Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Itthon eleinte a 130-as hetrával, mióta van Co- m azóta azzal.A kotrós cégnél eleinte asztalnagyságú egyenirányítótt trafó, később Co, a műhelykocsiba benzines kis dinamó.A jelenlegi melóhelyen Co gépek.
Csinálj próbát az inverterrel, de ha félsz a végeredménytől vidd el valakihez.
fel van tüntetve a wps lapon minden ami kell a legyártáshoz. mikor még dolgoztam nyíregyházán, ott pl (135) co val volt megjelölve egy nagy szerkezet hegesztése, de volt hogy nem fértek be a gázterelő miatt kicsi helyekre és ott elektródával hegesztették, olyat is csináltak hogy meglapitottak egy gázterelőt persze ésszel, és azt mindig rátették a pisztolyra szűk helyeken.
Ha egyszer még a 25-öst is sikerült neki leverni, akkor ez is azt igazolja, hogy minimum 20A kell neki.
Azért ez biztosan konstrukció függő is, nem csak attól függ, hogy fogyós vagy awi. A 200A-es kínai awi invertereim is rendesen megrántották bekapcsoláskor a hálózatot, elhalványult a világítás egy pillanatra, de nem verték le 200A-es hegesztőáramnál sem a C16-ost. A 200A-es Ergus úgy kapcsol be, hogy még csak meg sem rezdül a világítás. Lehet, hogy van benne lágyindítás, de olyan finoman indul, hogy alig hallani. Ki tudnám cserélni 25A-re a garázsi megszakítót, de szerintem nálam a falban 1.5-es rézvezetékelés van csak. Nem akarom felgyújtani a házat. Az óránál 32A-es van, a bejövő az bírná, de a belső szerelést nem én csináltam. Ha ki akarnám deríteni, akkor mindenhol meg kellene bontanom a villanydobozokat. Van ahol a tapéta alatt van. Ennyit nem ér a dolog.
Sok nagytestű magyar fogyósnál Weldi 181 / MIG 181 legyen trafós, vagy inverteres, az áll a leírásában, hogy C16 elég neki. Tehát biztosan megoldható lenne a Jasic-nál is.
Nekem is az egy fázis a szűk keresztmetszet, előtte egy 25 amperes biztosíték van, egyszer csapta le bekapcsoláskor (kb. 30-szor kapcsoltam be eddig), maxra nem tekertem sosem, csak 60-70%-ig, menet közben nem volt semmi gond.
Viszont jó vele dolgozni, az árához képest nekem jó gépnek tűnik.
Akkor nem reménytelen a helyzet. Én is nézegettem ezt a gépet, de nálam csak egy fázis van C16 megszakítóval. Úgy hírlett, hogy ezeknek 20A kell. Nálad milyen hálózaton fut?
Vettem fogyózásra egy Jasic Mig200 J03-as gépet pár hete (a kiszemelt Iweldek nem voltak elérhetőek), fokozatmentesen szabályozható a feszültség, áramerősség és fojtás, a huzalsebességet a fentiek függvényében állítja be a gép. A forgalmazó szerint alumíniumra alkalmatlan a gép.
Hétvégén bevittem az oktatómhoz (nem hitte el a fenti állítást), tettünk rá argont, teflonos munkakábelt, 1,2-es aluhuzalt, görgő nem volt kéznél, így maradt a gyári 1-es V vályús.
Sajnos képeket nem készítettem, de szép sarokvarrat lett belőle, összesen kb. 1 métert húztunk vele, abszolút használhatónak bizonyult.
nagyon remélem hogy én bénáztam csak el. amikor 1mm-es anyaggal kezdtem az viszonylag jól ment, pedig, hát ugye az nehéz lenne ezzel az eljárással. amikor próbáltam egy 3,4mm körüli vastagsággal akkor volt a gond. közben polaritást is váltottam többször is áram alatt, lehet hogy ki kellett volna kapcsolni váltáskor??? aztán nem kapcsoltam be az utótolást ezért beköpte az áramátadót mire kicseréltem már fel is tekeredett a tekercs kivettem újrafűztem és akkor láttam hogy a tekercs tengelyére is rátekeredett. ezzel a géppel még nem próbáltam mást csak alut, nem szándékoztam átrakni vasra, de ha vinnyog a gép akkor azzal is kipróbálom. jó vételnek tűnt mert beszámították az egy éves 185 ös gorillát így 50-et kellett csak fizetnem. pisztoly megvolt teflonnal és a görgőm is meg egy másfél éves huzalom, de azt mondták hogy a recés porbeles görgő jó az aluhoz. kipróbálom a hogy Mas.. mondja hogy 0,8-ast 1-es átadóval, na meg az ő beállításaival:)
Nem gondoltam volna, hogy ez az új Iweld Aluflux ilyen szar lenne. Pedig erősen ráizgultam én is. Kezdem azt hinni, hogy fogyóssal nagyon nehéz lenne az aluhegesztés. Eddig senki sem volt, aki megpróbálta és simán ment volna. Mnagy kolléga más eset, ő iparszerüen űzi és nagy, ipari Alumiggel. Az meg speciálisan erre van fejlesztve.
Az AC/DC BLM awival pedig olyan könnyen ment. Már az első próbálkozásoknál is szép fényes, egyenletes varratokat sikerült produkálnom. Csak az meg kifeküdt idő előtt, szerencsére még garin belül, de megingott a bizodalmam benne, ezért javítás után eladtam. Komolyabb AC/DC-t meg nem bírnék megfizetni. Ezért is gondolkozom a fogyóson, hogy alkalmi aluhegesztéshez ez jó lenne, de most elbizonytalanodtam.
Alunál a normál polaritás kell. DC+. Csak a porbelest kell fordítani.
A 4043-as (azaz AlSi5) 0,8-as huzal beállítási határértékei (feszültség) 13-24V közt, és (áramerősség) 60-160A a gáz pedig 15 literig mehet max. (AlMg5-nél ugyanez)
Ha lehet hinni a poti skálázásnak, az aluflux 11V-tól indul, szóval szerintem 13 fölöttiről kezd, de a vékony anyaghoz ne menj sokkal fentebb. A huzaltolást tedd kezdésnek úgy 5m/perc környékére, de ha nagy csepp lenne, akkor fentebb kell menni a huzaltolással.
Várjuk a tapasztalatokat. Elvileg annak jobb eredményt kell hoznia, mint nekem a sima pocketmiggel.
igen. holnap kipróbálom Mas... beállításaival:) aztán megnézem mennyire korrodált lehet egy másfél éve nálam álló 08-as huzal, aztán végigmegyek a levegőcsövön hátha ereszt valahol. az anyag baumaxos aluszerű lemez amit a lezáróprofiloknál lehetett venni anno. az egy 1mm vastag zártszelvény ok hogy néha kilyukadt, de a 3,4 mm vastag alumínium(laposacél)-on nem folyamatos a hegesztési varrat hanem kb. 5 mm-enként lefolyik ez ömledék így képződik 5 mm-enként egy undormány golyó. az egész felület feketedik. az is lehet, hogy polaritásváltásokat csináltam a próba során áram alatt, a pisztoly lógva állapotban. legalább 10 szer becsomósodott a görgőnél a 0,8-as, utána a tekercsről lefejtődött a huzal és a tengelyre tekeredett. acélon 185-ös "magillánál" azt se tudtam hogy nyílik a ház ajtaja:) két fényév a különbség egyelőre.
Nekem 0,8-as az alu huzal. 4043 azaz alsi5. Az argon 5.0-s és kb 10 liter. Az áramátadó 1-es. A 3-4mm anyagvastagságon olyan 18v körül állt a feszültség, és 8-9m/perc közt az előtolás. Az 1-1,5 mm-en (első videó) nagyon lefolyt a varrat, pedig kisebb volt a teljesítmény. (17v és 6m/perc) Majd kísérletezek még, de más feladat volt és így most a gépen a 12.51-es normál esab huzal van.
Egyébként a "gyári" teflon huzalvezetőbe nekem faszán beragadt a huzal, most biciklihez való teflonos SHIMANO váltóbovdenház van a pisztolyban.. azzal nagyon fasza.
Az alufluxról tehetnél fel pár képet. Érdekelne az előtolója, meg a recés görgő hogy néz ki.
arra, azt kérdeztem jaaa. megvettem ezt az ovodás alufluxot, nagy csalódás volt! másfél éves 0,8-as huzallal, teflonbelsővel 0,8-as alugörgővel régi aluanyagot próbáltam hegeszteni rettenetes eredménnyel. minden áramerősséget előtolás sebességet kipróbáltam. fél centinként egy ömledékgolyót rak le és fekete lesz az anyag. nincs folytonosság. 10 literen áll az argon 6.4, vagy 4.6??? nem emlékszem már rá. egy jó van a gépben hogy bent az orsó mellett lehet egy utóadagolást állítani, hogy ne ragadjon az áramátadóra a golyó a hegesztés befejezésekor alunál. meg hát. úgy van megcsinálva mint ahogy te készítetted el a külső polaritásváltást. két görgőt adnak hozzá, egy recéset a porbeleshez és egy simát, aluhoz valót nem.
Sima pocketmig. (165-ösből csak az van) 3 éves, :-) szóval aluflux nem is lehet.
Az enyém már át van alakítva (dizájnolva is, hogy passzoljon a másik géphez) az elején fúrtam egy lyukat, ott jön ki a kábel az előtolóról. Amíg garanciás volt addig belül volt a polaritásváltó.
Vékony anyag porbelessel? Hát az a huzalból adódóan (mély beolvadás) azt mondom hogy nem lehetetlen, (az 1mm már szopás) de én 2mm alatt nem használom.
szia! a gép milyen? sima GORILLA POCKETMIG 165, vagy GORILLA POCKETMIG 185 ALUFLUX???
sajnos a bekötést nem sikerült megnéznem , bár igyekeztem kikockázni a videód. jó lett volna látni, mik az előlapon a bekötések. arról csinálhatnál egy fotót. belül csináltál polaritásváltást? kíváncsi vagyok milyen vékony anyagot tudsz ezzel a módszerrel hegeszteni.