Keresés

Részletes keresés

ppmr Creative Commons License 2009.03.27 0 0 5745
köszi a válaszokat!
Előzmény: *Csabesz* (5743)
Len Creative Commons License 2009.03.27 0 0 5744
A 2 cm-rel nagyobb cserép gyakorlatilag semmi változást nem jelent tapasztalataim szerint, hisz alig lehet földet szuszakolni a földlabda és a cserép fala közé. Én régtől nem így járok el, egy méretet átugorva választok cserepet.
Előzmény: *Csabesz* (5743)
*Csabesz* Creative Commons License 2009.03.27 0 0 5743
Az első képen egy calathea fajta, magyar neve nem jut eszembe. Trópusokról származik, így egész évben melegre van szüksége, bőséges öntözésre, de a pangó víztől óvni kell.

A yuccanak jó a cserép, de a sárkányfát (dracaena marginata) már illik átültetni,fokozatosan növelve a cserép méretét.

3.képen sugárarália (schefflera), azt is inkább csak 2cm-rel nagyobb cserépbe ültesd.Nem szabad hirtelen túl nagy edényt választani általában a növényeknek, mert ha nem szövi be a gyökérzet időben a talajt, az elkezd "romlani", és a növény el is pusztulhat.
Előzmény: ppmr (5742)
ppmr Creative Commons License 2009.03.27 0 0 5742

sziasztok!

rég jártam erre...most is sok kérdésem lenne :)

van pár virágom nem tudom mitévő legyek velük, átültetés kell

Erről például fogalmam sincs, hogy mi, kaptam. Öntöztem szokás szerint, volt nagyon világos  helyen, most  nem süti nap, és így néz ki. Mit tegyek vele? Barnulnak a levelei, láthatóan halálán van.

Kérdés:

a yukkának nem nagy ez a cserép? friss átültetés, kb 2 hónapos.

A pálma.....jaj, rettenetes, kb másfél éve kaptam, azóta át kéne ültetni, most 19-es cserépben van, 22-esbe rakhatom, vagy legyen inkább 25- ös?

Szintén nem tudom mi ő, de át kéne ültetnem, az biztos (kb fél éve ültettem át, kb egy éve van nálam, több, mint kétszeresére nőtt). Kérdés, hogy 19- ből 22- be vagy 25- be? Persze kitámasztással.

Előre is köszi a válaszokat!!!

anblock_italia Creative Commons License 2009.03.26 0 0 5741
Csak az Actara segít ezen a problémán, belocsolva, higgy nekem, tapasztaltam!
Előzmény: növénybubus (5738)
Len Creative Commons License 2009.03.26 0 0 5740
Igen, elég egyszer. Lét még nem készítettem belőle, inkább csalánból, zsúrlóból, stb. szoktam, és nagyon jól működik.
Előzmény: Ju13 (5737)
viharboszorka Creative Commons License 2009.03.25 0 0 5739
részvétem és üdv a klubban. Remélem, idejében elkaptad a kis nyavalyásokat! :)
Előzmény: növénybubus (5738)
növénybubus Creative Commons License 2009.03.25 0 0 5738
megőrülök!!pajzstetves lett a páfrányom,ugyhogy mehettem a gazdaboltba venni tetüirtót,és lefujtam a kis aranyosakat
Ju13 Creative Commons License 2009.03.23 0 0 5737

És a belocsolásról mit tudsz mondani? (igaz, anyáméké nem "bolti, zsákos" volt, valahonnan hagyományost szereztek)

Illetve, ha a földbe teszed, akkor milyen gyakran kell még adagolni? Vagy egy szezonban csak 1x?

Előzmény: Len (5736)
Len Creative Commons License 2009.03.22 0 0 5736
Használok. Csakis teljesen érettet szabad, különben éget. Porhanyós és nem rossz szagú az érett marhatrágya. Elegendő a cserépben lévő föld tetejére szórni - cserép méretétől függően - egy keveset, és bedolgozni pár centiméter mélyen.
Előzmény: niamano (5734)
Ju13 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 5735

Hát, szerintem, úgy biztonságos, ha jól összekevered a virágfölddel ültetés előtt - de nagyon kevés kell csak belőle 1-1 cserépbe, mert tényleg nagyon tömény!

Anyámék tavaly úgy égettek szét egy gyönyörű, virágokkal teli golgotavirágot, hogy a virágföld tetejére tettek egy marékkal... néhány nap alatt elpusztította!

Illetve, valahol még olvastam, hogy mondjuk egy 10 literes locsolókannában keversz el egy adagot, és azzal locsolsz. (úgy mint a folyékony tápokat) Én még nem próbáltam, de idén szeretném, mert állítólag az angyaltrombiták megtáltosodnak tőle - és persze ott is a belocsolós módszerről lehet szó, hisz nem ültetgetjük néhány hetente át:)))

Előzmény: niamano (5734)
niamano Creative Commons License 2009.03.22 0 0 5734
Sziasztok!
Nem használ valaki a virágföldjeibe szarvasmarha trágyát?

Vettünk és mivel ültetés előtt vagyok, gondoltam kipróbálom, de még sosem használtam. Olvastam, hogy nem érhetnek a gyökerek hozzá, mert kiégeti őket. Ez komposztált szarvasmarha trágya. Szerintetek? Hibiscusok alá menne...
taormina1 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 5733
Köszönöm, teljesen magunkra ismertem!
Előzmény: Ju13 (5732)
Ju13 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 5732
Len Creative Commons License 2009.03.21 0 0 5731
Bár nem Hoya:

http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=128447
Előzmény: taormina1 (5730)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.21 0 0 5730
Tudja véletlenül valaki, hogy hogy kell levéldugványozni?
Végre túlestem a Hoya féregtelenítésén; hihetetlen munka volt, legalább öt kb 3-4 m-es hajtása van, mind roskadásig tele gyapjas tetvekkel. Ezt legöngyölítettem, egyenként ecsettel megtisztítottam, Actarával megpermeteztem és belocsoltam, aztán majd kap ilyen táprudat, ami egyszerre trágya is meg féregtelenítö is. Eközben esett le néhény vastag, viaszos levél, amiröl úgy látszik, jól lehetne dugványozni, de nem tudom, hogy kell. ketté kell vágni a levelet? én csak hagytam rajtuk egy kis szárcsonkot és kb 1/3-áig bedugtam öket a földbe. ez a Hoya különben vén növény, de még sose virágzott. hogyan lehet erre rábírni? (úgy emléxem itt írtetok sokat ezekröl, meg a fajtáiról is, de most nem találom.

A Clivia is így járt, pont most, hogy már kezd jönni rajta a virág, jutott eszembe végre féregteleníteni és átültetni, de már valóban nem türt halasztást a dolog. Nem tudom, hol írta valaki, hogy a Clivia rizómás, vagy gumós, vagy mi; már akkor is csodálkoztam, de most személyesen meggyözödtem róla, hogy semmi ilyesmiröl nincs szó. Viszont gigantikus sürü és nagyon vastag gyökerei vannak. No ez is csordulásig volt gyapjas tetvekkel, ami ellen már évek óta hiába küzdök, úgyhogy ö is hasonló kezelésen esett át, azzal a különbséggel, hogy öt át is ültettem, és mexabadítottam a millio gyerekétöl. Nagyon nehéz volt, mert óriási növény, és a gyökerek annyira befonták már a földlabdát, hogy ilyenröl már alig-alig is beszélhetünk, szinte csak gyökér volt az egész és a cserép alján is tömegével tekergöztek ki a kövér gyökerek. Ezek telejesen szorosan befonták a gyerekeket is, úgyhogy csak nem kevés eröszakkal lehetett leválasztani öket. Volt olyan gyerek, aki kínjában lefelé nött, be a földbe. hát kiváncsi vagyok, hogy ilyen kínzás után ki tudja-e nevelni a virágot, de legalább most egészséges, és van helye.
Len Creative Commons License 2009.03.21 0 0 5729
Kipróbáltam a vízben gyökereztetést porcelán vázában, így csak a levelek kaptak fényt.
Előzmény: taormina1 (5728)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.21 0 0 5728
Nagyon örülök, de eddig hol voltak, hogy csak most ültetted el?
Előzmény: Len (5727)
Len Creative Commons License 2009.03.21 0 0 5727
Kedves Taormina, gyökereket növesztett már két hajtás is, így be is ültettem őket egy-egy virágcserépbe :-)

Nagyon köszönöm még egyszer! Passiflora
Előzmény: taormina1 (5574)
növénybubus Creative Commons License 2009.03.18 0 0 5726
bocs,nem  zsbadban ,hanem szabadban
Előzmény: növénybubus (5725)
növénybubus Creative Commons License 2009.03.18 0 0 5725

egysterüen szézlébunak hivják,és igen,nagyon nagyot harap,de nem veszélyes.ezt saját börömön tapasztaltam,amikor 10 évesen lemetem az udvarra játszani,és megláttam egy ilyet.gondoltam megfogom:) na akkorát harapott belém!!!

azért harap egyrészt,hogy védje magát,másrészt pedig igy fecskendezi a mérget az áldozatába,kb mint a pók.lehet,hogy igy vetted,vagy esetleg ha nyáron a zsbadban volt,belemászott. az,hogy picike,nem lényeg,megnő hamar :) akkor harap asztán nagyon nagyot!!! 

Előzmény: csaba08 (5723)
viharboszorka Creative Commons License 2009.03.17 0 0 5724

Ha nagy, mondom a címet, ahová küldheted,nálam van sajna ennivaló neki bőven, egyelőre...

;))

Előzmény: csaba08 (5723)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.17 0 0 5723

Szia,

Ja, valami ilyesmi.

Ha nem káros a növényekre, tőlem maradhat is.

Mi a neve? Honnét kerül egyszer csak elő?

Kézzel megfogni? Hát.. túl vékonyka hozzá, legfeljebb, ha a földet túrja az ember, de azt meg nem tudni előre mi van benne...

Harap is?? :))) Szereti az emberhúst? :))) Veszélyes is lehet?

Üdv.: Csaba

Előzmény: növénybubus (5722)
növénybubus Creative Commons License 2009.03.17 0 0 5722

az bizony egy százlábú.a növényekre nem káros,csak csúnya.mivel ragadozó életmódot él.igy persze elfogyasztja a földben élö rovarokat.ha rám hallgatsz ne fogd meg kézzel,mert marha nagyot harap beléd,ami nagyon fájdalmas. ha ki akarod irtani,én javaslom a beöntözős szereket, nem tudom melyik jó ellene.

őrá gondolsz?

Előzmény: csaba08 (5721)
csaba08 Creative Commons License 2009.03.17 0 0 5721
Sziasztok,

A virágföldben élő, földfelszínen rohangáló százlábú barnás-narancssárgás kis édes lény micsoda?
Hogy, honnét kerül elő? Káros a növényekre, virághagymákra, gumókra, stb?
Mivel írtható ki?

Köszi.
Csabi
viharboszorka Creative Commons License 2009.03.16 0 0 5720

Kiderült, mi a kis "aranyos" legyecske. Sávos tripsz. 1 élő példányt sikerült leúsztatnom a mosdóban, a másik példány már nem élt.

Sírni tudnék.

viharboszorka Creative Commons License 2009.03.16 0 0 5719

Kipróbálom öntözve a Chesst. Hátha :) Actarához is hozzájutok, már tudom, hol keressem. Bár hülyének nézett az eladó, mikor közöltem, hogy én bizony locsolni akarok vele és nem permetezni. Azt mondta, azt nem lehet. Na majd én :)

A repülő izét inkább lefényképezem. Nem az a kicsi tripsz, inkább légyre hasonlít nagyságában, de csíkos a potroha, mint egy darázsnak, csak nem sárga fekete.Először légynek néztem én is, de aztán láttam, hogy karcsúbb és máshogy is néz ki. A macskáim minden esetre szeretik elkapdosni őket. Én egyelőre nem akartam bántani őket, de azt hiszem, adok nekik mostantól én is.

Egyéként száraz levegő van ha ez segít még bármit is.

Előzmény: anblock_italia (5718)
anblock_italia Creative Commons License 2009.03.16 0 0 5718
A Chess nagyjából ugyanazt tudja, mint az Actara, az is alkalmazható belocsolva, még a nincs is ráírva a zsacskóra. Amennyi az előírás, annyit tegyél locsolóvízhez és ... A repkedők nagyok, vagy egész kicsik? Tripsz esetleg? Az nem kis kellemetlenség! nézz utána.
Előzmény: viharboszorka (5716)
növénybubus Creative Commons License 2009.03.16 0 0 5717
actarát próbálj!!!!!!!!!!
Előzmény: viharboszorka (5716)
viharboszorka Creative Commons License 2009.03.16 0 0 5716

Sziasztok,

Segítséget kérnék, sajnos úgy tűnik, egyre nagyobb vész fenyegeti a növényeimet és nem tudom, mivel lehetne hatékonyan kiűzni, kiölni őket.

Amiket be tudok azonosítani:

- leánderen pajzstetű. Ezt le tudom szedni könnyen, mert pár darab alkalmanként.

- valószínűleg viaszos pajzstetű (fehér vattapamacsokat látok) garázdálkodik a majomfán, korallvirágon, még a kaktuszt is megcsócsálja....a korallvirágokat már kidobtam, a kaktuszt lefújtam Biolával, a majomfán nem tudok mit kezdeni velük, mert nem látszik a jelenlétük, de a levelek potyognak :((

- a fikusz elastica is beteg, nem tudom, mi bántja, de a levelei sárgulnak kifelé, a levél közepe felől indulva, és egyszer csak leesnek. Huzatot nem kapott, mozgatva nem lett, őt is eszi valaki. :(

- láttam ilyen repülő valamiket is, alakra hasonlóak a légyre, de karcsúbbak és van nekik csíkmintájuk a potrohukon. Ezek nem tudom mik, de egyre többet látok belőlük.

Ami van itthon:

Biola spray készen, illetve Celaflor rovarirtós táprúd (a majomfa és a leánder kapott is belőle) illetve Chess rovarirtó permethez por.

Mivel kéne kezdjek?

Ha kell, le tudom permetezni őket Chessel, de ki kell cipeljem a teraszra és vissza, mert a lakásban nem akarok permetezni.

Elég sok növény van, ami még nem beteg és addig nem is merem ezeket mozgatni, de kidobni sem szeretném őket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!