Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18790

Szerintem ne menjünk nagyon bele a tudományba . Gyümölcsfák esetén rügymutációról beszélünk . Rügymutáció csak egy egyeden jelentkezhet mert annak van rügye egy megtermékenyült  magnak , aminek teljes génkészlete van nem lehet rügymutációja mivel nincs rügye az majd csak akkor lehet ha egy növénnyel fejlődik . 

 

Amúgy régebben tettem már fel fotót hajtás ( rügy ) mutációról és termés ( virág ) mutációról is .

Előzmény: zoli1437 (18789)
zoli1437 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18789

Szerintem a mutáció genetikai eltérés attól ami a szülők génkészletéből következik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mut%C3%A1ci%C3%B3

 

Előzmény: Mozo66 (18786)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18788

Na akkor itt a megoldás .... ananász kajszit kel telepíteni . Bírja a fagyot a szárazságot , 85 évig él nem igényes semmire édes enyhe ananász aromaval .... ha eltekintünk attól hogy enyhe ananász íze lesz akkor pálinkának is jó.

Előzmény: zoli1437 (18787)
zoli1437 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18787

Rákérdeznek alanyra, fajtára, növényvédelemre, tápanyag pótlásra, öntözésre, termésre.

Igyekeznek minden infót begyűjteni.

https://sargabarackinfo.hu/ananasz-kajszi/

Itt írnak kort ami csak oltvány lehet.

 

Előzmény: Mozo66 (18785)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18786

Én nem azt írtam amit te egy dolog az utód genkeszlet és más a mutáció .

Előzmény: zoli1437 (18784)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18785

Ha ültetvényben vizsgálódnak ott minden esetben oltvanyokat vizsgálnak , mert ültetvényben az van ott nincs magonc . Hiába él egy magonc 80 évet a saját gyökerén az árok partján ha átszemzed nagyüzemi alanya berakod ültetvénybe ugyan úgy pusztulni fog mint akár melyik másik fajta .   ..... szerintem .

 

 

A présház előtt van ágy magonc tavaly előtt tőböl alacsonyan ki lett vágva , kihajtott most megint van rajta virág . Meghagytam , ha ennyire élni akar akkor hagyom bár nincs jó helyen .

Előzmény: Bubi504 (18778)
zoli1437 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18784

Még ha elfogadom amit írtál (nem feltétlen) akkor is azt írtad amit én.

Szülők -> utód -> mutáció -> új fajta. Ha kihagyod a mutációt ("esetleg") akkor is.

A nagy eséllyel rosszabb meg azt jelenti, hogy az utódok döntő  többsége leggyengébb tulajdonsága (használati szempontból) a szülőké alatt marad. Lesz ami nem, de kis eséllyel. Nem biztos, hogy megéri a kockázatot. (Bár átoltható.)

Egyébként meg bármelyik fajtának lehet olyan génje (tulajdonsága), ami jól jöhet új fajtáknál.

Előzmény: Mozo66 (18775)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18783

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126223451&t=9144688

 

 

Tettem már fel magonc kajsziról képet a régi fórumozók biztos emlékeznek sok mindenre .

 

Most van egy termő kis fa a hátsó kertben egy a présház előtt ami 2 éve tőből ki lett vágva de újra kezdte az magyar kajszi variáns . Most pótlásának én is magoncokat rakok a sorokba .

 

james69 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18782

A saját esetemet probálom vázolni egy külön álló területen 90 db kajszi egy sorban 2012 -ben  25db ment ki egyszerre a mai napig nincs magyarázat 2022 - ben ebböl a 90 db  -ból  2db maradt meg az is gönci  fajta most 20 évesek .2012 látszólag semmilyen  probléma a fákkal majd eggyik naprol a másikra  sápattabbak a levelek szine  majd kanalasodnak  és pár nap és kompletten elszáradnak a fák folyamatosan.

Előzmény: Bubi504 (18779)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18781

Az egyik kipusztul, a mellette lévő (ugyanaz a talaj, ugyanaz az időjárás) meg nem. Kézenfekvő, hogy a kettő közti különbség az érdekes, nem az, hogy valahol máshol, más talajon, más klímán mi él meg véletlenül magas kort.

Előzmény: Bubi504 (18776)
arpad-lajos Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18780

Ez pontosan így van. Több gazdaság rendszeresen csepegtető öntözéssel segíti a fákat. A pusztulás náluk is 5-10%, gyakorlatilag hasonlóan az öntözés nélküliekhez.

Előzmény: Bubi504 (18779)
Bubi504 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18779

Ha ilyen egyszerű lenne akkor csak öntözni kéne - de a valóság az, hogy ha pusztul, akkor öntözve is pusztul. 

Előzmény: james69 (18777)
Bubi504 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18778

Hosszú éveken keresztül folyt már ültetvényekben kutatás (nem csak Mo-on, Fr-ban is) de nem sikerült _egyértelmű_ gyökérokot találni az ültetvényeken belül. A pusztulás terjedésének okai részben ismertek, de arra nincs magyarázat, hogy amíg egyik termőtájon az egyik, egy másik tájon egy másik fajta pusztul sokkal jobban (az olyan, általános indokokon kívül mint a fa általános állapota, de önmagában ez sem magyaráz statisztikailag igazolhatóan semmit). Ezért juthattak arra, hogy inkább vissza a gyökerekhez - ha egy fa 30 éve él, akkor azt kell alaposan megnézni. 

Előzmény: Mozo66 (18768)
james69 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18777

Ezen már én is sokat agyaltam mi lehet a kajszi pusztulás háttere mögött sajnos sok az ismeretlen tényező meg tudás hiánya stb... egy maradt a tapasztalat meg a logikus magyarázat keresése lehet hogy a gyökérzet a fő probléma sokszor volt jellemzö hogy pl helyben kikelt magoncba oltották a nemest aminek valószínűleg kialakulhatott a karó gyökérzete jó most sokan majd mondják hogy annak inkább a stabilitásban van fontosabb szerpe mintsem a tápanyag felvételében de mi van ha tévedünk pl komoly aszályok idején a hajszál gyökerek komolyabb mélységekben károsodnak majd csapadék érkezésekor már nincs idő regenerálódni ellátni a hatalmas lombozatott + termést lehet az okok között van a csapadék egyenlötlen eloszlása nagyobb eső után hőguta  40 fok le se jut csapadék már is elpárolgott plussz egy két betegség amit lehet normalis esetben kiheverne a fa .Vagy rossz az elképzelésem

Előzmény: Mozo66 (18769)
Bubi504 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18776

Azon már túl vannak (legalábbis a pusztulás vektorait már ismerik). Az öreg fák azonban tudnak valamit amit a fiatalok nem, és pont azért kell az öregeket tanulmányozni mert valószínűleg azokban van valami ami az újakból hiányzik - és 'kicsit' egyszerűbb megtalálni azt a _valamit_ mint keresni a fiatalban, hogy mi hiányzik belőle, miközben nem tudni, hogy mi hiányzik (ergo lehetetlen olyat keresni ami nem definiált). 

Előzmény: öreg_néne_b (18764)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18775

Az új kajszik a régiek génjeinek a variánsai esetleg némi mutációval.

A magoncok meg nagy eséllyel rosszabbak a szülőknél. (Vissza az átlaghoz.)

 

 

Na ennek így se füle se farka . 

 

Addig jó , hogy az új fajta a régi génjeink variánsa mivel keresztezéssel ... ivaros szaporítás .... állítják elő az új fajtákat vagy ha gén manipuláció is van benne az is valamilyen régebbi fajtából való . 

 

A mutáció egy egyedben jöhet létre , a két féle variáció nem lehet egy új fajtában mert az ivaros szaporodás eleve új gén készletet hoz létre abban rögtön mutáció nem lehet . 

 

A magoncok rosszabbak a szülőknek ..... hát az összes keresztezéssel előállított fajta két szülőtől származik és először magonc lesz , majd persze szelektálják de ami marad abból új fajta lesz . Amúgy meg mi az hogy rosszabb ??? ... milyen szempontból rosszabb . 

Előzmény: zoli1437 (18771)
arpad-lajos Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18774

Kétségtelen, hogy a "művelés, a tápanyag, az alany ...." és hozzáteszem a fajta biztos befolyásoló tényező. De ezekre a termesztőknek van a legjobb rátekintése. Egy egyetemi vagy kutatintézeti  kutató legfeljebb érdeklődhet, de ilyen kísérleteket nem állíthat be, mert neki 3-4 éven belül doktorálni kell, ahhoz pedig angol nyelvű szakcikkeket kell produkálni.  Ezek a témák pedig minimum 6-8 évet igényelnének.

Nem tudom, hogy ők mit akarnak vizsgálni, de felteszem,  ha kapnak 50 egészséges öreg fáról mintát és azokat megvizsgálják pcr-el baktériumokra vagy fitoplazmára, akkor kiderülhet, hogy egy régi magyar fajta pl. a Gönci jól tolerálta ezeket a betegségeket. De az is lehet, hogy semmi következtetésre nem tudnak jutni.

Minden esetre szerintem az nagyon jó dolog, ha a kajszival foglalkoznak és nem egy laboratóriumi tesztnövénnyel.

 

Ami az új tendeciákat illeti, azokat a fajták vonatkozásában gőzerővel kutatják a nagy cégek. Ott nagyon nehéz labdába rúgni. De akármilyen nagy cég is az, ha nincs genetikai forrása, akkor nem tud előbbre jutni. Példaként említhetném a sharka vírusnak ellenálló fajtákat. Addig amíg fel nem fedezték Amerikában, hogy van egy kínai eredetű génforrás, amelyet be tudnak vinni a kajsziba, addig senkinek sem sikerült vírusellenálló fajtát nemesíteni. Azóta pedig a menő cégeknél az új fajták mind vírusellenállók. 

Előzmény: Mozo66 (18768)
naivkezdo Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18773

Mi még ma hajnalban fűtöttünk, biztos ami tuti, de ennyi volt, már csak -5 lesz elvileg.

 

Most ott lesz nehéz döntést hoznom, hogy mennyire illene metszeni. Tele van mindhárom kis fa virágrügyekkel, sosem termett, tele erővel, de metszeni kellene, mert sűrű, összevissza, bénán metszett. De x évente egyszer terem, nincs szívem:)

Előzmény: Mozo66 (18770)
james69 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18772

A magonc termésére én is kiváncsi vagyok bevallom én még ilyet nem láttam.

Előzmény: Mozo66 (18769)
zoli1437 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18771

Szerintem rossz a példád. Az új kajszik a régiek génjeinek a variánsai esetleg némi mutációval.

A magoncok meg nagy eséllyel rosszabbak a szülőknél. (Vissza az átlaghoz.)

Viszont ismerek olyan öreg fát ami, két éve amikor úgy elfagytak az újak, hogy még virágot sem hoztak, termett. És nem magonc, mert többet is láttam belőle és az egyik helyén mirabolán nőt amikor kipusztult.

 

Előzmény: Mozo66 (18768)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18770

Hát ezek holnap hajnalban biztosan nem fognak elfagyni .  

Előzmény: james69 (18766)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 1 18769

Itt az utca elején egy partoldalban  is van egy kajszi matuzsálem , mikor általános iskolában jártam már meg volt igaz kis fa volt még akkor , most 50 év felett van már talán fiatal korában termett is de az elmúlt évtizedekben biztos nem . Nem tudom elképzelni hogy mit tudnak hasznosítani belőle . Egy pottyantott magonc ilyet millió számra lehetne létrehozni és a jó részük szép kort érné meg mert sterilek minden beavatkozástól . Nem agyon használt elfertőződött területén szaporítják az alanyt a használt nemest nem fertőzött gépekkel termelik rakodják tárolják ... stb . 

 

Most is elmondom mint oly sokszor , ha valaki saját célra kis tételben otthon akár kajszit a legjobb megoldás a magról vetés . Nekem ha az idén nem fagy el akkor lesz mutatóba magonc termése majd megmutatom .

Előzmény: Mozo66 (18768)
Mozo66 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18768

Ha konkrétan a kajszik ültetvényben való pusztulása irányában akarunk kutatni akkor ültetvényekben kell vizsgálódni és változtatni a körülményeken ... művelés , tápanyag , alany .... stb minden amit ilyenkor fel lehet sorolni . 

 

 Ha általánosságban akarjuk javítani a kajszik genetikáját akkor sem a hátratekintés a megoldás , ez olyan lenne mint ha egy korszerű autót akarunk tervezni és előveszünk régi Trabant Moszkvics meg Wartburg alkatrészeket és ezeket újszerű módon összeépítve azt gondoljuk , hogy ez egy modern a mai igényeknek megfelelő autó lesz .

Előzmény: arpad-lajos (18763)
zoli1437 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18767

Azért én vitatkoznék azzal, hogy nincs értelme kutatni az idős fákat. Már csak az alapok miatt is. Minden tulajdonságot az határoz meg, hogy a genetika és a környezet közül mi a gyengébb. Nem biztos, hogy minden esetben a környezet a hibás. Inkább fel kéne térképezni a fajták tulajdonságait gének szerint és szerkesztéssel létrehozni a kívánatost.

james69 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18766

Orangared, pincot, harcot, farbaly, tsunami. talán megmaradnak .

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18765

Ahogyan a csecsemőhalandóság miatt sem az aggastyánokat vizsgálják. A hosszú élet titka, hogy nem szabad fiatalon meghalni. ;)

Előzmény: öreg_néne_b (18764)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18764

Ha egy ültetvény 20%-a kipusztul (és Kioto-nál ennyi 5 év alatt nem is sok)

 

Akkor nem a nyolcvanéves fákat kell tanulmányozni, hanem a fiatalokat, hogy mitől pusztultak ki...

Előzmény: Bubi504 (18760)
arpad-lajos Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18763

Írd le akkor, hogy melyik irányban lenne érdekes a kutatásokat folytatni. Biztos hálásak lennének érte. Minden szempont amelyik előreviszi a kajszipusztulásról alkotott elképzeléseket, értékes lehet. Minél többen mondjuk, hogy van itt egy megoldatlan probléma, annál inkább odafigyelnek rá azok akiktől függ egy-egy projekt elindítása.

Szerintem a cikkben említett idős fák vizsgálata is érdekes adalék lehet az ismereteinkhez. 

Persze tudom, hogy ez a fórum nem erre született, de hátha olvassák az illetékesek is.

Előzmény: Mozo66 (18758)
Laca9876 Creative Commons License 2022.03.20 0 0 18762

Kb. 50 fám van. Igazsából nekem csak hobbi nem ebből élek, de bosszantó már csak azért is mert 3 éve nincs rendes termésem. Ezelőtt még szinte soha nem fagyott el most meg 3 szor egymás után. Védekezni csak bb gabonával, de pénteken nem adtam nekik ez volt lehet a baj bár sokat nem ér az sem. Most már csak azért szorítok hogy az őszik birják mert nálam azok is közel állnak a virágzáshoz. Abból kicsit több van kb 120 fa.

Előzmény: poza (18756)
Bubi504 Creative Commons License 2022.03.20 -1 0 18761

Amúgy az időkép lejjebb vitte a holnap hajnali előrejelzést, és az aktuális változástérképet nézve (https://www.idokep.hu/valtozas) nem is biztos, hogy minden ok nélkül... 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!