Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nekem van esővizem korlátlanul, de az sem elég savas a citromoknak, emellett még voltak olyan citrusok, amik nem tartották elég savasnak a talajt és tápanyagfelvételi gondjuk volt. Tavaly kezdtem el és folyamatosan ecetes vízzel locsolok, nézd vissza a fotóimat, szerintem rendben vannak.
Nálam a locsolóvíz 10 l esővízbe 1 deci 10 %-os ecet, ez így kb 5 Ph. Hogy ez mennyire tuti, nem tudom.
Gyönyörűek.:o) Sajnos az erkélyen nem tudok esővizet nagy mennyiségben gyűjteni. Valaki ecetes vízzel valaki meg citromsavas oldattal való locsolást javasolt a klorózis elkerülésére. Neked van valami tuti tipped a locsolóvízre?:o)
Szerintem kb az ÉVI feléig még hatásos lehet. Ez nem tapasztalat, csak egy "józan paraszti elgondolás", mivel rátartással dolgoznak az ÉVI megállapításánál. (Ami az emberre már nem káros, az a kártevőre már régen nem hat.)
Persze a kontakt és a felszívódó szerek között is óriási különbség lehet. A felszívódók bekeverve szerintem lényegesen hamarabb lesznek hatástalanok tárolás közben a szabad levegőn.
Aztán lehetnek olyan szerek amelyekből akár néhány óra állás után kicsapódik egy feloldhatatlan üledék ami már a permetezőt is eltömíti és így használhatatlan lesz, hiába lenne esetleg hatékony.
Mi a tisztelt társaság véleménye a felhasználás előtt,különféle kártevők ellen előre bekevert PERMETLÉK eltarthatóságáról (Let's say at 10 centigrade) és hatékonyságáról??Magyarul:sztetek meddíg lehet a leveket biztonságosan(hogy hatékonyan öljenek,pusztítsanak) Ez 1 vitaindító gondolat,de mindenki őszintén és csupán a SAJÁT tapasztalatát írja +,nem azt,miről csak hallott,olvasott!
Félreérthető voltam ezek szerint: nem hoztak a teleltetőben virágot, hanem virággal voltak a felsoroltak tele, mikor bekerültek a teleltetőbe, és megmaradtak a virágok, most nyílnak. A sweetie itt is tele van bimbóval, de azt már kinn nevelte. A Kínai cédrát változatosan viseli a teleltetést, nálam is volt már lekopaszodva tavaszra, de most pl. teljesen ép.
Most nem találom a linket, nemrég olvastam a neten, hogy a cédrátokat is szinte öntözés nélkül célszerű teleltetni. Következő télen kipróbálom.
Hát én még csak ez után tudok beszámolni a teleltetőben virágbimbót hozott növényekről, mert még most sem nyitottak ki. A kínai cédrátnak egy levele sem volt, virágbimbók meg ezerrel, a sweetie dugig van bimbókkal stb.
Érdekes jelenséget figyeltem meg, de lehet, csak nekem új.
Több citrus - citrom, narancs, kínai cédrát, óriáscédrát, Etrog - áttelelt virágokkal együtt. Ennek a virághullámnak az ősszel kinyílt példányiból több termés is kötött.
Most kipakolás után nyílnak tovább, és mindegyik virág steril, kivéve a narancsot. Óriási virágtömeg van, de termés nem lesz belőle, kivéve azokat, amik már kipakolva folytatják a virágnevelést, ami még nem látható minőségű.
Talán ez magyarázat lehet azokra a panaszokra, hogy "rengeteget virágzott a citromfám, de nem kötött".
Tettem fel képet nem is olyan régen. Lapozz vissza a 25712-ig! Nekem sárgára érett be. De nem is teljesen értem, mert a citrom (C. limon) is zölden kezdi, és mikor beérik sárga lesz. Nos ez is így történt.