Nem kell leválasztani, hagyd a helyén. Jövő ősszel a letermett vesszőt kitöröd és a sarjból nőtt fiatal vesszőt meghagyod. Pár év múlva szétterebélyesedik a gyökérzet, fognak nőni a sortól 1-1,5 méterre is sarjak, ezeket ásóval földlabdával kiemeled és beültetheted a sorba.
Gyökeres málnát ültettél, vagy csak vesszőket dugdostál le? Ha gyökeres volt jövő tavasszal kell hogy legyenek sarjak mert azok a gyökérről jönnek.
Egyébként a málna minden része kihajt, volt hogy tavasszal kapálógéppel 20-25 cm mélyen bekapáltam a szétterjedt töveket és egy hónap múlva a helyén kihajtottak a fiatal tövek. Jött az egyik ismerős hogy vinne belőle, ahogy a laza földből kiszedtük nem is volt gyökere csak egy arasznyi darab vessző egy szemmel és kihajtott a nedves földben. Azért biztosabb gyökeresen ültetni, mert ha jön rá az aszály nem tud gyökeret ereszteni és kiszárad.
Ez ahogy írod egy másik módja, így egy bujtással egy töved lesz.
Ha belefekteted a vesszőt ahogy írtam tavasszal minden bütyöknél lesz egy sarj, egy vesszőből lesz vagy 10 töved és ha jó helyre fektetted nem kell átültetni sem, leválasztani sem kell az anyatőről, maradhat egy növény.
Harmadik módja ahogy én szoktam szaporítani tavasszal a sor mellett messze gyökérről kinőtt töveket földlabdával kiveszem és beültetem a sorba. Jó mélyen ki kell szúrni az ásóval mert kb 20 cm mélyen van a gyökere és könnyen letörik.
A kiesebbik gyerek szokott segiteni sokat (aki kozel lakik), nem panaszkodhatok.
A nagyobbik is, volt ugy, hogy tobb mint 100 merfoldet jott csak azert, hogy fuvet vagjon nalunk, mert betegek voltunk... jol esett. Mikor kozel lakott, mindenben segitett o is.
Hala az egnek, birjuk, sot, elvezzuk a kerti munkat, igy orommel csinaljuk. A nagyobb munkakat, amihez tobb ember kell, egyutt csinaljuk a fiukkal, sot neha a szomszed is besegit :)). A nagyfiammal egyidos... kedves ember.
Úgy gondoltam, hogy őket hívd meg egy szedertortára vagy kerti grillezésre, szalonnasütésre, bográcsozásra. Ilyenkor megkérheted a fiadat apró segítségre is, pl hogy édes fiam levernéd ezt a karót a szeder mellé mert apáddal már nem bírjuk. Tényleg nem szerencsés ha sokat jársz hozzájuk.