nézegettem, amiket említettél, de valahogy nem találtam a kulcsszavakat az LP könyvben. Sokat segítenél, ha részletezni tudnád az ajánlott északi utat.
Plusz esetleg Skálholt, ha a Gullfoss után/előtt Selfoss felé/felől megyünk.
Bár ez inkább a kultúrtöri iránt érdeklődőket köti le, maga a skálholti templom nem olyan hatalmas nagy valami.
De a hely érdekes, mondjuk pont azon a tavaszon vizsgáztam óészaki irodalomból és kultúrtöriből (1998), úgyhogy érdekes volt élőben is megnézni pl. Jón Arason püspök emlékművét... :)
ISK-ba fektetők, warning!!! "A legfeltűnőbb esemény a világ valószínűleg egyik legkisebb piacán történt: az izlandi korona egy ponton majdnem 10 százalékkal volt gyengébb az előző heti szinteknél. A magas folyófizetésimérleg-hiánnyal rendelkező és ezért, valamint a gyors gazdasági növekedés miatt magas kamatszintet fenntartó országba rekordütemben ömlött a pénz az elmúlt hónapokban, köztük sok hedge fund típusú befektető célozta meg az izlandi devizát. A héten viszont jött a Fitch és negatívra változtatta a hitelminősítés kilátását. Ennyi elég is volt a minikrízis kirobbanásához, a piac mérete nem bírta el a tömeges eladásokat. (Ha valakiben ez a történet valamiért a magyar helyzetet idézi fel, az nem a véletlen műve.)" Napi Gazdaság, ma
én is gondolkodtam ilyen megoldáson, de nem is találtam lakóautó-kölcsönzőt (nem kerestem sokat) a hajón, hol mi mentünk, akadt néhány, de sokkal jellemzőbb volt a lakhatóvá alakított pickup, egyéb 4x4. a szigeten nem talállkoztam ugyan 1-el sem, de sztem az 1-esen gond nélkül körbe megy. a fő bajuk, h kicsi a kerekük és nem túl magasak, ezért f-esen csak óvatosan (és ha nincs gázló), igy landmannalaugarba is eljuthattok lépésben, de le kell táboroznotok a bejárati két mély gázló előtt, onnan gyalog (vízen átal) 5 perc. én hveravellírben és vesturdalurnál is láttam személyautót, meg lehet ezzel is próbálni, de megfordulni (feladni) tudni kell. sok függ az időjárástól, vesturdalúrt inkább csak száraz időben (sok az időszaki vízfolyás)
Nyári izlandi utunkat tervezem, és most éppen annál a verziónál tartok, hogy lakóautót bérelnénk. Ez kb. annyiból jönne ki (öten vagyunk), mint autót / terepjárót bérelni + szállás, viszont előnye, hogy rugalmas és az élelmezés (tárolás, főzés) jól megoldható. Kb. 10 napot töltenénk kint, ennyi idő alatt persze a Felföldet nem gondoltuk meghódítani (az úgyis más felszerelést igényelne), maradnánk nagyjából körben az 1-esről elérhető úticéloknál.
Nézelődtem a fórumon, de ilyen jellegű kalandba még senkit nem láttam belevágni, és egy kis segítség kéne, hogy átlendítsen a bizonytalankodáson. Hallott már valaki ilyen lakóautós tapasztalatról? Amikor kint voltatok, találkoztatok az úton ilyenekkel, és szerintetek el lehet jutni velük minden helyre, ahova autóval? (Persze nem terepjáróra gondolok.) Van-e olyan célpont, ami így nem megközelíthető, de "kihagyhatatlan" (tekintetbe véve a kint tölteni tervezett időt)? Pl. Landmannalaugar? (amit egyesek szerint az F208-on "mezei" autóval is majdnem teljesen el lehet érni)
Minden véleményt, ötletet, tanácsot szívesen vennék - és ha végül valóban e mellett döntünk, majd beszámolok a tapasztalatokról. köszi!
akkor én inkább az északi kitérőt ajánlanám, van benne minden ami izland és elég nyugis is. (langmannalaugarba, eldgjába, thórsmörkbe, a lakihoz zűrösebb bejutni, a gleccsertúra sem biztos, hogy bejönne nekik)
- északra a felföldre (a gullfoss után néhány órás autózásra van hveravellir), esetleg tovább az északi partra ( Krafla, Godafoss, Myvatn-tó, Dimmoburgir Námafjall, Dettifoss, Grimsey, Vesturdalur, Asbyrgi, Husavík, Akureyri Glaumbaer, Vidimyri) - v. maradva délen Thórsmörk (személyautóval ne!, de busz van), Hekla, Landmannalaugar, Skógafoss, Svartifoss, Dyrhólaey, Skaftafell, Jökulsarlón, Skalafell. ha szeretitek, itt belefér az 1 hétbe a legendás landmannalaugar-thórsmörk trekk is (3 nap) - esetleg nyugatra a Sneafellsjökullhoz, ha szeretitek Vernét kérdés pesrsze, mikor mentek (reykjavík sztem max 1 hétvége, főleg ha bulizni akartok:)
Elkezdtem tervezgetni az itinert, és úgy látom, hogy egy pár napos Reykjavík-i tartózkodás után egy irányba érdemes elindulni, az egész sziget egyszerűen túl nagy.
Az arany kör mellett mit ajánlanátok? Délkeletet a hatalmas jégmezejével, esetleg északnyugat fjordjait, netalántán a belső területeken található vulkanikus tájakat? úgy számolgatok, hogy kb. egy hét lenne Reykjavíkon kívül... ráadásul senior utazókról van szó, ahogy korábban említettem.
Par napja regisztraltam csak a forumra, es nagyon tetszik!!! Parommal regi vagyunk, hogy Izlandra utazzunk, es most ugy nez ki, hogy ossze is jon nyaron. Mivel vezetni egyikunk sem tud, gondoltuk erdemesebb egy elore megszervezett turara befizetni. Nekem a Baraka utiterve tetszik a legjobban, es arban sem rosszak. Ha valaki volt veluk, vagy esetleg ismerose, es tud valamit roluk, hogy milyen utakat szerveznek stb., nagyon orulnek ha megosztana velunk a tapasztalatokat. Vagy ha esetleg tud valaki masik utazasi irodat aki szervez Izlandra utazasokat, azokat is szivesen meghallgatnam. Az ekezetek hianyaert elnezest kerek, de most epp Angliabol irok es hat a gepen nincsenek ekezetek ugyebar... koszike
Hát, én nem mostanában voltam ott, de a szállásban arra készülj fel, hogy az "olcsó" szállások (youth hostel) is igen drága itteni viszonyokhoz képest.
Szállás tekintetében tudom esetleg ajánlani a www.hostelworld.com oldalt, lehet rajta böngészni. Én sokszor foglaltam már ezen keresztül szállást a világban..
Igen, bocs, nem voltam túl világos. Tehát a fesztivál jegy árára vagyok kíváncsi, de az is érdekel, hogy kb. mennyiért lehet ott szállást találni. Azt sem tudom, hogy milyen fajta szállások találhatóak, gondolhatod, hogy nem hotelre gondolok... :-)
Hajójárat kevés, hosszú és drága van.... (bár ha lesz egy kis időm és pénzem, a feröeri megálló miatt mindenképp beiktatom)... vasút és közút meg ugyebár nem vezet oda.. :))
Sziasztok, most találtam rá a topicra és tetszik, mert nekem is nagy vágyam eljutni izlandra. Ez az icelandairwaves fesztivál pont jó lenne... Mikor rendezik? Köszi