Értem én, mire reagáltál, de a téma szempontjából lényegtelen, tud-e akkorát ugrani egy kutya. A lényeg, hogy nem ugrik ekkorát, csak hogy kifejezetten a topiktárs kertjében könnyíthessen magán.
A kérdés mindeddig az volt, hogy mely hazai fajt pusztították ki vagy sodorták a kipusztulás szélére a macskák. Erre az a válasz, hogy egyiket sem, de nem a macskákon múlott. Ha akadálytalanul szaporodhatnának, nagy veszélyt jelentenének a földön vagy földközelben fészkelő énekesmadarakra, mint például a füzikefajok (fitisz-, csilpcsalp- és sisegő füzike), ökörszem, vízirigó, fülemüle, vörösbegy stb. (ezeknek a vadgazdálkodásban hasznuk nincs, tehát nem lehet mondani, hogy a vadőr a saját hasznát félti).
Nem, nem érted. A házimacskák több hazai fajra veszélyt jelentenek, és pusztításuk eddig is jelentős lett volna, ha nem tartanák őket kordában Magyarországon. Szólj, ha megértetted, IQ-bajnok.
Szerintem inkább vegyél be nyugtatót, az jobban ellazít, mintha arról ábrándozol, hogy mit tennél velem, ha a szomszédod lennék. Ez a bosszú angyala-szerep kissé kezd röhejes lenni, picim.
"Mindenkinek joga van kutyát-macskát tartani. Nekem is."
Igen, egészen a kerted kapujáig.
"Aki allergiás a macskákra, az költözzön a panel 10. emeletére, ott nincsenek macskák.."
Sajnos az egész természet allergiás a macskákra. Ha csak embereknek okoznának problémát, semmi bajom nem lenne velük.
"hogy egyes szigetek, szigetországok, mint pl. Új-Zéland és Magyarország élővilága teljesen más."
Ez igaz. Ott eredetileg nem élt ragadozó, és az ökoszisztéma is védtelenebb volt. Ám nem akkora a különbség, ha figyelembe veszed, hogy Magyarországon is van veszélyeztetett madárfaj, nem is kevés, és ezek közül számos költ a talajon vagy annak közelében.
Szarvasok, igen. Jó példa arra, hogy az egyensúly felborul, ha hagyjuk az ökoszisztémától idegen fajokat a természetben garázdálkodni. Akár szarvasok, akár macskák.
"Hidd el, hogy a macskák minden példányáért is éppolyan nagy kár..."
Már miért lenne? Annyi van belőlük, mint a szemét. Mikor veszélyeztetett faj példánya életének értékéről beszélek, akkor azt nem általánosságban az élet értéke miatt teszem, hanem az adott faj egyedének értéke miatt. Egy veszélyeztetett faj egyede, melyből alkalmasint csak pár száz él az egész Földön, ökológiailag sokkal értékesebb, mint egy macska, amelyből grasszál pár milliárd a bolygón.
"Az, hogy te személy szeirnt utálod a macskákat, és imádod a madarakat, nem jelenti azt, hogy bármelyik élőlény is magasabbrendű lenne."
Mondtam már sokszor, hogy nem utálok és nem imádok semmilyen állatfajt. Ne magadból indulj ki, én nem vagyok részrehajló. A természetet szeretem, és ennyi. Háziállat pedig nem való a természetbe, mert pusztítja azt.
Már miért sajnálnám a csirkét? Az azért van, hogy megegyük.
"amelyik élőlény nem tudja elkerülni a ragadozókat, az meghal."
Bizony. A természetes ragadozókat, és nem a természetbe beszabadult háziállatot.