"Mellesleg nemzetközi szinten a karóra-gyűjteménye nudli..."
A nemzetközi szinten legnagyobb értékű, legdrágább "karóra gyűjtemények" többsége valóban szakmai-gyűjtői szemmel nézve minimális értéket képvisel, nagyjából olyan, mint ha egy komoly szakmai kompetenciával összerakott, valóban reprezentatív, gyönyörű ásványgyűjteményt (amiben felülreprezentáltak a szép, szakmailag fontos, de értéket szinte nem is képviselő darabok) vetnénk össze egy, kizárólag a legnagyobb és legdrágább csiszolt ékszer-gyémántokból összerakott kollekcióval. Az előbbi gazdája hívhatja magát gyűjtőnek, az utóbbi aligha.
"Ha ennyi pénze van, mégis mit gyűjtsön szerinted?"
Ha nem veszed rossz néven, számomra itt kezdődnek a problémák, és pontosan innentől lesz sznob a sznob. Ha valakit valóban mondjuk maguk az órák, a régi zárak, a szép festmények vagy ásványok érdekelnek, és ténylegesen ért is hozzá - akkor az rögtön felismerhető onnan, hogy az illető gyűjteményében lesznek nem nagy értékű, de tényleg oda illő, valóban szép, vagy valamiért érdekes, különleges dolgok is. Ahogy Jay Leno garázsában is áll Ford T-modell, meg A-modell, sőt, Volga is (!!), függetlenül attól, hogy ezek egyáltalán nem extrém értékűek.
Akinek azonban KIZÁRÓLAG nagyon drága és ritka dolgai vannak (köztük akár nem is különösebben szép és jó, ellenben szintén ritka és drága darabok is) - az tisztelettel nem órát, nem autót, nem festményt - hanem mindenekelőtt ritka és drága dolgokat gyűjt - tehát sznob.
Gyenge óra egy Cornavin, egy mezei Doxa, egy krómtokos vagy aranyozott Poljot. Ezeket tartósan nem lehet hordani, elég egy meleg nyár és lerohadnak a kezedről, az izzadtság kikezdi a tokot. De mondhatnám a GUB 28-ast is, azt sem lehet tartósan hordani, hiába jó a szerkezet. Ezek vitrinbe valók, esetleg gyűjteménybe, hordásra semmiképpen.
Spórolt a gyár, hogy több ember órához juthasson, és gyártottak egy rakás bóvlit.
Ha ennyi pénze van, mégis mit gyűjtsön szerinted? Tucatot gyűjteni nem érdemes, ezért aztán nem láttál nála acél Eterna-Maticot, pedig ugyanúgy mutatja az időt mint az arany fullnaptáras Patek. Mellesleg nemzetközi szinten a karóra-gyűjteménye nudli...
Ez sima felhúzós szerkezet, valami standard rugóval. Ha nem találsz kimondottan gyári rugót hozzá, akkor szét kell kapni, meg kell mérni, és méret alapján simán helyettesíthető.
Azért legyünk őszinték - egymás mellett rágcsálva ezt a két órát, valóban látni egészen apró, néha már csak "úgy tűnik" különbségeket. De ha csak úgy a kezébe nyomnak valakinek egy ilyen minőségű kamut, akármekkora Rolex szakértő lehet, akkor is komoly esélye van annak, hogy "megeszi".
Ami azonnal és egyértelműen helyre teszi a dolgokat - az a szerkezet, toknyitás után többet nincs vita arról, melyik az eredeti. Ergo a legkisebb mértékben is kétséges esetben automatikusan ezzel kell kezdeni, a többivel meg nem foglalkozni.
Mitől lesz egy óra "gyenge"? És mitől lesz "erős"?
Egy arany toktól automatikusan jobb lesz ugyanaz a szerkezet?
A helyzet az, hogy a gyenge minőség, az valóban gyenge minőség, a jó meg jó - de azért tényleg tartós és ténylegesen jó minőségű órát (és sok minden mást is) meg lehet kapni messze nem a legfelsőbb kategória egyedi darabjainak az áráért is - miközben ezen egyedi darabok bizony nem ritkán nem is olyan nagyon jól sikerültek...
Nem kérlek, én azt látom, hogy Polgárnak kizárólag ritka és drága órái vannak. Ezek elsöprő többsége persze jó is, de ugyanilyen jó órákat azért lehet találni nagyságrendekkel olcsóbban is - de azok őt nem érdeklik. Ezért sznob.
Lehet, nem tartozik ide, de alkatrészt keresek egy Longines órához. Cal. 6942. A motor rugó törött. Az a kérdésem tudnának/tudnátok tippek adni, hogy honnan lehetne beszerezni egy ilyen rugót.
Hát mi a rosseb érdekelje, most őszintén: a krómozott-aranyozott szutyok? Egyetlen mondatban összefoglalja a lényeget a közepén: "gyenge órákat ne vegyenek". Ez nem sznobizmus, hanem bölcs előrelátás. Azzal együtt persze, hogy a vagyonának nagy részét fake festmények aukcionálásával "kereste", jópárszor picsán is rúgták, de igazából mindig megúszta...
Vannak itt figyelemre méltó órák, az biztos, de ezzel együtt szegény Polgár a vegytiszta sznobizmus élő emlékműve. Semmi más nem érdekli, csak ritka és drága legyen valami.
Megállt. Arra gondoltam, hogy elem gondja van, de csere után sem indult el.
Szeretném megnézetni egy olyan szervizzel, aki igényes. Vidéki vagyok, így postáznom kell majd. Tudnátok ajánlani megbízható óraszervizt, ahol ilyen "kis értékű" órákkal is ugyanolyan gonddal bánnak, mint egy Omegával?
Tudom, hogy ez nem feltétlenül ide tartozik, de olvasgatva azt láttam, hogy itt olyanok is megfordulnak, akik a kvarc szerkezetekkel is képben vannak.
Van egy Cetina DS Podium GMT kvarc órám (C001.639.22.207.02), az internet alapján a nem javítható ETA G10.961 kvarc szerkezettel.
Próbáltam keresni hol tudnék venni egy ilyen szerkezetet újonnan, de nem találom sehol.
Esetleg ez már nem kapható, azért nem találom? Bár látom, hogy árulnak órákat ilyen szerkezettel, tehát elvileg még léteznie kéne.
Ha ez már nem elérhető, akkor mivel lehetne helyettesíteni?
Más:
Az utóbbi 5-6 évben, évente egyszer van egy néhány hetes fellángolásom, hogy kéne egy automata óra. Csakis üveghátlappal, mert jó látni a „vasat”. Idén ez most van. De végül mindig lebeszélem magam róla, mert kicsit olyannak tűnik ez a dolog, amire a világ minden pénze nem elég és szükség sincs rá.
Nagyon szépek ezek az órák (de mondjuk ez a kvarcórákról is elmondható) és szeretném is az érzést, hogy van egy menő cuccom (nem azért, hogy mások menőnek gondoljanak, az ilyesmi nem érdekel, hanem az érzés hogy birtoklok valami király dolgot). Csak hát nem vesz az ember Alfa Romeot csak azért mert szép és jó érzés birtokolni, még ha megtehetné is.
Csináltam is egy excelt, benne azokkal az órákkal, amik nagyon tetszenek és árban is beleférnének, ha úgy döntök (pár példa lentebb), melyik órában milyen szerkezet van, hány kővel, stb. De amikor elkezd ásni az ember, rájön, hogy hiába szép az adott óra, a szerkezetben műanyag alkatrészek vannak… stb.
Szóval megy a vívódás, nem lehet elég okos az ember.
Illetve attól sem riadnék vissza, ha használt lenne az óra, de szinte úgy nézne ki, mint az új (tehát jó állapotú, megbízható embertől). De használtan inkább csak a jóval drágább órákat láttam. Ti hol néznétek ilyesmi órákat használtan?
Egyszerű, letisztult „öltönyórákat” nézegetek, főleg. Világos számlappal.
Hamilton Jazzmaster Slim 40mm H38515555
Maurice Lacroix - Les Classiques Automatic LC6098-SS001-130-2 (ez mondjuk már a nagyon max ár amit rászánnék a dologra)
CERTINA DS Powermatic 80 C026.407.11.037.00 (erre mondjuk bőr szíjat tennék, de az óra gyönyörű)
Mido M8600.4.26.8
De pl. nagyon tetszik Certina DS-4 C022.610.16.032.00 is, ami meg kvarc. :)
Egyszóval, beszéljetek rá, vagy le róla.
Előre is köszönöm a segítséget!
Még egy kérdés: az automata órákat kézzel is fel lehet húzni? Ha nem mindet, akkor honnan tudom, hogy melyiket igen?