Nem felülről van a világítás, hanem oldalról. Egy csiptetős lámpám van (aminek a feje forgatható) és az van odaállítva a terrárium oldalához - így jobb oldalról kapja a fényt (igy el tud bújni a bemélyedésben és a pala alá a fénytől).
A szellőző teljes egészében szabad, nincs rajta semmi.
A saját terkót ne is mondd:) még mindig vérzik a szívem az általad felajánlott terkóért:( Daninak megpedzegettem, a következő kérdése az volt, hogy és hová tennéd? (mert az asztal, amin a mostani terrárium van, rövid lenne az új terkóhoz - mind a két oldalán lelógna - azt meg nem merem megkockáztatni:((((((
A könyves polcaim is rövidek hozzá + ott az a bibi, hogy akkor nagyon rámegy a következő polc a terrárium tetejére és nem fog tudni szellőzni... Ezt onnan tudom, mert a mostani is eredetileg ott volt (nagyon jól nézett ki benne:) , de elkezdett párásodni az oldala, mert nem tudott szellőzni rendesen. Most, nogy az asztalon áll, már nincs párásodási gond.
az jó, ha messze van a fűtőtesttől. akkor a lámpával kell játszani.
milyen az armatúra? majdnem elfoglalja a terkó tetejét?
ha igen, próbáld meg az ősi módszert: virágcserépbe minyonfoglalat, bele varrógépizzó. nem túl szép (bár meg lehet szépre is csinálni), de mindenképpen hasznos és praktikus.
a virágcserép nem foglal el akkora helyet a szellőzőből.
(a következő lépés a terkó csináltatás saját tervek alapján. :-)))) )
A fütőtest a szoba egyik végén van, a terrárium pedig a másik végén:) szóval nincs fütőtest közelben.
A túlzott párára én is gondoltam, mert ahogy tegnap bespricceltem, aztán pár perc múlva benéztem a terráriumba, éreztem, hogy olyan fülledt, párás meleg van..
Egyébként lehet az is gond, hogy a terrárium méretéből adódóan (és hogy csak a tetején van szellőzési lehetőség) nem szellőzik annyira? Mert pl a barátnőmnek olyan terráriuma van, ami nem zárt felül (és persze kétszer ekkora méretben), és neki soha nincs ilyen problémája - se szag, se pára, se meleg tekintetében..
Egyáltalán nem csináltál hülyeséget. Ha az egész terkóban egyenletesen magas hőmérséklet van, az nem jó.
Kis időt mindenképpen rászánnék, hogy bemérjem a hőmérsékletet.
Lámpa alatt, pihenőhelyén (a palák alatt). Az a jó, ha különböző hőmérsékletet tudsz mérni.
A hüllők változó hőmérsékletű állatok, testhőjük a külső környezet hőmérsékletétől függ.
A melege van, hűvösebb helyre vonul, ha lelassul a szervezetének működése, melegebb helyet keres. (pl. táplákozás, szaporodás miatt)
Ha nincs hőmérséklet-különbség, nem műxik rendesen a szervezete.
Ha meg tudod oldani, vidd messzebb a terkót a fűtőtesttől.
A túlzott párásítás nem túl jó megoldás egy ilyen kicsi zárt térben, ahol rádásul meleg is van, mert a túl magas relatív páratartalom nem tesz jót egy félsivatagi állatnak.
Csak dunsztolódik. (ha túl sűrűn csinálod, gombásodás is lehet belőle.)
ha sehogy nem tudod megoldani, rakj be egy nagyobb itatótálat. abból mégsem párolog annyi, hogy dunsztban legyen, viszont ha nagyon melege van, bele tud rendesen állni.
Még egy megoldás: rakj be egy alacsonyabb teljesítményű izzót a lámpájába. Azzal is tudod csökkenteni a hőmérsékletet.
Nekem is lenne kérdésem. Most, hogy fütenek a lakásban baromi meleg van. Szegény Gyula terráriumában tegnap este 32 fok volt.. Cpricceltem vizzel, meg próbáltam szellőztetni is nála - de nyomott is volt - legalábbis nekem úgy tünt.
Mivel ma is fütenek:), én ma a melegítőkövet ebből kifolyólog kikapcsoltam, nehogy hőgutát kapjon..
az általad említett Gekkókat tartunk című könyv is elég gyenge, nagyon régi kiadás, régi képekkel, még a szögvasas gittes akváriumos korszakból való képekkel. Én megvettem, nem érte meg. Interneten több és frissebb infót találsz.
Hello!
Visszaolvastam a fórumot.
Két kérdés: Nem lehet e megoldás a desztilált vízzel való párásítás, ami nyom nélkül leszárad az üvegről. A mész és az ásványi anyagok ebből hiányoznak ugyan, de van külön ivótál rendes csapvízzel is.
Ez mennyire színvonalas könyv?
SZALAY, FRIDRICH - SENK, BOHUSLAV GEKKÓKAT TARTUNK, mert a tuatara füzet elég sekély.
Láttam a gombás képet a békáról. Én minden körülmények között felvenném a kapcsolatot Fásy úrral: " Miss univers a szépek szépe" :-)))
Hát én is ilyenektől vezérelve kerestem valami jó megoldást. Mivel a terkomba nem kevés homok kell. :))) Diszhalasnál akartak adni valami 10dkg-as kiszerelésben. :)))
Szóval... Ez itt a reklám helye. Én az OBI ban vettem kvarchomokot. 30Kg -os kiszerelésben van. És ha jól emlékszem 380 Ft volt. De tuti 400 alatt:))))
van ket leopard gekkom mar egy ideje(szepen fejlodnek), egyetlen gondom az, hogy honnan szerezzek be homokot a szamukra(most aprokavicsom van). Tudom h a kornyekbeli (Budapest) homokbanyakban van, de azok csak kocsival megkozelithetoek, es altalaban munkaidoben. Nem tudtok esetleg ajanlani valamit? Szeretnek egyben nagyobb adagot venni(a kis szakboltokban a kis kiszerelesek kavicsbol-homokbol altalaban dragak)
Cebus!
Nem akarom szétoffolni a topicot. Itt van a békásnak a szaktopicja, ha visszaolvasod megtalálod szinte minden anyagomat. Ha marad kérdésed tedd fel nyugottan.Béka Kard
Most nekem is elég sok döglött volt az üveg alján. Általában egy heti mennyiséget veszek. És mint mondtam én mindig a hűtőben tartom. Idáig nagyon minimális volt ami elpusztult. Igaz amikor kiveszem öket eléggé le vannak dermedve. A napi adagot berakom a panirozóba:) és várok kicsit amig felélénkülnek. Nekem ez igy nagyon bevál. Egyszer kipróbáltam, hogy nem rakom öket be. Na azt a ciripelést. :)))
Be nem állt a szájuk.:))) Vagy is a le nem állt a szárnyuk.:)))))))))
Képzeljétek ma reggelre eltünt a kisebbik gekkonk. Sehol nem találtuk. Az ajtó a helyén, a tető a helyén..... Hát ez a kis mocsok tudjátok hova bujt???
A vizes tálja alá ásott egy kis alagutat az éjjel. De persze a hátoldal felül:)))
Na oda bujt be. Összetekeredve. Persze elölről nem is lehetett látni, hogy a tálka alatt kis gödör van. Hát mondhatom, izgalmas reggelt okozott:))))
Látom tényleg nem leszek kiutálva innen.Grandis, 1 fiú 1 lány, más szülőktől. 3 hónapossak.Egyenlőre a muslicát díjjazák, a tücsökre nem izgulnak. A mézet viszont már első nap az ujjamról nyalogatták. Nagyon mókásak, de furcsa hogy a többi állatomhoz képest, elég passzív életmódot folytatnak.(Édesvízi, tengeri akvárium és nyílméregbéka. Most egy átmeneti helyen vannak, készül nemsokára a fajtaspecifikus terrárium. Anyósnyelven csücsülnek egésznap, csak etetéskor mozdulnak.
És akkor a képek. Sajna nem a legjobban sikerült megkomponálni .
Lenne egy tücskös kérdésem: az előző adag tücsit a hütőben tartottam és mind életben volt.. Most a 10 közül 4!!! élt, a többi elpusztult.. Vajon öregek voltak már, vagy túl hideg volt nekik? Mert most gondolkodóba estem.. Eddig nem hütőben voltak és kb 2-3 darabot ettek meg max a 10-ből.. most meg több, mint a fele elpusztult (megfagyott, mittomén..)
Szerintetek mi lehetett a bibi?
Gyula egyébként most már vissza van fogva - kétnaponta max 5 tücsköt kap.. + hetente kétszer kap egy-egy viaszmolylárvát - nagyon izlik neki:)
jövő héten kipróbáljuk a lisztkukacot is (bár az a baráti köröm gekkóinál nagyon nem jött be:)