Már kinézve de az ára horror.130cm magas és gyönyörű.Anyukám megveszi nekem karácsonyra ha lehet hinni a besúgoknak.Megnéztem tele bimbóval.Lombhullatom van egy de a neve ismeretlen.
Sziasztok, vettem folyékony vasszulfátot (Damisol), az írás 1-2%-os hígítást mond rá. Hogyan (milyen töménységben) locsoljam be a magnóliákat, egyáltalán van értelme most ősszel, minimális nedvkeringés mellett kilöttyinteni a cuccot? Fel tudja most venni a növény? Gondolom, amin nincsenek már most rajt' a jövő tavaszi virágrügyek, azok úgysem fognak virágozni, de most locsoljak, vagy jövő tavasszal?
Igen, ha a növényed a számára megfelelő minőségű talajba van ültetve, ahonnan gond nélkül képes felvenni a vasat, ott nagyon oda kell figyelni az adagolásra, mert könnyen túladagolás lehet belőle.
Egy meszes talajba ültetett - a vasat csak határozottan savas talajból megfelelő mértékben felvenni képes - növénynél ez a gond az itt a fórumon jelen lévő gyakorlott magnóliatartók tapasztalatait figyelembe véve nem jelentkezik. Itt a túladagolással éred el azt a szintet, amiből a magnólia már képes a neki szükséges mennyiséget a meszes talajból felvenni.
Neked tudnod kell, milyen talajba ültetted - a döntés a tiéd. Azután lehet, nem is ez a gond, szóval elég lutri a dolog. Nem egyszerű :).
De ha úgy néz ki, hogy rámegy erre a barnulásra a növény, egy utolsó próbát talán megér.
Olvass vissza, és írj egy mailt azoknak, akik a 10 kg-os módszert használják, ők biztosan tudnak közelebbit.
Bízom benne, hogy sikerrel jársz.
De hiszen az örült sok! Nekem csak rendes kis zacsis kiszerelésben van, kb 20 gr. De a használati utasítás csak nagyon-nagyon kis adagokat ír elö. Most pontosan nem tudom, de ilyesmi, hogy 1 kanál 10 l vízhez.
Én ugyan csak most lettem magnólia-tulajdonos, és azt is csak tavasszal ültetem ki, de itt a fórumon többen is végeztek vaskelátos vaspótlást, és kétféleképpen csinálták:
"- a talaj savanyítása: az Alföld közepe táján lakunk, tehát nem kimondottan savanyú a talaj mifelénk. Minden ősszel, amióta megnőtt, tavasszal is kap 1 zsák (10 kg) vasgálicot a magnoliánk. Betakarjuk földdel, és ennyi. Semmi mulcs, semmi tápozás."
és
"- szétszórjuk a tövénél, majd alaposan belocsoljuk (teljesen feloldódik). Kb 14-15 éve ültettük, de lassan csodájára járnak már a városból is. Ezen kívül semmi kényeztetés, csak a locsolás."
Én azt csinálnám, hogy egyszerűen félrehúznám a talaj felső rétegét (5cm), egyenletesen kiszórnám a vaskelátot a törzs köré a lehúzott részre, aztán betakarnám földdel. A többit a természetes csapadék elintézi. Mások 10kg-nyit szoktak kiszórni, és nincs gondjuk vele, neked mennyi van?
Írod, hogy kis zsák, 1 kg?
Nem gondolom, hogy árthatna neki, már ha tényleg emiatt barnul a növényed. Én szurkolok, hogy meg tudd gyógyítani!
Egész pontosan így jártam én is, pont három év után. Nálam egészen veszélyes méreteket is öltött ez a barnulás, és korai lombhulláshoz is vezetett. Mindenfélét kapott már, de látható javulást egyik sem hozott, söt úgy látom, hogy az ágvégek véglegesen károsodtak; a jövö évi rügyek is beszáradtak rajtuk, az egyébként szokásos óriási virágrügyekböl pedig ezúttal egy sincs. Tözeget, rhodo-trágyát már többször kapott, nyáron vascheláttal is megöntöztem és meg is permeteztem vele. De tömény vaschelátot alászórni még nem próbáltam. Ennek mi az elönye a beöntözéshez képest? Mennyit kell kiszórni? Nekem csak egy kis zacsi van. A múltkor kínomban konyhai ecetes vízzel is meglocsoltam, de akkor már nem volt neki levele.
Viszont két alsó ágát lebújtattam végszükség esetére, és úgy tünik az egyik meg is marad. Söt a lebujtatott ágakról két hajtást pohárba ledugványoztam, és úgy tünik az egyik él, bár a levelét természetesen ledobta, de a rügy él rajta. Szobában tartom, de már nem üveg alatt. Nem tudom jó-e ez neki, és hogy az anyanövénnyel még mit tehetnék.
Igazság szerint július legelején kaptam, csak úgy voltam vele, hogy akkor tuti nem jó kiültetni a 40 fokban, aztán meg húztam-halasztottam hogy utánanézzek hogy mit is kellene vele csinálni, mostmeg aztán már itt a tél és féltem :-(
De akkor idén télre megpróbálok valami helyet találni neki, bár nem lesz könnyű mert így sem lehet lépni sem bent a virágoktól. De akkor ezek szerint kint semmiképpen ne hagyjam...
Igen, én propagáltam a vasgálicot. DE! Miután lehullott az összes levele, (Hogy odaférjünk.) a tövétől óvatosan félrehúzzuk a talaj felső 10 cm-ét, szétszórjuk a vasgálicot, csak úgy a zacsiból, visszahúzzuk rá a földet, aztán tényleg leülünk a fotelba és várjuk a húsvétot, hogy talpig virágba öltözzön. (Na, jó! Néha azért felállunk!) De lehet, hogy a hó tetejre is jó szórni. (De mi úgy szoktuk, ahogy leírtam. És nem biztos, hogy az az üdvözítő megoldás!)
Szia, először adj hálát a fentieknek, hogy ilyen kincshez jutottál, majd aztán ráér főni a fejed, mert sem a dézsa, sem a kiültetés nem használ most: vélhetően olasz vagy holland import cuccot kaptál, annak pedig idő kell, hogy megszokja az itteni viszonyokat.
Vidd be szépen valahova teleltetni, mint a dézsásokat, úgy 0-10 C° már jó lesz neki, azért ő szerencsére fagytűrő, tehát az sem baj, ha lemegy fagypont alá egy kis időre a hőmérséklet. Aztán jövő tavasszal a fagyok után egy védett, déli fekvésű házfalat kiszemelsz, ami elé beültetheted, a földjét kicsit besavanyítod Novobalttal, vagy bármi más, tőzegtartalmú cuccal, rhododendron-földdel esetleg, pátyolgatod őszig és locsolod rendesen, hgoy meg ne perzselődjön a kánikulában. Majdn jövő ősszel buzgón fohászkodsz, hogy szépen begyökeresedve, megerősödve és felkészülten várja a Nagy Magyar Zimankót. (Egyébként nem kell parázni, állítólag -25C°-ig bírja...)