Szerintem most már ne adj tápanyagot,amúgysem kell sok neki,érzi az őszt.Ha jönnek a nagyobb fagyok,érdemes betakarnod,főleg a tövét.Legfeljebb,ha valami gombás,rovaros elváltozást látsz rajta,elégeted a leveleket.Úgy szoktam,hogy összekötöm,fekete műanyag lyukacsos kerítésszerűt tekerek köré,és homokkal,faforgáccsal beszórom.Legalább így a töve megmarad biztosan.A fólia azért nem a legjobb,mert bepállik alatta.
Én is észrevettem kb 1 hete hogy a fügefám két legalsó levele egyik napról a másikra összepöndörödött és elszáradt. Akkor hirtelen arra gondoltam hogy a hideg miatt, de azóta volt már sokkal hidegebb is. Valszeg valami betegség, de szerencsére a többi levelének (még) semmi baja azóta se.
Az enyém elég védett helyen van, úgy voltam vele, nem fogom takargatni, vagy túléli a telet vagy nem. Az első télen visszafagyott, és szinte tőről hajtott ki, a múlt télen már nem lett semmi baja, a 40 centis növény most kb 220 centisre nőtt! Én idén se fogom takarni.
Tápanyag -szerintem- nem muszály neki, amennnyire tudom eredeti élőhelyén (is) elég igénytelen növénynek számít.
Azért ha nem védett helyen van biztos nem árt a takarás.
Szia,termett nekem is idén (2-3 év után) finom,lottyadt fügém.Tavaszra biztosan helyrejön a fácska,de sztem meg kellene nézned,nem betegség támadta-e meg.
Az egyik fügefám (3 van) tavalyelőtt teljesen lefagyott,de tavasszal kihajtott újra.
Takarással kapcsolatban:amíg ilyen picik voltak ,kartonnal fogtam körbe és szemeteszsákot húztam rá.Szakirodalom szerint nem annyira a hőmérséklet,mint az ónos eső,ráfagyó hó árt.Randa látvány,de megéri.
Megszereztem!!!Vadonat uj kis fügefa van a kertemben,végül ,megvártam az őszt.Viszont meg vagyok ijedve,mert a levelei elszáradtak összepöndörödtek.Térd fölötti magasságban van nagyon szép volt amikor elültettük!!!Remélem jövöre összeszedi magát!Szerinted télen kell takarni a tövét?Adjak neki vmi tápanyagot?Milyen földet szeret,mert az enyém nagyon rossz.Remélem jársz erre vmikor,én azért nem jöttem mert jobb volt kint ülni a kertben!Köszi
Szia, ugy latom, nem valaszolt neked senki, vajon mit tettel a hosszu hajtasokkal?
A kivit, a tobbi gyumolcsfajtahoz hasonloan tavasszal szokas metszeni. Nem tudom, szolometszesben van-e gyakorlatod, szoval ahhoz hasonloan (a szoros kiwit legalabbis, mert a kopasz az mas allitolag).
Barmennyire is telallo a kivi, celszeru telire betakargatni a tovet faforgaccsal pl., foleg, amig fiatal.
Szevasz. Gondolom a fidzsoáról kérdeztél? Hóolvadástól decemberig kint van a szabad levegőn. 20 literes edényben van és kb. 170-cm .Mint irtam erős visszavágás után is nagyon jól kihajt. 30-40-50-cm-t hajt egy évben.Tavaly virágzott először de egy hatalmas jégeső az összes virágot leverte. Az idén 34 virág,kézi beporzás és majd meglátjuk mi lesz belőle. Egyébként különböző források eltérően irnak róla ,nem önporzó,másik növényről kell virágpor stb.Majd otthon keresek képet és majd felrakom.
szia, szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő múlva kezd virágzani, egyáltalán hoz is termést. Az enyém most kb. 70-80 cm-es egy éve van nálam, ahogy észrevettem, nem igazán szeretni aha kiteszem a szabadba, valéahogy bent a lakásból ablak mellett jobban élvezi a dolgokat. Kell neki valami tápföld, hogy jobban nézzen ki, az enyém elég lassan hajt és lassan is nő..
Jaj de jó!!!!!!!!!!!!!Akkor jövö héten beugrom a Silvanusba és megszerzem!!!Hátha nekem is sikerül,odateszem a slagot csöpögtetve.A napfénytöl kell az elején óvni egy kicsit?Köszi a jó hirt!
Judit
A Silvanust ismerem Békáson.Szoktam benézni gyönyörködni,köszi Gáborke márciusban,ujra visszatérek rá,de lehet,hogy a Te tanácsodat is megfogadom Endru,csak egy kicsit félek,hogy nem sikerűl a szaporitás,rettenetesen kezdő vagyok még a kertben,de azért lelkes.A családban ami van az rendesen nagy fa már,nem igazán tudom,hogy mit kell vele tenni!Bocs nagyon szőke vagyok!
Judit, ha a családban van és jó fajta akkor ajánlom a szaporitást. Tavasszal, a fagyok után, de a kihajtás előtt áss ki néhány gyökeret és ültesd el. Ne száradjon meg azalatt amig haza nem érsz vele. A vásárolt mindig bizonytalan, hogy milyen fajta.
StJudit!
Én a 3. kerületben a Silvanusba szoktam járni, ott mindig van füge, kb. 1-1,5 m magas, 1000-1200 körüli áron már kapható.de ültetni kora tavasszal lehet(márciustól),most már ne vegyél, csak ha fagymentes helyen tod teleltetni tavaszig.
A bolt cime: 1039 Bp., Batthyány u. 43/A.
Békásmegyeren, a Shell benzinkút előtt, a Szentendrére vezető út jobb oldalán.(42-es busszal menni célszerű).
www.silvanus.hu
egyébbként minden nagyobb kertészetbe lehet kapni.
üdv.
Szeretnék egy fügefát a kertembe,nem tudnátok segiteni,hogy hol szerezzem be.Dunakeszi,vagy a III.kerület környékén.Vagy esetleg lehet szaporitani,és,ha igen hogyan,mert a családban van.Hatalmas,és mindig tele van terméssel.De,ha nagyon bonyolult inkább vennék,remélem nem horror az ára.
Hello.
Itt vannak az olajfa virágzás képei,ha érdekel valakit.
Nem tudom hogy kell képet feltölteni, de a tár címét megadom: http://kep.tar.hu/scoter/index.phtml?aid=27654316
ha valaki vágja a feltöltés témát irja már le.kösz
üdv
A fidzsoát -8c-nál vittem be fűtetlen helyre.Szakirodalom szerint id. fák -15-ig birják de nem merem kint hagyni. Nagyon jól lehet metszeni az erős visszavágás után is kihajt.
A Feijoát kint tartod? Ha igen, hogyan telel(t)? Gáborke, még tavaly hozott pár hosszú hajtást, azoknak csak a vége hajtott ki. Felére visszametszem vajon kihajt még? Csak pár levél maradna rajt.
Sziasztok!
A kivivel kapcsolatban lenne kérdésem:
Volt egy minikivim, az kifagyott.
A másik, össze van oltva a fiu, meg a lány, tavalyelőtt már virágzott, de semmi nem volt rajta, tavaly semmi sem történt. Az idén tele van virággal és vannak rajta gyűmölcskezdemények is, viszont tavaly nem vágtam meg és rengeteg hosszú új hajtása van.
Megvághatom én ezt most?