rögzíthető, ez alapján a gázhatároló 1/3 és 2/3 állása egy ettől független valami kell legyen. Az én értelmezésemben: a kart hagyom "I" pozícióban, a fekete gázkart tövig nyomom, majd a narancs színű rögzítővel fixálom. Kiváncsi vagyok, az elméletem működik-e a gyakorlatban, egy-két nap múlva kiderül.
Pont ezt említettem 2 éve mikor az sr 430-at kezelésbe vettem a 340 után.
Keresgéltem és találtam Angliában olyan markolatot, le is egyeztettem mindent velük de azután túl léptem rajta. Mostanra megszoktam ...
Talán ez az egy ami nem felhasználó barát tulajdonság de fújni azt nagyon tud. Kedd esti permetezéskor két töltés között meglátogatott egy jó komám és Ő mondta, hogy kb. 4-5 méterre átfúj ennél a lombozatnál a soron.
Még nem használtam, de a durva tanyájukat a stihleseknek, hogy Magyarországra nem a fokozatmentes gázkarral szállítják. Az pozitív, hogy tényleg egy kézzel lehet kapcsolgatni, amúgy sok különbséget nem látok az sr340-eshez képest, talán csak a nagyobb beöntőnyílás és a levegőbetáplálástól füvgetlen szűrő említhető.
Nem véletlen, hogy a magyar (és uniós) jogszabályok csak vírusmentes szaporítóanyag árusítását engedélyezik, amit csak vírusmentes szaporítóanyag törzsültetvénnyel lehet garantálni.
Namármost: az ukrán/orosz fajtáknál senki és semmi nem garantálja, hogy az az oltvány vagy oltócsap vírusmentes, hogy is lehetne az, tekintettel arra, hogy a vírusmentes szaporítóanyag előállítása idő és pénz, ezen fajták előállítói pedig a profitmaximalizálásban érdekeltek, aki éveket áldoz a fajtája vírusmentesítésére, az jó eséllyel hasznot nem lát abból a fajtából, esetleg majd a gyerekei nyugdíjas korukra.
Nálam a Dubovski ruzovűj 2 különböző helyre lett ültetve az egyik helyen kiválóan teljesí, a másik helyen spontán kiszáradt. Ami az én kertemben nagyon jellemző, hogy több éves erős lugas tőkéim, spontán gutaütést kapnak, és kiszáradnak. Más téma. A Jubilej novocserkaszt, a Piszánkát, és a Preobrazséniét, te hogyan különböztetnéd meg? Mert szerintem tök ugyanaz, még a növekedési, habitusuk is ,pedig mindegyik más Ukrán kertészetből származik
Lenne egy kerdesem, kezdo vagyok. Van egy csemegeszolo tovem (Muscat Ljubimuj, vmi ilyesmi), hajlamos h iker hajtasokat neveljen. Ez olyan hogy nem honaljhajtas hanem egyszeruen az ag hegyesszogben ketteagazik ( ket feju sarkany). Kulonosebben nincs vele bajom csak ne legyen vmi genetikai elvaltozas, betegseg. Vagjam le, vagy teljesen normalis egyes fajtaknal ez?
én is ugyanígy jártam, mondjuk nekem csak 60 tökét kellett a kis 6 l-es pumpással leveretnem. Pár éve egyszer már eljátszotta velem ugyanezt, akkor elvittem szervízbe, ahol addig vakargatták-tekergették, amíg el nem indult, de most nem kegyelmeztem neki, amiért cserben (helyesebben permetlében) hagyott.
Én tegnap nyugdíjaztam a 20 éves sr 340-et, lett helyette új sr 340-es, a régi meg visszaminősül lombfujóvá, ott nincs az, hogy bekevert cucc a tankban, a gép meg nem i dul. Nálam valami gyújtás-sztrájkot követő túl sok üzemanyag lehetett a gond, mert fél nap múlva beindult, ha nem is pöccre.
Na most még megnéztem a maradék jupitereket is, amik valamilyen vadon lévő valami régi fajtára került oltásra pár éve.
Az a terület jobb dőlésszögű, így picit hamarabb virágzott, még a csapadékos időszak (LOL, esett párszor, a felső 30-40cm végre nedves, de alatta szárazság) előtt, teljesen jó a fürt - próbáltam fotózni, de több mindent is lekaptam, és már nem tudom, melyik mi volt ;-)
Ez is poliverzumot kapott virágzás előtt (a Néró kötése rendben is van, már csak a keserűsós kezelések kellenek a jó terméshez). De itt még ment a motoros permetezőm, a tegnap említett területnél viszont éppen durcásat játszott, az akkus kisgép meg nem igazán alkalmas kontakt jellegű szerek kijutatására levelek takarásában lévő virágzatra. Szóval az eddig felsoroltak alapján elég sok a változó, hogy mitől olyan a kötés, amilyen. De azért én továbbra is a gombás fertőzést tartom a legvalószínűbbnek - úgy rémlik, a legtöbb rezisztens fajta virágja érzékeny a gombákra (Solaris nem tűnik annak)
Teljesen igazad van, de lehet, hogy ugyanezek a fajták amik gyűjteményben problémásak egy nagy táblában ahol mindent a nekik megfelelő időpontban kaphatnának tök jól viselkednek.
Vegyes üzemmódban em lehet jól szelektálni hogy én most csak ezt vagy azt permetezem.
Egyszerüen nincsenek tesztelve, hogy 10-15 távlatában mennyire biztonságos termelni öket, kizárólag a külalak számít, mert szemmel sok mindent el lehet adni.